donderdag 17 maart 2011

Koude Roomkoffie

(4 personen)

Niets verfrissender als een heerlijke koude koffie op een warme zomerdag. Geen zin in je vaste bakkie hete koffie? Deze koffie maak je in een handomdraai en drink je lekker ’s middags of op een warme zomeravond! Hmm..

Ingrediƫnten

* 750 ml sterke koffie op kamertemperatuur
* 125 ml melk
* 125 ml slagroom
* 20 gram suiker
* Zakje vanillesuiker
* 2 el chocolade siroop of chocoladelikeur
* IJsblokjes


Bereiding

Meng alles behalve de slagroom in een kan, goed roeren tot suiker is opgelost, dan in koelkast plaatsen. Verdeel ijsblokjes over 4 koppen of glazen. Schenk de koude koffie over de ijsblokjes. Klop de slagroom half stijf. Geef een flinke schep slagroom op de koffieen wat cacaopoeder als garnering.

Frappino

* 1 dl koude melk
* 4-5 ijsklontjes
* Slagroom
* 1 schep suiker
* 1 gekoelde espresso
* scheutje koffie siroop


Super lekker voor de warme zomeravonden!

Bereiding

Doe alle ingrediƫnten (espresso, melk, suiker, ijsklontjesen siroop) in een shaker en roer goed door elkaar tot het geheel eenstevige milkshake-achtige substantie wordt. Giet de drank in een glas enmaak het af met slagroom. Koud serveren en koud drinken. Heerlijk!

franse ijs koffie

Meng twee delen koffie en een deel Franse cognac samen met een flinke lepel bruine suiker en wat fijngestampte ijs in een mixer. Giet dit in een groot glas, zachtjes roeren en serveren met een rietje.

Calypso koffie smoothie

* 1 halve kop espresso op kamertemperatuur
* 1 kleine rijpe banaan, in plakken
* Een flinke schep vanille-ijs
* 2 el bruine rum (optioneel)
* Kaneel (naar smaak)



Bereiding



Mix de plakken banaan, de espresso, het ijs eneventueel, de rum, in een blender op de hoogste stand tot een dikkegladde pap.
Giet in een hoog glas en bestrooi deze koude koffievariant met kaneel.

Warme winterkoffie

* 1 kopje espresso (of sterke koffie)
* 200 ml hete cacao
* 100 ml melk
* Mespunt peperkoekkruiden
* suiker
* Chocoladeschaafsel, peperkoek, cacao en/of kaneel


Lekkere smaakvolle koffie voor de koude winterdagen. Weer eens wat anders!

Bereiding

Verwarm de koppen/ mokken voor en klop de melk op (zoals bij een cappuccino). Meng decacao, de peperkoekkruiden en koffie door elkaar en roer voorzichtig. Vulde kop/ beker voor de helft met koffie en voor de andere helft metmelkschuim. Voeg suiker toe (indien gewenst) en versier deze koffie variant eventueel met watchocolade-schaafsel, peperkoek, cacaopoeder en/of kaneel!