woensdag 19 januari 2011

Veggieburger

1 blik kikkererwten (400 g), uitgelekt
1 blikje maiskorrels crispy (150 g), uitgelekt
1 bosuitje (zakje 3 stuks), fijngesneden
1/2 paprika, fijngesneden
1 tl gemalen komijn (djinten)
1 tl kerriepoeder
100 g paneermeel
4 el olijfolie
1 zak krulsla melange (100 g)
1 citroen, uitgeperst
8 sneetjes brood
Materialen
broodrooster, staafmixer
Bereiden
Pureer de kikkererwten en de mais met de staafmixer. Maal het niet te fijn. Meng de bosui, de paprika, de komijn en het kerriepoeder erdoor. Breng op smaak met peper en zout en meng er 4 el paneermeel door. Laat 10 min. staan. Hierdoor wordt het mengsel steviger. Maak van het mengsel 4 burgers. Strooi de rest van het paneermeel op een bord en druk de burgers aan beide kanten in het paneermeel. Verhit 3 el olie in een koekenpan en bak de burgers 4 min. Keer ze halverwege. Meng de rest van de olie door de sla. Breng op smaak met het citroensap en peper en zout. Rooster de sneetjes brood in de broodrooster of op de grillpan. Verdeel wat sla over 4 sneetjes brood. Leg de burgers erop en bedek met de andere sneetjes. Geef de rest van de sla erbij. Lekker met augurk, zilveruitjes of olijven.

Picknickbol met tonijn

1 boulle beurre, (brood)
4 el tapenade van zongedroogde tomaten (potje 140 g)
2 blikjes tonijn in olijfolie (a 185 g), uitgelekt
1 pot gegrilde paprika's rood (295 ml), in reepjes
1 zakje selderij (40 g), blad
1 bakje Parmigiano Reggiano flakes, (kaas, 100 g)
Bereiden
Snijd de kap van het brood en hol het brood tot op 1 cm uit. Besmeer de binnenkant van het brood met de tapenade. Vul het brood met 1/3 van de tonijn, 1/3 van de gegrilde paprika en 1/3 van de selderij. Maak zo 3 lagen en bestrooi elke laag met de flakes en (versgemalen) peper. Druk de vulling steeds stevig aan. Leg de kap weer op het brood en verpak het brood strak in vershoudfolie. Leg het brood minimaal 2 uur in de koelkast. Leg een plank met een zwaar voorwerp (bijv. literpak melk of blik) op het brood zodat de smaken goed kunnen intrekken. Neem het brood verpakt mee en snijd het ter plekke met een scherp (brood)mes in punten.

Le Champain met 3 Franse delicatessen

2 personen


1 La Champain stokbrood (koelvers)
20 g zachte roomboter
1/2 zakje veldsla (` 75 g)
1 pak Delicatesses de France (vleeswaren 115 g)
Bereiden
Oven voorverwarmen op 200 ºC of gasovenstand 4. In oven stokbrood in 7 à 9 minuten afbakken. Uit oven ca. 5 minuten laten afkoelen. Stokbrood in lengte halveren, helften dun besmeren met boter en beleggen met helft van veldsla. Van links naar rechts stokbrood beleggen met 3 plakjes Franse salami, 3 plakjes Jambon de Pays, 6 plakjes Bridu, 3 plakjes Franse salami en 3 plakjes Jambon de Pays. Rest van veldsla erover verdelen. Bovenste helft van stokbrood erop leggen en stokbrood in 2 stukken snijden.

Notentaartje

6 personen

Br
150 g bloem (en extra bloem om werkblad te bestuiven)
75 g suiker
75 g boter
zout
6 gewelde abrikozen
1 bakje notenmelange naturel (175 g)
150 g rietsuiker
1 dl slagroom (bekertje a 125 ml)
Materialen
lage taartvorm doorsnede ca. 20 cm
bakpapier
Voorbereiden
In kom bloem, suiker, boter en zout tot samenhangend deeg kneden. Ca. 20 minuten in koelkast laten rusten.

Bereiden
Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3. Vorm bekleden met bakpapier. Deeg uitrollen en vorm ermee bekleden. Abrikozen in stukjes snijden en over bodem verdelen. Noten grof hakken. In pan met dikke bodem rietsuiker in 1/2 dl water laten oplossen. Mengsel laten karamelliseren. Room en noten erdoor roeren en vulling over deeg verdelen. Taart in midden van oven in ca. 50 minuten gaar bakken.

Kokoskoekjes

2 eiwitten
1/2 theelepel bakpoeder (zakje)
100 g suiker
125 g geraspte kokos
poedersuiker (strooibus)
Materialen
bakpapier
mixer
Bereiden
Oven voorverwarmen op 175 ºC. In schone, vetvrije kom eiwitten met mespunt zout met mixer schuimig kloppen. Bakpoeder toevoegen en al kloppend met mixer geleidelijk suiker toevoegen. Blijven kloppen tot glanzende, stevige pieken ontstaan. Met spatel kokos luchtig door eiwit scheppen. Met twee dessertlepels van eiwit kleine bergjes scheppen op met bakpapier beklede bakplaat. Koekjes in 10-15 min. lichtbruin en gaar bakken. Bakplaat uit oven nemen en kokoskoekjes op rooster laten afkoelen. Tot gebruik in luchtdichte trommel bewaren.

Nabereiden
Kokoskoekjes op schaal leggen en royaal bestuiven met poedersuiker.

