maandag 24 januari 2011

Snelle ui-preisoep met kaas

Voorgerecht voor 4 personen

50 g boter
250 g gesneden uien
250 g gesneden prei
2 tenen knoflook
3 eetl. bloem
3/4 l vleesbouillon (van tabletten)
1 klein stokbrood
of 4 sneetjes brood
100 g geraspte belegen kaas


Bereiden:
Verhit de boter in een soeppan. Bak hierin de gesneden ui in ongeveer 5 minuten zacht en glazig. Roer de gesneden en gewassen prei en de knoflook uit de knijper door de gebakken ui. Voeg de bloem toe en roer door de groenten. Roer bij beetjes tegelijk de bouillon door de groenten. Breng de iets gebonden soep aan de kook. Schep de soep in grote vuurvaste kommen. Leg op de soep een schuin afgesneden plak stokbrood. Bestrooi het brood met geraspte kaas. Zet de kommen even onder de ovengrill. Dien op zodra de kaas is gesmolten. Eet de rest van het stokbrood bij de soep.

Variatie:
Vervang de geraspte kaas door een dun, rond plakje zachte geitenkaas of door geraspte geitenkaas. Laat de geitenkaas onder de ovengrill smelten.

Gegratineerde aardappeltaart met spek

Bijgerecht voor 4 personen

800 g vaste aardappelen, ongeschild
200 g ontbijtspekblokjes
1 eetl. verse tijmblaadjes
1 rode ui, in dunne ringen
2 teentjes knoflook, geperst
2 eetl. boter
zout en versgemalen peper
2 eieren
200 ml room of crème fraîche (Melkan)
50 g geraspte jong belegen kaas


Bereiden:
Kook de aardappelen in circa 15 minuten net gaar. Laat ze enigszins afkoelen en pel ze. Snijd ze in dunne plakken. Bak ondertussen de spekblokjes met de tijm en uiringen knapperig. Voeg de knoflook toe en fruit nog enkele minuten. Beboter een ovenschaal of eenpersoons schaaltjes. Ver-warm de oven voor op 180°C. Leg de helft van de aardappelplakjes in de ovenschaal en strooi er wat zout en peper over. Verdeel de helft van de spekblokjes en ui erover. Vervolg met de rest van de aardappelplakjes en dek af met de rest van de spekjes en ui. Klop de eieren los met de room en wat zout en peper en giet dit over de aardappelen. Schud een beetje met de vorm zodat alles zich goed verdeelt en dek af met een laagje geraspte kaas. Bak de taart in circa 30 minuten gaar en bruin. Laat de taart even rusten voor u hem aansnijdt.

Tip:
Serveersuggestie
Lekker met een stukje vlees of vis en salade of groenten naar keuze.

Zoete kipkarbonades met gember en citroen

4 personen

8 kipkarbonades
Voor de marinade:
1 eetl. tomatenketchup of chilisaus
2 eetl. vloeibare honing
2 eetl. ketjap manis
sap en rasp van een citroen
2 teentjes knoflook, geperst
2 cm gemberwortel, geschild
en geraspt
100 ml koude kippenbouillon
eventueel een paar schijfjes citroen


Voorbereiden:
Snijd overtollig vet van de kipkarbonades en leg ze in een ovenschaal. Klop alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en giet over de kip. Schep de kip goed door en zet afgedekt minstens 2 uur in de koelkast.

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180°C. Schep de kipkarbonades nog even
om in de marinade en bak ze in circa 50 minuten gaar en bruin. Leg even tueel wat schijfjes citroen op of naast de kip. Keer de kip op de helft van de baktijd om.

Tip:
De marinade kan ook gebruikt worden voor kipfiletblokjes, vleugeltjes en drumsticks.

Variatie:
Lekker met rijst en boontjes.

Hamlapjes met rozemarijn en honing

4 personen

600 g magere hamlappen
zout en versgemalen peper
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 (rode) ui, gesnipperd
250 ml vleesbouillon (van tablet)
of runderfond
200 ml rode wijn
1 eetl. honing
2 eetl. olijfolie
1 eetl. versgehakte rozemarijn
of 1 theel. gedroogd


Voorbereiden:
Snijd de hamlappen tot ongeveer gelijke lapjes. Bestrooi ze met zout en peper. Doe de knoflook met ui, bouillon of fond, rode wijn en honing in een steelpan en laat dit zonder deksel tot 2/3 (300 ml) inkoken.

Bereiden:
Verhit de olijfolie in een braadpan. Bak hierin de hamlapjes rondom lichtbruin. Giet de saus erbij en stoof het vlees zachtjes 30 minuten, afhankelijk van de dikte van de lapjes tot het vlees gaar is. Voeg de laatste 5 minuten de rozemarijn toe.

Tip:
Serveersuggestie:
Lekker met grove ratatouille: grof gesneden aubergine, ui, courgette en tomaat gestoofd in olijfolie met zout, versgemalen peper en mespuntje gehakte tijm.


Variatie:
- Neem in plaats van hamlappen varkensfricandeau. De stooftijd is dan iets korter.
- Vervang rozemarijn door salie of kervel.

Salade met geitenkaas, amandelen en rode grapefruit

4 personen

2 rode grapefruits
1 eetl. olijfolie
50 g blanke amandelen
zout en versgemalen peper
150 g gemengde sla
100 g oude geitenkaas, in kleine blokjes
voor de dressing:
1 theel. mosterd
1 eetl. honing
2 eetl. witte wijnazijn
3 eetl. milde olijfolie


Bereiden:
Snijd van de grapefruits de schil rondom af en snijd de partjes weg tussen de vliezen. Vang het sap op. Verwarm de olie en bak de amandelen aan beide kanten goudbruin. Schep ze uit de pan en bestrooi ze met zout en peper. Klop alle ingre-diënten voor de dressing door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Hussel de dressing door de slablaadjes en verdeel over 4 borden. Verdeel de grapefruit, kaas en noten over de sla. Serveer direct.

Tip:
Lekker met stokbrood of toast.

Variatie:
In plaats van met kaas is deze salade ook erg lekker met gerookte ham.

Kip met geitenkaas en mangochutney

2 personen

2 kipfilets
150 g zachte geitenkaas
1 lente-/bosui, in smalle ringen
zout en versgemalen peper
1 grote rode ui, gesnipperd
2 eetl. olijfolie
1 mango, in blokjes
200 ml oosterse chilisaus
1 bosje verse koriander, gehakt
75 g gemengde bladsla
1 komkommer, in plakjes
Voor de dressing:
3 eetl. olijfolie
1 eetl. citroensap
zout en versgemalen peper
plastic folie
prikkers
ovenschaal


Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de kipfilets in plastic folie en sla ze dun en plat met een deegroller. Haal de dunne kipfilets uit de folie. Besmeer de kip aan één kant met de geitenkaas en verdeel de bosui erover. Rol de filets vervolgens op. Strooi er zout en peper over en steek de rolletjes vast met een prikker.

Bereiden:
Leg de rolletjes in een ingevette ovenschaal en bak ze in het midden van de oven in 25 minuten gaar. Fruit de rode ui in de olijfolie en voeg de mango en chilisaus toe. Stoof zachtjes 5 minuten tot een chutney. Voeg eventueel wat koriander toe. Meng de ingrediënten voor de dressing en meng deze door de sla. Leg een bergje van de sla in het midden van het bord. Snijd het kiprolletje doormidden en leg dit op de sla. Schep er wat van de saus overheen. Garneer met plakjes komkommer.

Tip:
Lekker met stokbrood of gebakken aardappeltjes.

Variatie:
Vervang geitenkaas door roomkaas naturel.

Druivensalade met kip en geitenkaas

4 personen

1 kleine krop eikenbladsla
1 rode ui, in smalle ringen
150 g gerookte kipfilet,
in reepjes (vleeswaren)
100 g witte druiven
100 g blauwe druiven
150 g geitenkaas, in blokjes
50 g walnoten, grof gehakt
voor de dressing:
4 eetl. olijfolie (Mediterrane)
2 eetl. (wijn)azijn
1 eetl. medium sherry
1 theel. honing
1 eetl. gehakte peterselie
zout en versgemalen peper


Voorbereiden:
Verdeel de gewassen sla over 4 borden. Schik daarop de uiringen, kipreepjes, druiven, geitenkaas en walnoten.

Bereiden:
Meng de ingrediënten voor de dressing en giet deze over de salade.

Tip:
Voeg eens extra 150 g gebakken kastanjechampignons toe.

Variatie:
In plaats van geitenkaas is feta of roomkaas ook heel lekker.

Gerookte-kipsalade met honing-mosterddressing

2 personen

75 g gemengde jonge bladsla
1 bakje cherry-/kerstomaatjes, gehalveerd
1 gele paprika, in blokjes
1 kleine rode ui, in smalle ringen
1 groene appel, in blokjes
200 g gerookte kipfilet, in reepjes
25 g walnoten, gepeld
50 g blanke rozijnen, geweld
Voor de dressing:
3 eetl. olijfolie
2 theel. balsamicoazijn
1 teentje knoflook, geperst
1 eetl. honing
1 theel. mosterd
zout en versgemalen peper


Voorbereiden:
Verdeel de sla over een grote schaal of twee borden. Meng de ingrediënten voor de dressing.

Bereiden:
Verdeel de tomaten, paprika, ui, appel, kipfilet, walnoten en rozijnen over de sla. Serveer de dressing apart

Pasta met kip, geitenkaas en doperwten

ca. 300 g (maïs)kipfilet
1 l kippenbouillon
350 g pasta (bijvoorbeeld penne)
250 g doperwten (diepvries)
1 courgette, in blokjes
250 ml slagroom of slankroom (Melkan)
ca. 6 zongedroogde tomaatjes op olie in stukjes gesneden
1 eetlepel groene pesto
zout en versgemalen peper
100 g geitenkaas, verkruimeld


Bereiden:
Kook de kipfilet in de bouillon in een gesloten pan in ca. 20 minuten gaar. Schep de kipfilet met een schuimspaan uit de bouillon en snijd hem in blokjes of reepjes. Kook de pasta gaar in de bouillon. Kook de laatste 5 minuten de doperwten en courgette mee. Verwarm de slagroom in een steelpan. Giet de pasta en groentes af, laat uitlekken en doe ze in een schaal. Schep er de zongedroogde tomaatjes en de pesto door. Roer er de blokjes kip en de slagroom door, breng op smaak met zout en versgemalen peper en bestrooi het gerecht met de verkruimelde geitenkaas.

Variatie:
Vervang de geitenkaas door versgeraspte Parmezaanse kaas.

Mediterrane kipschotel

4 kipfilets (ca. 500 g)
25 g boter
2 eetl. olijfolie
1 snufje zout en versgemalen peper
125 g zwarte olijven zonder pit
150 g zongedroogde tomaten op olie
2 teentjes knoflook
3 dl kippenbouillon
1 dl witte wijn
1 eetl. pesto
100 g geraspte parmezaanse kaas


Voorbereiden:
Bestrooi de kipfilets met peper. Verhit de boter en de olijfolie en bak hierin de kip in 3 minuten per kant goudbruin en voeg zout toe. Schep het vlees uit de pan en houd het warm onder aluminiumfolie. Snijd de olijven in plakjes en de tomaten in reepjes.

Bereiden:
Bak de tomaten in 2 eetl. van het bakvet. Voeg geperste teentjes knoflook toe. Giet de kippenbouillon en de witte wijn erbij en meng de pesto erdoor. Laat dit tot de helft inkoken. Leg de kipfilets in deze saus, voeg de olijven toe en stoof met het deksel op de pan nog 15 minuten. Serveer het kipgerecht in een schaal bestrooid met geraspte parmezaanse kaas. Serveer er tagliatelle en roergebakken spinazie bij.

Kipfilets met pesto en zongedroogde tomaten

10 personen

5 kipfilets
100 g verse roomkaas
10 zongedroogde tomaten op olie
3 eetl. pesto uit een potje
zout en versgemalen peper
5 grote plakken rauwe ham
50 g braadboter
Voor de saus:
1 ui
1 teentje knoflook
5 zongedroogde tomaten
mespunt gedroogde tijm
3 eetl. tomatenpuree
2 dl koksroom
1 eetl. citroensap of azijn
2 theel. suiker


Voorbereiden:
Leg de kipfilets één voor één tussen twee velletjes gladfolie en sla ze met de bodem van een steelpan tot ze twee keer zo groot zijn. Doe de roomkaas in een kom en roer er de uitgelekte en kleingesneden zongedroogde tomaten en de pesto door. Leg de kipfilets met de kant waar het vel heeft gezeten naar beneden op het werkvlak, bestrooi ze met wat zout en peper en bestrijk ze met het roomkaasmengsel. Rol ze op en verpak elke filet in een plak ham. Snipper de ui en de knoflook voor de saus en snijd de uitgelekte tomaten klein. Schep 2 eetlepels van de olie van de tomaten in de koekenpan en fruit de ui omscheppend glazig. Laat de knoflook, de zongedroogde tomaten, de tijm en de tomatenpuree kort meebakken. Voeg de koksroom toe en breng op smaak met het citroensap of de azijn, de suiker en wat zout en peper.

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de verpakte kipfiletrolletjes naast elkaar in een ovenschaal. Giet een scheutje water in de schaal en zet de kipfilets afgedekt 20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze in de uitgeschakelde oven 10 minuten rusten. Neem de kipfilets uit de oven en roer het vocht uit de ovenschaal door de saus. Serveer de schuin doorgesneden kipfilets met de saus. Geef er rijst of brood bij.

Roergebakken kipschotel met peultjes, banaan en noten

2 bananen
2 eetl. ketjap manis
1 eetl. basterdsuiker of honing
2 theel. sambal oelek
400 gram kipfilet
250 gram peultjes
versgemalen peper
zout
3 eetl. zonnebloemolie
50 gram pistachenoten of pecannoten


Voorbereiden:
Halveer de geschilde bananen in de lengte. Meng 2 eetl. ketjap manis met 1 eetl. basterdsuiker en 1 theel. sambal oelek. Bestrijk de bananenhelften met dit mengsel en leg ze op de bakplaat van de oven. Snijd de kipfilet in reepjes. Maak de peultjes schoon. Verwarm de oven voor op 200°C.

Bereiden:
Zet de bakplaat met bananen 10 minuten in het midden van de oven. Verhit de olie, voeg 1 theel. sambal toe en roerbak hierin de reepjes kipfilet 6 minuten. Strooi er peper en zout over. Schep de peultjes erdoor en bak deze al omscheppend 5 minuten mee. Meng de noten erdoor. Serveer de kipschotel met daarop de gebakken banaan. Lekker met wilde rijst.