zaterdag 22 januari 2011

Geroosterde auberginetopping met geitenkaas

1 grote aubergine
100 g zachte geitenkaas (Bettinne Blanc), verkruimeld
2 teentjes knoflook, geperst
3 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
tabasco
Materialen
keukenmachine
barbecue
Voorbereiden
Aubergine op grill in ca. 40 min. gaar en rondom zwart geblakerd grillen. Aubergine regelmatig stukje keren. Aubergine laten afkoelen.

Bereiden
Aubergine halveren en vruchtvlees uit schil in keukenmachine scheppen en pureren. Geitenkaas toevoegen en machine nog even laten draaien tot glad mengsel. Auberginepuree in schaaltje scheppen. Knoflook, peterselie en naar smaak tabasco en zout erdoor roeren. Schaaltje afdekken en smaken even laten intrekken. Lekker met gegrild pitabrood en bij gegrilde groenten.

Baklava

1/2 pak filobladerdeeg (diepvries, a 225 g)
200 g gepelde walnoten
1 theelepel kaneel
1/4 theelepel gemalen kruidnagel
60 g boter
75 g suiker
1 sinaasappel
4 eetlepels vloeibare honing
Materialen
ovenschaal ca. 25 x 15 cm
Bereiden
(Ca. 2 uur van tevoren: filodeeg volgens gebruiksaanwijzing laten ontdooien.) Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3. Walnoten (in keukenmachine) fijn hakken, kaneel en kruidnagel erdoor mengen. In pannetje boter smelten. Vorm met boter bestrijken. Vellen deeg in breedte halveren. Velletje deeg in vorm leggen, met boter bestrijken. Dit nog 3 keer herhalen. Helft van walnotenmengsel erover verdelen. Afdekken met 2 beboterde velletjes deeg. Rest van walnotenmengsel erop scheppen. Afdekken met rest van velletjes deeg, elk velletje met boter bestrijken. Met scherp mes inkepingen maken voor 8 stukjes. Baklava in midden van oven in ca. 35 minuten lichtbruin bakken.

Nabereiden
Intussen sinaasappel schoonboenen en schil raspen. Sinaasappel uitpersen, sap zeven en met water aanvullen tot 1 dl. Suiker met sinaasappelrasp en verdund sap aan de kook brengen. Op laag vuur ca. 5 minuten tot siroop in laten koken. Honing erdoor roeren, tot gebruik af laten koelen. Baklava uit oven nemen en siroop erover schenken. Baklava minstens 1 uur laten staan om siroop goed in te laten trekken. Via inkepingen in blokjes snijden. Baklava lauwwarm of op kamertemperatuur serveren met een kopje sterke (of Griekse) koffie.

Rucolaomelet

30 g rucolasla
4 eieren
4 eetlepels halfvolle melk
2 eetlepels zonnebloemolie
4 bruine pistoletjes
4 eetlepels roomkaas met knoflook
Bereiden
Helft van rucola fijnsnijden. Eieren loskloppen met melk, gesneden rucola, zout en peper. In koekenpan olie verhitten en achtereenvolgens vier omeletten bakken. Pistolets opensnijden en besmeren met roomkaas. Rest van rucola op broodjes leggen. Omelet er dubbelgevouwen tussen leggen.

gevulde focaccia

1 voorgebakken focaccia (brood)
1 rijpe avocado
1 eetlepel citroensap
paar druppels tabasco
4 blaadjes kropsla
2 trostomaten, in plakjes
100 g fetakaas, in blokjes
3 bosuitjes, in ringetjes
Materialen
vijzel
staafmixer of keukenmachine
Bereiden
Oven voorverwarmen op 225 ºC en focaccia in 6-8 min. afbakken. Avocado halveren, pit verwijderen en vruchtvlees eruit scheppen. Avocado met citroensap, tabasco en zout naar smaak met staafmixer, keukenmachine of vijzel pureren tot guacamole. Focaccia opensnijden en onderste helft besmeren met guacamole. Achtereenvolgens beleggen met sla, tomaat, feta en bosuitjes. Afdekken met bovenste helft van focaccia en in vier stukken snijden.

Pistolets met eier-zalmsalade

3 eieren
6 eetlepels kwark (halfvol)
25 g verse bieslook, fijngeknipt
125 g gerookte zalmsnippers
4 bruine pistoletjes
Bereiden
Eieren in steelpannetje met water aan de kook brengen, in 8 min. hard koken en afgieten. Eieren laten schrikken (onder koud stromend water afspoelen) en pellen. Eieren in kom met vork grof prakken en mengen met kwark, bieslook, zalm en zout en peper naar smaak. Van pistolets kapjes afsnijden en uithollen (broodkruim wordt niet gebruikt). Pistolets vullen met eier-zalmsalade.

Zalmomelet op brood met grasboter

4 eieren
4 eetlepels yoghurt (mager)
75 g rucola
100 g gerookte zalm
3 eetlepels grasboter
10 sprietjes bieslook, fijngeknipt
1/2 komkommer
4 sneetjes bruinbrood (vloer)
Bereiden
Eieren loskloppen met yoghurt, 1/2 tl zout en peper. Helft van rucola fijnknippen. Zalm in stukjes snijden en met fijngeknipte rucola door eimengsel roeren. In grote koekenpan 1 el boter verhitten. Eimengsel erin schenken en op laag vuur afgedekt laten stollen. Omelet uit pan op bord laten glijden en laten afkoelen. Rest van boter mengen met bieslook en zout en peper naar smaak en brood er dun mee besmeren. Komkommer met kaasschaaf in linten schaven en op brood leggen. Omelet in kwarten snijden en op komkommer leggen. Brood diagonaal doormidden snijden. Rest van rucola over vier borden verdelen en brood erop leggen.

Griesmeelpudding met gewelde pruimen

n
50 g gepelde amandelen, grofgehakt
500 ml halfvolle melk
50 g griesmeel
3 zakjes vanillesuiker
125 g gewelde pruimen, gesneden
250 ml sinaasappelsap
1 theelepel kaneelpoeder
Materialen
staafmixer
puddingvormpjes (à 150 ml)
Bereiden
Amandelen in droge koekenpan met antiaanbaklaag goudbruin roosteren en laten afkoelen. In pan met dikke bodem melk aan de kook brengen. Griesmeel en suiker in melk strooien, al roerend aan de kook brengen en 5 min. zachtjes laten doorkoken, blijven roeren. Amandelen door griesmeel scheppen. Vormpjes met koud water omspoelen, griesmeel in vormpjes gieten en in koelkast minimaal 1 uur laten opstijven. Pruimen met sinaasappelsap en kaneel aan de kook brengen en in 10 min. laten inkoken. Bordje op elk griesmeelvormpjes leggen, geheel keren zodat pudding op bordjes glijdt. Sinaasappelsaus met pruimen erbij serveren.

Gegrild Mongolisch lamvlees

3 eetlepels droge sherry
1 1/2 eetlepel sojasaus, licht
3 cm verse gemberwortel, fijngehakt
1 theelepel bruine basterdsuiker
2 teentjes knoflook, fijngehakt
600 g lamsboutlapjes à la minute
1 eetlepel olie
2 uien, in ringen
Voorbereiden
In kom sherry, sojasaus, gember, suiker en knoflook mengen. Lamsvlees in repen van 4 cm snijden en door marinade scheppen. Minimaal 30 min. laten marineren.

Bereiden
Ovengrill voorverwarmen. Repen vlees uit marinade nemen, droogdeppen met keukenpapier en op bakplaat leggen. Bakplaat 10 cm onder hete grill schuiven en vlees in 6 minuten bruin en gaar roosteren, halverwege keren. In koekenpan olie verhitten en uiringen al om scheppend bakken. Vlees op vier borden scheppen en bestrooien met zout en peper. Uiringen erover verdelen.

Roerei met grote garnalen

1/2 zak tijgergarnalen, rauw en gepeld (zak 500 g, diepvries), ontdooid
4 el zonnebloemolie
125 g sugar snaps, schoongemaakt
125 g taugé
6 eieren
1/2 el sesamolie (flesje 250 ml)
3 bosuitjes (zakje 3 stuks), in kleine stukjes
Materialen
keukenpapier, wok
Bereiden
Dep de garnalen droog met keukenpapier. Verhit in een wok de helft van de olie. Roerbak de sugar snaps 4-5 min. op hoog vuur. Bak de taugé ca. 2 min. mee. Schep de sugar snaps en de taugé op een bord. Roerbak de garnalen in de wok totdat ze roze worden. Schep ze in een vergiet en laat ze uitlekken. Schenk de olie in een hittebestendige kom (de olie wordt niet meer gebruikt). Veeg de wok met keukenpapier schoon. Klop in een kom de eieren met sesamolie los, voeg peper en zout naar smaak toe. Verhit in de wok de rest van de olie. Schenk het eimengsel erin en schep de bosui erdoorheen. Laat de eieren op matig vuur al roerend net stollen. Schep de garnalen, sugar snaps en taugé erdoor en verwarm het roerei nog heel even. Serveer direct. Lekker met witte rijst en zoete chilisaus.

