vrijdag 14 januari 2011

Montbriac kaas met champignons in port

-1/2 bakje champignons(kleintjes)-3 bosuitjes-1 el boter-2 a 3 el rode port-zout en peper-1/2 zakje veldsla-2 ons Montbriac kaas.

Veeg of borstel de champignons schoon en snijd ze in plajes.In een pan de boter verhitten en de champignns op hoog vuur in ongeveer 2 minuten bakken.De uitjes toevoegen en nog circa 1 minuut meebakken.Port,zout en peper aan de champignons toevoegen en afgedekt 5 minuten zachtjes laten stoven.Intussen veldsla over 4 borden verdelen.De kaas in 12 plakjes snijden.De champignons over de veldsla verdelen.Op de champignons steeds 3 plakjes rangschikken.Serveren met bruinstokbrood.

Citroenkip

3 citroenen, schoongeboend
8 el olijfolie
1 bakje tijm (15 g)
3 tenen knoflook, in dunne plakjes
1 scharrelkip
Materialen
bakpapier, keukentouw
Bereiden
Rasp de schil van 1 citroen, pers de vrucht uit. Meng het rasp en het sap met 6 el olie. Ris de blaadjes van 5 takjes tijm en roer deze door de citroenolie. Voeg de plakjes van 1 teen knoflook en peper en zout naar smaak toe. Wrijf de kip in met de helft van de citroenolie en laat afgedekt minimaal 1 uur marineren. Verwarm de oven voor op 190 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de tweede citroen in zo dun mogelijke plakken, bedek hier de bakplaat mee. Besprenkel met 2 el olie. Snijd de derde citroen in parten. Vul de holte tussen de poten met de citroenparten en de rest van de tijm en knoflook, bind de poten samen met keukentouw. Leg de kip met de borst op de met citroen belegde bakplaat. Schenk de helft van de citroenolie die je over hebt over de kip. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de kip in ca. 1 1/5 uur goudbruin. Keer halverwege en bedruip met de rest van de citroenolie. Snijd de kip in stukken en verdeel over 4 borden. Serveer met een plakje citroen van de bakplaat. Lekker met gebakken aardappelen en een groene salade.

Open appel-aalbestaart

250 g bloem
100 g zachte boter, in kleine blokjes
1 vanillestokje
250 g aalbessen (bakje a 150 g)
2 zoetzure appels, in blokjes
100 g suiker
2 eetlepels griesmeel
1 ei, gesplitst
Materialen
plasticfolie
bakplaat
bakpapier
Voorbereiden
In kom bloem zeven. Boter door bloem wrijven, tot korrelige structuur ontstaat. Een voor een enkele eetlepels water erdoor roeren, blijven kneden tot samenhangende structuur ontstaat. Pas eetlepel water toevoegen als vorige door deeg is opgenomen. Deeg in plasticfolie verpakken en minstens 30 min. laten rusten.

Bereiden
Deeg op met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot cirkel met doorsnede van ca. 35 cm. Deeglap voorzichtig rondom deegroller vouwen (om makkelijk te verplaatsen), op midden van met bakpapier beklede bakplaat leggen en uitvouwen. Oven voorverwarmen op 200 °C. Vanillestokje in de lengte opensnijden en merg met mes eruit schrapen. Aalbessen van takjes rissen. In kom appel met aalbes, drie kwart van suiker en merg omscheppen. Binnenkant van deeg met eierdooier bestrijken, tot ca. 5 cm van deegrand. Griesmeel over bestreken deeg verdelen. Fruitvocht in zeef laten uitlekken. Fruit op middelste deel van deeglap leggen en randen losjes rondom fruit vouwen. Eiwit loskloppen en bovenkant van deegrand ermee bestrijken. Rest van suiker over met eiwit bestreken deegrand strooien. Bakplaat in midden van oven schuiven en taart in ca. 35 min. gaarbakken. Taart is maximaal 1 dag houdbaar.

Roergebakken kip met citroenrijst en kokossaus

200 ml kokosmelk
1/2 kippenbouillontablet
1/4 rode peper, fijngesneden
1/2 limoen
1 cm verse gemberwortel
300 g pandanrijst
1 stengel sereh (citroengras)
4 eetlepels olie
500 g kipfilet (biologisch), in stukken
400 g peultjes
125 g taugé
3 bosuitjes, in ringetjes
Materialen
wok
Bereiden
Kokosmelk met bouillontablet, rode peper, limoen en helft van gemberwortel aan de kook brengen. Saus op laag vuur 15 min. laten sudderen. Intussen pandanrijst met stuk citroengras aan de kook brengen en volgens gebruiksaanwijzing gaarkoken.

