zondag 23 januari 2011

Kipnuggets

4 personen

600 g kipfilet
3 dl kippenbouillon
(van tablet of uit pot)
100 g cornflakes of nachochips
50 g maïzena of aardappelmeel
1 eetl. kerriepoeder
peper en zout
2 eieren
frituurolie


Voorbereiden:
Snijd de kipfilet in blokjes en kook ze 7 minuten in de bouillon. Giet ze af, dep ze droog en laat ze afkoelen. Doe de cornflakes of nachochips in een plastic zak, rol er met een deegroller of fles over zodat het kleine kruimels worden. (Dit kan ook in een keukenmachine, maar gebruik dan de pulsknop anders wordt het te fijn). Meng dit met maïzena of aardappelmeel, kerriepoeder, peper en zout.

Bereiden:
Klop de eieren los met 2 eetlepels water in een diep bord. Haal de kipblokjes hierdoor en daarna door het cornflakes- of chipsmengsel. Druk dit goed aan zodat de kip er rondom mee bedekt is. Verwarm de frituurolie tot 180°C en frituur 6 blokjes tegelijk 3-4 minuten tot ze krokant en goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Als hoofdgerecht lekker met gebakken krieltjes en sla.

Tip:
Serveer er als dip een currysaus of pittige tomatenketchup bij.

vistaart

6 personen

5 grote aardappels, geschild en in blokken van 2,5 cm gesneden
zout en zwarte peper, uit de molen
2 (scharrel)eieren
2 grote handen vol verse spinazie
1 ui, fijngehakt
1 wortel, gehalveerd en fijngehakt
olijfolie extra vierge
ongeveer 3 dl slagroom
2 flinke handen vol geraspte, belegen Goudse of Parmezaanse kaas
sap van 1 citroen
1 volle theelepel mosterd
1 grote handvol peterselie, fijngehakt
500 g schelvis- of kabeljauwfilet, zonder vel, zonder graten, in repen gesneden
nootmuskaat (desgewenst)


Bereiden:
Verwarm de oven voor op 230°C / gasovenstand 8. Doe de aardappels in gezouten kokend water, laat het water weer aan de kook komen en dan 20 minuten koken. Leg voorzichtig de eieren in de pan en laat die 8 minuten meekoken. De eieren zijn dan hard en de aardappels gaar. Stoom in die tijd de spinazie in een vergiet die je op de pan zet. Dit kost maar een enkel minuutje. Druk zoveel mogelijk vocht uit de spinazie, doe de spinazie in een kom en laat nu de aardappels uitlekken in het vergiet. Spoel de eieren af onder koud water, pel ze en snijd ze in vieren. Bak in een andere pan de ui en de wortel ongeveer 5 minuten in wat olijfolie op een laag vuur. Voeg de slagroom toe en laat het mengsel aan de kook komen. Neem de pan van het vuur zodra het mengsel kookt en roer er de kaas, het citroensap, de mosterd en de peterselie door. Doe de spinazie, de vis en de eieren in een aardewerken schaal die groot genoeg is, roer alles door elkaar en giet er de romige saus over. Prak de uitgelekte aardappel met wat olijfolie, zout en peper, en een vleugje nootmuskaat als je wilt. Verdeel de aardappelpuree over de vis. Maar je niet druk over een spuitzak om het mooi te maken, het is gewoon een lekker huiselijk recept. Zet de schaal 25-30 minuten in de oven of tot de laag aardappel goudbruin is geworden. Geef er doperwtjes of andere groenten bij. Ouderwets, maar lekker en daar houd ik van.

Vispie met tortillakorstje

Hoofdgerecht voor 4 personen

400 g kabeljauw- of schelvisfilet, vers of uit de diepvries
100 g gekookte mosselen
100 g grote garnalen
40 g boter
40 g bloem
3 dl melk
125 g crème fraîche
2 eetl. fijngehakte peterselie
1 eetl. mosterd
sap van 0.5 citroen
zout en versgemalen peper
1 rode paprika
1 blikje maiskorrels (200 g)
400 g pasta (schelpjes of spiraaltjes)
150 g tortillachips
100 g grof geraspte jongbelegen Goudse kaas


Voorbereiden:
Laat de vis, de mosselen en de garnalen zonodig ontdooien en snijd de vis in stukken van circa 4x4 cm. Verhit de boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Blijf circa 2 minuten roeren en voeg scheut voor scheut de melk toe. Blijf roeren tot het een gladde gebonden saus is. Roer er de crème fraîche, de peterselie, de mosterd en het citroensap door en breng pittig op smaak met wat zout en peper. Snijd de paprika in blokjes en laat de maïskorrels uitlekken. Schep ze door de saus. Kook intussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking bijna beetgaar, giet af, laat uitlekken en schud op met een scheutje olie om vastplakken te voorkomen.

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de pasta in een ingevette ovenschaal en schep er de vis, de mosselen en de garnalen op. Schep er de saus over. Zet de schaal 20 minuten in de voorverwarmde oven. Neem de schaal uit de oven en bestrooi met de grof verkruimelde tortillachips en de geraspte kaas. Zet de schaal terug in de oven tot de kaas is gesmolten en begint te kleuren. Schakel desgewenst de laatste minuten de ovengrill in, maar let op dat het korstje niet verbrandt. Geef er een gemengde salade bij.

Siciliaanse mosselpan

Hoofdgerecht voor 4 personen

3 kg mosselen
3 vleestomaten,
gepeld en in partjes
3 teentjes knoflook, in plakjes
3 eetl. verse Italiaanse kruiden (basilicum, tijm,
rozemarijn), gehakt
6 eetl. olijfolie
2 eetl. sinaasappelsap
versgemalen peper
2 eetl. rode of groene pesto
2 eetl. tomatenpuree


Bereiden:
Verwijder beschadigde en openstaande mosselen die niet sluiten na een tik op de rand van het aanrecht. Leg de mosselen in een ruime pan. Voeg de tomaten met de knoflook, Italiaanse kruiden en 3 eetlepels olijfolie bij de mosselen. Kook de mosselen, afgedekt, 4-5 minuten of tot ze open zijn. Schud ze na 2-3 minuten even om. Meng de rest van de olijfolie met sinaasappelsap, peper, pesto en tomatenpuree. Verdun dit sausje eventueel met een beetje mosselvocht. Schep de mosselen op diepe borden of in kommen. Serveer het sausje erbij.

Tip:
Voeg eens 1 eetlepel groene olijven, zonder pit, in plakjes gesneden bij de mosselen.

Bavarois met yoghurt en citrus

4 personen

10 blaadjes witte gelatine
175 ml slagroom (Melkan)
4 eiwitten
135 g poedersuiker
2 eetl. vers citroensap
5 eetl. vers sinaasappelsap
300 ml volle yoghurt (Melkan)
4 eenpersoons puddingvormpjes.


Voorbereiden:
Spoel de puddingvormpjes om met koud water of smeer licht in met een beetje zonnebloemolie. Leg de gelatine in koud water te weken. Klop de slagroom lobbig en zet koud weg.

Bereiden:
Klop de eiwitten met een garde in een kom tot witte pieken en voeg geleidelijk de poedersuiker toe. Verwarm het citrussap en los hierin de gelatine op. Roer goed en laat niet koken! Roer de yoghurt goed door met het citrussap en schep er de slagroom doorheen. Spatel de eiwitten hier voorzichtig doorheen maar wel zo dat alles goed is vermengd. Giet het mengsel in de puddingvormpjes en zet afgedekt
minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven. Dompel de puddingvormpjes vlak voor het serveren even in heet water en stort de bavarois op schaaltjes.

Tip:
• Neem in plaats van yoghurt kwark.
• Gebruik voor een iets zoetere
variant vanilleyoghurt of
vanillekwark.

Variatie:
Lekker met partjes sinaasappel.

Speculaasparfait met portvijgen

6 personen

1,5 dl melk
1 theel. kaneelpoeder of speculaaskruiden
(koekkruiden)
3 eidooiers
100 g suiker
1 glaasje amandellikeur of Amaretto cocktail
6 amandelspeculaasjes
2 dl slagroom
cakevorm (inhoud 1 l.)
voor de portvijgen:
1 zakje kaneelthee
1/2 theel. gemberpoeder
12 gedroogde vijgen
1,5 dl rode port
2 eetl. suiker


Voorbereiden:
Verwarm de melk met de kaneelpoeder of speculaaskruiden en laat deze zonder te koken zachtjes trekken. Klop de eidooiers, suiker en amandellikeur 5 minuten met de mixer licht en luchtig. Roer de melk in een dun straaltje door het dooiermengsel. Giet het mengsel weer in de pan en verwarm het - goed roerend en weer zonder het te laten koken - tot er een lichtgebonden vla ontstaat. Zet de pan in een laagje koud water en laat hem afkoelen, terwijl u er af en toe doorroert. Breek de speculaas in stukjes. Bekleed de cakevorm met huishoudfolie. Klop de slagroom stijf en spatel deze met de speculaaskruimels door de afgekoelde vla. Schep het mengsel in de vorm. Zet deze goed afgedekt met huishoudfolie in de diepvries en laat het minimaal 6 uur bevriezen. Voor de portvijgen: Zet thee van het zakje kaneelthee en de gemberpoeder. Prik de vijgen in met een vork, zet ze naast elkaar in een schaal en giet er zoveel thee over dat ze onderstaan. Laat ze minimaal 6 uur weken. Laat de vijgen uitlekken en leg ze in een pan. Giet de port gemengd met suiker over de vijgen, verwarm ze en stoof ze met deksel op de pan zachtjes 10 minuten. Schep de vijgen uit de pan en laat het kookvocht op een hoge stand inkoken tot een siroop.

Bereiden:
Zet de parfait 20 minuten vóór het serveren in de koelkast. Stort deze uit de vorm en snijd er plakken van. Verdeel deze over de borden en garneer met de vijgen en de warme saus.

Variatie:
De vijgen kunnen worden vervangen door zwarte pruimen zonder pit.

Mokka-honingparfait

6 personen

4 eierdooiers
1 dl extra sterke koffie (of espresso)
2 eetl. koffielikeur
100 g suiker
6 eetl. honing
7 dl slagroom
0.5 theel. kaneelpoeder
chocolade moccaboontjes


Voorbereiden:
Klop de eierdooiers met de helft van de koffie, de koffielikeur, de suiker en de honing luchtig. Verwarm 6 dl slagroom met de rest van de koffie. Klop dit beetje bij beetje door het dooiermengsel. Zet het mengsel in een kom met koud water en laat het onder af en toe kloppen afkoelen. Schep de massa in een ruime schaal of diepvriesdoos en laat het in minimaal 3 uur bevriezen.

Bereiden:
Klop de rest van de slagroom met kaneelpoeder stijf. Schep bolletjes ijs en garneer deze met slagroom en mokkaboontjes.

Tip:
Meng 2 eetl. grofgehakte pure chocolade door het ijs.

Wijnadvies:
Hoewel mokka en wijn geen vriendjes zijn, zijn bij dit gerecht een rode Port of een zoete sherry aan te bevelen.

Chocolade-cakerol met advocaatcrème

r 8 personen

150 g pure of melkchocolade, in stukjes
2 eetl. water
6 eieren
175 g witte basterdsuiker
3 eetl. bloem
1 eetl. cacaopoeder
voor de vulling:
300 ml slagroom (Melkan)
1 zakje vanillesuiker
1 zakje slagroomversteviger
5 à 6 eetl. advocaat
voor de garnering:
poedersuiker
chocoladevlokken (broodbeleg)
bakpapier
bakplaat van ca. 30x30 cm


Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Smelt de chocolade samen met het water au bain-marie of in de magnetron op 400 Watt. Laat het daarna ongeveer 15 minuten afkoelen, en roer het chocolademengsel regelmatig door. Doe de eieren en de suiker in een kom en klop 10 minuten totdat het mengsel licht en schuimig is. Blijf kloppen en schep de gesmolten en afgekoelde chocolade er voorzichtig bij. Zeef de bloem en de cacaopoeder boven het chocolademengsel en spatel het erdoor.

Bereiden:
Giet dit beslag op de bakplaat en bak de cake 12 minuten in het midden van de oven. Keer de cake op een nieuw (met poedersuiker bestrooid) vel bakpapier op een taartrooster en trek het andere bakpapier er voorzichtig af. Laat de cake bijna helemaal afkoelen. Klop ondertussen de slagroom samen met de vanillesuiker en de slagroomversteviger totdat deze lobbig wordt. Meng de advocaat er lepel voor lepel door. Verdeel de advocaatvulling gelijkmatig over de cake. Rol de cake daarna, met behulp van het bakpapier op. Bestrooi de bovenkant van de rol met poedersuiker en de chocoladevlokken.

Choco-ijsbolletjes

Nagerecht voor 6 personen

1 l roomijs of vanille-ijs
50 g hazelnoten of amandelen
250 g pure chocolade
50 g melkchocolade


Bereiden:
Leg een bakplaat of grote platte schaal 10 minuten in de diepvries. Schep bolletjes ijs op de bakplaat en zet ze minimaal 30 minuten in de diepvries. Rooster intussen de gehakte noten goudbruin in een droge koekenpan. Bekleed een tweede bakplaat of platte schaal met bakpapier. Smelt de in stukken gebroken chocolade au bain marie of in de magnetron. Doe dit ook met de melkchocolade. Schep de ijsbolletjes op de beklede bakplaat. Giet pure chocolade over een ijsbolletje en strooi er voordat het hard wordt gehakte noten op. Doe dat met de helft van de ijsbollen. Schep de rest van de pure chocolade over de andere bollen en druppel melkchocolade op de bolletjes met pure chocolade zonder noot. Serveer de twee soorten choco-ijsbolletjes op een bordje.

Tip:
Voeg eens aan 1 liter vanille-ijs toe: 1 eetl. kaneelpoeder of koekkruiden en 2 eetl. in rum geweekte rozijnen. 1/2 l blik gepureerde perziken (zonder sap) en 2 eetl. amandellikeur. 3 eetl. gehakte gember en 3 eetl. chocoladesaus. 2 eetl. gehakte pistachenoten en 3 eetl. geraspte pure chocolade.

Charlotte met chocolademousse

8 personen

350 gram bittere chocolade
8 stuks eieren
10 stuks afgestreken eetlepels poedersuiker
0.12 l melk
4 eetl. rum
400 gram lange vingers
0.25 l slagroom


Voorbereiden:
Breek de chocola in stukjes. Zet een ronde springvorm met een middellijn van ca. 22 cm klaar.

Bereiden:
Smelt de chocola au bain marie. Splits de eieren. Klop de eidooiers met de poedersuiker schuimig. Klop de eiwitten stijf. Roer de melk en rum door elkaar. Roer lepel voor lepel de gesmolten chocola snel door de geklopte eidooiers. Spatel dan de eiwitten door het chocolademengsel. Doop elke lange vinger een seconde in de rum-melk. Bedek de bodem van de vorm met lange vingers en zet de lange vingers rechtop met de suikerkant tegen de binnenkant van de vorm aan. Snijd eventueel met een scherp mesje een klein stukje van de lange vingers, zodat ze beter blijven staan. Giet de chocolade mousse in de vorm. De lange vingers steken een stukje boven de mousse uit. Dek de taart af met folie. Zet de taart enkele uren in de koelkast. Verwijder de folie. Verwijder de rand van de springvorm. Bind een lint om de taart. Klop de ongezoete slagroom lobbig. Bedek de bovenkant van de taart met slagroom.

Tip:
Verwijder voor het aansnijden van de charlotte het lint en snijd de taart vervolgens met een in heet water gedompeld mes in punten.

Wijnadvies:
Zoete sherry of witte port zijn de juiste partners bij dit chocoladedessert.

Carpaccio van mandarijn met honingsiroop en amandel

nagerecht voor 4 personen

8 mandarijnen zonder pit
6 eetl. honing
2 eetl. witte wijn
1 vanillestokje, opengesneden
4 eetl. geschaafde amandelen
voor garnering:
blaadjes munt of basilicum


Bereiden:
Pel de mandarijnen. Snijd ze met een scherp mes horizontaal in dunne plakjes en verwijder de eventuele pitjes. Leg de mandarijnplakken naast elkaar op grote borden. Verwarm de honing met de wijn en schraap daarboven het merg uit het vanillestokje. Kook dit iets
in tot een siroop. Rooster de amandelen in een droge hete koekenpan goudbruin. Giet de siroop over de mandarijn en strooi de amandelen erover. Garneer met blaadjes munt of basilicum.


Tip:
Strooi over de geroosterde amandelen op de mandarijnen eens gehakte pure chocolade.

Variatie:
Vervang de witte wijn door 1 eetlepel sinaasappellikeur.

Aardbeientaartjes met witte chocoladeroom

250 g bloem, gezeefd
2 eetl. suiker
125 g koude boter, in blokjes
3-4 eetl. ijskoud water
250 g witte chocolade
300 ml slagroom (Melkan)
300 g aardbeien, schoongemaakt
poedersuiker
blaadjes munt voor garnering
plasticfolie
4 taart- of quichevormpjes ø 12 cm, ingevet
bakknikkers of peulvruchten voor blind bakken


Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de bloem, suiker en boter in een keukenmachine en draai tot een korrelig mengsel. Giet het water er in een straaltje bij en laat nog even draaien. Maak een bol van het deeg. Wikkel deze in plasticfolie en leg deze circa 2 uur in de koelkast (kan ook een dag van tevoren).

Bereiden:
Rol het deeg uit tot 4 ronde lapjes van circa ø 15 cm. Bekleed de vormpjes ermee. Verdeel de steunvulling voor het blind bakken over het deeg en bak de deegbodems in 12-15 minuten gaar. Verwijder de steunvulling, laat het deeg iets afkoelen en wip de deegbodems uit de vormpjes. Smelt de chocolade al roerend au bain-marie. Giet de room erbij en roer tot een glad mengsel. Laat het mengsel iets afkoelen tot net vloeibaar. Vul de deegbakjes ermee tot iets onder de rand en laat de chocoladeroom nog iets opstijven. Verdeel de aardbeien erover. Strooi er een vleugje poedersuiker over en garneer eventueel met een blaadje munt.

Aardbeienbavarois

Nagerecht voor 4 personen

1 citroen
6 blaadjes transparante gelatine (10 g)
500 g aardbeien
150 g suiker
1/2 l slagroom
1 eetl. arachide- of
zonnebloemolie
enkele aardbeien en trosjes
aalbessen voor de garnering
3 eetl. suiker


Voorbereiden:
Pers de citroen uit en zeef het sap. Week de gelatine in een kom met water. Pureer de schoongemaakte aardbeien met behulp van een elektrische keukenmachine of staafmixer. Roer de suiker en het citroensap door de aardbeienpuree. Klop de slagroom stijf. Bestrijk de binnenkant van een puddingvorm of een kom met een dun laagje olie.

Bereiden:
Los de geweekte gelatine op in circa 1 eetlepel warm water. Roer eerst de opgeloste gelatine door de aardbeienpuree en daarna de stijfgeklopte slagroom. Giet dit mengsel in de vorm en laat de bavarois ca. 4 uur in de koelkast opstijven. Leg een bord of schaal, met de onderkant naar boven gericht, op de vorm. Dompel de vorm heel even in heet water en draai bord en vorm om. Laat de bavarois voorzichtig los uit de vorm op het bord vallen. Garneer de bavarois met enkele aardbeien mét groene kroontjes en trosjes aalbessen die door suiker zijn gewenteld.

Sinaasappelpudding

Nagerecht voor 4 personen

8 blaadjes gelatine
4 dl sinaasappelsap
100 g suiker
(of meer naar smaak)
1/ 4 l slagroom
350 g dikke yoghurt
of kwark
circa 16 lange vingers


Bereiden:
Week de gelatine in ruim koud water. Breng de helft van het sinaasappelsap met de suiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Roer er van het vuur af de uitgeknepen blaadjes gelatine door. Roer er de rest van het sinaasappelsap door, laat afkoelen en zet in de koelkast tot het mengsel begint op te stijven. Klop intussen de slagroom stijf. Schep de yoghurt en de slagroom door het sinaasappelmengsel. Breek de lange vingers in stukjes en schep ze door de pudding. Schep de pudding in een vorm en laat in de koelkast opstijven. De pudding kan desgewenst worden gestort en worden gegarneerd met uitgesneden sinaasappelpartjes en toefjes slagroom.

