zondag 13 maart 2011

bietensalade met pecannoten

3 gekookte rode bieten (geraspt), 3 el rodewijnazijn, 2 zure appels, 2 el citroensap, 4 grote handen vol gemengde slablaadjes, 4 el pecannoten (garnering)
dressing: 50 ml yoghurt, 50 ml mayonaise, 1 teentje knoflook, 1 el gehakte dille, peper

besprenkel de bieten met de azijn, dek af en laat minstens 4 uur in de koelkast staan.

Snijd de appels in plakjes, besprenkel met citroensap. Meng de ingrediƫnten voor de dressing. meng door de bieten. Voeg appels toe en schep om. Leg op vier borden en hand sla, verdel het appel-bietenmengsel hierover. Rsooterde peccannoten 2 minuten in een droge koekepan. Strooi ze over de salade.

salade van rode ui, tomaat en kruiden

5 grote pruimtomaten in dunne plakken
1 kleine rode ui in dunne plakken
2 eetl. basilicumblaadjes

2-4 el olie, 2 el rodewijnazijn

Bereidingswijze
Leg de plakken tomaat op een ondiepe schaal. Haal de uiringen los en verdeel ze over de tomaten. Laat tenminste 3 uur afgedekt in de koelkast staan. Vermeng de dressing, schenk het over de salade. dek af en zet minstens 20 minuten in de koelkast. 5 minuten voor gebruik uit de koelkast halen.

sperziebonen-walnotensalade

450 gr sperziebonen
2 eetlepels gehakte walnoten
1 kleine ui
1 knoflookteen
4 eetlepels Parmezaanse kaas krullen
6 eetlepels olijfolie
2 eetlepels witte wijn azijn
Zout en peper
2 theelepels dragon

In een pan water met zout de sperziebonen beetgaar koken in ± 10 minuten. Bonen afgieten en goed naspoelen met koud water zodat ze niet verder garen. De ui pellen en fijnhakken, knoflookteen pellen en fijnhakken. Bonen, ui en knoflook door elkaar mengen en koel weg zetten tot gebruik.
Walnoten fijnhakken en in een droge koekenpan roosteren. Klop een dressing van de olijfolie, witte wijnazijn, zout en peper. Roer hier de dragon doorheen. Schenk de dressing over de salade en zet deze koel weg toe gebruik.

Haal de bonensalade 10 minuten voor het serveren uit de koelkast. Schep de bonensalade in een grote schaal of in kleine slaschaaltjes. Strooi hier de geroosterde walnoten overheen en garneer met krullen Parmezaanse kaas.