Helft van olie verhitten. In wok kip op hoog vuur gaarwokken, uit pan nemen en (met aluminiumfolie bedekt) warmhouden. Rest van olie verhitten. Peultjes op hoog vuur 3 min. roerbakken. Taugé en bosui toevoegen en groenten nog 1 min. al omscheppende bakken. Kipfilet en groenten over vier borden verdelen en rijst ernaast scheppen. Kokossaus ernaast serveren.

Frambozencakejes met witte chocolade

225 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
200 g suiker
100 g witte chocolade geraspt
1 zakje vanillesuiker
2 eieren
200 g boter gesmolten
1 bakje frambozen
Materialen
muffinvorm met 12 holtes, ingevet
Bereiden
Verwarm de oven voor op 175 °C. Meng in een grote kom het bakmeel met de suiker, witte chocoladerasp, vanillesuiker en 1 theelepel zout. Klop in een andere vorm de eieren los en meng ze met de gesmolten boter. Roer het eiermengsel snel door de droge ingrediënten tot een dik beslag. Schep in ieder muffinvormpje een bodem van het beslag, leg hierop 3 frambozen. Schep hier een grote lepel beslag bovenop tot net onder de rand van de muffinvorm. Bak de cakejes 25 minuten in de voorverwarmde oven gaar en goudbruin.

Bramentaart met munt

500 g bramen
2-3 eetlepels wodka (slijter)
4 eieren
75 g witte basterdsuiker
100 g bloem
50 g boter gesmolten
200 ml crème fraîche
250 ml volle melk
poedersuiker
2 eetlepels verse munt in dunne reepjes
Materialen
mixer
lage taartvorm doorsnede 28 cm, ingevet
Bereiden
Spoel de bramen in een zeef voorzichtig af onder koud stromend water en laat ze uitlekken. Schep de bramen in een kom om met de wodka. Verwarm de oven voor op 175 °C. Klop in een kom de eieren met basterdsuiker met de handmixer tot een luchtig mengsel. Voeg dan al kloppend achtereenvolgens de bloem, 1/2 tl zout, de helft van de boter, de crème fraîche en de melk toe en blijf kloppen tot een glad beslag ontstaat. Schenk het beslag in de taartvorm en verdeel de bramen erover. Druppel de rest van de boter erover. Bak de taart in het midden van de oven in 40-45 minuten goudbruin en gaar. Bestuif de taart uit de oven royaal met poedersuiker en laat hem afkoelen tot lauwwarm of koud. Strooi voor het serveren de munt erover en bestuif nogmaals met poedersuiker. Schep de zachte taartpunten uit de vorm.

Basilicumijs met pistachenoten

4 eierdooiers
125 g kristalsuiker, fijne
250 ml volle melk
1 theelepel maïzena
1 zakje pistachenoten, ongezouten (55 g)
1 zakje verse basilicum (15 g)
250 ml slagroom
8 - 12 countrykoekjes
Materialen
mixer
vijzel
diepvriesbak inhoud ca. 1 liter
ijsmachine
Bereiden
Klop in een kom de eierdooiers en de suiker met de mixer tot een dikke, bleekgele crème. Verwarm de melk in een pannetje tot hij lauwwarm is en roer de eierdooiers erdoor. Zet de pan met het ei-melkmengsel op laag vuur, schep er een theelepel maïzena door en verwarm het mengsel al kloppend met de garde tot het zo dik is dat het aan de achterkant van een lepel blijft hangen. Laat de custard 10-15 min afkoelen. Stamp in een vijzel de pistachenoten met het basilicum fijn. Klop in een kom de slagroom lobbig. Schep de pistachenoten, het basilicum en de slagroom door de custard. Draai het mengsel in een ijsmachine tot ijs of schep het in een diepvriesdoos en laat het in de vriezer in circa 4 uur bevriezen. Roer het ijs tijdens het invriezen elk halfuur met een vork om. Schep op elk koekje een laag ijs en dek het af met een tweede koekje.

Aardappelkroketjes met aioli

500 g aardappels, vastkokend
50 g roomboter
5 eieren
4 eetlepels bloem
8 eetlepels paneermeel
olijfolie om te frituren
1 zakje veldsla
140 g aioli (zie tip)
Bereiden
Boen de aardappelen schoon en kook ze in weinig water met zout in 20 minuten gaar. Pel de schil van de aardappelen en pureer ze met de boter. Splits 2 eieren (het eiwit wordt niet gebruikt). Roer de eidooiers en 1 heel ei door de warme puree. Breng de puree op smaak met zout en peper en strijk haar uit in een lage, diepe schaal. Laat de puree afkoelen en zet haar minstens 1 uur in de koelkast om op te stijven. Doe de bloem en het paneermeel elk apart in een diep bord. Klop de resterende 2 eieren met een scheutje water of melk los in een derde diep bord. Rol met vochtige handen van de puree kleine balletjes ter grootte van een walnoot. Rol de balletjes achtereenvolgens door de bloem, het ei en het paneermeel. Voor een mooie dikke paneerlaag haal je ze nogmaals door het ei en het paneermeel. Verhit de olijfolie en frituur de aardappelkroketjes in 2-3 minuten goudbruin en krokant. Verdeel de veldsla over 4 borden, leg de aardappelkroketjes erop en zet er een schaaltje met aioli bij om te dippen,

