maandag 10 oktober 2011

Uientaartjes met rode wijnsaus

6 plakken (roomboter)bladerdeeg (diepvries)
6 grote uien
3 takjes tijm
4 eetlepels (olijf)olie
4 prunaux
2 eetlepels droge rode wijn
2 theelepels vloeibare honing
200 gr zachte geitenkaas
6 kerstomaatjes
6 zwarte olijven zonder pit
zout, versgemalen zwarte peper
(1 eetlepel boter om in te vetten)
(1 eetlepel bloem om te bestuiven)
4 lage taartvormpjes (doorsnede ca 15 cm)

Spreid de plakjes bladerdeeg op het aanrecht uit en laat ze in ca 5 minuten
ontdooien.
Pel de uien en snijd ze in ringen.
Ris boven een kopje de tijmblaadjes van de takjes.
Verhit in een hapjespan 2 eetlepels olie, voeg de ui toe en smoor die
afgedekt in ca 10 minuten zachtjes gaar. Schep regelmatig om.
Snijd intussen de pruimen klein.
Breng in een pan de pruimen met de wijn en de honing aan de kook en laat ze
afgedekt ca 10 minuten zachtjes sudderen (= rode wijnsaus).
Snijd de korst van de geitenkaas en verkruimel de kaas.
Was en halveer de tomaatjes.
Halveer de olijven.
Schep de helft van de tijm door de uien.
Vet de vormpjes in.
Bestuif het aanrecht met de bloem.
Halveer 2 bladerdeegplakjes.
Leg een half plakje op een heel plakje en rol ze samen uit tot een ronde lap
van ca 18 cm doorsnede.
Bekleed hiermee een vormpje; druk de rand goed aan en vouw het teveel aan
deeg aan de bovenkant naar binnen.
Bekleed de andere vormpjes op dezelfde wijze.
Verdeel de helft van de geitenkaas over de bodem en bestrooi met peper.
Breng de uien op smaak met zout en peper en schep ze op de geitenkaas.
Verdeel de rest van de kaas en de tijm erover en garneer met de olijven en
de tomaatjes.
Besprenkel het geheel met de rest van de olie.
Zeef de saus boven een pan.
Verwarm de oven voor op 200¯C.
Bak de taartjes in het midden van de oven in ca 20 minuten goudbruin en gaar.
Verwarm de saus opnieuw zachtjes.
Neem de uientaartjes uit de vormpjes en zet ze op 4 borden.
Besprenkel de taartjes en de borden met de rode wijnsaus.
Serveer de taartjes met gemengde sla.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten