vrijdag 8 april 2011

druivenchutney met sjalotjes en appel

300 gram druiven, zonder pit
1/2 friszure appel (granny smith)
2 sjalotjes
2 eetlepels balsamicoazijn
3 gram speculaaskruiden
2 gram verse gember
1 kaneelstokje
50 gram suiker
2 eetlepels cognac
snufje zout

De sjalotjes pellen, halveren en ragfijn snipperen. De appel met schil in kleine blokjes snijden. De gember ragfijn snijden. De druiven ontvellen. De suiker opzetten met een klein beetje water en licht laten karameliseren. Voeg sjalot, appel, gember en druiven toe en blus af met de balsamicoazijn en de cognac. Vervolgens de speculaaskruiden, kaneelstokje en zout toevoegen en het geheel aan de kook brengen. Laat de chutney 4 minuten koken en zet koud weg. Verwijder voor gebruik het kaneelstokje.

abrikozenchutney

1,1 kg chutney, 3 potten

4 jonge uien, 2 sinaasappels, 1,5 dl ciderazijn, 200g ram rietsuiker, 800 gram gedroogde abrikozen, 1 tl karwijzaad, 2 tl tandooripoeder

pel de uien, snij in vieren. schil de sinaasappels dun, vang sap op. snijd de partjes los, doe ze in het sap. voeg azijn, suiker, ui, abrikozen en specerijen toe. doe in pan met dikke bodem, breng aan de kook. draai vuur laag, laat 40 minuten sudderen. doe in poten, sluit meteen af.

bananenjam

1,2 kg jam, 3-4 potten

3 limoenen, 1 kg bananen (750 gram gepeld), 500 gram rietsuiker, 0,5 dl rum

borstel de limoen schoen, trek er de schil af. pers ze uit.

snijd de bananen en dunne schijfjes. doe ze in een kom, giet er het sap voer. voeg de schil, suiker en rum toe. meng voorzichtig en laat 15 minuten marineren.
giet de bananen etc in een pan met dikke bodem. breng aan de kook, schuim regelmatig af en laat ongeveer 15 minuten sudderen op matig vuur. doe over in potten, sluit meteen

neem niet te rijpe bananen, anders kan de jam snel gaan gisten. altijd in de koelkast bewaren.

pompoenchutney

1,2 kg chutney, 3 -4 potten

1 kg pompen (750 gram schoongemaakt), 4 sjalotjes, 100 gram verse gember, 5 dl vers sinaasappelsap, 250 gram rietsuiker, 1 dl sherryazijn, 1/2 tl peperkorrels

schil, de pompen, haal het zaad eruit, snijd in kleine stukjes. pel sjalotjes en gember en hak ze fijn. Doe pompoen in grote kom, giet sap erover. voeg suiker, azijn, sjalotjes, gember en peperkorrels toe. doe in een pan met dikke bodem. breng aan de kook, laat ongeveer 1 uur sudderen, of tot de pompoen gaar is.
giet in kom van keukenmachine. draai kort en verdeel voer de potten sluit ze meteen

appel-perenchutney

700 gram chutney, 2 potten

500 gram goudreinetten (400 gram schoongemaakt), 500 gram peren (400 gram schoongemaakt), 1 dl sherryazijn, 150 gram rietsuiker, 1 tl korianderzaad, 20 gram gemberwortel, 1 el mosterdzaad

schil de appels en peren, snij in vieren, verwijder de klokhuizen. snij in kleine blokjes. doe in kom, sprenkel azijn erover. strooi suiker erover. schep voorzichtig door elkaar.
rooster korianderzaad 2 minuten in droge koekenpan. knijp gember uit in knoflookpers. Schep vruchten met azijn en suiker in pan met dikke bodem. voeg zaden en gember toe. breng aan de kook. laat 20 tot 30 minuten zachtjes sudderen. totdat fruit ondoorschijnend is. verdeel over potten, sluit meteen af.

walnotenjam

1 kg verse walnoten, 1 el ciderazijn, 300 gram heldere honing, 100 gram rietsuiker, 1/2 vanillestokje

Dop de walnoten, verwijder de vliesjes. doe ze in een kom, gieter 2 dl water en de azijn bij. dek af met plasticfolie, laat 12 uur marineren in de koelkast.

zeef het walnotenvocht, met met de honing en suiker. giet in pan met dikke bodem. doe de noten en halve vanillestokje erbij en laat 30 minuten sudderen op matig vuur. doe in potten en sluit meteen af.

tomaten-walnotenjam

3-4 potten
8 tomaten
1000 g suiker
2 citroenen
1 citroenschil
60 g walnoten
Een onverwachte combinatie met een verrukkelijke smaak. Snijd de tomaten in stukken. Doe de tomaten met de suiker in een kom. Laat de kom een nacht bij kamertemperatuur staan.

Doe de inhoud van de kom in een pan. Breng het mengsel aan de kook. Voeg het citroensap en de geraspte citroenschil toe. Laat het geheel ca. 30 minuten zachtjes doorkoken. Roer de gehakte walnoten door het tomatenmengsel.

Haal de pan van het vuur. Laat de jam 10 minuten staan. Doe de warme jam in warme, schone potten. Sluit de potten af. Bewaar de jam koel.

paprikachutney met koriander

700 gram, 2 potten
lekker bij geitenkaas

1 kg gele en rode paprika's (650 gram zonder zaad en zaadlijsten), 1 dl balsamico-azijn, 4 tenen knoflook, 300 gram rietsuiker, 1 tl korianderzaad, 2 kruidnagels

blaker de paprika's en verwijder de schil. vang het nat op en vermeng met de azijn. hak de knoflook fijn. snijd de paprika's in kleine stukjes. meng met suiker, knoflook, koriander, kruidnagels. giet azijn erover. doe alles in pan met dikke bodem. breng aan de kook, laat 20 minuten koken. schep in potten, sluit meteen af.

jam van gele perziken, nectarines en rozemarijn

1 kg jam, 3 potten

1,2 kg perziken en nectarines (1 kg fruit zonder pitten), 700 gram rietsuiker, sap 1 citroen, 1 el gehakte verse rozemarijnnaaldjes

schil het frui, haal er de pitten uit. snijd in vieren. doe in een pan. strooi er de suiker over, besprenkel met het sap. laat 1 uur marineren. doe alles in pan met dikke bodem. beng aan de kook, schuim af. doe rozemarijn erbij, laat 20 minuten zachtjes sudderen. controleer druppel op koud schoteltje. evt nog wat doorkoken. verdeel over potten en sluit meteen af.

bosbessenjam

1 pot

350 gram rietsuiker, sap van 1 citroen, 540 gram bosbessen

meng suiker in een pan met dikke bodem met het sap. breng aan de kook. voeg dan bosbessen toe. laat aan de kook komen, laat ongeveer 5 minuten sudderen. giet over in een schaal. laat afkoelen. dek af met plasticfolie, zet een nacht in de koelkast.

giet volgende dag door een zeef in een pan. breng aan de kook. laat 5 minuten inkoken en doe er weer de bessen in. laat ongeveer 5 minuten sudderen. doe in de jampot.

uienchutney

1 pot

500 gram rode uien (450 gram gepeld`0, 1 dl ciderazijn, 300 gam heldere honing, 1 kaneelstokje, snufje peper, nootmuskaat, kruidnagel en kaneel

pel de ui, snijd in vieren. meng met azijn en honing. doe alles in een pan met dikke bodem. voeg kaneelstokje enkruiden toe. breng aand e kook, lat 15 tot 20 minuten sudderen. doe in pot, sluit af als nog heet

courgettejam met citroenschilletjes

600 gram, 2 potten

1 kg stevige courgettes (850 gram geschild en uitgeschraapt), 4 citroenen, 600 gram rietsuiker

spoel de courgettes af. schil ze in een reeppatroon. halveer ze horizontaal en schraap er het zaad met pulp uit, snijd in dunne plakjes. breng een pan water aan de kook. borstel de citroenen af, trek de schil er in repen af. kook deze 3 minuten in het water. giet af en snijd klein.