Gepofte aardappels met kruidenyoghurt en krokante ham

4 grote kruimige aardappels
4 eetl. boter of margarine
ca. 150 ml Griekse yoghurt
3 eetl. peterselie, fijngehakt (vers of diepvries)
3 eetl. bieslook, helft fijngesneden, helft in stukjes van 1 cm
1 teentje knoflook, geperst
1/2 rode ui, fijngehakt
zout en versgemalen peper
100 g gerookte ham (bijv. Coburger of Ardenner)


Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de aardappels aan de bovenkant kruislings in en leg ze, elk apart, op een ruim stuk aluminiumfolie. Leg bovenop de aardappels een stukje boter, neem de folie naar boven toe samen en sluit het pakketje stevig.

Bereiden:
Leg de ingepakte aardappels in de oven en laat ze in 45 minuten door en door gaar worden. Roer de yoghurt los met peterselie, fijngesneden bieslook, knoflook en ui. Breng op smaak met zout en peper. Verhit een koekenpan droog voor en leg de hamplakjes erin, ze trekken direct krom. Bak de hamplakjes tot ze net bruin worden, keer ze dan en bak de andere kant nog even, zodat ze knapperig zijn. Leg ze op een laagje keukenpapier en verkruimel ze. Haal de aardappels uit de folie en leg ze op de borden. Trek de schil wat verder open en haal het kruim met een vork los. Schep op elke aardappel een volle lepel kruidenyoghurt en bestrooi ze met krokante ham en grof gesneden bieslook.

Gepofte aardappels met bacon-avocadosaus

8 vastkokende aardappels (van gelijke grootte)
6 plakjes bacon
2 eetlepels olijfolie
grofgemalen zeezout
1 rijpe avocado
1 eetlepel medium dry sherry
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels yoghurt
1 teentje knoflook, geperst
1/2 zakje verse koriander (a 15 g), fijngehakt
Materialen
aluminiumfolie
Voorbereiden
Aardappels schoonboenen en in water met zout 10 min. voorkoken. In droge koekenpan bacon krokant uitbakken, laten uitlekken op keukenpapier. Aardappels afgieten en in vergiet laten uitdampen. Aardappels hier en daar met vork inprikken, met olie bestrijken en bestrooien met zout. Elke aardappel afzonderlijk verpakken in dubbelgevouwen vel aluminiumfolie. Avocado halveren, pit verwijderen (bewaren) en vrucht schillen. In afsluitbaar schaaltje vruchtvlees met sherry en citroensap met vork fijnprakken. Yoghurt, knoflook en koriander door avocadomengsel roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Pit in mengsel drukken (voorkomt verkleuren) en tot gebruik in koelkast zetten.

Bereiden
Foliepakketjes tussen gloeiende houtskool in barbecue leggen en aardappels in 15 à 20 min. gaar poffen. Intussen avocadosaus op kamertemperatuur laten komen. Aardappels opensnijden en avocadosaus erin scheppen. Bacon erboven in stukken breken.

Zuurkool op gepofte aardappel

4 zeer grote pofaardappels in de schil
2 eetlepels olijfolie
grof zeezout
1 zak zuurkool naturel (500 g)
200 g salami (vleeswaren)
1 ui, gesnipperd
125 ml zure room
Bereiden
Oven voorverwarmen op 225 °C. Aardappels wassen, droogdeppen en rondom inwrijven met olie. Aardappels op bakplaat leggen en wat zeezout erover strooien. Bakplaat in oven schuiven en aardappels in 40-50 min. gaarpoffen. Zuurkool in zeef laten uitlekken. Plakken salami in brede repen snijden. In hapjespan salamirepen op matig vuur knapperig bakken. Salami op bord scheppen. In bakvet ui fruiten. Zuurkool erdoor scheppen en in 25-30 min. zachtjes gaar laten worden. Af en toe omscheppen. Pofaardappels op vier borden leggen en aan bovenkant diep insnijden. Aardappels openduwen en zuurkool erin scheppen. Flinke lepel zure room erop scheppen en salamirepen erover verdelen.

