zaterdag 2 april 2011

kipdrumstickjes met appel en pruimen

100 ml water, 100 ml cognac, 100 gram gedroogde pruimen zonder pit, 50 gram boter, 12 kipdrumsticks (tv-sticks), 4 appels in parten, 4 aardappels in niet te grote stukken.

breng water met cognac aan de kook en neem pan van vuur. schep pruimen erdoor, laat weken tot vocht is afgekoeld. bewaar weekvocht.

smelt boter in pan, bak drumsticks rondom bruin. schep appels erdoor en bak mee. blus af met scheut weekvocht.

vul minipannetjes met drumsticks, appelparten, stukken aardappel en geweekte pruimen. zet 30-35 minuten in oven van 200 graden, tot kip gaar is. als kip te burin wordt, afdekken met deksels.

pannetje met romig gestoofde kool

200 ml droge witte wijn, 1 gesnipperde ui, 100 ml slagroom, 1 el vloeibare honing, 1 savooien of chinese kool in repen, 1 gehalveerd teentje knoflook, 150 gram brie in repen, 50 gram gepelde walnoten, grof gehakt

breng wijn aan de kook, voeg ui toe. laat 4-5 minuten koken. schenk slagroom en honing erbij, laat 5 minuten flink koken. schep kool erdoor

wrijf binnenkant minipannetjes in met knoflook. leg laag kool in pannetjes, leg repen brie en wat walnoten erop. leg hier nog flinke laag kool op, dek af met brie en walnoten. zet pannetjes met deksels 30-35 minuten in oven van 180 graden. laatste 10 minuten deksels van pannetjes nemen.

met rijst of pasta.

aardappelgratin anders

150 ml crème fraiche, 100 ml slagroom 2 teentjes knolfook, 1-2 tl pesto, 600 gram aardappels, geschil in niet te dunne plakken, 75 gram bloem 50 gram harde boter ins tukjes, 50 gram geraspte kaas

klop crème fraiche los met slagroom, knoflook, pest. schep aardappel er goed door zodat ze royaal bedekt zijn.

vet minipannetjes in. verdeel aardappels over pannetjes, dakpansgewijs. kneed met vingertoppen bloem met boter en gerastpe kaas tot kruimelig geel. verdeel over de aardappels.

zet pannetjes, zonder deksel 35-40 min. in oven van 180 graden tot aardappels gaar en bovenkant goudbruin. als bovenkant te bruin wordt, leg deksels op pannetjes.

geitenkaassoufflé

50 gram boter, 50 gram bloem, 500 ml melk, 1 laurierblaadje, 1 steranijs, 3 kruidnagels, 6 gescheiden eieren, 100 gram geraspte parmezaanse, 100 gram geraspte jonge geitenkaas, 8 stengels bleekselderij, 150 gram sla

meng boter met bloem, vorm rolletje en leg 30 min. in koelkast. doe melk in pan, voeg laurierblaadje, steranijs en kruidnagels toe. breng aan de kook, zet warmtebron uit, laat afkoelen. Haal specerijen eruit. verwarm oven voor op 200 graden.

breng melk weer aan de kook, voeg stukje voor stukje gekoelde bloemboter toe zodat melk dikker wordt. herhaal tot bloemboter op is en hal pan van warmtebron. Breng op smaak met peper en zout. roet met een gaarde snel eidooiers erdoor, voeg de kas toe en roer tot deze voor het grootste deel gesmolten is. sla eiwitten met snufje zout stijf. spatel voorzichtig door kaasmengsel. bestrijk minipannetjes met boter en wat bloem, schep mengel erin. zet in oven. oven naar 180 graden. bak soufflés 20 minuten tot gaar en mooi gerezen. verdeel bleekselderij en sla over 4 borden, zet souffleetjes ernaast.

hollandse kaasfondue met komijnekaas

15 gram boter, snufje nootmuskaat, 1 tl chilipoeder, 25 gram bloem, 250 ml witbier, 150 ml droge witte wijn, 125 gram belegen komijnekaas, geraspt, 250 gram geraspte gruyère, 750 gram rauwe of geblancheerde groenten, stukjes brood

smelt oter in pan, roer nootmuskaat, chilipoeder en bloem erdoor. roeren tot bloem korrelig wordt. schenk roerend met een garde witboer erbij. als het een egalse saus is geworden, schenk er de wijn al roerend bij. breng aan de kook. verdeel over 4 minipannetjes.

verdeel geraspte kaas over de pannetjes, doe deksel erop, zet pannetjes 10-12 minuten in oven van 175 graden tot kaas helemaal gesmolten is. roer saus tussendoor een keer om.

serveren met groenten en brood om te dopen.

mexicaanse kip met chocolade

250 gram kipreepjes, 0,5 el mexicaanse kruiden, 25 gram boter, 350 gram ontbijtspek, 2 stengels bleekselderij, 1 ui in halve ringe, 1 teentje knoflook, 1 blik kidneybonen, uitgelekt, 2 el rozijne, 25 gram pure chocolade, fijngehakt, 1 zak tortillachips, 4 el guacamole, 4 el gerapte kaas, 2 el fijngesneden peterselie

kruid de kipreepjes met de kruiden. smelt boter in koekenpan, bak ontbijtspek bijna knapperig. voeg kip, bleekselderij, i en knoflook toe en bak 5 minuten. Schep bonen, rozijnen, chocolade erdoor. lat 5 min. zachtjes pruttelen tot chocolade is gesmolten.

doe wat tortillachips in de pannetjes, verdeel kipmengel erover, stek er nog een paar chips in. schep lepel guacamole op, bestrooi met geraspte kaas. zet pannetjes 5 min. onder hete grill tot kaas is gesmolten. strooi peterselie erover, serveer de rest van de chips apart.

gegratineerd bonensoepje met gerookt spek

3 el olijfolie, 1 gesnipperde ui, 2 geperste teentjes knoflook, 1 kleine winterwortel in plakjes, 2 stengels bleekselderij in ringen, 1 l groentebouillon, 1 blik bruine bonen (400 gram, uitgelekt, 150 gram zuurkoolspek, 2 laurierblaadjes, 150 gram kool naar keuze, 4 el crème fraiche, 4 el geraspte belegen kaas, 1 eidooier

Verhit de olie in een soeppan, bak de ui met knoflook 2-3 min. voeg wortel, bleekselderij toe en bak 5 min. mee. schenk bouillon erbij, voeg bonen, spek en laurierblaadjes toe, laat 15 minuten zachtjes koken.

neem spek en blaadjes eruit. snijd spek in plakken. verdeel kool over minipannetjes, schenk hete soep erover. meng crème fraiche, kaas en eidooier. schep een lepel op de soep. zet onder hete grill tot bovenkant mooi bruin is. geef spek, boerenbrood en mosterd erbij.