Bosuikoekjes met dipsaus

275 g bloem
8 eetlepels sojasaus, licht
3 theelepels sesamolie
2 eetlepels citroensap
2 theelepels suiker
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 rode peper, fijngehakt
6 bosuitjes, in ringetjes
50 g boter, hard, in blokjes
2 eetlepels olie
Materialen
deegroller
Voorbereiden
Bloem in kom doen en geleidelijk 125 ml kokend water erdoor roeren. Mengsel tot soepel en zacht deeg kneden. Als deeg te droog is nog 1-2 eetlepels water toevoegen. Afgedekt 30 minuten laten rusten. In kommetje sojasaus mengen met 1 theelepel sesamolie, citroensap, suiker, knoflook en rode peper. Eenderde van bosuitjes door dipsaus mengen. Dipsaus minstens 15 minuten laten staan.

Bereiden
Werkvlak invetten met rest van sesamolie. Van deeg lange rol vormen. Rol in 6 gelijke stukken snijden. Stukken deeg tot platte, ronde koeken van ca. 20 cm doorsnee uitrollen. Rest van bosuitjes en blokjes boter over midden van deegrondjes verdelen. Bestrooien met wat zout. Randen van deeg over uitjes naar binnen vouwen. Goed dichtvouwen en tot ballen rollen. Eén deegbal weer uitrollen tot ronde koek van 1/2 cm dik. In koekenpan beetje van olie verhitten en hierin koek 3 minuten per kant bakken. Rest van deegballen op zelfde manier uitrollen en tot koeken bakken. Koeken in punten snijden en serveren met dipsaus.

kip met sjalotjes

250 g sjalotjes, in dunne ringetjes
5 cm verse gemberwortel, geraspt
2 eetlepels olie
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel droge sherry
500 g kipfilet
1 liter kippenbouillon (van tablet)
2 eetlepels verse bieslook, fijngeknipt
Voorbereiden
In kom sjalotjes, gember, olie, sesamolie, sherry, 2 theelepels zout en 1 theelepel peper door elkaar scheppen en 12 uur laten staan.

Bereiden
Kipfilet inwrijven met zout. In pan bouillon aan de kook brengen. Kipfilet erin leggen en in 15-20 minuten tegen de kook aan gaar laten worden. Kip in bouillon laten afkoelen tot lauwwarm. Kip in plakjes snijden en overdoen in schaal. Bieslook door sjalotmengsel scheppen en over kip scheppen.

Gestoomde zalm met prei en zwarte boontjes

1/2 dunne prei
2 eetlepels gezouten zwarte boontjes
2 cm verse gemberwortel, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 zalmhaasjes a 250 g
1 eetlepel droge sherry
2 eetlepels sojasaus, licht
Materialen
wok met stoomrekje en bolle deksel
Bereiden
Prei schoonmaken en in flinterdunne ringetjes snijden. In zeef boontjes onder stromend water afspoelen. Boontjes droogdeppen met keukenpapier en grof hakken. In kom preiringetjes mengen met boontjes, gember, knoflook en peper naar smaak. Zalmhaasjes in lengte halveren en naast elkaar op bord leggen. Preimengsel erover verdelen. Goed aaandrukken. Sherry en sojasaus erover sprenkelen. Stoomrekje in wok zetten en wok vullen met water tot 2 cm onder rekje. Water aan de kook brengen. Bord met zalm op rekje zetten en afdekken met deksel. Zalmfilets in 6-8 minuten net gaar stomen. Serveren met roergebakken groenten en rijst.

Luikse wafels

100 g boter
40 g suiker
1 zakje vanillesuiker
zout
1 ei (M)
4 eetlepels melk
250 g zelfrijzend bakmeel
100 g bruine fijne kandijsuiker
olie om in te vetten
Materialen
wafelijzer
Voorbereiden
Boter met suiker, vanillesuiker en zout schuimig roeren. Ei en melk erdoor mengen. Boven kom bakmeel zeven. Bakmeel beetje bij beetje door botermengsel mengen en met kandijsuiker tot deeg kneden. Van deeg zes bolletjes vormen.