Tip

Neem van kleine aardappels twee of drie aardappels per persoon en reken op een oventijd van 30-40 minuten.

gepofte aardappelen met makreelmousse

4 grote aardappelen
1 teen knoflook
2 blikjes makreelfilets naturel (a 125 g)
1 beker crème fraîche (125 ml)
1 bosuitje (zakje a 3 stuks)
2 bakjes komkommerrauwkost (a 175 g)
3 el sladressing bieslook (fles a 270 ml)
Materialen
foodprocessor of staafmixer met beker
Bereiden
Aardappelen schoonboenen en met vork inprikken. Op keukenpapier in magnetron op vol vermogen (600 Watt) in 15 min. bijna gaar laten worden. Aardappelen in keukendoek wikkelen en 10 min. laten nagaren. Intussen knoflook pellen en fijnsnijden. Knoflook met makreel en crème fraîche tot gladde mousse malen met staafmixer of foodprocessor. Zout en peper naar smaak toevoegen. Bosui in dunne ringetjes snijden. In kom salade mengen van rauwkost en sladressing. Aardappelen inkruisen en iets opendrukken. Aardappelen op 4 borden leggen, makreelmousse erin scheppen en met bosui garneren. Met salade serveren.

allerlei sauzen voor bij gepofte aardappels

Paprika-fetasaus: Pureer 2 geroosterde rode paprika's uit pot met 100 g Dodoni feta, 4 el Griekse yoghurt en 2 el olijfolie extra vierge. Breng op smaak met peper en eventueel een klein beetje zout.

Tzatziki: Meng 150 g Griekse yoghurt met 1 geperste teen knoflook, 1/2 komkommer zonder zaadjes in blokjes, 1/2 tl kaneel en zout en peper naar smaak. Bestrooi met 1 el verse dille.

Blauwaderkaassaus: Verkruimel 150 g blauwaderkaas (bijvoorbeeld Gorgonzola) en meng er 3 el (halfvolle) mayonaise door. Bestrooi met dunne ringetjes bosui.

Kruidenboter: Meng 125 g zachte boter met 1 geperste teen knoflook. Meng 4 el platte peterselie (fijngesneden, de takjes verwijderd) door de boter en breng op smaak met zout en peper.

Knoflooksaus: Meng 150 g yoghurt met 2 geperste tenen knoflook, 1 tl gemalen komijn en zout en peper naar smaak.

Kerrie-eiersaus: Fruit 1 el kerriepoeder met 1 gesnipperd sjalotje in 1 el olie. Prak 2 hardgekookte eieren fijn en meng ze met het kerriemengsel en 5 el mayonaise. Bestrooi met 1 el fijngesneden platte peterselie.

...met augurk en ei: Meng 4 augurken, in plakjes, met 2 hardgekookte eieren, in blokjes, met 2 el mayonaise. Breng het mengsel op smaak met zout en (versgemalen) peper en bestrooi het met 2 el fijngesneden verse peterselie.

...met cottage cheese en zalm: Schep 100 g cottage cheese, 50 g gerookte zalmsnippers, 1-2 el citroensap en 2 el fijngesneden verse dille door elkaar en breng het mengsel op smaak met zout en (versgemalen) peper.

...met kruidige tomatenblokjes: Schep 2 tomaten, ontveld en in blokjes, 2 el basilicumblaadjes, grofgescheurd, 1 el balsamicoazijn en 1/2 tl zeezout door elkaar en breng het mengsel op smaak met (versgemalen) peper. Garneer met enkele blaadjes basilicum.

Kruidenroom:
125 ml zure room
1/2 theel. mosterd
1 eetl. gehakte bieslook
(vers of diepvries)
1 eetl. gehakte peterselie
(vers of diepvries)
peper en zout
1 teentje geperste knoflook

Tonijnmayonaise:
klein blikje tonijn
2 gehakte lente-/bosuitjes
6 eetl. mayonaise
peper en zout
2 eetl. citroensap

Paddenstoelenbouillon

8 personen

2 schaaltjes paddenstoelenmelange (150 g)
4 el olijfolie
1 zakje bosui (3 stuks), in dunne ringen
10 takjes tijm (bakje 15 g), gerist
2 bouillontabletten (champignon of groente)
8 tl olijfolie extra vierge met truffelaroma (flesje 250 ml)
8 plakjes roomboterbladerdeeg (pak 450 g, diepvries), ontdooid
1 ei, losgeklopt
Materialen
8 ovenvaste soepkommen
Bereiden
Maak de paddenstoelen schoon met keukenpapier en snijd de grotere exemplaren doormidden. Verhit de olie in een soeppan en bak hierin de paddenstoelen 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de bosui en de tijm toe en bak nog 1 min. Doe 750 ml water met het bouillontablet in een soeppan. Breng aan de kook en laat op laag vuur 20 min. trekken. Laat de bouillon afkoelen tot lauw. Verwarm de oven voor op 175 °C. Verdeel de bouillon over de soepkommen en voeg aan iedere kom 1 tl truffelolie toe. Snijd uit het bladerdeeg cirkels die net iets groter zijn dan de kommen. Bestrijk de randen van de kommen met water en bedek ze met bladerdeeg. Druk vast en bestrijk met ei. Zet de kommen 15 min. in de oven tot de bladerdeegdakjes bol staan en goudbruin zijn. Zet de kommen op tafel en breek het bladerdeeg open. Pas op, er kan stoom uit komen!

