woensdag 5 januari 2011

Witte chocolade-nougatparfait

1 tablet witte chocolade met amandelen en honing-nougat (100 g)
1 beker slagroom (250 ml)
1/2 pak soft nougat (a 200 g), fijngehakt
1 blik mangoschijfjes (439 g)
poedersuiker (om te bestrooien)
Materialen
timbaaltjes
vershoudfolie
Bereiden
Breek in een vuurvaste kom de chocolade. Zet de kom in een pan met een laagje kokend water (de kom mag het water niet raken) en laat de chocolade al roerend smelten (au bain-marie). Klop de slagroom lobbig (dus niet stijf). Schep de chocolade, de slagroom en de nougatstukjes door elkaar en schep de massa in schaaltjes. Dek af met vershoudfolie en laat in de diepvries in 3 uur bevriezen. Laat de mangoschijfjes in een zeef uitlekken. Neem de bakjes met parfait uit de diepvries. Dompel de onderkant en zijkant van de bakjes in heet water, snijd eventueel ijs aan de randen los met een mesje. Leg borden op de bakjes, keer ze om en laat de parfait uit de bakjes glijden. Bestrooi royaal met poedersuiker en garneer met de mangoschijfjes.

Chocoladebombe

200 g extra bittere chocolade (reep)
7 bitterkoekjes
200 g boter of margarine
200 g suiker
3 eieren (middel groot)
160 g zelfrijzend bakmeel
mespunt zout
2/3 bakje roomkaas naturel (` 125 g Philadelphia)
3 eetlepels frambozenjam
1 dl slagroom (bekertje ` 125 ml)
boter om in te vetten
Materialen
keukenmachine
glazen ovenvaste schaal inhoud ca. 1 1/2 liter
Voorbereiden
Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3. Helft van chocolade au bain marie smelten. Bitter- koekjes fijnmalen in keukenmachine. Boter met suiker romig mixen. Eieren één voor één erdoor mixen. Bakmeel, zout en bitterkoekjes erdoor mixen. Gesmolten chocolade erdoor mengen. Vorm invetten, met bloem bestrooien en beslag erin scheppen. Taart in ca. 1 1/2 uur gaar bakken (met houten prikker controleren of taart gaar is). Taart laten afkoelen. Au bain marie: Vul een pan met water en hang er een kleiner pannetje in. Breng het water aan de kook en doe de chocolade in stukjes gebroken in het kleinere pannetje. Smelt de chocolade al roerend met een houten pollepel.

Bereiden
Taart overlangs in 6 lagen snijden. Onderste laag bestrijken met roomkaas, volgende laag met jam, herhalen tot taart is afgedekt met laatste laag.In pannetje chocolade in room laten smelten en tot egaal mengsel roeren. Mengsel over taart gieten en met mes hele taart met chocolade bedekken. Chocolade laten stollen.

Tweekleurenmousse

1 pot kersen op siroop (350 g)
3 blaadjes gelatine, geweekt in koud water
100 g suiker
150 g pure chocolade, in stukjes
75 ml volle melk
1 beker slagroom (250 ml)
1 eetlepel amandelschaafsel (zakje 55 g)
Materialen
bakpapier
staafmixer of keukenmachine
Bereiden
Laat de kersen boven een kom in een zeef goed uitlekken. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op laag vuur op in 3 el kersensap. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen. Pureer de kersen met 50 g suiker en roer er het gelatinemengsel door. Laat op laag vuur 100 g chocolade in de melk smelten. Laat iets afkoelen. Klop de slagroom met de rest van de suiker stijf. Schep de helft van de slagroom door de chocolademelk. Verdeel de chocolademousse over vier glazen en strijk de bovenkanten glad. Schep de gepureerde kersen door de rest van de slagroom. Schenk de kersenmousse op de chocolademousse. Laat het geheel 1 uur in de koelkast opstijven. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin. Smelt de rest van de chocolade, giet deze op een stuk bakpapier en spatel uit tot rechthoek van 2 mm dikte. Strooi het amandelschaafsel erover en laat in de koelkast hard worden.

Tip

U kunt de mousse 1 dag van tevoren maken. Haal de mousse 10 min. voor serveren uit de koelkast. Snijd de chocoladeplak in stukken en steek die in de mousse.

Chocoladeijstaart met sinaasappel

1 bak chocoladeroomijs (1 liter, Biologisch)
1 roomboter chocoladecake (met sinaasappel) (450 g)
1 reep chocolade extra puur met sinaasappel (100 g)
1/2 pot sinaasappelmarmelade (pot a 370 g)
Materialen
plasticfolie
hoge schaal, inhoud 2 liter
Bereiden
IJs in 30 min. zacht laten worden. Schaal aan binnenzijde bekleden met enkele lagen huishoudfolie. Cake in dunne plakken snijden. Sinaasappelplak (van cake) midden op bodem schaal leggen. Plakken cake tegen binnenzijde van schaal plaatsen, alles goed bekleden. Chocolade in stukjes hakken. Marmelade in magnetron op hoogste stand (700 watt), 10 sec. verwarmen. Marmelade en chocoladestukjes door ijs roeren. IJs in schaal scheppen en bovenzijde glad strijken. IJstaart in diepvries in ca. 5 uur weer laten bevriezen. Voor serveren, schaal omgekeerd op bord plaatsen en schaal en vershoudfolie verwijderen. Taart eventueel met slagroom garneren.

Chocolami

125 g chocolade extra puur 72% (reep 100 g)
75 g koude boter
75 g elitehaver (zakje 200 g)
5 mariabiscuits (rol 200 g)
3 eetlepels poedersuiker
Materialen
vershoudfolie
Bereiden
Hak 125 g chocolade in kleine stukjes en doe deze in een steelpan. Hang de steelpan in een iets grotere pan met bijna kokend water en laat de chocolade smelten (au bain-marie). Haal het steelpannetje met chocolade uit het water en voeg de koude boter toe. Roer totdat de boter is opgelost. Hak de noten van de elitehaver grof en voeg dit samen met de rozijnen toe aan het chocolademengsel. Verkruimel de 5 biscuitjes grof en voeg toe. Meng alles goed en zet 1 uur in de koelkast. Haal het uit de koelkast en schep het in de lengte op een stuk vershoudfolie, sluit goed af en rol er voorzichtig een rol van 5 cm dik van. Leg wederom 3 uur in de koelkast. Haal de rol vlak voor het serveren door 3 el poedersuiker en snijd hem in dunne plakjes.

Nabereiden
U kunt de opgerolde chocoladerol 2 à 3 dagen van tevoren bereiden. Bewaar hem in vershoudfolie in de koelkast.

Chocoladekoffiepotjes

100 ml geslagen room (23% vet)
50 ml melk
100 g chocolade (70% cacao)
50 ml versgezette sterke koffie (espresso)
mespunt kaneelpoeder
25 g suiker
Bereiden
1. Breng in een pannetje de slagroom en de melk aan de kook. Neem de pan van het vuur en laat de chocolade in de room al roerend oplossen. Roer nu de koffie en de suiker erdoor. Laat het mengsel afkoelen. Roer af en toe om een velletje te voorkomen. 2. Schenk de chocolade in 4 kleine mooie kopjes en laat de chocolade in de koelkast in ca. 3 uur opstijven. Serveer de toetjes met kleine lepeltjes en geef er eventueel kletskoppen of amandelkrullen bij.

Tip

Dit toetje is haast een bonbon. U serveert het dan ook in heel kleine hoeveelheden, met een heel klein lepeltje om er lekker lang van te genieten.

Witte chocoladetruffels

1 stuk gember van 4 cm, geschild
1 bekertje slagroom (125 ml)
150 g pure chocolade 72%, grof gehakt
1 tl espresso oploskoffie
50 g boter, op kamertemperatuur
200 g witte chocolade
200 g witte chocolade met rice crispies
poedersuiker
Materialen
bakpapier
Bereiden
1. Snijd de gember in plakjes. Breng de slagroom met de gember aan de kook. Neem van het vuur, dek af met een deksel en laat minimaal 30 min. trekken. 2. Breng de room weer aan de kook, neem van het vuur en los de pure chocolade, de oploskoffie en de boter erin op onder voortdurend roeren. Laat afkoelen tot kamertemperatuur, verwijder de gember en zet afgedekt met een deksel 4 uur in de koelkast. 3. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Vorm met behulp van 2 theelepels balletjes van ca. 1 1/2 cm doorsnee (quenelles) van het pure chocolademengsel. Schep ze op het papier. Zet de bakplaat in de vriezer en laat de balletjes in 30 min. hard worden. Past de plaat niet in de vriezer, gebruik dan een groot bord. 4. Smelt de 2 soorten witte chocolade samen au bain-marie. Neem de bakplaat uit de vriezer en doop de balletjes pure chocolade met behulp van twee vorken in de gesmolten witte chocolade. Doe dit snel, anders blijft er donkere chocolade achter. Zet de truffels in de koelkast en laat ze nog 30 min. uitharden. Bestrooi licht met poedersuiker.