pers de citroenen uit. bind de pitten in een stukje neteldoek. meng de courgette met de suiker, het sap en schil. doe in een pan met dikke bodem. hang het pittenbuideltje er in, breng aan de kook. schuim af en laat 30 minuten sudderen. controleer de dikte van de jam: als druppel op koud schoteltje meteen stolt: klaar, anders nog 2 a 4 minuten doorkoken. neem het buideltje eruit, doe in potten. sluit terwijl nog heet.

worteljam met sinaasappel

1 kg jam, 3 potten

4 onbespoten sinaasappels, 1 kg mooie jonge wortels (ca.a 750 gram geschilde), sap 1 citroen, 600 gram rietsuiker

borstel de sinaasappels af onder de koude kraan. trek van 2 de schil dun af, pers ze alle 4 uit. schil de wortels, snijd ze in dunne rondjes. met met de schil en het sap. meng er ook wat citroensap door. giet in een ruime pan, laat alles 5 minuten voorkoken met het deksel op de pan.
doe er de suiker bij, schep alles losjes om. breng langzaam aan de kook, laat 30 minuten sudderen, af en roeren en afschuimen.

verdeel over 3 potten en sluit ze meteen af.

kiprolletjes met mozzarella, ham en basilicum

4 enkele kipfilets, 2 bollen mozzarella, 4 takjes basilicum, 12 plakjes rauwe ham, 4 el olijfolie

snijd de kip in 24 stukken. snijd de mozzarella in staafjes, halveerde plakken ham in de lengte, trek de basilicumblaadjes los.

maak rolletjes door 1 staafje mozzarella op een stuk kalkoen te legen, 2 basilicumblaadjes erop, wikkel de ham er omheen, maak evt. vast met een cocktailprikker.

verhit de fry-top voor. verhit wat olie. laat de rolletjes onder af en toe omdraaien ongeveer 30 minuten bakken tot ze goudbruin en gaar zijn.

geitenkaasjes met spek en tijm

4 kleine verse geitenkaasjes, 4 plakken spek, 8 takjes tijm, olijfolie, sneetjes brood

wikkel een plak spek om elk kaasje. stop 2 takjes tijm tussen spek en kaas. leg de kaasjes 30 minuten in de diepvries.
verhit de fry-top.
verhit wat olijfolie. laat de kaasjes 5 minuten aan elke kant grilleren tot de kaas licht begint verkleuren. opdienen op brood.

garnalen met rauwe ham

20 rauw, ongepelde garnalen (diepvries), 4 dunne plakken rauwe ham, 20 verse basilicumblaadjes

verhit de fry-top voor. pel de garnalen, lat het laatste segment van de staart er aan zitten. wikkel een stukje ham om elke garnaal, stop een blaadje basilicum tussen ham en garnaal.

verhit olie op de fry-top. grilleer de garnalen ca. 10 minuten aan elke kant. garneren op sla met spekjes.

Paprikachutney

4personen

•3 zoete puntpaprika's, in blokjes
•1 kleine rode ui, fijngesnipperd
•125 ml wittewijnazijn
•150 g suiker
•3 eetlepels rozijnen
•½ theelepel kaneel
•3 takjes verse tijm
•punt belegen of oude geitenkaas
bereiden
Breng in een pan met dikke bodem de paprika met de ui, wijnazijn, suiker, rozijnen, kaneel, tijm en een snufje zout aan
de kook.
Draai het vuur laag en laat de chutney zonder deksel op de pan in 25-30 minuten zachtjes inkoken; roer af en toe. Test of
de chutney de gewenste dikte heeft door een lepeltje op een koud (uit de diepvries) bordje te scheppen.
Vis de takjes tijm uit de pan en schep de warme paprikachutney in een schone jam- of weckpot. Sluit het deksel en laat
de chutney omgekeerd 15 minuten afkoelen. Keer de pot weer en laat verder afkoelen. Bewaar de chutney op een koele,
donkere plek.
Serveer de paprikachutney als borrelhapje of lunchgerecht bij de geitenkaas. Lekker met ambachtelijk stokbrood.
extra benodigd
1 schone jam- of weckpot
Tip
De extra zoete en fruitige rode puntpaprika is bijzonder geschikt voor deze friszoete chutney. Lekker bij pittige kazen maar
ook bij paté en geroosterd vlees.