eierbakjes met drie soorten kaas

15 gram boter, 1 prei, in halve ringetjes van 1 cm, 125 gr. mozzarella (blokjes), 125 gr geitenkaas (verkruimeld), 80 gram grof geraspte parmezaanse kaas, 8 eieren, 250 ml slagroom,

verwarm de oven voor op 220 graden. verhit de boter en bak de prei 5 min zonder te laten kleuren. verdeel de prei voer 4 ovenschaaltjes, strooi er de kazen over. roer de eieren los met de room en wat zout en peper en verdeel dit over de schaaltjes. zet de bakjes 15-18 min. in de oven tot ze goudbruin en mooi gerezen zijn.

Tonijntosti met ansjovis

4 plakken Maaslander
1 blikje tonijn op water (netto ca. 185 g)
1/2 rode paprika
8 sneetjes Allinson meergranenbrood
8 ansjovisfilets (blikje) (blik netto ca. 48 g)
4 theelepels kappertjes (potje à 100 g)
Bereiden
Korstjes van kaas snijden en plakken doormidden snijden. Tonijn laten uitlekken. Paprika wassen, schoonmaken en in dunne reepjes snijden. Eén boterham beleggen met 1/2 plak Maaslander, 1/4 deel van tonijn, 1/4 deel van paprikareepjes, 2 ansjovisfilets, 1 theelepel kappertjes en 1/2 plak Maaslander. 1 Boterham erop leggen. Op zelfde wijze overige boterhammen beleggen. Tosti's in elektrisch tostiapparaat of in broodrooster met tostiklem in 4 à 6 minuten goudbruin bakken.

Geitenkaastosti met tijmhoning

160 g geitenkaasje (Bettinne Blanc) (4 dunne plakken à 40 g)
8 sneetjes muesli-notenbrood
40 g smeerboter of margarine
4 plakken Bretonse ham
2 eetlepels honing
1 theelepel gedroogde tijm
Bereiden
Korstjes van geitenkaas snijden. Sneetjes brood aan één zijde met boter besmeren. Beboterde zijde van 1 boterham beleggen met 1 plak Bretonse ham, 1 plak geitenkaas, 1/2 eetlepel honing en 1/2 theelepel tijm. Boven op beleg 1 boterham met beboterde zijde naar onder erop leggen. Op zelfde wijze overige boterhammen beleggen. Tosti's in elektrisch tostiapparaat of in broodrooster met tostiklem in 4 à 6 minuten goudbruin bakken.

Zalm-limoentosti

l
1/2 limoen, schoongeboend
6 eetlepels mayonaise
1/2 schaaltje verse koriander (a 15 g), fijngesneden
8 sneetjes brood, vierkant
2 x 100 g gerookte zalm
1 komkommer
Materialen
tosti-ijzer
Bereiden
Verhit de ovengrill. Rasp de groene schil van de limoen en pers hem uit. Meng de mayonaise met de helft van het limoensap, de helft van de limoenrasp en de koriander, breng op smaak met zout en peper. Besmeer de 8 sneden brood met de koriander-limoenmayonaise en verdeel de zalm over 4 sneden. Leg de andere 4 sneden brood erbovenop. Gril de zalmtosti's in 8-10 minuten goudbruin onder de ovengrill. Draai ze halverwege om. Je kunt ook een tostiapparaat gebruiken; doe de zalmtosti's daar 6-8 minuten in. Schil ondertussen de komkommer met een dunschiller of kaasschaaf. Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijsten met een theelepel. Schaaf de komkommer vervolgens in de lengte in 'linten' en schep die om met de overgeblevenhelft van het limoensap en de limoenrasp, en zout en peper naar smaak. Serveer de komkommersalade met de zalmtosti's.

diverse tosti's

Tosti roomkaas-salami-ham. Bestrijk sneetjes casinobrood met verse roomkaas met kruiden. Beleg een kwart van de sneetjes met plakjes salami en de andere kwart met plakjes ham. Leg de overige sneetjes met de kaas naar beneden erop. Rooster de tosti's in een tostiapparaat of in een dubbele grill goudbruin. Snijd ze diagonaal doormidden.