Bereiden
Wafelijzer (op middelhoge temperatuur) heet laten worden en met olie invetten. Deegbolletje in midden van wafelijzer leggen en wafelijzer dichtdoen. Wafel in ca. 1 1/2 minuut bruin bakken. Op zelfde wijze rest van wafels bakken, ijzer tussentijds invetten met olie. Lekker met ingemaakte zoete kersen.

Suikertaart met amandelen

6 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
45 g garneeramandelen
3 eieren (M)
1 bekertje crème fraîche (125 ml)
150 g suiker
2 zakjes vanillesuiker
poedersuiker om te bestrooien
1 eetlepel bloem om te bestuiven
1/2 eetlepel boter of margarine om in te vetten
Materialen
keukenmachine
deegroller
lage taartvorm (ca. 24 cm doorsnede)
Voorbereiden
Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3. Plakjes bladerdeeg op aanrecht uitspreiden en in ca. 10 minuten laten ontdooien. Vorm invetten. Plakjes op elkaar leggen en op met bloem bestoven aanrecht uitrollen tot lap van ca. 28 cm doorsnede. Vorm met deeg bekleden. Bodem met vork inprikken en tot gebruik in koelkast zetten. Amandelen in droge koekenpan goudbruin roosteren en in keukenmachine fijnmalen. Eieren met crème fraîche, vanillesuiker en 100 g suiker loskloppen. Amandelen erdoor mengen. Mengsel in vorm schenken. Met rest van suiker bestrooien.

Bereiden
Taart in midden van oven in ca. 30 minuten lichtbruin bakken. Taart tot lauwwarm laten afkoelen, met poedersuiker bestrooien en in 8 puntjes snijden. Lekker met kaneelijs.

Zoete kaastaart

6 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
1 citroen
4 eieren (M)
200 g Hüttenkäse
200 g verse roomkaas (bijv. MonChou)
300 g volle kwark (biologisch)
150 g witte basterdsuiker
ca. 1 el bloem
Materialen
springvorm (Ø ca. 24 cm), ingevet
Bereiden
Spreid het bladerdeeg uit en ontdooi het in ca. 10 min. Verwarm de oven voor op 200 °C. Rasp 1 el van de gele schil van de citroen fijn. Splits de eieren. Klop met een mixer de eidooiers, Hüttenkäse, roomkaas, kwark, citroenrasp en de suiker tot een gladde, luchtige massa. Klop in de andere kom de eiwitten met zout tot stijve pieken. Het eiwit is klaar als je deze op de kop kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt. Schep het eiwitschuim luchtig door het kwark-kaasmengsel. Bestrooi het aanrecht met bloem. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol het uit tot een lap die ca. 4 cm groter is dan de vorm. Bekleed de vorm met het deeg. Schep het kwark-kaasmengsel in de vorm en strijk het glad. Bak de taart in ca. 40 min. gaar en licht goudbruin. Verlaag halverwege de temperatuur tot 175 °C. Laat de taart in de vorm afkoelen.

Banaan met mokka-chocoladesaus

4 rijpe bananen, stevig
100 ml melk
1 a 2 theelepels koffie, instant
100 g pure chocolade, in stukjes
1/2 theelepel kaneelpoeder
500 ml vanilleijs
Materialen
barbecue
Bereiden
Bananen in schil aan elke kant 5 min. grillen. Bananen op schaal leggen en enkele min. laten afkoelen. Intussen in pannetje melk aan de kook brengen. Pannetje van vuur nemen en koffie erin oplossen. Chocolade en kaneelpoeder toevoegen en roeren tot gladde saus. Pannetje op minder warm gedeelte van barbecue zetten en saus warm houden. Bananen schillen, eventueel in plakken snijden en over vier borden verdelen. Warme chocoladesaus over banaan schenken en ijs ernaast scheppen. Direct serveren.

Auberginetapenade met koriander

2 eetlepels olijfolie
1 aubergine, in blokjes
1 teen knoflook, geperst
1 blikje tomatenpuree (70 g)
1/2 theelepel kaneel
1 eetlepel verse koriander, in reepjes
Materialen
staafmixer of keukenmachine
Bereiden
Verhit de olie in een pan met antiaanbaklaag en bak de aubergine in 5 minuten lichtbruin en zacht. Voeg de knoflook en tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee. Pureer het warme auberginemengsel grof in een keukenmachine of in een hoge kom met een staafmixer. Roer de kaneel en koriander door de auberginepuree en breng de tapenade op smaak met zout en peper. Laat afkoelen, schep in een schaaltje en zet de tapenade minimaal 30 minuten afgedekt in de koelkast zodat de smaken kunnen intrekken.