Chutney met tomaat, appel en gember

1portie

•1 grote ui, gesnipperd
•2 eetlepels olijfolie
•6 tomaten, zaadjes verwijderd en in grote blokjes gesneden
•2 groene appels, in blokjes
•10 g verse gember, fijngeraspt
•50 g suiker
•2 eetlepels wittewijnazijn
bereiden
Fruit de ui in de olijfolie tot de ui glazig is geworden.
Schep er de tomaten, appels en gember door en laat nog 5 minuten bakken.
Voeg de suiker toe en laat karameliseren. Breng op smaak met de azijn.
Schep er een snufje cayennepeper door en laat 1 uur zachtjes sudderen op laag vuur.
Je kunt de chutney 15 dagen in de koelkast bewaren.

Karbonade met peer en salie

4personen

•125 ml aalbessengelei of cranberrygelei
•1 eetlepel sojasaus
•1 theelepel Dijonmosterd
•8 verse salieblaadjes
•4 karbonades, elk ca. 280 g
•2-3 eetlepels olijfolie
•1 peer, met schil, in dunne plakken
•1 rode ui, gepeld en in dunne plakjes
voorbereiden
Meng in een middelgrote schaal de aalbessengelei met de sojasaus, mosterd en salie. Leg er de karbonades in en wentel
ze door de marinade. Dek af en zet minstens 30 minuten of tot een nacht in de koelkast.
bereiden
Verwarm een grillpan tot middelheet voor. Voeg wat olie toe om in te vetten en verhit. Leg er de karbonade zo nodig in
porties in en bak ze 5-6 minuten aan elke kant, of tot ze naar wens gaar zijn. Neem ze uit de pan.
Bestrijk de pan lichtjes met olie en voeg de peer en ui toe. Grilleer op middelheet tot de peer gekarameliseerd is, waarbij u
de plakken af en toe omdraait, zodat ze niet aanbranden.
Serveer de karbonades met de gegrilde peer en ui. Geef er romige aardappelpuree of aardappelsalade bij.

Zalm met citroenpeper, kappertjes en tartaarsaus

4personen

•4 zalmfilets, elk ca. 150 g
•1 eetlepel peper
•1 eetlepel geraspte citroenschil
•1-2 eetlepels olijfolie
•1½ eetlepel kappertjes, afgespoeld en gehakt
•1 citroen, in vieren
•100 g rucola

voor de tartaarsaus
•125 ml mayonaise
•1½ eetlepel kappertjes, afgespoeld en gehakt
•2 eetlepels gesnipperde Chinese bieslook
•het sap en de geraspte schil van 1 citroen
bereiden
Bestrooi de zalmfilets met de peper en het citroenraspsel.
Verwarm een grillpan tot hij heet is. Bestrijk de zalmfilets licht met olie. Leg in de grillpan en grilleer ca. 2-3 minuten per
kant tot de zalm net gaar is en het vlees van kleur verandert. Neem de filets uit de pan.
Doe de kappertjes en partjes citroen in de hete grillpan en grilleer ze lichtbruin.
Meng voor de tartaarsaus de mayonaise met de overgebleven kappertjes, het bieslook en het citroensap en citroenraspsel.
Serveer de zalm op en bedje rucola met een toef tartaarsaus erop. Garneer met de knapperige kappertjes en gegrilde
partjes citroen.