Tosti olijf-paprika-feta. Beleg sneetjes casinobrood met olijventapenade, geroosterde paprika en verbrokkelde feta. Leg er een ander sneetje op. Rooster de tosti's in een tostiapparaat of een dubbele grill goudbruin. Halveer de tosti's voor het serveren.

Tosti kaas-ui. Beleg sneetjes casinobrood met plakken belegen kaas en dungesneden uiringen. Leg er een ander sneetje op. Rooster de tosti's in een tostiapparaat of in een dubbele grill goudbruin en snijd ze in driehoekjes.

Beenhamtosti met koolsalade

1 spitskool
2 el olijfolie
2 el wittewijnazijn
8 sneetjes volkorenbrood
4 plakken jong belegen kaas
4 plakken beenham
1 ui, in ringen
4 el zoete chilisaus + extra om te dippen
Materialen
tostiapparaat
Bereiden
1. Snijd de kool in dunne reepjes. Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak de kool in 6-8 min. knapperig gaar. Schep regelmatig om. Breng eerst de kool op smaak met de azijn, peper en zout en draai dan pas het vuur uit (de kool wordt dan zachter van smaak en blijft ook langer warm). 2. Beleg 4 sneetjes brood met de kaas, de ham en de uiringen. Verdeel de chilisaus erover en dek af met de resterende 4 sneden brood. Bak de tosti's in een tostiapparaat goudbruin en gaar. 3. Snijd de tosti's diagonaal door en serveer ze met de lauwwarme koolsalade en extra chilisaus om te dippen.

Mozzarella-tosti

8 sneetjes wit-casinobrood
2 eieren
50 ml volle melk
2 zakjes buffelmozzarella (a 125 g)
200 g bloem
100 ml olijfolie
Bereiden
Snijd de korstjes van het brood. Klop de eieren los met de melk en 1/2 tl zout en laat het brood er 2 min. in weken. Snijd elke bol mozzarella in 4 plakken. Bestrooi de mozzarella met peper en zout naar smaak. Leg op 4 sneetjes brood elk 2 plakken mozzarella, leg er de andere 4 sneetjes brood bovenop. Druk goed aan. Wentel de sandwiches door de bloem. Schud overtollige bloem af. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Leg als de olie goed heet is 2 sandwiches in de pan en draai het vuur lager. Bak in 6 min. goudbruin en keer voortdurend. Laat uitlekken op keukenpapier en bak vervolgens de andere 2 sandwiches.

Warme druiventaart uit de oven met ijs

3 eieren
75 g witte basterdsuiker
75 g bloem
150 ml melk
250 g pitloze witte druiven
poedersuiker
1 liter vanilleroomijs
Materialen
lage taartvorm (ca. 24 cm doorsnede)
Bereiden
Oven voorverwarmen op 175 °C. In kom eieren met suiker luchtig en schuimig kloppen. Bloem, mespunt zout en melk toevoegen en tot dun beslag kloppen. Beslag in ingevette taartvorm schenken en druiven erover verdelen. Vorm 1 richel onder midden in oven zetten en taart in 40-45 min. goudbruin en gaar bakken. Taart iets laten afkoelen en royaal bestrooien met poedersuiker. In punten snijden en over borden verdelen. Bolletjes ijs ernaast scheppen.

Chocoladetaart met pistachenoten

150 g chocolade extra puur 72%, gehakt
2 bakjes pistachenoten (a 95 g)
150 g witte basterdsuiker (zak 500 g)
150 g boter, op kamertemperatuur
6 eieren
poedersuiker (bus 250 g)
Materialen
keukenmachine, springvorm (doorsnede 24 cm), ingevet
Bereiden
1. Verwarm de oven op 190 °C. Doe de chocolade in een steelpan. Hang die in een grotere pan met bijna kokend water en laat smelten (au bain-marie). Laat iets afkoelen. 2. Maal 150 g pistachenoten met 50 g suiker in de keukenmachine. Voeg boter en 50 g suiker toe en mix tot glad beslag. Splits de eieren en voeg 1 voor 1 de eidooiers aan het beslag toe. Voeg de chocolade toe en mix goed en kort. 3. Klop de eiwitten in een schone kom stijf met een mespunt zout en de rest van de suiker. Spatel het beslag erdoor. Schep in de vorm en zet 45 min. in de oven. Verlaag na 20 min. de temperatuur naar 160 °C. De taart is gaar als de zijkant loskomt van de rand. Laat afkoelen. 4. Hak de rest van de noten grof. Strooi wat poedersuiker over de taart en garneer met de gehakte nootjes.

