zondag 1 mei 2011

Japanse zalm uit de oven

4 zalmfilets van ca. 125 g per stuk
zout en versgemalen peper
4 teentjes knoflook
2 eetl. Japanse sojasaus (Kikkoman)
2 eetl. limoensap of citroensap
3 eetl. roerbakolie of wokolie
600 g panklare spinazie
2 eetl. gembersiroop
aluminiumfolie


Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 200ºC. Leg elke zalmfilet op een stuk aluminiumfolie van 20x30 cm. Bestrooi de zalm naar smaak met peper en zout. Pers de teentjes knoflook boven de zalm en sprenkel de sojasaus en limoensap of citroensap erover. Vouw de folie langs de zalm omhoog en (als pakketjes) goed dicht.

Bereiden:
Zet de vispakketjes 15 minuten op een bakplaat midden in de oven. Verhit intussen de olie in een wok of hapjespan. Roerbak de spinazie en laat deze in 5 minuten slinken. Breng de spinazie op smaak met de gembersiroop, zout en versgemalen peper. Serveer de zalmpakketjes met de spinazie bij pandanrijst, notenrijst of gele rijst.

Variatie:
De spinazie kan eventueel worden vervangen door Chinese kool.

Vijgen-port bonbons

12 gedroogde vijgen
100 ml rode port
2 eetl. gepelde pistachenoten, fijngehakt
200 g melkchocolade, in stukjes gehakt


Voorbereiden:
Snijd de harde steelaanzet van de vijgen af en leg de vijgen in een pannetje met de port. Breng de port aan de kook en haal de pan van de warmtebron. Laat de vijgen een uur in de warme port wellen. Bekleed een schaal met bakpapier. Leg de gehakte pistachenootjes klaar op een ander bordje. Neem de vijgen uit de port en dep ze droog. Leg ze afgedekt een half uur in de vriezer.

Bereiden:
Laat de chocolade au bain-marie smelten. Laat al roerende wat afkoelen. Prik de vijgen één voor één aan een vork, haal ze eerst door de chocolade en tip ze dan even in de nootjes. Schuif met een andere vork de bonbons van de vork op bakpapier. Laat de bonbons in de koelkast helemaal opstijven.

Variatie:
Ook lekker met gehakte amandelen of walnoten.In plaats van vijgen kunt u ook pruimen gebruiken.

Gevulde kipkarbonades

4 grote of 8 kleine kipkarbonades
boter om te bestrijken
zout en versgemalen peper
1/2 glas witte wijn
voor de vulling:
50 g zongedroogde tomaten op olie
10 g pijnboompitjes, geroosterd
1 teentje knoflook
4 takjes basilicum
4 eetl. olijfolie
20 g versgeraspte Parmezaanse kaas


Bereiden:
Verwarm de oven op 150°C. Maak met de vingers het vel van de kipkarbonades voorzichtig los, maar laat het aan twee kanten vastzitten. Maal de tomaatjes met de rest van de ingrediënten voor de vulling tot een dikke pasta en duw deze onder het vel van de kipkarbonades. Bestrijk het vel met wat boter en bestrooi de karbonades rondom met peper en zout. Leg ze in een ovenschaaltje en giet de witte wijn erlangs. Bak ze in circa 60 minuten gaar en bruin.

Tip:
Lekker met rijst, pasta of frietjes.

Hele kip met sinaasappel, honing en tijm

2 sinaasappels
100 g zachte boter
2 eetl. honing1 eetl. mosterd
6 takken verse tijm
1 braadkip van ca. 1200 g
zout en versgemalen peper
1 sherryglas droge sherry


Voorbereiden:
Verwarm de oven op 180°C. Boen een sinaasappel goed schoon en rasp de helft van de schil. Pers de sinaasappels uit. Vermeng de sinaasappelrasp met de boter, honing, mosterd en tijmblaadjes. Maak inkepingen in het vel van de kip en bestrooi de kip van binnen en van buiten royaal met zout en peper. Masseer de kip rondom met het botermengsel, ook door de inkepingen onder het vel.

Bereiden:
Leg de kip met de borst naar beneden in een ovenschaal. Giet het sinaas-appelsap en sherry erlangs en bak de kip in het midden van de oven een half uur. Draai de temperatuur terug naar 150°C en bak de kip nog een uur. Giet de jus door een zeef. Snijd de kip eventueel in stukken en serveer met de jus.

Gekonfijte kip

8 drumsticks
1 eetl. grof zout
versgemalen peper
1 bol knoflook, teentjes ongepeld
4 takjes rozemarijn
2 laurierblad
500 ml olijfolie


Bereiden:
Verwarm de oven voor op 150°C. Wrijf de kippenpoten in met zout en peper en leg ze in een braadslee. Steek de knoflookteentjes, rozemarijn en laurier ertussen en giet de olijfolie erover. Zet de braadslee onafgedekt in de oven en laat de kip in ruim 2 uur gaar worden. Zet de ovengrill aan als de kip gaar is. Schep de kippenpoten uit de olie en leg ze met het vel naar boven op een bakplaat. Zet ze een paar minuten onder de grill.

Tip:
Lekker met een salade met mosterddressing en gebakken aardappelen of frietjes.

Gehaktpasteitjes met gemberchutney

5 plakjes bladerdeeg (diepvries)
1 flinke ui
100 g ontbijtspek
1 eetl. olie
250 g gehakt, half-om-half
1 theel. kerrie
zout en versgemalen peper
1 eetl. koffiemelk
Voor de chutney:
2 sjalotten
1 stukje gemberwortel van circa 2 cm
1 groene appel
1 banaan
4 gekonfijte gemberbolletjes
2 eetl. suiker
1 mespunt kaneel
3 eetl. azijn
1 tot 2 theel. sambal oelek


Voorbereiden:
Rol de plakjes bladerdeeg iets groter uit op een met bloem bestrooid werkvlak. Bekleed vier vormpjes met een doorsnee van circa 10 cm met het uitgerolde deeg en snijd het overhangende deeg af. Leg de deegresten op het vijfde deeglapje, rol opnieuw uit en steek er vier deegdekseltjes met een doorsnee van 10 cm uit. Zet de vormpjes en de dekseltjes tot verder gebruik in de koelkast. Snipper de ui en snijd het ontbijtspek klein. Verhit de olie in de koekenpan. Laat de ui en het spek omscheppend bakken tot de ui glazig is. Voeg het gehakt toe, bestrooi met de kerrie en wat zout en peper en roerbak tot het gehakt zijn rode kleur kwijt is. Laat het gehaktmengsel afkoelen. Snipper de sjalotten en de gemberwortel voor de chutney. Snijd de gewassen appel met de schil in blokjes. Snijd de gepelde en in de lengte gehalveerde banaan in plakjes. Snijd de uitgelekte gemberbolletjes in plakjes. Laat de sjalot in de olie glazig fruiten. Laat de gemberwortel kort meefruiten en voeg de appel, de banaan, de gekonfijte gember, de suiker, de kaneel, de azijn, de sambal en wat zout toe. Laat af en toe roerend op zeer laag vuur circa 15 minuten zachtjes stoven en voeg zonodig een scheutje water toe als het mengsel te droog mocht worden. Laat de chutney afkoelen.

Bereiden:
Verwarm de oven met de bakplaat voor op 200°C. Vul de met deeg beklede vormpjes met het gehaktmengsel. Bevochtig de deegranden met water en druk er de deegdekseltjes op. Prik een gaatje in het midden van het deeg, zodat de stoom kan ontsnappen. Bestrijk de dekseltjes met wat koffiemelk en zet de vormpjes 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin van kleur zijn. Serveer warm met de chutney.

mini-kaasquiches met geitenkaas en notensla

4 plakken diepvriesdeeg voor hartige taart, ontdooid
200 g zachte geitenkaas
4 eieren, geklutst
200 ml zure room
1 eetl. geraspte mierikswortel
(potje)zout en versgemalen peper
1 eetl. gehakte verse bieslook of peterselie
50 g gepelde walnoten
2 eetl. olijfolie
1 eetl. honing
1 eetl. citroensap
75 g rucola
4 quichevormpjes of ovenvaste schaaltjes ø circa 12 cm, ingevet


Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180°C. Rol de deeglapjes iets uit en leg ze in de vormpjes. Prik de deegbodems hier en daar in met een vork. Snijd de kaas in dunne plakjes of verkruimel de kaas en verdeel deze over de deegbodems. Meng de eieren met de zure room, mierikswortel, zout, peper en bieslook. Giet het eimengsel over de kaas. Bak de quiches in circa 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Rooster intussen de walnoten in een droge hete koekenpan. Meng olijfolie, honing en citroensap. Serveer de quiches met een pluk rucola met walnoten en sprenkel de honingdressing erover.

Shoarmawrap met komkommersalsa

Lunchgerecht voor 4 personen

1 kleine komkommer
1 rode ui
1 theel. sambal oelek
1 eetl. citroensap of azijn
500 g shoarmavlees
2 eetl. zonnebloem- of olijfolie
4 tortilla's, ø 25 cm
(kant-en-klaar in pak)
4 eetl. pittige (hot) tomatenketchup of currysaus
100 g veldsla of rucola
4 eetl. knoflooksaus


Voorbereiden:
Schil de komkommer en rasp deze grof of hak hem in kleine stukjes. Pel de rode ui en snipper deze. Meng de komkommer met de rode ui, sambal oelek en citroensap. Roerbak het shoarmavlees 12 minuten in de hete olie totdat het gaar is. Leg de tortilla's even in een warme oven of hete koekenpan zodat ze soepel worden.

Bereiden:
Bestrijk de tortilla's met de tomatenketchup. Verdeel daarover de veldsla of rucola en de komkommersalsa met daarop de shoarmareepjes. Rol de tortilla's op en serveer ze met knoflooksaus erover.

Variatie:
In plaats van shoarmavlees zijn gerookte kip- of hamreepjes ook heel lekker.

Vegawrap met geitenkaas en kruidensla

2 personen

50 g walnoten
150 g zachte geitenkaas
50 ml kookroom
versgemalen peper
6 gedroogde vijgen of dadels, in stukjes gesneden
1 appel, geschild en in stukjes
1 eetl. citroensap
1 eetl. olijfolie
1 eetl. chilisaus
pluk gemengde bladsla, rucola en kervel
2 wraps/tortilla's, kant-en-klaar ∅ Ø 25 cm


Bereiden:
Rooster de noten in een droge hete koekenpan. Hak de helft van de noten. Meng de geitenkaas met de room, peper, vijgen of dadels en de gehakte noten. Besprenkel de appel met de helft van het citroensap. Meng olijfolie, de rest van het citroensap en de chilisaus en schep dit door de gemengde sla. Verwarm de tortilla's in een droge hete koekenpan of afgedekt 20 seconden op 800 Watt in de magnetron. Verdeel het geitenkaasmengsel erover. Leg daarop de kruidensla met appel en noten. Rol de tortilla tot een wrap en snijd deze eventueel schuin door.

Rodekoolsalade met warme knoflookdressing

500 g rodekool, in smalle reepjes
50 gram geschaafde amandelen
1 groene of gele paprika, in kleine blokjes
2 stengels bleekselderij, in smalle boogjes
Voor de dressing:
4 eetl. azijn
1 laurierblaadje
mespuntje cayennepeper of paprikapoeder
1 theel. mosterd
4 eetl. olijfolie
1 teentje knoflook, geperst
zout en versgemalen peper


Bereiden:
Doe de kool in de zeef of vergiet en giet er kokend water over. Breng voor de dressing de azijn met het laurierblad, cayennepeper en mosterd aan de kook. Kook de azijn tot de helft in. Voeg de rest van de ingrediënten van de dressing toe en verwarm zonder te koken. Rooster de amandelen in een droge hete koekenpan. Schep de paprika en bleekselderij door de kool. Verdeel de salade over 4 borden. Giet de dressing erover en strooi de amandelen erop.

Rodekoolsalade met sinaasappel en mosterddressing

1 kleine rode kool, geschaafd (ca. 500 g)
3 sinaasappels
1 citroen
1 theel. mosterd
5 eetl. olijfolie
zout en versgemalen peper
1 teentje knoflook, geperst
3 lente-/bosuitjes, in ringetjes
2 grote augurken, zoetzuur,
in reepjes


Voorbereiden:
Leg de kool in een vergiet en schenk er 1,5 liter kokend water over. Laat goed uitlekken. Schil de sinaasappels dik en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Vang het sap op en halveer de partjes. Boen de citroen schoon. Schil dunne reepjes van de schil en pers de vrucht.

Bereiden:

Klop een dressing van het opgevangen sinaasappelsap, citroensap, mosterd, olijfolie, zout en peper. Schep de knoflook, bosui en de augurk erdoor. Meng de rode kool met sinaasappelpartjes en schep deze luchtig door de dressing. Garneer de salade met reepjes citroenschil.

Karamel-sinaasappels met sinaasappelroom


4 personen

4 navelsinaasappels
100 g suiker
50 ml kokend water
voor de sinaasappelroom:
100 ml vers sinaasappelsap
2 eetl. cognac
1 eetl. suiker
200 ml slagroom (Melkan)


Bereiden:
Boen een sinaasappel goed schoon en rasp het oranje deel van de schil. Snijd de rest van de schillen rondom af tot aan het vruchtvlees van de sinaasappels. Zet de sinaasappels in een schaal. Doe de suiker met 3 eetlepels water in een pan en laat op middelhoge stand al roerende smelten. Laat de suikersiroop karameliseren tot een goudgele kleur en roer er dan van de warmtebron af het kokende water en 2/3 van de sinaasappelschil door. Pas hierbij op voor opspattend karamel. Zet terug op de warmtebron en kook zachtjes tot de siroop weer helder is. Giet de siroop over de sinaasappels en laat afkoelen. Draai ze met behulp van twee lepels af en toe voorzichtig om. Roer ondertussen het sinaasappelsap los met de cognac, de rest van de schil en suiker tot de suiker is opgelost. Giet de slagroom erbij en klop met een mixer tot de room lobbig is. Dit kan wel bijna 10 minuten duren. Serveer de room bij de karamel-sinaasappels en serveer direct.

Tip:
U kunt de cognac weglaten voor een alcoholvrije versie.

Variatie:
Lekker met een krokant koekje en wat geraspte witte chocolade of amandelschaafsel.

Zalm met kappertjes en limoensaus

4 zalmfilets, ontdooid (Vismarine)
zout en versgemalen peper
1 eetl. bloem
2 eetl. olijfolie
1 limoen, in 8 dunne plakjes
rasp en sap van 1 limoen
2 teentjes knoflook, geraspt
2 eetl. kappertjes, uitgelekt
2 eetl. boter


Bereiden:
Bestrooi de zalmfilets rondom met zout en peper en bestuif ze dan met bloem. Verwarm de oven voor op 75°C. Verwarm de olie en bak de zalmfilets aan elke kant 2 minuten. Neem ze uit de pan en houd ze warm in de oven. Bak de plakjes limoen in dezelfde pan om en om bruin. Leg op elk stuk zalm 2 plakjes limoen. Roer het aanbaksel in de pan los en voeg de limoenrasp en knoflook toe aan de olie. Fruit dit een paar minuten en voeg dan het limoensap, de kappertjes en boter toe. Neem de pan van de warmtebron. Laat de boter al roerende smelten en giet deze saus over de zalmfilets. Serveer direct.

Tip:
Lekker met rijst en sugarsnaps of wortellinten.

Pasta met tonijn, kerstomaten en rucola

2 personen

250 g pasta (penne of fusilli)
75 g rucola
1 eetl. olijfolie
2 sjalotjes, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
zout en versgemalen peper
1 blikje tonijn (ca. 200 g),
uitgelekt
200 g cherry-/kerstomaten
1 eetl. kappertjes


Voorbereiden:
Kook de pasta in ca. 8 minuten beetgaar en giet deze af. Snijd de rucola iets kleiner.

Bereiden:
Verhit de olijfolie in een hapjespan of wok. Fruit hierin de sjalotjes en knoflook. Schep versgemalen peper, zout, tonijn en cherry-/kerstomaatjes erdoor. Warm goed door. Voeg de pasta toe en warm weer goed door. Meng rucola erdoor en bestrooi het gerecht met kappertjes.

Variatie:
Vervang tonijn door reepjes gerookte zalm.

Krieltjessalade met zalm en rucola

Maaltijdsalade voor 4 personen

750 g voorgekookte krieltjes
zout
4 eieren
2 augurken
200 g gerookte zalm
75 g rucola
2 eetl. kappertjes
voor de dressing:
2 eetl. mayonaise
1 bekertje (125 ml) crème fraîche (Melkan)
versgemalen peper
2 eetl. citroensap
1 theel. mosterd


Voorbereiden:
Kook de krieltjes met zout beetgaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Kook de eieren hard, pel ze en snijd ze in partjes. Hak de augurken fijn. Verdeel de zalm in reepjes. Snijd de rucola iets kleiner. Meng de ingrediënten voor de dressing.

Bereiden:
Schep de ingrediënten voor de salade met de dressing luchtig door elkaar en serveer, bestrooid met de kappertjes.

Gegrilde zalm op kruidensalade

Lunchgerecht voor 4 personen

400 g zalmfilet
2 eetl. basilicumolie
versgemalen peper
gemalen zeezout of zout
2 eetl. citroensap
1 teentje knoflook, geperst
4 eetl. olijfolie (Mediterrane)
1 eetl. kappertjes
1/2 theel. zout
voor de kruidensalade:
75 g gemengde jonge bladsla
of veldsla
enkele blaadjes basilicum
enkele takjes verse kervel
of peterselie
enkele sprieten bieslook


Voorbereiden:
Meng de slasoorten en de kruiden voor de kruidensalade en verdeel deze over 4 borden. Snijd de zalmfilet in brede repen, bestrijk ze met de olie en bestrooi ze met peper en zout. Meng citroensap, knoflook en olijfolie en roer de kappertjes en het zout erdoor.

Bereiden:
Rooster de zalm 2 minuten per kant in een grillpan of koekenpan. Verdeel de zalm over de kruidensalade en schep de kappertjes-citroendressing erover.

Tip:
Basilicumolie kan eenvoudig zelf worden gemaakt door 2 eetlepels olijfolie te mengen met 1 theelepel groene pesto.

Aardappelkoekjes met gerookte zalm

voor 4 personen

500 g vastkokende aardappels, geschild
2 eetl. bloem
1 ei, losgeklopt
100 ml kookroom
zout en versgemalen peper
4 eetl. olijfolie
200 g gerookte (Noorse) zalm


Voorbereiden:
Rasp de geschilde aardappelen grof. Dep de aardappelrasp droog in een schone doek. Meng de rasp in een kom met de bloem, het ei, de kookroom en peper en zout.

Bereiden:
Verhit de olie in een koekenpan. Schep hierin bergjes van het aardappelbeslag, druk ze plat en bak ze in 3-4 minuten goudbruin en gaar. Beleg ze met de gerookte zalm.

Tip:
Garneer de hapjes met een toefje crème fraîche en kappertjes of een takje dille. Gebruik in plaats van verse aardappelen rösti uit de diepvries.

Tosti met tonijn en roomkaas

Gerecht voor 1 personen

4 sneetjes witbrood of maïsbrood
50 g roomkaas naturel
versgemalen (zwarte) peper
1 blikje tonijn, uitgelekt
1 tomaat, in blokjes
1 theel. balsamicoazijn
enkele blaadjes basilicum
4 cherry-/kerstomaten
4 prikkers


Bereiden:
Besmeer de sneetjes brood met de roomkaas. Maal er een beetje peper over. Meng de tonijn, tomaat en balsamicoazijn. Verdeel de blaadjes basilicum over de kaas met daarop het tonijnmengsel. Leg de andere sneetjes brood erop, druk ze een beetje aan en rooster de tosti’s goudbruin. Snijd ze diagonaal door en zet er een prikker met een kerstomaat in.

Zalmamuse met sesam en soja

Gerecht voor 1 personen

2 eetl. sesamzaad
stukje (3 cm) gemberwortel, geschild en geraspt
1 lente-/bosuitje, in smalle ringen
2 eetl. sojasaus of ketjap manis
1 eetl. sherry
2 blikjes zalm, uitgelekt en schoongemaakt
blaadjes eikenbladsla of rode sla
8 kleine glaasjes, amuselepels of schaaltjes


Bereiden:
Rooster het sesamzaad in een droge hete koekenpan goudbruin. Meng gember, de helft van de bosui, soja en sherry door de zalm. Scheur de sla iets kleiner. Leg een beetje sla in de schaaltjes. Verdeel daarover de zalm. Strooi er sesamzaad en bosui over.

Geitenkaas met honing en noten

1 eetl. notenolie of extra vergine olijfolie
1 eetl. honing
1 theel. rode-vruchtenazijn
of wijnazijn
1 eetl. pijnboompitten
of gepelde pistachenootjes
100 g (1 plak) zachte geitenkaas
plukje rucola of veldsla
4 amuselepels of grote eetlepels


Bereiden:
Meng de olie met de honing en azijn. Rooster de pitten of noten in een droge hete koekenpan. Zet de geitenkaas even onder een hete grill totdat de kaas licht kleurt. Leg op elke lepel blaadjes rucola of veldsla. Verdeel de kaas in vieren en verdeel deze stukken over de lepels. Verdeel de dressing erover en strooi de pitten of noten erop.

Crostini met gerookte forelmousse

100 g gerookte forelfilet
2 eetl. crème fraîche
versgemalen peper
1 eetl. kappertjes
8 dunne schuine sneetjes stokbrood
1 eetl. olijfolie


Voorbereiden:
Pureer de forelfilet en de crème fraîche en breng op smaak met peper. Bewaar wat stukjes forel voor de garnering. Schep de kappertjes erdoor en zet koud weg.

Bereiden:
Verwarm de ovengrill voor. Bestrijk de sneetjes stokbrood aan beide kanten met een beetje olijfolie en leg ze een paar minuten onder de grill. Draai ze om en bak de andere kant ook goudbruin. Laat ze even afkoelen en schep er een lepel forelmousse op. Garneer met extra kappertjes, stukjes forel en versgemalen peper.

Variatie:
Lekker bij een vegetarische venkel- of tomatensoep of als hapje bij de borrel.

Amusepalet


Voorgerecht voor 4 personen

4 smalle plakken rauwe ham
of 2 grote plakken, in de lengte gehalveerd
2 eetl. honing
2 eetl. sinaasappelmarmelade
versgemalen (zwarte) peper
150 g (wild)paté
4 prikkers

Amuseglaasjes met zalmtartaar

4 personen



Bereiden:
Hak 200 gram verse (wilde) zalm in zeer kleine stukjes en breng dit op smaak met zeezout, versgemalen peper, versgehakte dille, citroenrasp en -sap en een paar druppels extra vergine olijfolie. Schep dit in kleine amuseglaasjes en zet deze een paar uur afgedekt in de koelkast om op smaak te komen. Klop wat zure room los met wat fijngehakte dille, zout en peper en giet vlak voor het serveren op elk glaasje een lepeltje zure room. Serveer met een klein lepeltje.

Amuse van tomatenmousse

Tussengerecht voor 4 personen

2 blaadjes gelatine
2 grote rijpe tomaten
1/2 eetl. tomatenpuree
zout en versgemalen peper
75 ml slagroom (Melkan)
4 grote basilicumblaadjes


Voorbereiden:
Laat de gelatine weken in koud water. Ontvel de tomaten door ze kruislings in te snijden en onder te dompelen in water dat net van de kook af is. Neem de tomaten zodra het vel gaat inscheuren uit het hete water en dompel ze in koud water. Pel de tomaten en snijd ze in vieren. Verwijder de zaadjes en pureer het vruchtvlees. Los de gelatine op in een paar eetlepels kokend water en roer dit door de gepureerde tomaten. Voeg de tomatenpuree toe en breng op smaak met zout en peper. Klop de slagroom lobbig en schep dit luchtig door de tomaten. Schep het geheel in een kom en laat afgedekt in de koelkast opstijven.

Bereiden:
Maak met behulp van twee vochtig gemaakte eetlepels canelles van de mousse en leg elke canelle in een blad basilicum. Presenteer op een klein bordje of een lepel.

Tip:
Basilicum kan vervangen worden door koriander of bieslook. Serveersuggestie: Lekker met een paar druppels mayonaise verdund met citroensap.

Shoarmaschotel met champignons

zout en versgemalen peper
300 g pastaschelpjes
500 g gekruid shoarmavlees
1 eetl. bloem
3 eetl. olie
250 g champignons, schoongemaakt en doormidden
3 teentjes knoflook, gesnipperd
1 bos peterselie, fijngehakt


Bereiden:
Breng ruim water met zout aan de kook en kook hierin de pastaschelpjes beetgaar. Schep ondertussen het vlees om met de bloem. Verwarm de olie en roerbak het vlees in een paar porties op middelhoge stand bruin. Neem het vlees uit de pan en roer het aanbaksel los. Doe de champignons er in één keer bij en roerbak ze op hoge stand snel bruin. Voeg de knoflook en peterselie toe en bak nog een minuut mee. Schep nu het vlees en de pastaschelpjes erdoor en breng verder op smaak met zout en peper.

Tip:
Lekker met een salade.

Rucolastamppot met feta en kruidencroutons

750 g kruimige aardappelen, geschild en in blokjes
zout en versgemalen peper
50 ml extra vergine olijfolie
2 teentjes knoflook, geperst
1/2 rode peper, fijngesneden
3 sneetjes witbrood, zonder korsten
300 g rucola, fijngesneden
100 g feta, verkruimeld


Bereiden:
Zet de aardappelen op met water en zout en kook ze gaar. Verwarm ondertussen de olijfolie met de knoflook en peper op lage stand tot de olie begint te geuren. Schep de knoflook en peper uit de olie en houd apart. Bak de blokjes brood in deze geurige olie goudbruin. Schep ze uit de pan en leg ze op een stuk keukenpapier. Giet de aardappelen af en voeg de rucola, knoflook, rode peper en de warme olijfolie uit de pan toe. Stamp alles grof en breng goed op smaak met zout en peper. Schep de feta erdoor. Serveer de stamppot met de knoflookcroutons.

Bombe van hete bliksem

75 g boter + 1 eetl. extra
2 grote uien, in dunne schijven
500 g goudrenetten, geschild en in dunne schijven
1 theel. tijmblaadjes
2 eetl. honing
1 kg kruimige aardappelen, geschild en in blokjes
zout en versgemalen peper
4 dikke plakken ham naar keuze
2 eetl. grove mosterd
50 ml kookroom


Bereiden:
Verwarm de boter en fruit hierin de uien in circa 5 minuten al omscheppend op lage stand lichtbruin. Voeg de appel en tijm toe en bak nog 5 minuten mee. Voeg de honing toe, leg het deksel op de pan en laat in circa 10 minuten op lage stand stoven. Zet ondertussen de aardappelen op met water en zout en kook ze gaar. Giet de aardappelen af en voeg de gestoofde appel en ui toe. Stamp alles tot een grove puree en breng goed op smaak met zout en peper. Verwarm de eetlepel boter en leg de plakken ham erin. Laat ze om en om opwarmen, neem ze uit de pan en houd ze even warm. Roer de mosterd en room los in dezelfde pan en laat deze saus even doorkoken. Leg op elk bord een plak ham. Schep een portie hete bliksem in een kom en zet deze omgekeerd op de ham. Neem de kom weg en giet er wat van de saus omheen.

Zuurkoollasagne met pancetta

50 g boter + 1 eetl. extra
750 g kruimige aardappelen, in dunne plakken
zout en versgemalen peper
500 g zuurkool, uitgelekt
4 jeneverbessen
2 blaadjes laurier
250 g pancetta of ontbijtspek, in plakjes
100 ml droge witte wijn
100 ml kookroom
aluminiumfolie


Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal royaal in met de boter. Leg de helft van de aardappelplakken er dakpansgewijs in en bestrooi met wat zout en peper. Verdeel de helft van de zuurkool erover en steek hier twee jeneverbessen en een laurierblad tussen. Verdeel de helft van de plakjes spek dakpansgewijs over de zuurkool en vervolg met de rest van de ingrediënten op dezelfde wijze gestapeld. Eindig met de plakjes spek. Vermeng de wijn en de room en giet dit uit over de schotel. Verdeel er nog een eetlepel boter in vlokjes over en dek af met aluminiumfolie. Prik een paar gaatjes in de folie om het vocht iets te laten verdampen. Bak de schotel in circa 30 minuten gaar en verwijder dan de folie. Bak nog 10 minuten tot het spek krokant is.

Tip:
Lekker met gegrilde zalmfilet.

Zuurvlees met rode wijn

600 g doorregen runderlappen, in blokjes
zout en versgemalen peper
2 eetl. bloem
50 g boter of margarine
4 grote uien, gesnipperd
200 ml rode wijn
4 eetl. rodewijn- of balsamicoazijn
8 jeneverbessen
8 kruidnagels
4 blaadjes laurier
3 plakken ontbijtkoek, in blokjes
2 eetl. appelstroop


Bereiden:
Dep het vlees droog en schud om met zout, peper en bloem. Verwarm de boter in een grote braadpan en bak het vlees in porties rondom bruin. Schep al het vlees uit de pan en voeg de uien toe. Bak ze in circa 5 minuten op middelhoge stand zacht en bruin. Doe het vlees terug in de pan en voeg de wijn, azijn en specerijen toe. Schep alles goed om. Leg het deksel op de pan en breng op lage stand langzaam aan de kook. Voeg na 1,5 uur de ontbijtkoek en appelstroop toe. Sudder het vlees nog een uur tot het helemaal zacht is en de saus stroperig en donker.

Tip:
Lekker met rodekool en aardappelen.

Hollandse spitskoolcurry met kalkoen en rijst

3 sinaasappels geperst
5 eetl. blanke rozijnen
2 kippenbouillontabletten, verkruimeld1 eetl. kerriepoeder
4 eetl. olijfolie of arachideolie
500 g kalkoenfilet, in blokjes of reepjes
1 spitskool, in reepjes of geschaafd
350 gram basmatirijstzout
2 eetl. maïzena
350 ml yoghurt (Melkan)
2 eetl. honing
2 winterwortels, in smalle reepjes


Bereiden:
Verwarm het sinaasappelsap met de rozijnen en de bouillontabletten en zet dit apart. Meng de kerriepoeder en 4 eetlepels olie door de kalkoenfilet. Leg de koolreepjes in een vergiet. Giet er kokend water over en laat uitlekken. Roerbak de kalkoenfilet in een hete wok in 10 minuten goudbruin. Kook intussen de rijst. Schep de kalkoen-filet uit de pan. Roerbak in het bakvet met de rest van de olie de koolreepjes met een beetje zout 5 minuten. Meng maïzena, yoghurt, honing en sinaasappelsap met rozijnen. Schep de kalkoenreepjes bij de kool, voeg het yoghurtmengsel toe en stoof zachtjes 10 minuten. Schep het gerecht in een warme schaal. Verdeel de wortelreepjes erover en serveer de rijst erbij.

Zalmrolletjes met kruidenkaas en zoete mosterdcrème

250 g gerookte zalm (Vismarine)
1 sinaasappel
2 eetl. gehakte bieslook
1 eetl. peterselie
200 g roomkaas naturel
1 geroosterde paprika uit pot, in repen
zout en versgemalen peper
125 g demi crème fraîche (Melkan)
1 eetl. mosterd
1 eetl. honingbasilicumblaadjes of tuinkersvershoudfolie


Voorbereiden:
Leg op een stuk vershoudfolie van circa 40 cm lang de plakjes zalm, elkaar overlappend, in een rechthoek van circa 25 x 30 cm. Boen de sinaasappel schoon met heet water en rasp 1 eetlepel van de schil. Pers de vrucht en zet het sap apart. Pureer de bieslook en peterselie en meng dit door de roomkaas. Meng ook sinaasappelrasp en zout en peper erdoor. Strijk dit mengsel met een spatel of pannenkoekmes over de zalm. Verdeel de paprikareepjes en wat basilicumblaadjes over de roomkaas. Laat de randen van de zalm aan de lange zijde 1 cm vrij. Rol de zalm op tot een stevige rol. Vouw de folie strak dicht en leg de zalmrol minimaal 1 uur in de koelkast. (Kan een dag van tevoren).

Bereiden:
Meng de crème fraîche met mosterd, honing en 1 eetlepel sinaasappelsap. Verwijder de folie van de zalm. Snijd de rol met een nat scherp mes in plakken van 1 cm. Leg de rolletjes naast elkaar op de borden met de mosterdcrème erbij. Garneer met basilicumblaadjes.