Tip

U kunt de chocoladetruffels 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar ze in een afgesloten bakje in de koelkast.

Citroen gevuld met citroenijs

5 citroenen, schoongeboend
200 ml volle melk
1 bekertje slagroom (125 ml)
4 eieren
110 g suiker
Materialen
ijsmachine
Bereiden
Rasp de schil van 1 citroen, pers de vrucht uit. Snijd van de andere citroenen het kapje (leg apart). Snijd met een scherp mes het vruchtvlees los van de schil, schep het eruit met een lepel. Snijd eventueel een kapje van de onderkant zodat de citroenen rechtop staan. Schep het vruchtvlees in een zeef, duw het sap eruit. Breng de melk met de room en het citroenrasp aan de kook. Splits de eieren en klop de eidooiers met de suiker tot een luchtige massa. Schenk de warme melk erbij en laat het mengsel al roerend op heel laag vuur (gebruik het liefst een vlamverdeler) indikken tot een gladde vla. Het mag niet koken! Zet de pan in een bak met water en ijsblokjes, laat afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg 100 ml citroensap toe en doe het mengsel in de ijsmachine tot het ijs is (hoe lang dat duurt hangt af van de ijsmachine). Geen ijsmachine? Doe het mengsel in het diepvriesdoosje en zet het 4 uur in de vriezer. Roer elk uur om met een vork. Neem het ijs uit de vriezer, roer om en schep het in de uitgeholde citroenen. Doe de kapjes erop en zet nog 1 uur in de vriezer.

Churros

4 eieren
150 g bloem
5 eetlepels olijfolie
1 stukje citroenschil
2 eetlepels suiker
snufje zout
olie om te frituren
poedersuiker uit strooibus
Materialen
spuitzak (met kartelmond met grote opening)
keukenpapier
Voorbereiden
In kom eieren loskloppen. Boven andere kom bloem zeven. In pan 150 ml water met olie, citroenschil, suiker en zout aan de kook brengen. Citroenschil verwijderen. Vuur laag zetten, bloem in één keer aan water in pan toevoegen en het geheel krachtig met houten lepel 1 à 2 minuten doorroeren tot deegbal ontstaat. Pan van vuur nemen en losgeklopte eieren beetje bij beetje krachtig erdoor roeren tot gelijkmatig en glanzend deeg ontstaat.

Bereiden
Frituurolie verhitten tot ca. 185 ºC. Deeg in spuitzak scheppen en in gedeelten slierten van ca. 10 cm in olie spuiten en ca. 4 minuten goudbruin frituren. Laten uitlekken op keukenpapier en flink bestrooien met poedersuiker. Churros serveren met dikke chocolademelk.

Tip

Spaanse chocolademelk: Breek 200 g pure chocolade in stukjes. Los 4 theelepels maïzena op in een klein beetje melk. Verwarm in een pan de chocolade met 1 liter volle melk en de maïzena-oplossing. Voeg 3 eetlepels suiker toe en blijf voortdurend roeren tot de chocolade is gesmolten. Haal de pan van het vuur zodra de chocolademelk kookt. Dien de chocolademelk op in mokken en doop de churros erin.

Chocoladetruffels met chili en tijm

125 ml slagroom
1/2 vanillestokje, het merg eruit geschraapt
175 g pure chocolade, in stukjes
1 mespunt chilipoeder
2 eetlepels melk
5 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
4 eetlepels cacaopoeder
Bereiden
Verwarm de slagroom met het vanillemerg op laag vuur. Zodra de slagroom warm wordt, laat je de stukjes chocolade er een voor een al roerend in smelten. Draai het vuur uit. Roer de chilipoederen de melk met een garde goed door het chocolademengsel. Klop het mengsel tot het romig van textuur wordt. Schenk het chocolademengsel in een lage bak en zet deze in de koelkast. Laat het minstens 5 uur, maar het liefst een hele nacht, opstijven. Meng de tijmblaadjes met de cacao en verdeel dit over een bord. Vul een beker met heet water en doop hier een meloenbolletjeslepel of 2 theelepels in. Zet de meloenbolletjeslepel in de harde chocolade en haal hem erdoor tot zich een bolletje vormt. Of schep met een theelepel een bergje chocolade en druk die met de andere theelepel aan tot een bolletje. Leg de bolletjes chocolade op het cacao-tijmmengsel en rol ze voorzichtig om, totdat ze rondom bedekt zijn.