Knoflook-aardappelsoep

5 el olijfolie + beetje extra
3 tenen knoflook, fijngesneden
1 liter kippenbouillon (van 2 tabletten)
2 aardappelen, iets kruimig, geschild en in blokjes
4 sneetjes brood (wit of bruin)
5 trostomaten, in plakken
75 g chorizoworst (vleeswaren)
1 el verse peterselie (zakje a 30 g), fijngesneden
Materialen
staafmixer of keukenmachine
Bereiden
Verwarm 3 el olijfolie in een grote pan. Houd een mespunt knoflook apart en fruit de rest van de knoflook in de olijfolie totdat hij lichtbruin kleurt. Schenk de kippenbouillon erbij en roer de blokjes aardappel erdoor. Breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes doorkoken. Roer de achtergehouden knoflook door 1 el olie en breng op smaak met zout. Bestrijk de boterhammen met de knoflookolie en gril ze 2 minuten onder de ovengrill tot ze goudbruin kleuren (u kunt ze ook bakken in de grillpan). Schep de tomaat om met 1 el olie en breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Beleg de knoflooktoast met de chorizo. Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine. Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper en garneer met de peterselie. Druppel er voor het serveren nog wat olie over.

Kipwrap met tomatenmayonaise

3 el mayonaise
6 semi-zongedroogde tomaten (potje 295 ml), fijngesneden
2 grote tortilla's (pak 370 g)
50 g ijsbergsla, in reepjes
100 g kipfilet (vleeswaren)
Bereiden
Roer de mayonaise door de tomaten en bestrijk hier de tortilla's mee. Verdeel de ijsbergsla en de kipfilet over de tortilla?s. Rol de tortilla's strak op, snijd ze schuin doormidden en verpak ze voor vervoer strak in vershoudfolie.

U kunt de wraps ?s ochtends al maken. Bewaar tot gebruik verpakt in vershoudfolie in de koelkast.

Kipschnitzel met kaas

4 kipfilets
75 g geraspte oude kaas (of grana padano)
2 beschuiten, verkruimeld
2 eieren
4 eetlepels olijfolie
Materialen
plasticfolie
Bereiden
Kipfilets tussen 2 lagen plasticfolie leggen en met deegroller platter slaan, tot ze zo dun zijn als schnitzels. Op groot bord kaas met beschuitkruim en zout en peper mengen. In diep bord eieren loskloppen. Kipfilets eerst door ei en vervolgens door kaasmengsel wentelen. In ruime koekenpan olie verhitten en schnitzels op matig vuur in 4-5 min. per kant bruin en gaar bakken. Lekker bij spaghetti met tomatensaus en een groene salade.

Kiprolletjes met blauwe kaas

400 g kipfilet (2 stuks)
125 g blauwaderkaas (bijv. Danablu)
6 el olijfolie
1 zak aardappelschijfjes (600 g, diepvries)
2 tl gedroogde tijm
2 x 350 g broccoli, in roosjes
Materialen
cocktailprikkers
Bereiden
Snijd de kipfilets horizontaal in de lengte doormidden tot 4 dunne schnitzels en sla ze vervolgens nog wat platter met een deegroller of een steelpan. Snijd de kaas in plakken. Verdeel ze over de schnitzels, rol ze op en steek ze vast met een cocktailprikker. Bestrooi de kiprolletjes met peper. Verhit in een koekenpan 2 el olie en bak de rolletjes in ca. 12 min. goudbruin en gaar. Verhit in een koekenpan de rest van de olie en bak de aardappelschijfjes met de tijm in 10 min. goudbruin en gaar. Kook de broccoli in weinig water met zout in 5 min. beetgaar. Neem de kiprolletjes uit de pan en leg ze op 4 borden. Serveer met de aardappelschijfjes en de broccoli.

Tip

De blauwaderkaas kunt u vervangen door jonge kaas. Voor een extra hartig accent kunt u een plakje ham toevoegen: leg op elke schnitzel een plak ham, leg daarop de kaas en volg verder het recept.

Kipdrumsticks op tomatenrijst

300 g witte rijst
600 g kipdrumsticks
4 el olijfolie
3 el honing
1 rode paprika, in blokjes
500 g tomaten, in blokjes
1 el verse basilicum, fijngesneden
Bereiden
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op deverpakking. Giet de rijst af en laat goed uitlekken. Dep de kipdrumsticks droog met keukenpapier en bestrooi ze met zout en peper naar smaak. Verhit in een braadpan 2 el olijfolie en bak de kipdrumsticks (eventueel in 2 porties) rondom bruin. Schenk 100 ml water in de pan en voeg de honing toe. Breng aan de kook en smoor de kipdrumsticks met de deksel schuin op de pan in ca. 25 minuten gaar. Keer de kipdrumsticks af en toe. Verhit in een koekenpan de resterende 2 el olijfolie en bak de paprika 5 minuten. Bak de blokjes tomaat 2 minuten mee. Schep de rijst door de groenten en warm hem 1 minuut mee, breng goed op smaak met het basilicum, zout en peper. Verdeel de tomatenrijst over 4 borden en leg er de kipdrumsticks op.

Kip in cola

8 personen

10 eetlepels ketchup
250 ml cola
1 theelepel tabasco
2-3 teentjes knoflook, geperst
1 kilo kipdrumsticks
Voorbereiden
(een dag tevoren) Verdun de ketchup met de cola en breng het mengsel op smaak met tabasco, knoflook en zout en peper naar smaak. Breng de marinade met de drumsticks aan de kook en laat ze 45 minuten op laag vuur met de deksel op de pan doorkoken, roer af en toe door. Laat de kip in de marinade afkoelen.

