zondag 20 maart 2011

broodrecepten

pestobread
onion-cheesebread
sticky apple butter biscuits

Geroosterde aardappels met gepofte knoflook

1 kg aardappels vastkokend
1 bol knoflook
1/2 zakje verse rozemarijn (a 20 g) naaldjes afgerist
2 theelepels zeezout grof
2 eetlepels olijfolie
Materialen
bakpapier
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Boen de aardappels schoon onder stromend water en snijd ze in partjes van 1 cm. Haal de tenen knoflook los; verwijder de losse schilletjes, maar pel de tenen niet! Verdeel de aardappelpartjes met de knoflook over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi de aardappels met de rozemarijn en het zeezout en schep alles om met de olie. Rooster de aardappels en de knoflook in de voorverwarmde oven in 40-45 minuten goudbruin en gaar; schep halverwege een keer om. Schep de aardappels met de knoflook op een platte serveerschaal. Laat iedereen aan tafel zelf de zachte knoflook uit de schil knijpen (schillen niet opeten). Lekker met gegrild rood vlees.

Gepofte aardappels met bacon-avocadosaus

8 vastkokende aardappels (van gelijke grootte)
6 plakjes bacon
2 eetlepels olijfolie
grofgemalen zeezout
1 rijpe avocado
1 eetlepel medium dry sherry
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels yoghurt
1 teentje knoflook, geperst
1/2 zakje verse koriander (a 15 g), fijngehakt
Materialen
aluminiumfolie
Voorbereiden
Aardappels schoonboenen en in water met zout 10 min. voorkoken. In droge koekenpan bacon krokant uitbakken, laten uitlekken op keukenpapier. Aardappels afgieten en in vergiet laten uitdampen. Aardappels hier en daar met vork inprikken, met olie bestrijken en bestrooien met zout. Elke aardappel afzonderlijk verpakken in dubbelgevouwen vel aluminiumfolie. Avocado halveren, pit verwijderen (bewaren) en vrucht schillen. In afsluitbaar schaaltje vruchtvlees met sherry en citroensap met vork fijnprakken. Yoghurt, knoflook en koriander door avocadomengsel roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Pit in mengsel drukken (voorkomt verkleuren) en tot gebruik in koelkast zetten.

Bereiden
Foliepakketjes tussen gloeiende houtskool in barbecue leggen en aardappels in 15 à 20 min. gaar poffen. Intussen avocadosaus op kamertemperatuur laten komen. Aardappels opensnijden en avocadosaus erin scheppen. Bacon erboven in stukken breken.

Gepofte aardappelen met zalm en verse dille

4 personen
8 grote aardappels
2 bakjes stoomgroenten broccoli, rode ui, paprika
1 zakje verse dille
1 bakje zalmsalade (200 g)
1 bakje gerookte zalmsnippers (200 g)
Materialen
grote magnetronbestendige schaal, ca. 25 x 15 cm
Bereiden
Aardappelen schoonboenen en met vork op enkele plaatsen inprikken. In magnetron op vol vermogen (700 watt) in ca. 12 min. bijna gaar laten worden. Aardappelen in handdoek verpakken en ca. 10 min. laten nagaren. Groente volgens gebruiksaanwijzing bereiden. Helft van dille fijnhakken. Zalmsalade met 2/3 zalmsnippers en fijngehakte dille mengen. Aardappelen aan 1 kant insnijden en iets opendrukken. Aardappelen over vier borden verdelen en zalmmengsel erin scheppen. Met rest van zalmsnippers en enkele takjes dille garneren. Gevulde aardappelen met groente serveren. Lekker met salade van sla en komkommer.

Gekoelde tomatensoep met basilicum

500 g romatomaten of vleestomaten
3 takjes basilicum
50 ml droge sherry
100 ml kruidenbouillon (van bouillonpoeder)
tabasco
Materialen
blender of staafmixer
Voorbereiden
1. Snijd de tomaten in stukjes. Pluk 4 mooie blaadjes basilicum van de takjes en houd ze achter voor garnering. Pureer de stukjes tomaat met de rest van het basilicum in de blender of in een smalle, hoge kom met de staafmixer. Wrijf de puree boven een kom door een zeef. 2. Roer de sherry en zoveel bouillon erdoor dat de soep nog licht gebonden is. Breng op smaak met enkele druppels tabasco en laat de soep in de koelkast in ca. 2 uur door en door koud worden.

Bereiden
3. Schep de soep in vier kleine rechte glazen en garneer met een blaadje basilicum.

