maandag 29 augustus 2011

Cupcake variaties

Basis voor blik met 12 muffingaten.
190 graden; 12-15 minuten bakken
helft nemen voor 18-24 mini muffins; 10-12 minuten bakken

125 gram zachte boter kloppen met 125 gram suiker, 2 eieren erbij, 125 gram zelfrijzend bakmeel erdoor mengen.

chocolade: 100 gram zelfrijzend bakmeel + 3 el cacao

citroen: extra geraspte schil + sap 1 citroen

munt en chocolade: enkele druppels munt-essence, groene voedselkleurstof, 100 gram chocolade druppels

koffie/walnoot: 2 el oploskoffie, 1 el kokend water, 60 gram gemalen walnoten (ingred. 150 gram, 3 eieren)

appel/kaneel: 2 tl kaneel, 1 geraspte appel

zwart/wit: 90 gram zelfrijzend bakmeel, 30 gram cacao, 100 gram witte chocolade druppels

bakewell: enkele druppels amandelessence, 100 gram zelfrijzend bakmeel, 30 gram gemalen amandelen, 2-3 el amandelschaafsel

rum-rozijnen: 2 el rum, 100 gram rozijnen

irish coffee: 1 el oploskoffie, 1 el kokend water, (ingred. 150 gram, 3 eieren, lichte basterd ipv gewone suiker)

kardemom: 1 tl kardemon, (ingred. 150 gram, 3 eieren, lichte basterd ipv gewone suiker). LEKKER!

clafoutis met pruimen en chocolade

50 gram bloem, 25 gram cacao, 75 gram fijne suiker, 5 ml vanille-extract, 3 eieren, 250 ml slagroom, 175 gram pure chocolade, gehakt, 6 pruimen, gehalveerd en ontpit

Verwarm oven voor op 180 graden. meng bloem, cacao en suiker in een kom. meng in andere kom extract, eieren en room. Voeg bloemmengsel al roerend met garde toe aan vanillemengsel, tot gladde massa. Roer gehakte chocolade erdoor. Verdeel over 2 schaaltjes 13 cm. Garneer met pruimen, bak gaar in 20-25 minuten

plaatbrood met lente-uitjes

Vulling: 8 lente-uitjes, in de lengte gehalveerd, 1 el olijfolie, 1 el witte wijnazijn, 5 ml kristalsuiker,

deeg: 10 ml instantgist, 2,5 ml suiker, 375 ml handwarme melk, 450 gram bloem, 1 el olijfolie, 5 ml zeezout.

schep lente-uitjes, olie, azijn en suiker goed om in een kleine kom en houd apart.
Maak een deeg van de bloem, gist, suiker, melk, olie en zout. Druk op bakplaat 18x28 cm. Druk uitjes in het deeg. dek af, laat 45 minuten rijzen tot verdubbeld.
verwarm oven op 200 graden. bak 20 minuten bruin en gaar. laat afkoelen