zondag 27 maart 2011

Couscoussalade met kip en peterselie

1 schaal kipkluifjes naturel (ca. 500 g)
1 pakket Marokkaanse couscous (317 g)
3 el amandelen, gepeld (bakje 55 g)
3 el olijfolie
2 el citroensap
2 bakjes verse peterselie, plat (a 15 g)
1 zakje bosuitjes (3 stuks), in ringetjes
Materialen
bakpapier
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de kipkluifjes op bakpapier en wrijf ze in met de couscouskruiden (uit het pakket). Bak ze in de oven in 30 minuten goudbruin en gaar. Bereid intussen de couscous en de rozijnen (uit het pakket) volgens de aanwijzing op de verpakking. Rooster de amandelen in een droge pan met antiaanbaklaag. Bestrooi ze met zout naar smaak en laat ze afkoelen op een bord. Klop de olie met het citroensap door elkaar en breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Schep de dressing door de bereide couscous. Snijd de peterselie grof en schep de helft met de bosui door de couscous. Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Bestrooi met de amandelen en de rest van de peterselie. Serveer met de kip. Lekker met parten citroen, om het gerecht mee te besprenkelen.

Arabische couscousballetjes

150 g couscous
2 tenen knoflook, geperst
9 el olijfolie extra vierge
2 sjalotten, gesnipperd
1 blik Spaanse reuzenbonen (425 g), uitgelekt
1 bakje koriander (15 g), blad fijngesneden
1 bakje munt (15 g), blad fijngesneden
300 g Griekse yoghurt (beker 500 g)
1 bosje radijs
1 el appelciderazijn (flesje 250 ml, biologisch)
1/2 witte kool, in dunne reepjes
1 rode ui, in dunne ringen
Materialen
keukenmachine
Bereiden
1. Doe de couscous in een schaal, voeg 1 teen knoflook toe en schenk er 100 ml kokend water bij. Dek af met een bord en laat 5 min. wellen. Verhit 1 el olie in een koekenpan en fruit de sjalot 4 min. Laat afkoelen. Pureer de bonen in de keukenmachine, voeg 2 el olie, de sjalot, de helft van de koriander en 3 el munt toe en maal kort. Schep de bonenpuree bij de couscous. Breng op smaak met peper en zout. Vorm hier met vochtige handen kleine balletjes van met een doorsnede van 1 1/2 cm. Druk ze goed aan. 2. Roer de rest van de knoflook, de rest van de munt, 1 el olie en 1 el water door de yoghurt. Breng op smaak met peper en zout. 3. Snijd de radijs in plakjes. Meng 3 el olie en de azijn in een grote kom. Voeg de rest van de koriander, radijs, kool en ui toe. Breng op smaak met peper en zout. 4. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de couscousballetjes in ca. 3 min. goudbruin, keer voorzichtig. Serveer de balletjes met de salade en de knoflooksaus. Lekker met een geroosterd pitabroodje.

Tip

U kunt de couscousballetjes 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast en laat voor gebruik op kamertemperatuur komen. Bak ze vlak voor serveren.

Roerbak de rest van de kool met wat sojasaus en eventueel wat taugé: een lekker oosters bijgerecht.

panini vullingen

gerookte zalm, roomkaas, tomaat, rode ui en kappertjes;
serranoham, geitenkaas, vijgenjam, rucola;
chorizo, mozzarella, paprika's, rucola;
kalkoen, gruyère, pepers, mosterd;
kipfilet, Goudse kaas, rode ui, honing-mosterddressing;
pancetta, geitenkaas, gedroogde tomaat, rucola;
pancetta, gorgonzola, appel, rucola;
tonijn, seldrij, cheddar, gedroogde tomaat;
prosciutto, vijgen, rucola;
kipfilet, mozzarella, geroosterde tomaat;
gruyère, cheddar, lente-ui;
gegrilde courgette, rode ui, geitenkaas, munt, rucola;
gegrilde aubergine, rode ui, ricotta, tomatenpesto;
gekaramelliseerde uien, gorgonzola, rozemarijn, waterkers;
Feta, paprika, knoflook;
Parmaham, paddenstoelen, mascarpone;
Pastrami/pekelborst, gefruite ui - erg lekker
Gerookte zalm, boursin - erg lekker
Roquefort, peren, noten;
camembert, appels, calvados;
Schapenkaas, zwarte kersenjam;
Druiven, honing, ricotta;
Chocola, peren, kaneel;
kersen, nectarine, roomkaas, amandelen;
frambozen, mascarpone;
chocoladepasta, banaan;