Gekoelde avocadosoep

4 personen


10 verse koriander takjes
2 el olijfolie
1 sjalot, gesnipperd
600 ml kippenbouillon (zelfgemaakt of van 1 tablet)
2 middelgrote avocado's, rijp
4 el zure room
tabasco
mespunt gemalen komijn (djinten)
1 1/2 el limoensap
Voorbereiden
1. Pluk de blaadjes van de koriander. Houd blaadjes en steeltjes apart. 2. Verwarm de olie in een pan en fruit de sjalot zachtjes 2 minuten. Voeg de bouillon en de steeltjes van de koriander toe, breng alles aan de kook en kook de bouillon zachtjes 5 minuten. Zeef de bouillon en laat hem in de koelkast goed koud worden. 3. Halveer de avocado's, schep het vruchtvlees eruit en pureer het in de keukenmachine of met de staafmixer. Klop de puree en de zure room door de afgekoelde bouillon. Breng de soep heel pittig op smaak met zout, tabasco, gemalen komijn en limoensap. Laat de smaken in de koelkast in minimaal 2 uur intrekken.

Bereiden
4. Proef of de soep goed op smaak is. Verdeel de soep over 4 glazen en strooi de korianderblaadjes erover. Lekker met tortillachips gegratineerd met kaas.

Geitenkaastaartjes met komijn

6 personen
6 plakjes deeg voor hartige taart, ontdooid
200 g spinazie
3 eieren
100 ml geslagen room (23% vet)
100 g zachte geitenkaas
2 tl komijn (djinten)
Materialen
muffinvorm met 6 holtes (5-6 cm), ingevet
Voorbereiden
1. Bekleed elk holletje van de muffinvorm met een plakje hartige taartdeeg. Zet de muffinvorm tot gebruik in de koelkast.

Bereiden
2. Verwarm de oven voor op 200 °C. Scheur de spinazie in kleinere stukjes. Verwarm een pan en laat de spinazie op een zacht vuur slinken. Schep de spinazie in een zeef en druk het overtollige vocht eruit. 3. Klop in een kom de eieren met de room los, verkruimel de geitenkaas en schep de spinazie en het komijnzaad erdoor. Voeg naar smaak zout en peper toe. Verdeel dit mengsel over de taartjes. 4. Zet de vorm op het rooster in het midden van de oven en bak de taartjes in ca. 20 min. gaar. Laat de taartjes even afkoelen, wip ze uit de vorm en serveer ze lauwwarm.

Geitenkaasfondue met honing en tijm

hoofdgerecht bereiden 15 min 4 personen

400 g Hollandse geitenkaas
100 g zachte geitenkaas (bijv. bettine blanc)
300 ml droge witte wijn
1 el honing
1/2 tl tijm
100 ml slagroom
2 el maizena
witte peper
Materialen
fonduepan
kaasfonduepan (caquelon) met rechaud
Bereiden
Korst van Hollandse geitenkaas snijden en kaas (in keukenmachine) raspen. Zachte geitenkaas verbrokkelen. In fonduepan wijn met honing en tijm aan de kook brengen. Vuur laag draaien en beide kaassoorten in gedeelten met houten lepel door warme wijn roeren, tot alle kaas gesmolten is. Slagroom erdoor roeren. Maizena oplossen in 2 el water of wijn, maïzenapapje door kaasmengsel roeren en nog 2-3 min. zachtjes laten doorkoken tot fondue goed gebonden is. Op smaak brengen met zout en peper. Kaasfonduepan op rechaud op tafel zetten.

Nabereiden
Om te dippen: - bruin stokbrood of in puntjes gesneden shoarmabroodjes - kleine roosjes rauwe broccoli - gehalveerde artisjokharten (blik) - partjes appel of peer (met citroensap besprenkeld) - pitloze druiven.

Couscoussalade met avocado en tonijn

1 citroen
200 g couscous
1 avocado, geschild en in plakken
1 zakje verse munt (15 g)
1 zakje verse peterselie (30 g)
3 eetlepels kappertjes
1 zakje stoomgroenten sperziebonen
2 verse tonijnsteaks, op kamertemperatuur
500 ml kippenbouillon (van tablet)
4 eetlepels olijfolie extra vierge
Materialen
keukenmachine
Bereiden
Borstel de citroen schoon, rasp de schil en pers hem uit. Breng de bouillon met de helft van het citroenrasp aan de kook en schenk over de couscous. Besprenkel de avocado met citroensap. Doe de blaadjes munt met de peterselie (inclusief steeltjes), kappertjes, rest van het citroensap, 3 eetlepels olie, 1 eetlepel van de gewelde couscous en 50 ml water in de keukenmachine. Pureer het geheel tot een saus en breng op smaak met zout en peper. Stoom de groenten volgens de aanwijzing op de verpakking gaar. Schep de couscous om met eenderde van de groene saus en schep de stoomgroenten om met eenderde van de groene saus. Bestrijk de tonijn met de rest van de olie en gril de tonijn in 4-5 minuten vanbuiten bruin en vanbinnen rosé. Bestrooi de tonijn met zout en peper en snijd de vis in plakken. Verdeel de couscous en de stoomgroenten over vier borden en leg er de plakken avocado en tonijn op. Besprenkel met de rest van de groene saus en strooi er wat citroenrasp over.