Chocoladetaart met amandelen (torta Caprese)

6 eieren
2 el rum (slijter)
200 g rietsuiker
300 g amandelen (a 100 g)
200 g pure chocolade (70% cacao), in stukken
200 g boter
poedersuiker
Materialen
keukenmachine
springvorm (Ø 24 cm), ingevet
Bereiden
Splits de eieren voorzichtig in 2 kommen en zorg ervoor dat er geen spatje eigeel of ander vet in het eiwit komt, dan worden de eiwitten niet stijf. Mix de eidooiers met de rum en de helft van de suiker tot een dikke massa. Rooster de amandelen kort in een droge koekenpan en maal ze daarna met de chocolade fijn in de keukenmachine. Smelt de boter in de magnetron of een steelpan en schenk de vloeibare massa bij het noten-chocolademengsel. Verwarm de oven voor op 175 °C. Klop in een vetvrije kom de eiwitten met de rest van de suiker en een mespunt zout tot stijve pieken. Roer het noten-chocolademengsel door het eidooiermengsel en spatel vervolgens de stijfgeslagen eiwitten er voorzichtig door. Doe het geheel over in de springvorm. Strijk de bovenkant van de taart glad met een spatel. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 40 min. gaar; de bovenkant moet bij aanraking licht terugveren. Neem de taart uit de oven en laat hem even afkoelen voordat je de vorm verwijdert. Laat hem daarna op een rooster verder afkoelen. Bestrooi de torta Caprese voor serveren met poedersuiker.

Chocoladepuntjes met Kaapse goudbes

8 Kaapse goudbessen (physalis)
100 g roomboter
150 g pure chocolade, in stukjes
1 eetlepel sinaasappellikeur (slijter)
6 almond cookies (stevige amandelkoekjes)
cacaopoeder
Materialen
quiche- of lage taartvorm (doorsnede 18 cm)
Voorbereiden
'Lampionnetjes' van goudbessen voorzichtig openen en omhoog vouwen. Op heel laag vuur (of au bain marie) boter en chocolade al roerend verwarmen tot chocola is gesmolten. Likeur erdoor roeren en pan van vuur nemen. Met deegroller of tussen handen koekjes grofverkruimelen. Koekjes door chocolade scheppen. Mengsel in vorm schenken. Als decoratie goudbesjes in regelmatig patroon in chocolade drukken (zodat straks elke taartpunt er een heeft). Vorm afdekken met plasticfolie en taart in koelkast in ca. 2 uur laten opstijven.

Bereiden
Taart met in heet water gedompeld mes in 8 smalle punten snijden. Mes telkens met keukenpapier schoonvegen en opnieuw in heet water dompelen. Vier borden bestuiven met cacaopoeder en taartpuntjes erop leggen.

Chocoladekoekjes

300 g bloem
150 g fijne kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
250 g koude roomboter
1 eierdooier
200 g pure chocolade
100 g zachte roomboter
50 g poedersuiker
2 theelepels cacaopoeder
Materialen
plasticfolie
bakpapier
Voorbereiden
Zeef de bloem boven een kom en meng er de kristalsuiker en vanillesuiker door. Snijd de boter in blokjes en leg ze in de kom. Snijd met twee messen kruislings door het bloemmengsel, tot de boterstukjes heel klein zijn. Voeg de dooier toe en kneed de massa met koele hand snel tot een samenhangend deeg. Vorm een deegbal en leg deze, verpakt in plasticfolie, 30 min. in de koelkast.

Bereiden
Chocolade heel fijn hakken en door deeg kneden. Oven voorverwarmen op 175 °C. Bakplaat met bakpapier bekleden. Van deeg balletjes zo groot als walnoot vormen en deze op 5 cm afstand van elkaar op bakplaat leggen. Balletjes iets platter drukken en koekjes in midden van oven in ca. 15 min. gaarbakken. Bakpapier van warme bakplaat tillen (anders gaat het bakproces door) en koekjes minstens 30 min. laten afkoelen. Tot gebruik in luchtdichte trommel bewaren.

Nabereiden
In kom egale crème roeren van zachte boter, poedersuiker en cacaopoeder. Helft van koekjes met laagje chocoladecrème besmeren en er telkens tweede koekje tegenaan plakken.

Chocoladeijstaart met sinaasappel

1 bak chocoladeroomijs (1 liter, Biologisch)
1 roomboter chocoladecake (met sinaasappel) (450 g)
1 reep chocolade extra puur met sinaasappel (100 g)
1/2 pot sinaasappelmarmelade (pot a 370 g)
Materialen
plasticfolie
hoge schaal, inhoud 2 liter
Bereiden
IJs in 30 min. zacht laten worden. Schaal aan binnenzijde bekleden met enkele lagen huishoudfolie. Cake in dunne plakken snijden. Sinaasappelplak (van cake) midden op bodem schaal leggen. Plakken cake tegen binnenzijde van schaal plaatsen, alles goed bekleden. Chocolade in stukjes hakken. Marmelade in magnetron op hoogste stand (700 watt), 10 sec. verwarmen. Marmelade en chocoladestukjes door ijs roeren. IJs in schaal scheppen en bovenzijde glad strijken. IJstaart in diepvries in ca. 5 uur weer laten bevriezen. Voor serveren, schaal omgekeerd op bord plaatsen en schaal en vershoudfolie verwijderen. Taart eventueel met slagroom garneren.

Chocoladebombe

200 g extra bittere chocolade (reep)
7 bitterkoekjes
200 g boter of margarine
200 g suiker
3 eieren (middel groot)
160 g zelfrijzend bakmeel
mespunt zout
2/3 bakje roomkaas naturel (` 125 g Philadelphia)
3 eetlepels frambozenjam
1 dl slagroom (bekertje ` 125 ml)
boter om in te vetten
Materialen
keukenmachine
glazen ovenvaste schaal inhoud ca. 1 1/2 liter
Voorbereiden
Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3. Helft van chocolade au bain marie smelten. Bitter- koekjes fijnmalen in keukenmachine. Boter met suiker romig mixen. Eieren één voor één erdoor mixen. Bakmeel, zout en bitterkoekjes erdoor mixen. Gesmolten chocolade erdoor mengen. Vorm invetten, met bloem bestrooien en beslag erin scheppen. Taart in ca. 1 1/2 uur gaar bakken (met houten prikker controleren of taart gaar is). Taart laten afkoelen. Au bain marie: Vul een pan met water en hang er een kleiner pannetje in. Breng het water aan de kook en doe de chocolade in stukjes gebroken in het kleinere pannetje. Smelt de chocolade al roerend met een houten pollepel.

Bereiden
Taart overlangs in 6 lagen snijden. Onderste laag bestrijken met roomkaas, volgende laag met jam, herhalen tot taart is afgedekt met laatste laag.In pannetje chocolade in room laten smelten en tot egaal mengsel roeren. Mengsel over taart gieten en met mes hele taart met chocolade bedekken. Chocolade laten stollen.

Chocolade-kastanjetaart

n
250 g pure chocolade
4 eieren
125 g suiker
200 g kastanjepuree (blik a 440 g)
2 eierdooiers
1 bekertje slagroom (125 ml)
1 eetlepel cognac of vieux
1/2 eetlepel boter of margarine om in te vetten
Materialen
springvorm doorsnede ca. 22 cm
bakpapier
Voorbereiden
Pan met flinke bodem water aan de kook brengen. 100 G chocolade boven vuurvaste kom in stukjes breken. Kom op pan heet water zetten en chocolade al roerend laten smelten (= au bain marie). Chocolade iets laten afkoelen. Intussen oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3. Bodem van springvorm bekleden met bakpapier. Wanden invetten met boter. Boven twee kommen eieren splitsen. Met mixer eierdooiers, 50 g suiker en kastanjepuree tot licht en schuimig mengsel kloppen. Eiwitten stijfkloppen. 60 G suiker toevoegen en nog ca. 1 minuut doorkloppen. Gesmolten chocolade door eierdooiermengsel roeren. Eiwitschuim in gedeelten erdoor spatelen, goed mengen. Chocoladeschuim in springvorm scheppen en taart in 30 à 35 minuten gaar bakken. (Als metalen pen erin gestoken wordt, moet die er droog uitkomen.) Taart uit oven op rooster laten afkoelen. Rest van chocolade in kom au bain marie smelten. Chocolade gladroeren. Van vuur af andere 2 eierdooiers er één voor één doorroeren. Kom terugzetten op pan en chocoladesaus al kloppend verwarmen tot saus dikker wordt. Saus laten afkoelen.

Bereiden
Slagroom met rest van suiker stijf kloppen. Slagroom en cognac door afgekoelde chocoladesaus scheppen. Taart uit vorm nemen en op schaal leggen. Boven- en zijkanten dik bestrijken met helft van chocoladeroom. Taart en rest van room ca. 5 minuten in koelkast zetten. Opnieuw bestrijken met chocoladeroom. Naar keuze garneren met dunne chocolaadjes, chocoladekrullen of gesuikerde bloemblaadjes.