Bereiden
Verwarm de ovengrill. Leg de drumsticks inclusief marinade in een ovenschaal, plaats hem net onder de grill. Gril de drumsticks in ca. 15 minuten goudbruin en knapperig. Keer ze halverwege en schenk zo nodig de overtollige marinade af. Serveer de kip warm of koud met stokbrood, kruidenboter en dipsausjes naar wens.

Kikkererwtensoep met Catalaanse worstjes

3 eetlepels olijfolie
1 schaaltje Catalaanse braadworstjes (6 stuks)
1 grote ui, grofgesnipperd
2 kippenbouillontabletten, verkruimeld
1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 blik kikkererwten (400 g), uitgelekt
50 g groene olijven, grofgesneden
Bereiden
In braadpan olie verhitten en worst op matig vuur in 10-15 min. rondom bruin en gaar bakken. Worst uit pan nemen. Ui door bakvet scheppen en 5 min. zachtjes bakken. Bouillontabletten erboven verkruimelen. Tomatenblokjes en 750 ml water erbij schenken en geheel aan de kook brengen. Worstjes in plakken snijden. Kikkererwten, plakjes worst en olijven door soep roeren en soep nog even zachtjes laten pruttelen. Soep in vier grote kommen scheppen. Lekker met stokbrood.

Italiaanse superburger

h
2 rode uien
50 g boter
2 schaaltjes Tivall hamburgers (a 150 g)
4 Italiaanse bollen (brood)
1 bol mozzarella (kaas, 125 g)
1 pot gegrilde paprika (peperoni grigliati, 190 g)
1 zakje krulslamelange (100 g)
Bereiden
Uien pellen en in ringen snijden. In koekenpan boter verhitten en uiringen 10 min. fruiten. Uien uit pan nemen en hamburgers in 5 min. gaarbakken. Italiaanse bollen tweemaal doorsnijden in drie lagen. Mozzarella in plakjes snijden. Onderste laag van Italiaanse bol beleggen met hamburgers en uien. Bovenste laag erop leggen en beleggen met sla, gegrilde paprika en mozzarella. Met broodkapjes afdekken. Lekker met tomatensalade.

Italiaanse kikkererwtensoep

250 g kastanjechampignons
1 zakje verse Italiaanse kruidenmix (20 g)
2 blikken kikkererwten (a 400 g)
2 eetlepels olijfolie
1/2 duopakje gerookte spekblokjes (a 300 g)
1 zak prei-soepgroenten (300 g)
2 eetlepels tomatenpuree
2 groentebouillontabletten (of kruidenbouillontabletten)
Materialen
keukenmachine
Bereiden
Champignons schoonvegen en in plakjes snijden. Kruiden fijnsnijden. Kikkererwten in zeef afspoelen en laten uitlekken. Tweederde van kikkererwten pureren. In pan olie verhitten. Spekblokjes uitbakken. Champignons, soepgroenten, tomatenpuree en kruiden toevoegen. Op hoog vuur ca. 3 minuten roerbakken. Kikkererwtenpuree, hele kikkererwten, verkruimelde bouillontabletten en 1 liter water toevoegen. Soep aan de kook brengen en ca. 7 minuten zachtjes laten doorkoken. Lekker met warm geroosterd brood en geraspte kaas.

Italiaanse bol met tonijnsalade

1 blikje maïskorrels (150 g)
1 krop ijsbergsla
8 zwarte olijven met pit
6 eetlepels olijfmayonaise (pot a 350 ml)
2 eetlepels kappertjes
3 zakjes tonijnstukjes (naturel, a 85 g)
4 Italiaanse bollen
4 eetlepels sladressing balsamico (fles a 270 ml)
Bereiden
Maïs laten uitlekken. Sla schoonmaken, vier mooie bladeren apart houden en rest in reepjes snijden. Helft van olijven in plakjes snijden en rest snipperen. In kom helft van mayonaise, gesnipperde olijven, kappertjes, zout en peper goed mengen. Maïs en tonijn erdoor scheppen en salade in 4 porties verdelen. Bollen halveren en besmeren met rest van mayonaise. Bollen beleggen met blaadje sla, portie tonijnsalade en plakjes olijven. Rest van sla mengen met dressing. Bollen serveren met ijsbergsalade.

Honingmandarijn met vanillekwark

50 g pijnboompitten
4 mandarijnen zonder pit
3 eetlepels vloeibare bloemenhoning (a 600 g)
500 g vanillekwark
poedersuiker
Bereiden
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op middelhoog vuur rondom goudbruin. Snijd met een scherp mes de bovenkant, de onderkant en vervolgens de oranje en de witte schil van de mandarijnen af. Snijd de mandarijnen in dikke plakken. Leg ze op een groot bord, samen met het vrijgekomen sap, en bedruppel de mandarijn met de honing. Verdeel de vanillekwark over 4 kommetjes en schep de plakken mandarijn erop, druppel het vrijgekomen sap eroverheen. Bestrooi de desserts met de pijnboompitten en poedersuiker naar smaak.

Hollandse maaltijdsalade

2 eetlepels olijfolie
300 g varkensreepjes naturel
2 rode uien, in ringen
250 g champignons, in kwarten
1 theelepel tijm
2 eetlepels mosterd
1 zak eikenbladslamelange (100 g)
2 trostomaten, in partjes
2 eetlepels peterselie, fijngesneden
1 brood naar keuze, ongesneden
Bereiden
Verhit een wok en schenk de olie erin. Bestrooi de varkensreepjes met zout en (versgemalen) peper. Roerbak het vlees 5 minuten op hoog vuur tot het bruin kleurt. Bak de uiringen en champignons al omscheppend op hoog vuur 3-5 minuten mee tot ze bruin zijn. Roer de tijm en de mosterd erdoor en voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe. Neem de pan van het vuur. Verdeel de slamelange met de tomaat over vier borden en schep het vleesmengsel erop. Strooi de peterselie over de salade en geef er dikke sneden brood bij.

Hartige taartjes met prei, ei en bacon

300 g bloem + extra om werkblad te bestuiven
175 g koude boter, in blokjes
2 stuks prei, in ringetjes
1 tl nootmuskaat
4 eieren
100 g bacon, in plakjes
Materialen
eenpersoonstaartvormpjes (doorsnede 12 cm), ingevet
Bereiden
Meng de bloem met een mespunt zout en 150 g boter. Kneed het tot een kruimelig mengsel. Besprenkel dit met 2-3 el koud water en kneed het tot een soepel deeg. Laat het afgedekt 30 min. in de koelkast rusten. Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de prei en laat hem goed uitlekken. Verhit 25 gram boter in een wok of koekenpan, roerbak de prei in 2-3 min. beetgaar en laat hem uitlekken in een vergiet. Breng op smaak met zout, peper en de nootmuskaat. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot 4 ronde lappen. Verdeel de prei over de schaaltjes, breek de eieren erboven en leg de bacon erop. Bekleed de schaaltjes met het deeg en druk de randen goed aan. Schuif de vorm iets onder het midden van de oven en bak de taartjes in 30 min. goudbruin en gaar.

Ham-kaasschnitzel met Zaanse mosterd

2 plakken Zaanlanderkaas (van 1 cm dik, ca. 400 g)
1 eetlepel Zaanse mosterd
4 plakjes achterham
1 ei
4 eetlepels bloem
8 eetlepels paneermeel
3 eetlepels (olijf)olie
Bereiden
Korst van kaas snijden. Kaas in vier gelijke stukken van ca. 5 x 10 cm snijden. Stukken kaas bestrijken met mosterd. Rond elke plak kaas plakje ham wikkelen. Ei in diep bord loskloppen. Bloem en paneermeel op 2 platte borden scheppen. Ham-kaasplakken een voor een eerst door bloem wentelen, dan door ei halen en tot slot door paneermeel wentelen. In ruime koekenpan met antiaanbaklaag olie verhitten en ham-kaasschnitzels op matig vuur in ca. 3 min. goudbruin bakken; halverwege keren. Schnitzels afgedekt nog 1 min. zachtjes bakken tot kaas goed gesmolten is. Lekker met een gemengde salade, appel-abrikozencompote en röstikoekjes.

Griezelkoekjes

175 g boter, gesmolten
200 g suiker
2 eieren, losgeklopt
1 el kaneelpoeder
400 g bloem, gezeefd + extra om te bestuiven
1 bus poedersuiker (250 g)
1 el cacaopoeder
Materialen
deegroller
bakpapier
koekvormpjes (sterren en katten)
Bereiden
Roer de boter en de suiker door elkaar en klop de eieren erdoorheen. Kneed met koele handen de kaneel, bloem en 1 tl zout erdoor. Laat het deeg 10 min. rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestuif het werkblad en de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot circa 1/2 cm dik. Steek er met de koekvormpjes sterren, katten en griezelfiguurtjes uit. Leg de koekjes op een met bakpapier bekleed bakblik en bak ze 10- 12 min. in de oven. Laat de koekjes afkoelen.

Roer 2 el water door de poedersuiker, zodat er een dikke stroperige suikerpasta ontstaat. Bestrijk de koekjes met een theelepel met een dikke laag glazuur. Laat drogen. Roer 1 el cacaopoeder door de rest van het glazuur. Maak een cornetje (spuitzakje), of doop een satéprikker of dun penseeltje in het gekleurde glazuur en teken spinnenwebdraden en spinnen op de sterren en een gezichtje op andere figuurtjes.

Tip

U kunt de koekjes 3 dagen van tevoren bereiden. Bewaar in een luchtdichte trommel.

Spookkoekjes: Teken een spookje (en andere enge figuurtjes) op papier, knip dat uit en leg het op het deeg. Snijd langs de rand van het papier het spookvormpje uit het deeg. Bak het spookkoekje in de oven en bedek het koekje met een laagje wit glazuur. Maak daarna oogjes van het chocoladeglazuur met het spuitzakje, een satéprikker of een dun penseeltje.

Griekse groenteburger met komkommersalade

1 komkommer
3 eetlepels olijfolie
4 Griekse burgers (groenteburgers)
100 ml volle yoghurt
1 theelepel gedroogde munt (of fijngesneden verse)
4 broodjes (bruin) opengesneden
Bereiden
Snijd de helft van de komkommer in kleine blokjes, de andere helft in dunne plakjes. Houd blokjes en plakjes gescheiden, bestrooi alles met zout en peper en laat even staan. Verhit de helft van de olie in een koekenpan en bak de groenteburgers volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar. Schep de komkommerblokjes om met de yoghurt en de munt. Besprenkel de broodjes met de rest van de olie. Leg op elk broodje eerst wat plakjes komkommer en daarna de groenteburger. Verdeel de komkommersalade over de burger en serveer direct.

Gevulde uiensoep

4 eetlepels olijfolie
600 g uien, in ringen
2 eetlepels suiker
1 theelepel kerriepoeder
2 eetlepels bloem
1 liter kippenbouillon (van tablet)
2 theelepels gedroogde Provençaalse kruiden
1 stokbrood
200 g jonge kaas, geraspt
Materialen
bakplaat
bakpapier
Bereiden
Verhit de olie in een braadpan en schep de ui erdoor tot de ringen met een dun laagje olie zijn bedekt. Bak de uiringen tot ze lichtbruin kleuren. Bestrooi de ui met de suiker, de kerriepoeder en de bloem en laat de suiker op laag vuur smelten. Voeg de bouillon en de Provençaalse kruiden toe en breng de soep aan de kook. Laat de soep afgedekt 20 minuten zachtjes koken. Breng de soep op smaak met zout en (versgemalen) peper. Verwarm de ovengrill. Snijd het stokbrood in dunne sneetjes, leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi ze met de kaas. Gratineer ze 4 minuten onder de voorverwarmde grill tot ze lichtbruin en krokant zijn. Schep de uiensoep in 4 kommen of diepe borden en leg er 1 of 2 kaascrostini's in. Serveer de rest van de kaascrostini's apart bij de soep.

Gevulde omelet

500 g vastkokende aardappelen, geschild en in kleine blokjes
6 eieren
50 ml melk
1/2 theelepel gedroogde dragon
1 pak tuinerwten (450 g, diepvries)
100 g salami, plakjes, in reepjes gesneden
3 eetlepels olijfolie
1 bakje cherrytomaten (250 g)
Bereiden
Kook de aardappelen 5 minuten in gezouten water. Klop intussen de eieren los met de melk, de dragon en zout naar smaak. Giet de aardappelen af, schep ze met de tuinerwten en de salami door het eimengsel en laat even staan. Verwarm de olie in een grote hapjes- of koekenpan. Schenk het eimengsel erbij, verdeel de ingrediënten over de pan met een spatel. Laat de omelet op laag vuur met een deksel op de pan in 15 minuten stollen. Laat de omelet even staan en snijd hem in grote punten, stapel eventueel op elk bord 3 punten met een prikker op elkaar, zodat het op een gebakje lijkt. Serveer met de cherry tomaten.

Gevulde kipfiletrolletjes

4 kipfilets
4 plakken extra belegen kaas (voorgesneden)
8 plakjes katenspek (vleeswaren)
4 gedroogde tomaatjes in olie, in reepjes
2 eetlepels olijfolie
Materialen
cocktailprikkers
Bereiden
Oven voorverwarmen op 200 °C. Kip-filets in lengte halveren en bestrooien met zout en peper. Plakken kaas ook in lengte halveren. Op elk stuk kipfilet plakje katenspek, plak kaas en wat tomaatreepjes leggen. Kipfilets oprollen (aan smalle kant beginnen) en vastzetten met cocktailprikkers. Kip rondom bestrijken met olie en in bakblik met rooster leggen (of op ovenrooster met braadslede eronder, om braadvocht op te vangen). Bakblik in oven schuiven en kiprolletjes in 25-30 min. gaar laten worden. Lekker met gebakken krielaardappels en sperziebonen.

Geurig gestoofde kip en paprika

3 tenen knoflook, geperst
1 el paprikapoeder mild
2 tl kaneel
1 tl gemalen komijn
3 el olijfolie
4 kippenbouten
2 rode paprika's, in repen
1 grote ui, grof gesneden
4 tomaten, in stukjes
150 ml kippenbouillon (van tablet)
Materialen
ovenschaal, inhoud ca. 2 liter
Bereiden
Verwarm de oven voor op 175 °C. Meng de knoflook in een kom met de paprikapoeder, de kaneel, de komijn en peper en zout naar smaak. Roer de olie erdoor. Leg de kippenbouten in de ovenschaal en besmeer ze met de helft van het knoflookmengsel. Meng de rest van het mengsel met de paprika, de ui en de tomaten en verdeel dit tussen de kippenbouten. Schenk de bouillon in de schaal. Stoof de schotel in de oven in 1 uur gaar. Schep af en toe wat van het vocht over de bouten. Lekker met rijst of couscous en een salade van veldsla.

Gestoofde spinazie met verse kaas (saag paneer)

4 personen


20 g boter
1 ui, fijngesnipperd
1 tl komijn (djinten)
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 cm verse gember, geschild en fijngesneden
1 mespunt cayennepeper
1 tl gemalen koriander (ketoembar)
2 tomaten, in stukjes gesneden
1 zak spinazie vers (300 g), grofgesneden
100 g hüttenkäse (kaas, bakje 200 g)
Bereiden
Verhit de boter en bak de ui met het komijnzaad op middelhoog vuur in 5 minuten goudbruin. Zet het vuur laag, voeg de knoflook en de gember toe en bak nog 1 minuut. Voeg de cayennepeper en de koriander toe en bak nog 1 minuut. Voeg de stukjes tomaat toe en bak al roerend 2 minuten. Zet het vuur hoger en voeg een flinke hand spinazie toe. Laat de spinazie slinken. Herhaal dit met de rest van de spinazie en laat op laag vuur 15 minuten sudderen, zonder deksel op de pan. Schep de hüttenkäse door de spinazie en serveer direct. Lekker bij de garnalencurry (zie recept elders op ah.nl).

aubergine met couscous en geitenkaas

2 personen

2 eetlepels olijfolie
1 bakje rauwkost (150 g)
100 g couscous (pak a 500 g)
2 theelepels vloeibare kruidenbouillon
1 aubergine
1 bakje balsamicodressing (100 g)
100 g verse geitenkaas (Bettine Blanc)
Bereiden
In pan 1 eetlepel olie verhitten. Rauwkost al omscheppend ca. 1 minuut bakken. Couscous erdoor scheppen. Bouillon door 2 dl kokend water mengen, bij couscous schenken en ca. 1 minuut verwarmen. Couscous van vuur nemen en afgedekt ca. 4 minuten laten wellen. Intussen koekenpan (of grillpan) invetten met rest van olie en verhitten. Aubergine wassen, kapjes eraf snijden en in plakken snijden. Plakken aubergine in ca. 5 minuten bruinbakken, halverwege keren. Plakken uit pan nemen en in twee diepe borden leggen. Dressing erover schenken. Couscous erop scheppen. Geitenkaas in stukjes verdelen en over couscous verdelen.

Gegrilde zalm met koolsalade

300 g rijst
1 eetlepel sesamzaad, geroosterd
1 zak gesneden spitskool (300 g)
1/2 bos radijs, in plakjes
2 eetlepels verse munt, in reepjes
3 eetlepels yoghurt-sladressing (fles)
4 wilde zalmfilets, (750 g, diepvries), ondooid
2 eetlepels olijfolie
Materialen
grillpan
Bereiden
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rooster ondertussen in een droge koekenpan het sesamzaad lichtbruin. Meng in een schaal de spitskool, de radijs, het sesamzaad en de munt met de sladressing. Bestrijk de zalmfilets met de olie en bestrooi ze met (versgemalen) peper en zout. Verhit de grillpan en gril de zalmfilets in 6 min. vanbinnen rosé en vanbuiten bruin, keer halverwege. Verdeel de zalmfilets over 4 borden en schep de rijst en de salade erbij.

Gegrilde roodbaars met auberginepuree

2 aubergines
1 citroen, geperst
2 teentjes knoflook, geperst
6 eetlepels olijfolie extra vierge
2 rijpe tomaten
50 g groene olijven zonder pit
600 g roodbaarsfilet (of tilapiafilet)
1 theelepel gedroogde tijm
2 takjes peterselie, fijngehakt
Materialen
grillpan
staafmixer of keukenmachine
Bereiden
Oven voorverwarmen op 225 °C. Aubergines hier en daar met vork inprikken en in midden van oven 15-20 min. roosteren, tot vruchtvlees zacht is. Aubergines halveren en met behulp van lepel vruchtvlees eruit schrapen. In keukenmachine of met staafmixer vruchtvlees van aubergines met 2 el citroensap, knoflook en 5 el olie tot gladde puree mengen. Op smaak brengen met zout en peper. Tomaten in vieren snijden en zaadjes verwijderen. Vruchtvlees in kleine blokjes snijden. Olijven in vieren snijden. Visfilets in 4 of 8 gelijke stukken snijden en inwrijven met zout, peper en tijm. Rest van citroensap en olie erover druppelen. Grillpan verhitten en vis in 8-10 min. lichtbruin en net gaar roosteren. Halverwege voorzichtig keren. Auberginepuree in midden van vier borden scheppen. Vis erop leggen en bestrooien met tomaat, olijven en peterselie. Lekker met rijst.

Frisse rijstsalade

300 g rijst
1 el witte wijnazijn
1 el grove mosterd
2 el olie
1 blikje maïskorrels (300 g), uitgelekt
4 tomaten, in blokjes
1 pot augurken (340 g), uitgelekt en in kleine blokjes
100 g gekookte ham, in blokjes
3 el munt (zakje a 15 g), fijngesneden
Bereiden
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Klop intussen met de garde de azijn, de mosterd en de olie tot een vinaigrette en breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Schep de vinaigrette door de nog lauwe rijst en laat afkoelen. Schep de maïs, de blokjes tomaat en de augurken door de rijst. Strooi de hamblokjes met de munt over de rijstsalade. Verdeel de rijst over vier borden.

Franse mosselen

2 personen


2 kg mosselen
2 eetlepels olijfolie
4 sjalotten
1 courgette, in plakjes
100 ml droge witte wijn
50 ml cognac (slijter)
200 ml crème fraîche
2 eetlepels verse tijm (zakje a 15 g)
Materialen
aluminiumfolie
Bereiden
Spoel de mosselen af onder stromend water. Verwijder mosselen die kapot zijn of die na een flinke tik op het aanrecht niet vanzelf dichtgaan. Verhit de olie in een ruime pan en bak de sjalotten en courgette 2-3 minuten. Leg de mosselen erop en bestrooi ze royaal met (versgemalen) peper. Schenk de wijn met de cognac in de pan. Kook de mosselen met de deksel op de pan in 5-8 minuten gaar; schud de pan (met gesloten deksel) af en toe goed om. Verwijder de mosselen die na verhitting niet zijn opengegaan. Schep de mosselen met de groenten op vier borden en houd ze warm onder aluminiumfolie. Laat het mosselvocht op hoog vuur 3-4 minuten inkoken. Roer de crème fraîche, de tijm en naar smaak een extra scheutje cognac erdoor. Breng de saus op smaak met weinig zout en peper en schenk hem over de mosselen.

Tip

Lekker met parisiennes of boulogne stokbrood en een venkelsalade met frisse vinaigrette.

Franse maaltijdsandwich met paté

8 plakjes Zeeuws spek
1 kropsla
1 komkommer
6 eetlepels olijfolie
3 eetlepels azijn
4 theelepels mosterd
1 theelepel suiker
2 bruine stokbroden
165 g roompaté
12 zoetzuurslices (pot a 330 g)
1 zakje Hollandse rauwkost (150 g)
Bereiden
Plakjes spek in droge hete koekenpan zachtjes uitbakken. Blaadjes sla loshalen, goed wassen en drogen. Komkommer wassen en in dunne plakjes snijden. Dressing roeren van olie, azijn, 1 tl mosterd, suiker en naar smaak zout en peper. Stokbroden halveren en opensnijden. Paté in 12 plakjes snijden. Onderste deel brood besmeren met beetje mosterd. Beleggen met enkele blaadjes sla, plakjes paté, zoetzuurslices en spekjes. Rest slablaadjes mengen met rauwkost, komkommer en dressing. Halve stokbroodjes elk in drieën snijden, op bord leggen en salade ernaast scheppen.

