dinsdag 5 april 2011

ansjovistapenade

2 zongedroogde tomaatjes op olie (uitgelekt), 1 tl mosterd, 1 el witte wijnazijn, 1 el kappertje s(uitgelekt), 3 el olijfolie


pureer grof in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren.

lekker op bramborak met een schep creme fraiche erop

groene olijventapenade

150 gram groene olijven zonder pit, 2 el kappertjes (uitgelekt), 4 ansjovisfilets (uit blik, uitgelekt), 2 tl mosterd, 5 el olijfolie


pureer grof in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren.

op ciabatta

basicilicumsaus

voor bij 500 gram vlees

50 gram piinboompitten,, geroosterd, 2 teentjes knoflook, 50 gram basilicumblaadjes, 1 el fijngesneden peterselie, 50 gram geraspte parmezaan, 1 dl olijfolie

pureer egaal in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren.

25 gram boter smelten, 25 gram bloem erdoor, 1 lminuut bakken. 2,5 dl melk erbij, 1/2 bouillonblokje verkruimeld erbij, roer tot gebonden saus. pesto door saus roeren.

bij gegrild vlees of gegratineerde groenten.

pesto-honing-roomsaus

voor 2 porties pasta/250 gram vlees

1,25 dl creme fraiche, 1 el vloeibare honing, 3 el pesto alla genovese of pesto ross, 40 gram geraspte oude Goudse

verwarm crcme fraiche met honing en pesto. laat kaas hierin smelten, breng pittig op smaak met cayenne peper en zout.

bij kalfs- of varkensvlees.

marinade van pesto

voor 500 gram vlees of vis

2 citroenen, 1 tl suiker, blaadjes van 4 takjes koriander, 20 gram pijnboompitten (geroosterd), 2 teentjes knoflook, 35 gram gerapste parmezaan 5-6 el olijfolie

rasp citroenschil. kook 15 minuten in bodempje water met de suiker. laat uitlekken. pers citroenen.

pureer egaal en vloeibaar met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren.

bij lam, vis en schaaldieren

tonijn-tapenadesaus

1 blikje tonijn op water (200 gram, uitgelekt), 2 takjes dille (zonder steeltjes), 30 gram zwarte olijven zonder pit, 1 el kappertjes (uitgelekt), 1 tl mosterd, 4-5 el olijfolie


pureer in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren.

bij kip en kalfsvlees

pesto-yoghurtsaus

20 gram basilicum, 2 teentjes knoflook, 50 gram geraspte parmezaan, 20 gram pijnboompitten (geroosterd), 5-6 el olijfolie,

pureer egaal in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren.
roer er 1 dl biogarde, 2 el mayonaise door. in afgesloten bakje 2 weken houdbaar in koelkast

paddenstoelentapenade

20 gfam gedroogde paddenstoelen, 30 gram kastanjechampignons, 2 teentjes knoflook, 50 gram zwarte olijven, zonder pit en fijngehakt, 6 blaadjes basilicum, fijngesneden, 2 takjes peterselie, gehakt, sap van 1 limoen, 2-3 el olijfolie

wek de paddenstoelen 30 minuten in heet water en laat uitlekken.
pureer alles niet al te fijn in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren.

pompoenpitpesto

80 gram pompoenpitten, 1/2 rode ui (in stukken), 1 teentje knoflook, 15 gram peterselie, 25 gram geraspte parmezaan, 4-5 el olijfolie

pureer egaal in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren.

notentapenade

1 sjalotje (in stukken), 2 teentjes knoflook,4 zongedroogde tomaatjes op olie (uitgelekt), 100 gram gemengde ongezouten noten, 12 blaadjes basilicum, 35 gram geraspte parmezaan,1 el balsamico-azijn, 5-6 el olijfolie

pureer grof in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren.

zwarte olijventapenade

200 gram zwarte olijven zonder pit, 1 el kappertjes (uitgelekt), 3 ansjovisfilets (uit blik, uitgelekt), 1 teentje knoflook, 1 tl mosterd, 2-3 el olijfolie, mespuntje cayenne

pureer grof in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren.

pesto rosso

150 gram zongedroogde tomaatjes op olie (uitgelekt), 1 teentje knoflook, 50 gram walnoten, 8 basilicumblaadjes, 4 el olijfolie (of olie van tomaatjes)

pureer egaal in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren.

pesto alla genovese

40 gram basilicumblaadjes, 2 teentjes knoflook, 50 gram geraspte parmezaan, 20 gram pijnboompitten (geroosterd), 10 el olijfolie

pureer egaal in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren.