maandag 19 september 2011

Zomerse erwtensoep

Soep voor 2 personen

3 eetl. olijfolie
1/2 ui, gesnipperd
200 g diepvries doperwten
200 ml vleesbouillon (van tablet)
200 ml melk
1/2 limoen
1 afbakstokbrood
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
zout en versgemalen peper
50 ml kookroom
voor de salamistengels:
2 plakjes diepvries bladerdeeg,ontdooid
1 eidooier, geklutst
8 plakjes salami, in smalle reepjes
zout en versgemalen peper


Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200˚C. Verhit 1 eetlepel olie en fruit de ui goudbruin. Voeg de doperwten met bouillon en melk toe. Breng aan de kook. Verwijder de schil van de limoen, snijd het vruchtvlees in kleine stukjes en voeg deze toe aan de bouillon. Kook zachtjes 8 minuten. Bestrijk ondertussen het bladerdeeg met eidooier. Snijd ieder bladerdeegplakje in vieren. Strooi de salami over 4 bladerdeegplakjes. Leg de andere bladerdeegplakjes op de salami. Draai de pakketjes zodat er een soort stengel ontstaat en bestrooi deze met zout en peper. Bak ze op de bakplaat in het midden van de oven samen met het stokbrood in ongeveer 15 minuten goudbruin. Giet de erwten, als ze klaar zijn, niet af maar pureer ze tot een gladde massa en zeef deze. Bewaar het residu in een bakje. Breng de soep op
smaak met zout en peper. Doe bij het residu een scheut olijfolie en fijngesneden bleekselderij. Maak hier met de staafmixer een soort tapenade van en breng deze op smaak met zout en peper. Serveer de soep met een klein scheutje room, de salamistengels, de tapenade en het stokbrood.

Tip:
Vervang salami door chorizo en limoen door citroen.

Empanada’s gevuld met geitenfeta en ricotta

1 pak wit brooddeegmix
2 eetl. olijfolie
200 g (geiten)feta, verkruimeld
100 g ricotta, uitgelekt
50 g half zongedroogde tomaatjes,
in reepjes
2 eetl. kappertjes
1 bos basilicum, alleen de blaadjes
zout en versgemalen peper
1 losgeklopt ei


Voorbereiden:
Maak het brooddeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking met de olie en laat het rijzen. Kneed nogmaals door en verdeel het in 12 gelijke stukjes. Rol er balletjes van en laat deze afgedekt met een doek nogmaals een half uur rijzen. Maak ondertussen de vulling. Roer de feta, ricotta, tomaatjes, kappertjes en basilicum luchtig door elkaar en breng dit op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 200°C.


Bereiden:
Rol de balletjes uit tot lapjes van 4 mm dik en leg hier steeds 1 à 2 eetlepels van de vulling op. Bestrijk de randjes met een beetje ei en sla de lapjes dubbel tot een halve maan. Druk de randjes goed aan en druk de empanada’s een beetje plat zodat de vulling zich beter verdeelt. Bestrijk ze met een beetje ei en bak ze in het midden van de oven in circa 15 minuten gaar en bruin.

Kwarksausje met zongedroogde tomaten en basilicum

100 gram magere kwark
2 eetlepels fijngesneden zongedroogde tomaten
4 eetlepels in reepjes gesneden basilicum
uitgeperst teentje knoflook
extra vergine olijfolie
zout
versgemalen peper


Bereiden:
Vermeng 100 gram magere kwark met 2 eetlepels fijngesneden zongedroogde tomaten, 4 eetlepels in reepjes gesneden basilicum en een uitgeperst teentje knoflook. Breng op smaak met een beetje extra vergine olijfolie, zout en versgemalen peper.

Mosterdroomsausje

grove mosterd
100 gram zure room
1 eetlepel gesnipperde bieslook
zout en peper


Bereiden:
Klop 1 volle eetlepel (of naar eigen smaak wat meer) grove mosterd met 100 gram zure room en een eetlepel gesnipperde bieslook tot een gladde saus en breng op smaak met zout en peper.

Geitenroomsausje met tijm en honing

100 gram geitenroomkaas of zachte geitenkaas
2 eetlepels yoghurt
1 eetlepel verse tijm
1 eetlepel vloeibare honing
peper


Bereiden:
Roer 100 gram geitenroomkaas of zachte geitenkaas los met twee eetlepels yoghurt, een eetlepel verse tijm en een eetlepel vloeibare honing en maal er wat peper over.