Uiensoep à la Les Halles

6personen

•1¼ kg uien
•45 g roomboter
•1 eetlepel plantaardige olie
•een snufje suiker
•500 ml lichte rode of droge witte wijn
•2 liter runderbouillon
•1 laurierblad
•6 dikke sneden landelijk brood, elke snee ca. 4 cm dik
•375 g Comté of Gruyère, geraspt
bereiden
Snijd met een mandoline of een vlijmscherp mes de uien in de lengte in flinterdunne plakken. Zet weg.
Laat in een grote, zware steelpan op matig vuur de boter met de olie smelten. Schep er de ui door en leg er het deksel
op. Schep af en toe om, voeg de suiker en wat zout en peper toe en laat 25 tot 30 fruiten tot de uien botergaar,
goudbruin en licht gekarameliseerd zijn.
Giet er de wijn bij. Draai het vuur hoger en laat 8 tot 10 minuten koken tot de wijn voor de helft is ingekookt. Voeg de
bouillon en het laurierblad toe. Draai het vuur matig en laat de soep ca. 45 minuten zonder deksel sudderen tot hij donker
van kleur en vol van smaak is. U kunt als het vocht te snel verdampt een beetje water toevoegen, het deksel op de pan
leggen en verder laten sudderen.
Verwarm vlak voor het serveren de oven voor op 200 °C. Schik de sneden brood op een bakplaat en rooster ze onder een
keer omdraaien 3 tot 5 minuten per kant in de oven tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Neem ze uit de oven.
Verwijder het laurierblad uit de soep en gooi het weg. Schep de uiensoep in vuurvaste soepkommen en zet ze op een
bakplaat. Leg een snee toost op elke kom soep en verdeel er de kaas over. Zet 10 tot 15 minuten in de oven tot de kaas
gesmolten is en de randen van de toost goudbruin zijn. Neem uit de oven en dien onmiddellijk op.

Eendenborst met port en vijgen

6personen

•6 eendenborsten, elk ca. 220 g, afgespoeld en drooggedept
•500 ml port
•8 tot 10 verse basilicumblaadjes, in stukjes gescheurd en fijngehakt
•30 tot 45 g roomboter
•8 verse vijgen, 400 g totaalgewicht, in de lengte gehalveerd
•125 ml rode wijn zoals Côtes du Rhône
•500 ml kippen- of runderbouillon, of een mengsel
bereiden
Kerf met een zeer scherp mes het vet van elke eend in een ruitpatroon in, maar snijd niet in het vlees. Besprenkel beide
kanten met 2 tot 3 eetlepels port. Bestrooi met zout en peper en druk er dan aan beide kanten het basilicum in. Laat 30
minuten op kamertemperatuur staan. Giet intussen de rest van de port in een pan en breng op middelhoog vuur aan de
kook. Draai het vuur matig en laat 10 tot 15 minuten koken tot er 4 eetlepels over zijn. Doe over in een kom en zet weg.
Verhit de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Doe er de vijgen in en bak ze ca. 2 minuten aan beide kanten
tot ze zacht zijn. Doe over op een schaal en houd ze warm. Leg de eendenborsten met de velkant onder in de pan en bak
ze ca. 4 minuten op middelhoog vuur tot ze bruin zijn. Draai ze om en bak de tweede kant nog ca. 2 minuten tot die bruin
is en het vlees zacht aanvoelt wanneer u er op drukt. Doe over op een schaal en houd warm.
Giet het vet uit de pan in een kom en zet weg. Blus de pan af met de rode wijn. Breng op hoog vuur aan de kook en laat
al roerend 5 minuten koken tot de wijn tot ca. 2 eetlepels is ingekookt. Schep intussen zoveel mogelijk vet van de sappen
in de kom. Giet de sappen en de bouillon in de pan en laat in ca. 5 minuten tot 4 eetlepels inkoken. Schep er de
ingekookte port en de vijgen door.
Snijd de eendenborst in schuine plakjes en schik ze op zes borden. Schep er de saus over en de vijgen omheen en serveer
direct. Lekker met haricots verts.