Chocoladetaart

Ingrediënten
225 g zelfrijzend bakmeel (pak 500 g)
4 el cacaopoeder (pakje 250 g)
175 g witte basterdsuiker
100 g boter
2 tabletten pure chocolade 72% (a 100 g), grof gehakt
1 blikje gecondenseerde melk (397 g)
2 eieren, losgeklopt
150 g melkchocolade, in kleine stukjes
1 beker slagroom (250 ml)
Materialen
bakpapier, springvorm doorsnede ca. 20 cm
Bereiden
1. Bekleed de ingevette springvormbodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 °C. Zeef het bakmeel, de cacao en een mespunt zout in een kom. Doe de suiker, de boter, 1 tablet pure chocolade en 100 ml kokend water in een pan. Voeg de melk toe. Verwarm op laag vuur tot een gladde massa. Voeg toe aan het bakmeel in de kom en roer tot een stevig geheel. Roer de eieren erdoor. Schenk in de ingevette vorm en bak ca. 55 min. in het midden van de oven. Controleer de gaarheid door een satéprikker in het midden van de taart te steken. Is hij droog, dan is de taart gaar. 2. Doe ondertussen de rest van de chocolade in een kom. Verhit de slagroom tegen de kook aan, schenk in de kom en los de chocolade er al roerend in op. Klop daarna met een mixer tot een glanzende massa. 3. Neem de taart uit de oven en laat 30 min. afkoelen in de vorm. Verwijder de vorm en laat in ca. 1 1/2 uur volledig afkoelen. Laat ondertussen het chocolademengsel op kamertemperatuur opstijven. 4. Snijd de taart horizontaal doormidden. Bestrijk de bovenkant van beide helften met het chocolademengsel. Leg de helften op elkaar.

Tip

U kunt de taart 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Laat voor het aansnijden in 30 min. op kamertemperatuur komen.

Franse kaas met dadel-notentapenade en vijgenchutney

4 personen

diverse soorten Franse kaas zoals
Camembert, Brie, Gruyère, Roquefort, Port Salut
voor de dadel-notentapenade:
75 g dadels, zonder pit, gehakt
1 theel. balsamicoazijn
25 g walnoten, gehakt
75 g geraspte oude kaas
voor de vijgenchutney:
1 sinaasappel
100 g gedroogde vijgen, in stukjes
50 ml rode port
1 eetl. amandelen, geschaafd of gehakt
stokbrood, in plakken


Bereiden:
Schik de kaassoorten een half uur voor gebruik op een plank. Meng de ingrediënten voor de dadel-notentapenade. Pel de sinaasappel voor de vijgenchutney. Snijd de partjes tussen de vliezen uit en snijd ze iets kleiner. Verwarm de vijgen, sinaasappel en port zachtjes en laat de port iets inkoken. Schep daarna de amandelen erdoor. Serveer de tapenade en chutney met stokbrood bij de kaas.

Tip:
Breid het kaasplateau uit met noten, honing of stroop.

Variatie:
Vervang de vijgen eens door druiven.

Kaasballetjes

Borrelhapje voor 4 personen

1 eiwit
paneermeel
25 g boter
25 g bloem
200 ml melk
200 g geraspte extra belegen kaas
peper
nootmuskaat
frituurolie


Voorbereiden:
Klop in een diep bord het eiwit met 1 eetlepel water los. Vul een tweede diep bord met paneermeel.

Bereiden:
Smelt de boter in een sauspan. Roer de bloem door de boter. Giet met kleine beetjes tegelijk de melk in de pan en klop alles met een garde tot een glad mengsel. Laat de saus onder voortdurend roeren enkele minuten zachtjes pruttelen. Haal de pan van de warmtebron en roer de geraspte kaas door de saus. Breng de saus op smaak met peper en nootmuskaat. Giet de saus in een groot diep bord of schaal en laat afkoelen. Snijd het stevig geworden mengsel in blokjes en maak er met behulp van twee lepels balletjes van. Rol de balletjes eerst door paneermeel, dan door het losgeklopte eiwit en tenslotte nog een keer door paneermeel. Frituur de balletjes in olie van 180°C in enkele minuten lichtbruin en krokant. Bak een paar balletjes tegelijk. Schep ze uit de olie en laat ze even uitlekken op keukenpapier.

Auberginerolletjes met mozzarella

Borrelhapje voor 6 personen

2 aubergines, overlangs in ca. 12 dunne
plakken gesneden
olijfolie om te bestrijken
(zee)zout
1 potje rode pesto
125 g mozzarella, in dunne repen


Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de plakken aubergine op een bakplaat, bestrijk ze met de olijfolie en bestrooi ze met een beetje zout. Rooster ze 10-15 minuten in de oven (of in een grillpan) en laat ze daarna iets afkoelen.

Bereiden:
Besmeer elke plak aubergine met pesto en verdeel daarover de mozzarella. Rol de aubergineplakken strak op, steek ze vast met cocktailprikkers of zet de rolletjes met de naad naar beneden op een bordje.