Tajine met kip, saffraan en peer

Hoofdgerecht voor 4 personen

2 uien, geraspt
3 teentjes knoflook, geperst
3 eetl. olijfolie
3 eetl. honing
2 eetl. verse koriander
1 theel. gemberpoeder
mespunt saffraan
zout en versgemalen peper
1 hele maïskip, in stukken
1 eetl. olijfolie
150 g amandelen
300 ml kippenbouillon van tablet of pot
2 stevige peren (conference)


Voorbereiden:
Maak van de uien, knoflook, olie, honing, kruiden, specerijen, zout en peper een pasta in een ruime schaal en wentel daar de stukken kip doorheen. Laat afgedekt op een koele plek een uur marineren.

Bereiden:
Wrijf de kruidenpasta van de stukken kip en verwarm ondertussen een eetlepel olie in een braadpan. Bak de kip om en om aan en neem hem uit de pan. Voeg de kruidenpasta en amandelen toe en roerbak op lage stand circa 3 minuten. Leg de kip weer terug in de pan en giet de bouillon erbij. Roer nog even door en laat afgedekt circa 20 minuten stoven.
Schil ondertussen de peren en snijd ze in kwarten. Voeg ze toe aan de kip en laat afgedekt nog 15 minuten meestoven.

Tip:
Serveersuggestie:
Lekker met couscous en doperwten.

Neem voor een magere versie kipfilet. De stooftijd is dan circa 15 minuten.

Perentaartje met noten en yoghurt-kersenijs

Nagerecht voor 4 personen

4 plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
2 peren, geschild en in stukjes
50 g pecannoten of walnoten,
grof gehakt
50 g blanke rozijnen
4 eetl. schenkstroop of honing
1 l yoghurtijs
1 potje kersen, zonder pit (ca. 300 g)
1 eetl. aardappelmeel of allesbinder
muffinvorm of 4 kleine taartvormpjes, ingevet


Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed de muffinvorm of taartvormpjes met de plakjes bladerdeeg. Meng de perenstukjes met de noten, rozijnen en schenkstroop of honing.

Bereiden:
Schep het perenmengsel op de deeglapjes in de vorm en bak de taartjes in 15-20 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven. Laat ze iets afkoelen en wip ze uit de vorm. Haal het ijs uit de diepvries. Giet de kersen af en vang het sap op. Verwarm het sap en bind dit met
aardappelmeel. Schep de kersen door het sap. Zet de perentaartjes op 4 borden of één schaal. Serveer de taartjes met bolletjes ijs in hoge glaasjes of coupes met de lauwwarme kersen met saus erbij.

Peren uit de oven met chocoladesaus

Nagerecht voor 4 personen

4 pot of blik halve peren
50 gram gepelde amandelen
100 gram volkorenkoekjes
50 gram boter
1 eetl. suiker
1 stuks eierdooier
1 eetl. citroensap
1 l slagroom voor de saus
100 gram pure chocolade
1 klontje boter


Voorbereiden:
Laat de peren uitlekken en leg ze met de snijkant naar boven in een passende ovenschaal. Hak of maal de amandelen niet te fijn. Verkruimel de koekjes door ze in een plastic zak te doen en er met de bodem van een steelpan op te slaan. Roer de amandelen, de koekkruimels, de gesmolten boter, de suiker, de eierdooier en het citroensap door elkaar. Verdeel het mengsel over de halve peren en zet de schaal tot hij de oven ingaat in de koelkast.

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200°C. Zet de peren circa 15 minuten in de voorverwarmde oven, tot de vulling begint te kleuren. Maak intussen de saus. Doe de slagroom in een kom en doe er de in stukjes gebroken chocolade bij. Zet de kom op een pan kokend water die op laag vuur staat. Roer af en toe als de chocolade begint te smelten. Neem de kom van de pan en blijf roeren tot het een gladde saus is. Roer er voor de glans een klontje boter door. (De saus kan ook in de magnetron worden gemaakt; reken circa 3 minuten op 700 Watt). Schep de peren op de borden en schep er de warme saus over. Maak het dessert extra lekker met een bolletje vanille-ijs.

Citroentartelette met merengue

4 personen

4 plakken bladerdeeg, ontdooid
6 eieren
150 g boter
125 ml citroensap
200 g witte basterdsuiker
4 taartvormpjes (ø 10 cm), ingevet
bakpapier
steunvulling: bakknikkers of bakbonen


Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de taartvormpjes met bladerdeeg. Prik de deegbodems hier en daar in met een vork. Leg er een stukje bakpapier op en verdeel daarover de steunvulling. Bak de deeg-bodems 15 minuten in het midden van de oven. Splits 4 eieren en zet de eiwitten apart. Breng de boter met het citroensap en 150 gram basterdsuiker aan de kook. Klop het mengsel goed door en voeg van de warmtebron af al roerend 2 hele eieren en 4 eidooiers toe. Zet het mengsel tijdens goed kloppen nog 2 minuten op een lage stand zodat het bindt. Laat het daarna afkoelen. Roer af en toe. Klop de eiwitten met de rest van de suiker stijf in een vetvrije kom. Haal de deegbodems uit de oven. Zet de oven op 150°C. Verwijder de steunvulling en het bakpapier. Verdeel de citroenvulling over de deegbodems en schep daarop het eiwitschuim. Zet de taartjes nog circa 5 minuten in de oven tot het schuim lichtbruin is.

Gemberijs

Nagerecht voor 8 personen

1 l vanilleroomijs
3 eetl. fijngehakte gember
3 eetl. chocoladesaus


Bereiden:
Schep 3 eetl. fijngehakte gember door 1 l. roomijs of vanille-ijs. Meng eventueel 3 eetl. chocoladesaus erdoor.

Notenijs met chocolade

Nagerecht voor 8 personen

1 l vanilleroomijs
75 g geroosterde gehakte amandelen of hazelnoten/ pistachenoten
2 eetl. geraspte pure chocolade


Bereiden:
Schep 75 g geroosterde gehakte amandelen, hazelnoten of pistachenoten door 1 l. roomijs of vanille-ijs. Meng er 2 eetl. geraspte pure chocolade door.

Vanille-ijs met espresso-notensaus

Nagerecht voor 4 personen

2 eetl. koffielikeur
suiker naar smaak
300 ml espressokoffie of extra sterke koffie
2 eetl. honing
75 g hazelnoten
1 l vanille-ijs


Voorbereiden:
Zet 4 coupes of bakjes een half uur van tevoren in de diepvries. Meng de koffielikeur en suiker door de hete espressokoffie. Verwarm de honing en schep de, eventueel gehakte, hazelnoten erdoor.

Bereiden:
Schep 2-3 bollen ijs in de koude coupes. Giet de warme koffie vlak voor het serveren erover en verdeel daarover de noten met de honing.

Variatie:
In plaats van vanille-ijs is kaneelijs of stracciatella-ijs ook heel lekker. Vervang de koffielikeur door crème de cacao of sinaasappellikeur.

Wijnadvies:
Schenk de koffielikeur erbij.

Kaneelijs, speculaasijs of nootmuskaatijs

Nagerecht voor 8 personen

0.5 dl suikerstroop (2 eetl. heet water en 2 eetl. suiker)
1 l vanille(room)ijs
1 eetl. kaneelpoeder
1 eetl. speculaaskruiden
1 theel. nootmuskaat en 0.5 theel. kaneel
2 eetl. in rum geweekte rozijnen


Bereiden:
Meng 1 eetl. kaneel door 1/2 dl suikerstroop (2 eetl. heet water en 2 eetl. suiker) en meng dit door 1 l. vanille-ijs of roomijs. Vervang de kaneel door 1 eetl. speculaaskruiden of 1 theel. nootmuskaat en een 1/2 theel. kaneel. Voeg eventueel 2 eetl. in rum geweekte rozijnen toe.

Korianderijs

Nagerecht voor 8 personen

1 l vanilleroomijs
3 eetl. koriandervocht (2 eetl. fijngehakte koriander verwarmd in 1 dl. water en daarna gezeefd)


Bereiden:
Meng 3 eetl. koriandervocht (2 eetl. fijngehakte koriander verwarmd in 1 dl water en daarna gezeefd) door 1 l. roomijs. Vervang de koriander eventueel door basilicum of rozemarijn.