Gegrilde varkenshaas in bacon met kerstomaatjes

4personen

•1 varkenshaas
•1 eetlepel Dijonmosterd
•1 eetlepel gedroogde tijm
•20 dunne plakken doorregen bacon
•1 eetlepel zonnebloemolie
•4 trosjes kerstomaatjes
bereiden
Bestrooi de varkenshaas met zout en peper en besmeer het vlees dan met de mosterd. Strooi er de tijm over. Wikkel de
plakken rookspek om de varkenshaas en laat ze iets overlappen, zodat ze beter op hun plaats blijven.
Verwarm de vlakgrillplaat voor.
Vet de gloeiend hete grillplaat in met de zonnebloemolie en leg er de varkenshaas op. Bak hem 10 minuten aan elke kant.
Snijd de varkenshaas wanneer het spek mooi goudbruin is in dikke plakken. Leg de plakken varkenshaas met de
kerstomaatjes op de grillplaat en laat alles nog ongeveer 5 minuten bakken.
Eet de plakken varkenshaas met de warme, sappige tomaatjes.

Gegrilde courgette met munt en geitenkaas

4personen

•¼ bosje verse munt
•4 kleine courgettes
•5 eetlepels olijfolie
•2 takjes verse tijm
•4 kleine, verse Franse geitenkaasjes (of van een rol afgesneden)
•1 theelepel gedroogde tijm
bereiden
Verwarm de vlakgrillplaat voor.
Trek de blaadjes munt van de steeltjes af. Was ze en hak ze grof. Was de courgettes, snijd ze bij en snijd ze in de lengte
in hele dunne plakken.
Bestrijk de gloeiend hete grillplaat met 1 eetlepel olijfolie en leg er de plakken courgette naast elkaar op. Bak ze snel aan
beide kanten lichtbruin. Leg er de takjes verse tijm op. Betrooi met zout en peper en bak tot de plakken courgette
goudbruin zijn.
Schik de plakken courgette op individuele borden. Leg er de in stukjes gesneden geitenkaas en gehakte munt op. Bestrooi
met de gedroogde tijm en sprenkel er 4 eetlepels olijfolie over.

Abrikozenchutney

1kg chutney

•2 sinaasappels
•150 ml ciderazijn
•200 g rietsuiker
•4 jonge uien, in vieren gesneden
•800 g gedroogde abrikozen
•1 theelepel karwijzaad
•2 theelepels tandooripoeder
bereiden
Schil de sinaasappels dun af, waarbij je het sap opvangt in een kom. Snijd de partjes los en doe ze in het opgevangen
sap. Voeg de ciderazijn, rietsuiker, stukjes ui, gedroogde abrikozen en de specerijen toe.
Doe het mengsel in een pan met dikke bodem en breng het aan de kook. Draai het vuur laag en laat alles 40 minuten
sudderen.
Doe de hete chutney over in 3 potten en sluit die meteen af.

Pruimenjam met gekonfijte gember

3potten jam

•1 kg mirabelpruimen (dat is 900 g zonder pitten)
•het sap van 1 citroen
•600 g rietsuiker
•75 g gekonfijte gember, in kleine stukjes
voorbereiden
Spoel de pruimen onder de kraan en dep ze droog. Haal er de pitten uit en sprenkel dan het citroensap over de pruimen.
Schep de helft van de pruimen in een kom en strooi er de helft van de rietsuiker over. Verdeel er een tweede laag pruimen
over en strooi daar de rest van de suiker over. Dek de schaal af met plasticfolie en laat de inhoud 2 uur marineren op een
koele plaats. Zo zullen de pruimen hun vocht afgeven, dat door contact met de suiker in een dikke siroop verandert.
bereiden
Meng de pruimen met hun siroop. Doe het mengsel in een pan met dikke bodem en breng aan de kook. Laat alles
ongeveer 10 minuten zachtjes sudderen, waarbij je zo nodig afschuimt.
Doe de stukjes gember in de pan en laat alles nog 10 tot 15 minuten sudderen.
Controleer de dikte van de jam door een paar druppels op een koud schoteltje te laten vallen. Als de jam meteen stolt en
dikker wordt, is hij klaar. Controleer als dat niet het geval is opnieuw na 2 tot 4 minuten.
Verdeel de pruimenjam over 3 of 4 schone en droge potten. Sluit de potten onmiddellijk af.

