zondag 6 februari 2011

visserstoofpot

2 aardappelen, geschild
4 el olijfolie
2 uien, in ringen
2 tenen knoflook, fijngesneden
2 stengels bleekselderij, in stukjes
2 blikken tomatenblokjes (a 400 g)
1 sinaasappel, schoongeboend
2 laurierblaadjes
250 g zalmfilets (zak 750 g, diepvries), ontdooid
250 g kabeljauwfilets (zak 750 g, diepvries), ontdooid
8 reuzengarnalen (zak 500 g, diepvries), ontdooid
1 kg verse mosselen (bak 2 kg)
1 potje zwarte olijven zonder pit (240 g), uitgelekt
Bereiden
1. Snijd de aardappelen in blokjes. Verhit de olie in een ruime, diepe pan en fruit de uien 5 min. op laag vuur. Voeg de knoflook en de bleekselderij toe en bak op middelhoog vuur 3 min. mee. Voeg de aardappel en de tomatenblokjes toe en breng zachtjes aan de kook. 2. Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Voeg het rasp, het sap en de laurierblaadjes toe en laat met de deksel op de pan 15 min. zachtjes stoven. 3. Snijd de zalm en de kabeljauw in grove stukken en voeg toe. 4. Voeg na 5 min. de ongepelde garnalen, de mosselen en de olijven toe. Laat de mossel schelpen op hoog vuur afgedekt in ca. 6 min. opengaan. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Lekker met knapperig stokbrood.

Tip

U kunt dit gerecht grotendeels 's ochtends al bereiden. Volg voor serveren het recept vanaf stap 3.

chorizo mayonaise

100 gram chorizo in piepkleine blokjes door 6 el mayonaise, 2 el peterselie erdoor

amandel pestobrood

500 gram wit broodmix, 150 gram parmaham, 6 takjes basilicum

amandelpesto: 50 gram blanke amandelen, 1/2 bosje basilicum, 2 teentjes fijngehakte knoflook, 2 el chilisaus, 100 gram geraspte oude kaas, 100 ml olijfolie

deeg maken met 300 ml water. laten rijzen

rooster de amandelen goudbruin. schep ze in hoge mengbeker, voeg rest toe, pureer met staafmixer tot grove pesto. rol het deeg uit tot lap 40 x 40 cm. bestrijk met pesto, basilicum en leg de parmaham erop. rol losjes op, let met sluiting naar beneden op bakplaat. laat 30 min. afgedekt rijzen. oven 200 graden. bak 30 minuten.

tomatenjam met rode peper

4 potten

1 kg romatomaatjes, 1 rode peper, 1 halve knoflookbol, 2 takjes rozemarijn, 4 el olijfolie, 500 gram geleisuiker speciaal

verwarm de oven voor op 175 graden. was en halveer de tomaatjes. bekleed een bakblik met bakpapier, leg de tomaatjes met de snijkant naar boven erop. snijd de rode peper in de lenge door, verwijder de zaadlijsten. leg de pepertjes tussen de tomaten. leg ook de halve knoflookbol en rozemarijn verspreid tussen de tomaten. besprenkel met olijfolie, maal er zeezout en peper over. rooster ca. 10 min. in het midden van de oven. laat afkoelen. doel alles in een pan. knijp de knoflookteentjes uit hen velletjes, doe de puree bij de tomaten. gooi de velletjes weg. voeg de suiker toe en breng aan de kook. laat 4 min. kolken schep in shcone potten, sluif af, keer om en laat omgekeerd afkoelen.

dadel-vijgenjam

4 potjes

400 gram dadels, ontpit; 5 verse vijgen; 75 gram gepelde pistachenoten, 150 ml sinaasappelsap, 350 gram fijne kristalsuiker

snijd de dadels in stukjes. was de vijgen en snijd ze in kwarten. doe dadels, vijgen, noten en het sap met de suiker in een pan en breng aan de kook. laat de suiker zachtjes kokend oplossen tot de gewenste dikte. schep de jam in schone potten, sluit ze af. keer ze om en laat zo afkoelen.

rijstschotel met zuurkool en gehakt

200 gram rijst, 800 gram zuurkool, 100 gram gerookt spek, 1 ui, 3 teentjes knoflook, 500 gram gehakt

kook de rijst. Verwarm de oven voor 200 of hetelucht 175. laat de zuurkool uitlekken. snijd het spek in blokjes. pel en snipper de ui en knoflook. verdeel het gehakt in kleine porties. trek de zuurkool met behulp van een vork uit elkaar. meng zuurkool, spek, ui, knoflook, gehakt en rest in een grote kom. breng op smaak. doe alles in een ovenschaal, bak 35-40 minuten in de oven.

Wat eten we vanavond?: Zuurkool-rijstschotel met gerookte zalm

Wat eten we vanavond?: Zuurkool-rijstschotel met gerookte zalm

Gevulde aardappel met gehakt

8 grote aardappels, 1 ui, 250 gram gehakt, 1/2 tl kerrie, 1 el paneermeel, 50 gram parmezaan, 1 el olijfolie

Gaar de aardappelen voor. Laat ze 15 minuten afkoelen.
Snipper de ui

Verwarm de oven voor op 200, hete lucht 175° C.


Halveer de aardappels. Hol de aardappels tot 1 cm van de wand uit. Prak de aardappels fijn, meng met het gehakt, ui, kerrie en breng op smaak met zout en peper.
Vul de aardappels met het gehaktmengsel en druk dit een beetje aan. Rasp de parmezaan erover en bedruppel met de olfijilie.
leg de aardappels in een ovenschaal.
Laat de aardappels ca. 25 minuten in het middel van de oven garen.