Aardbeientrifle met wittechocoladeroom

6 eierkoeken
75 ml zoete witte wijn (dessertwijn)
500 g aardbeien, in plakjes
250 ml slagroom (bekertje)
200 g witte chocolade
500 ml romige yoghurt aardbei
poedersuiker, om te bestrooien
Materialen
ronde of ovale glazen schaal
Voorbereiden
Eierkoeken over bodem van ronde of ovale schaal verdelen en wijn erover sprenkelen. Helft van aardbeienplakjes in laag op eierkoeken leggen. In kom slagroom bijna stijf kloppen. In pan laag water aan de kook brengen. Boven kleinere pan chocolade in stukjes breken. Pannetje in grotere pan hangen (bodems mogen elkaar niet raken) en chocolade zo (au bain marie) al roerend laten smelten. Yoghurt en vervolgens gesmolten chocolade door slagroom spatelen. Yoghurtroom erop scheppen en schaal met trifle tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.

Bereiden
Rest van aardbeienplakjes decoratief op trifle rangschikken. Bestrooien met poedersuiker.

taartje van kaas

4 personen

200 gram roomkaas met knoflook, 100 gram danish blue, olie, 4 timbaaltjes, klein stukje parmazaanse kaas, satestokje

Vet de timbaaltjes in. Verdeel de helft van de roomkaas over de timbaaltjes. Verdeel de Danish blue erover. Verdeel de rest van de roomkaas erover en druk de kaas een beetje aan. laat in de koelkast opstijven. sniid schilfers van de Parmezaanse kaas. Steek het satestokje langs de kaas in het timbaaltje en zorg dat er wat lucht bijkomt. zo komt de kaas makkelijk los. Zet de taartjes op een bord. garneer met de schilfers kaas. serveer met geroosterd brood en schijfjes mango

Courgettetaartje met geitenkaas

2 personen

1 courgette
zout
3 plakken bladerdeeg (diepvries)
1 vleestomaat
2 teentjes knoflook
2 eetl. olijfolie
boter om in te vetten
1 eetl. gehakte Italiaanse kruiden
(basilicum, oregano, tijm; vers of diepvries)
1 eetl. pijnboompitten
versgemalen peper
2 plakken zachte geitenkaas (50 g per stuk)
2 taartvormpjes ø 15 cm


Voorbereiden:
Snijd de gewassen courgette in kleine blokjes. Bestrooi deze met zout en zet ze apart. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Kruis de tomaat in, leg deze even in kokend water, ontvel hem en snijd hem zonder zaadjes in kleine blokjes. Pel de teentjes knoflook en hak deze fijn. Verwarm de oven voor op 200°C. Vet de taartvormpjes licht in.

Bereiden:
Dep de courgetteblokjes droog. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de courgette, knoflook en 1/2 eetlepel kruiden 2 minuten. Schep de tomatenblokjes en pijnboompitten erdoor. Maal er peper over. Bekleed de taartvormpjes met bladerdeeg. Prik het deeg hier en daar in met een vork. Schep het courgettemengsel erin en leg de geitenkaas en de rest van de kruiden erop. Bak de taartjes ca. 15 minuten in het midden van de oven.

Tip:
In plaats van geitenkaas is brie of gorgonzola ook heel lekker. Garneer met fijne veldsla en cherry-/kerstomaat.

Variatie:
Vervang de courgette door aubergine en de Italiaanse kruiden door tijm en rozemarijn.

Meloen met geitenkaas en honing

4 personen

1 meloen
4 kleine jonge geitenkaasjes
4 eetl. vloeibare honing
4 takjes lavendel of tijm
4 eetl. geroosterde, gepelde blanke hazelnoten


Bereiden:
Snijd de uiteinden van de meloen. Verwijder de schil van de meloen. Snijd de meloen dwars door in 4 dikke plakken. Verwijder het zaad uit het midden van de plakken meloen. Leg de plakken op de borden. Leg in de opening van de meloenplakken een geitenkaasje. Zet onder de grill tot het licht gekleurd is. Schep op elk kaasje een lepel honing. Zet een takje lavendel of tijm in het kaasje. Strooi er hazelnoten omheen.