zondag 29 mei 2011

diverse crèmes:

Basisingrediënten en werkwijze

4 eidooiers, 1 ei, 5 dl volle melk, 80 gram poedersuiker

verwarm de oven voor tot 150 graden. Meng de dooiers en het ei in een grote kom, voeg de suiker toe en roer met een garde 3 minuten door elkaar.
Extra ingrediënten toevoegen.
Verdeel de creme in 6 bakjes, zet ze in een ovenschaal, schenk de schaal halfvol met water en laat ze 3 minuten bakken. Laat ze afkoelen en zet ze dan 1 uur in de koelkast.

Varianten:

Crème chocolat: breek 150 gram pure chocola in stukjes en laat ze met 1 el water in een pan smelten. Roer de melk erdoor, verwarm 3 minuten op zacht vuur.
Roer door het eimengsel.

Crème café
4,5 dl melk en ½ dl sterke koffie vermengen en verwarmen. Roer door het eimengsel.

Crème coco
De melk met 2 el geraspte kokos mengen. Roer door het eimengsel.
Strooi 1 el kokos over mengsel in bakjes.

Crème pistache
60 gram suiker gebruiken. 30 ongezouten pistachenootjes malen, door warme melk roeren. Roer door het eimengsel. Bij opdienen garneren met pistachenootjes.

Crème d’amande
Gebruik 40 gram poedersuiker. Verwarm de melk met 40 gram gemalen amandelen. Roer door het eimengsel.
Garneer voor het bakken met geschaafde amandelen.

Choco-peercrème
Breek 150 gram pure chocolade in stukken, smelt met 1 el water, roer door warme melk. Verwarm 3 minuten. Roer door het eimengsel. Voeg 3 peren in stukken toe. Verdeel over 6 langwerpige schaaltjes.

Appel-kaneelcrème
Snijd 1 appel in stukjes, smoor met een klontje boter en handje rozijnen in pan. Verwarm de melk met 1 tl kaneel. Roer door het eimengsel, voeg de appels toe.