Tip:
Maak een vulling van gehakte paddenstoelen en stukjes gedroogde tomaat op olie.

Variatie:
Vervang de mozzarella door geitenkaas of feta.

Lauwwarme auberginerolletjes in tomatensaus

Voorgerecht voor 4 personen

2 aubergines
olijfolie
2 tenen knoflook
1 courgette
1 ui
1 blik gepelde tomaten
1 eetl. Italiaanse kruiden (diepvries
of gedroogd)
zout
versgemalen peper
1 potje groene pesto
100 g zachte geitenkaas zonder korst
blaadjes basilicum voor de garnering


Voorbereiden:
Snijd een klein stukje van de uiteinden van de aubergines. Snijd bij elke aubergine eerst in de lengte een dunne plak, voornamelijk schil, weg. Snijd elke aubergine vervolgens in de lengte in vier mooie plakken van 1 cm dik. Giet een flinke scheut olijfolie in een kom en roer er de uitgeperste tenen knoflook door. Bestrijk met een kwastje de aubergineplakken aan beide zijden met deze olie. Snijd of schaaf de courgette, waarvan de uiteinden zijn verwijderd, in 8 smalle, lange plakken. Gooi de dunne buitenste plakken met schil weg. Snipper de gepelde ui.

Bereiden:
Gril de plakken aubergine op de grillpan of leg ze op een bakplaat onder de ovengrill. Gril de plakken aan beide kanten tot ze zacht en gaar zijn, maar nog niet uit elkaar vallen. Laat de aubergineplakken eventueel op huishoudpapier uitlekken. Fruit de gesnipperde ui in een beetje (olijf)olie in een hoge koekenpan of hapjes pan. Voeg de tomaten uit blik, de Italiaanse kruiden en zout en peper naar smaak toe. Laat alles ongeveer 5 minuten zachtjes sudderen. Pureer dit mengsel met behulp van een keukenmachine of staafmixer. Giet in het laatste geval het tomatenmengsel in een hoge kom om spatten te voorkomen. Bestrijk elke plak aubergine met pesto. Leg geitenkaas op de pesto. Dek deze laag toe met een plak courgette. Rol op en leg de rolletjes met de naad naar beneden op een bord. Steek de rolletjes eventueel vast met een prikker. Schep de warme tomatensaus in diepe borden. Leg in elk bord twee auberginerolletjes. Garneer met enkele blaadjes basilicum.

Variatie:
Vervang voor een niet-vegetarische variatie de courgetteplakken door plakken rauwe Italiaanse ham of Serrano-ham.

Garnalenkroketten

Snack voor 4 personen

50 g boter
50 g bloem
1/2 l melk
50 g geraspte emmentaler
1 eidooier
250 g Hollandse gekookte, gepelde garnalen
zout en peper
2 eetl. zonnebloemolie
ca. 125 g. bloem
3 losgeklopte eiwitten
1 theel. zonnebloemolie
ca. 125 g paneermeel
olie om te frituren
1 klein bosje peterselie
1 citroen


Voorbereiden:
Maak de vulling voor de kroketten bij voorkeur een dag of minstens enkele uren van te voren. De vulling wordt koud verwerkt.

Bereiden:
Smelt op een middelmatige hittebron de boter in een sauspan en voeg al roerend de bloem toe. Voeg bij kleine beetjes tegelijk al roerend de melk toe en roer dit mengsel met een garde tot een dikke roux die enkele minuten zachtjes moet koken zodat de bloem gaar wordt. Haal de pan van het vuur en roer de geraspte kaas en eidooier door de roux. Meng er vervolgens de garnalen en zout en peper naar smaak door. Smeer een rechthoekige schaal met opstaande rand dun in met zonnebloemolie en stort de kroketvulling in de schaal. Spreid de vulling met behulp van de platte kant van een breed mes of een spatel uit. De laag moet zo'n 2 centimeter hoog zijn. Dek de schaal af met folie en laat de vulling in de koelkast opstijven. Zet drie diepe borden klaar. Doe in één bord de bloem, in het volgende de met de theelepel zonnebloemolie losgeklopte eiwitten en in het derde bord het paneermeel. Verhit de olie waarin de kroketten worden gebakken tot 180ºC. Snijd de vulling in 10 gelijke langwerpige stukken. Rol ze met de handen die met bloem zijn ingewreven snel in de vorm van een kroket. Wentel de kroketten eerst door de bloem, dan door de eiwitten en ten slotte door het paneermeel. Bak een paar kroketten tegelijk in de hete olie goudbruin en knapperig. Schep de kroketten met een schuimspaan uit de pan op huishoudpapier en laat ze even uitlekken. Frituur toefjes peterselie in de olie knapperig.