Flensjes met bananenkwark en sinaasappel

2 handsinaasappels
1 eetlepel boter
2 zakjes vanillesuiker
1 banaan
250 g magere kwark
4 pannenkoeken
Bereiden
Sinaasappels dik schillen om witte vliesjes te verwijderen. Sinaasappels in plakken snijden. In koekenpan op matig vuur boter smelten. Plakken sinaasappel naast elkaar in pan leggen. Na 3 min. bakken, plakken keren en sinaasappel bestrooien met 1 el vanillesuiker. In nog 3 min. suiker laten smelten. Intussen banaan pellen en in kom fijnprakken. Kwark en rest van vanillesuiker door bananenpuree mengen. (In magnetron) pannenkoeken verwarmen . Bananenkwark en plakken sinaasappel erover verdelen.

Flan van peer

150 g roomboter
150 g fijne suiker
1 zakje vanillesuiker
200 g bloem
3 eieren
2 peren
boter om in te vetten
Materialen
springvorm doorsnede ca. 23 cm
Bereiden
Oven voorverwarmen op 200 °C . Boter en suiker in beslagkom met handmixer romig kloppen. Bloem erdoor mengen. Al mixend een voor een eieren toevoegen, tot smeuïg deeg ontstaat. Springvorm invetten, deeg over bodem uitstrijken. Peer schillen, in kwarten snijden en klokhuis verwijderen. Peerparten in lengte elk in 3 schijven snijden. Dunne peerpartjes in vorm van zon op deeg leggen: met smalle deel in het midden. Peer stevig aandrukken, zodat deeg hier en daar een beetje uitpuilt. Springvorm in midden van oven schuiven en flan in ca. 30 minuten goudbruin en gaar bakken. Springvorm uit oven nemen. Ovengrill voorverwarmen. 2-3 Eetlepels fijne kristalsuiker over taart strooien. Suikerlaagje in ca. 30 seconden onder hete ovengrill laten karameliseren. Perenflan lauwwarm of op kamertemperatuur serveren.

Dikke room

1 bekertje slagroom (125 ml)
1/2 bak mascarpone (à 250 g)
Bereiden
Slagroom met mixer lobbig kloppen. Mascarpone in gedeelten toevoegen en room verder stijf kloppen.

Couscoussalade met kip en peterselie

1 schaal kipkluifjes naturel (ca. 500 g)
1 pakket Marokkaanse couscous (317 g)
3 el amandelen, gepeld (bakje 55 g)
3 el olijfolie
2 el citroensap
2 bakjes verse peterselie, plat (a 15 g)
1 zakje bosuitjes (3 stuks), in ringetjes
Materialen
bakpapier
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de kipkluifjes op bakpapier en wrijf ze in met de couscouskruiden (uit het pakket). Bak ze in de oven in 30 minuten goudbruin en gaar. Bereid intussen de couscous en de rozijnen (uit het pakket) volgens de aanwijzing op de verpakking. Rooster de amandelen in een droge pan met antiaanbaklaag. Bestrooi ze met zout naar smaak en laat ze afkoelen op een bord. Klop de olie met het citroensap door elkaar en breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Schep de dressing door de bereide couscous. Snijd de peterselie grof en schep de helft met de bosui door de couscous. Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Bestrooi met de amandelen en de rest van de peterselie. Serveer met de kip. Lekker met parten citroen, om het gerecht mee te besprenkelen.

Couscoussalade met kerriekip

300 g sperziebonen
250 g couscous
4 romatomaten
1 rode peper
6 eetlepels olijfolie
3 eetlepels citroensap
100 g olijven met piment
1 schaal kipfilet (350 g, reepjes)
1 el kerrie
Bereiden
Sperziebonen schoonmaken, in 6 min. beetgaar koken, afgieten en in vergiet onder koud water afspoelen. Couscous volgens gebruiksaanwijzing laten wellen. Tomaten in stukjes snijden. Rode peper schoonmaken, zaadjes verwijderen en peper fijnsnipperen. Van 4 el olijfolie, citroensap, rode peper en zout naar smaak pittige dressing kloppen. In grote schaal couscous, sperziebonen, tomaat en dressing mengen. Olijven halveren en over salade verdelen. Kip in stukken snijden. In koekenpan rest van olie verhitten en kip in 7 min. met kerrie gaarbakken. Kip over salade verdelen.

Couscoussalade

1 pak tuinbonen (300 g, diepvries)
300 g couscous, biologisch (pak 400 g)
1 pak tuinerwten (450 g, diepvries)
5 el olijfolie
3 el citroensap
2 el verse munt, fijngesneden
2 el verse peterselie, plat, fijngesneden
100 g witte kaasblokjes, verkruimeld
Materialen
vershoudfolie
Bereiden
Schep de tuinbonen in een schaal. Giet er 300 ml kokend water op en laat 10 min. staan. Schep in een grote schaal de droge couscous om met de tuinerwten. Roer de olie en het citroensap erdoorheen. Schenk er 500 ml kokend water overheen, roer alles even om en dek de schaal luchtdicht af met vershoudfolie. Laat 10 min. staan. Breng de couscous op smaak met zout en (versgemalen) peper en schep hem goed om zodat hij afkoelt. Schep de verse kruiden en de afgegoten tuinbonen erdoor en verdeel de kaas erover. Lekker met kip.