Rabarberchutney met grote rozijnen

900g chutney
0
•1 kg rabarber (750 g schoongemaakt gewicht)
•100 g acaciahoning
•200 g rietsuiker
•1 theelepel jeneverbessen
•150 ml witte balsamicoazijn of sherryazijn
•250 g grote rozijnen
bereiden
Spoel de stelen rabarber onder de kraan. Schil de stelen dan en snijd ze in stukjes.
Doe de acaciahoning met de rietsuiker, jeneverbessen en balsamicoazijn in een pan met dikke bodem. Breng aan de kook
en laat 3 minuten koken tot het mengsel mooi stroperig is.
Doe er de stukjes rabarber en de rozijnen in en laat alles dan nog eens 30 minuten sudderen.
Verdeel de rabarberchutney over 2 of 3 potten en sluit die meteen af.
Tip
Deze chutney combineert goed met wildterrines.

Abrikozenjam met lavendel

3potten jam

•1 kg kleine, goed rijpe abrikozen (dat is ca. 900 g abrikozen zonder pit)
•650 g rietsuiker
•het sap van 1 citroen
•1 eetlepel verse lavendelbloempjes
voorbereiden
Spoel de abrikozen onder de kraan en verwijder de pitten. Leg de halve abrikozen in laagjes in een schaal en bestrooi elk
laagje met rietsuiker. Sprenkel citroensap over alles en laat de abrikozen dan 3 uur weken.
bereiden
Meng de halve abrikozen voorzichtig met de rietsuiker, het citroensap en het sap dat de abrikozen hebben afgegeven. Doe
het mengsel in een pan met dikke bodem en breng aan de kook. Schuim de eerste 10 minuten regelmatig af.
Voeg zodra er geen schuim meer naar boven komt de lavendelbloempjes toe en laat alles nog 15 minuten sudderen.
Controleer de dikte van de jam door een paar druppels op een koud schoteltje te laten vallen. Als de jam meteen stolt en
dikker wordt, is hij klaar. Controleer als dat niet zo is opnieuw na 2 tot 4 minuten.
Verdeel de abrikozenjam over 2 of 3 potten en sluit die meteen.

Pittige mangochutney

900g chutney

•3 mango's van 400 g per stuk (800 g vruchtvlees)
•100 g lange chilipepers
•20 g verse gember
•100 ml ciderazijn
•300 g rietsuiker
•2 plukjes saffraandraadjes
•1 eetlepel roze peperkorrels
bereiden
Schil de mango's. Snijd het vruchtvlees van de pitten en snijd het dan in blokjes. Spoel de chilipepers onder de kraan.
Snijd ze open en schraap er het zaad uit. Snijd de pepers dan in ringetjes. Schil de gember en knijp het vruchtvlees uit in
een knoflookpers. Meng alles in een grote kom.
Giet de ciderazijn met de rietsuiker in een pan met dikke bodem. Breng aan de kook. Laat 3 minuten sudderen en voeg
dan het fruit met de chilipeper toe. Strooi de saffraan en roze peperkorrels erover en laat alles 20 tot 30 minuten
sudderen.
Verdeel de nog hete chutney over 2 of 3 schoongemaakte en gedroogde potten en sluit die meteen af.

Pittige mangochutney

900g chutney

•3 mango's van 400 g per stuk (800 g vruchtvlees)
•100 g lange chilipepers
•20 g verse gember
•100 ml ciderazijn
•300 g rietsuiker
•2 plukjes saffraandraadjes
•1 eetlepel roze peperkorrels
bereiden
Schil de mango's. Snijd het vruchtvlees van de pitten en snijd het dan in blokjes. Spoel de chilipepers onder de kraan.
Snijd ze open en schraap er het zaad uit. Snijd de pepers dan in ringetjes. Schil de gember en knijp het vruchtvlees uit in
een knoflookpers. Meng alles in een grote kom.
Giet de ciderazijn met de rietsuiker in een pan met dikke bodem. Breng aan de kook. Laat 3 minuten sudderen en voeg
dan het fruit met de chilipeper toe. Strooi de saffraan en roze peperkorrels erover en laat alles 20 tot 30 minuten
sudderen.
Verdeel de nog hete chutney over 2 of 3 schoongemaakte en gedroogde potten en sluit die meteen af.