Tip

Extra lekker: Voeg 1-2 eetlepels gehakte dadels toe of schep kleine blokjes feta door de tapenade.

Aubergine met kaas en pompoenpitten

2 aubergines
4 el pompoenpitten
150 g witte kaasblokjes
4 el verse munt, fijngesneden
4 el verse koriander, fijngesneden
olie om te bestrijken
Materialen
barbecue
eventueel grilltopper
Voorbereiden
Snijd de aubergine overlangs in plakken van 1/2 cm dik. Bestrooi ze met zout en laat de aubergine 20 min. op keukenpapier uitlekken. Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan goudbruin en schep ze in een schaaltje.

Bereiden
Dep de aubergine droog met keukenpapier. Bestrijk de plakken aan beide kanten met olie. Leg ze op een ingevet rooster of grilltopper en gril ze in ca. 2 min. per kant gaar. Leg de plakken op een platte schaal en bestrooi elk met zout en peper naar smaak. Verkruimel de kaas en verdeel het samen met de munt, koriander en pompoenpitten over de aubergine.

Aligot (aardappel-kaaspuree)

1 kg kruimige aardappels (Santé)
zout
1 teentje knoflook
125 ml zure room
100 g geraspte Gruyère (kaas)
1 dl halfvolle melk
peper
Materialen
aardappelstamper
Bereiden
Aardappels schillen en in pan met water en wat zout in 15 à 20 minuten gaar koken. Aardappels afgieten. Knoflook pellen en fijn hakken. In grote pan zure room samen met knoflook zachtjes verwarmen. Aardappels toevoegen en met pureestamper pureren. Kaas en melk erdoor mengen en geheel tot zachte en luchtige puree kloppen. Puree op smaak brengen met zout en peper.

Aardappelsalade met ham en bleekselderij

3 stengels bleekselderij
750 g vastkokende aardappels (klein ongeschild)
zout
2 eetlepels ciderazijn (of witte wijnazijn)
versgemalen peper
1 dikke plak achterham (125 g)
1 bekertje slagroom (125 ml)
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels crème fraîche
2 theelepels Franse mosterd
ijsblokjes
Materialen
schone theedoek zonder wasmiddelenluchtjes
Voorbereiden
Bleekselderij wassen en in heel dunne boogjes snijden. Selderijblad bewaren. Boogjes in kom met ijskoud water en ijsblokjes leggen. Aardappels schoonboenen en in bodempje water met zout in 15 à 20 minuten gaar koken. Aardappels afgieten, iets laten afkoelen en pellen. Aardappels in dikke plakjes snijden en in kom doen. Azijn erover gieten en bestrooien met zout en peper. Ham in reepjes snijden.

Bereiden
Selderij laten uitlekken en goed drogen in theedoek. Met mixer slagroom half stijf kloppen. Al kloppend citroensap erbij druppelen. Crème fraîche en mosterd erdoor kloppen. Bleekselderij, ham en geklopte slagroom voorzichtig door aardappels scheppen. Salade op smaak brengen met zout en peper. Over vier borden verdelen. Garneren met selderijblad.

Aardappelomelet

4 grote aardappels (ca. 700 g Lady Cristl)
1 eetlepel boter of margarine
8 eieren (M)
zout en versgemalen zwarte peper
1/2 eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden
100 g geraspte Gruyère (kaas)
2 takjes peterselie
4 eetlepels slagroom
Materialen
koekenpan met anti-aanbaklaag, doorsnede ca. 28 cm
Bereiden
Aardappels schillen en in kleine blokjes snijden. Boter in koekenpan met antiaanbaklaag verhitten en hierin aardappels op middelhoog vuur al omscheppend in ca. 10 minuten gaar en goudbruin bakken. Intussen eieren in kom loskloppen met zout, peper, kruiden en helft van geraspte kaas erdoor mengen. Peterselie fijn hakken. Losgeklopte eieren bij aardappels in pan schenken. Pan afdekken en omelet ca. 5 minuten bakken tot onderkant goudbruin is. Bord op bovenkant omelet leggen en omelet keren. Andere kant ook goudbruin bakken. Omelet op schaal laten glijden en rest van kaas erover strooien en slagroom erover schenken. Garneren met fijngehakte peterselie. Serveren met frisse tomatensalade en knapperig brood.