Couscoussalade

300 g couscous (pak a 400 g, Biologisch)
4 eetlepels olijfolie
3-4 eetlepels balsamicoazijn
1 zak gebroken sperziebonen (500 g)
8 zongedroogde tomaten
1 pakje feta (kaas, 200 g)
1/2 zakje verse peterselie (a 30 g)
50 g zwarte olijven zonder pit
Bereiden
Couscous in kom doen en er ca. 450 ml kokend water over schenken. Olie, 2 eetlepels azijn en zout toevoegen. Couscous 5 minuten laten wellen. In pan met weinig water en snufje zout sperziebonen in ca. 8 minuten beetgaar koken, in vergiet afspoelen met koud water en laten uitlekken. Met vork couscous tot losse korrels roeren. Couscous laten afkoelen, regelmatig omscheppen. Tomaatjes in stukjes snijden. Feta in blokjes snijden. Peterselie fijn snijden. Sperziebonen, tomaten, feta, olijven en peterselie door afgekoelde couscous roeren. Op smaak brengen met zout, peper en eventueel rest van azijn.

Couscous met falafel en korianderpesto

1 citroen, schoongeboend
3 bakjes koriander (a 15 g), alleen de blaadjes
1 bakje amandelschaafsel (55 g)
10 el olijfolie
75 g witte kaasblokjes (pakje 200 g), verkruimeld
4 tomaten
200 g couscous (pak 500 g, puur&eerlijk biologisch)
2 schaaltjes falafel (a 210 g)
1 courgette, in blokjes
1 teen knoflook, geperst
Materialen
staafmixer of keukenmachine
Bereiden
Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Houd enkele blaadjes koriander achter voor de garnering. Pureer in de keukenmachine of met de staafmixer de rest van de koriander met het amandelschaafsel, 6 el olie, de kaas, 2 el citroensap, het rasp en 5 el water tot een gladde pesto. Is het te dik, voeg dan nog wat water toe. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de tomaten aan de onderkant kruislings in. Dompel ze ca. 20 sec. onder in kokend water en laat afkoelen. Verwijder het vel en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit ondertussen 2 el olie en bak de falafel 3-4 min. Verhit de rest van de olie en bak de courgette met de knoflook 3 min. Meng er de couscous, de blokjes tomaat en naar smaak nog wat citroensap door. Serveer de couscous met de falafel en de pesto. Garneer met de achtergehouden koriander.

Courgette gevuld met tonijn

200 g zilvervliesrijst
2 courgettes
1 rode paprika
2 uien
2 blikjes tonijnmoot in olijfolie (a 160 g)
1 blikje tomatenpuree (70 g)
paprikapoeder
Bereiden
Oven op 200° C voorverwarmen. Rijst met weinig zout volgens gebruiksaanwijzing koken. Courgettes wassen, halveren en met lepel uithollen. Binnenste deel courgettes in blokjes snijden. Paprika schoonmaken en in blokjes snijden. Uien pellen en snipperen. Blikjes tonijn afgieten. Olie van tonijn in pan verhitten en ui, tomatenpuree, blokjes courgette en paprika bakken. Tonijn toevoegen en met zout, peper en paprikapoeder op smaak brengen. Courgettes in ovenschaal leggen, met mengsel vullen en 15 min. in oven verwarmen. Courgettes met rijst serveren. Lekker met salade van kropsla met yoghurtdressing.

Courgette gevuld met hüttenkäse en ham

2 courgettes
1 grote ui, gesnipperd
3 eetlepels olijfolie
1 dikke plak ham (100 g), in kleine blokjes
1 bakje hüttenkäse (200 g)
1 zakje verse peterselie (30 g), fijngesneden
150 g geraspte belegen kaas
1 voorgebakken boulogne stokbrood
Materialen
lage ovenschaal
Bereiden
Oven voorverwarmen op 225 ºC. Courgettes in lengte halveren en met lepel of meloenboor uithollen tot op 1/2 cm van wand. Vruchtvlees kleinsnijden en met ui in 2 el olie 3 min. zachtjes bakken. Ham toevoegen en 1 min. meebakken. Courgettehelften bestrooien met zout en peper. Hüttenkäse mengen met peterselie en helft van geraspte kaas. Courgettemengsel erdoor scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Uitgeholde courgettes in ingevette ovenschaal leggen en vullen met courgette-kaasmengsel. Rest van kaas erover strooien en rest van olie erover druppelen. Schaal in midden van oven schuiven en courgettes in 20-25 min. goudbruin en gaar bakken. Stokbrood ernaast leggen en in 6-8 min. afbakken. Stokbrood in plakjes snijden en bij courgettes serveren.

Courgette gevuld met couscous

200 g couscous (pak à 400 g)
1 eetlepel shoarmakruiden
3/4 eetlepel vloeibare Italiaanse kruidenbouillon
3 bosuitjes
1/2 zakje verse munt (à 15 g)
200 g zachte geitenkaas
2 middelgrote courgettes
Materialen
stoomkoker
Bereiden
In kom couscous, shoarmakruiden, vloeibare bouillon en 2 dl water door elkaar roeren en ca. 10 minuten laten staan. Intussen bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden. Muntblaadjes van takjes rissen en fijnhakken. Geitenkaas verkruimelen. Bosui en geitenkaas door couscous scheppen. Courgettes halveren en met lepel uithollen tot op 3/4 cm van wand. Courgettes hoog opvullen met couscousmengsel en naast elkaar in stoommand leggen eventueel laatste courgette op andere zetten. Stoomkoker vullen met water. Stoomkorf erin zetten en courgettes in ca. 25 minuten gaar stomen. Serveren met een salade van eikenbladsla.