donderdag 16 juni 2011

kruidenboters

Gegrild vlees of geroosterde kip krijgt een extra lekker accent met boter met een bijzondere smaak.
Meng daarvoor roomboter met de specifieke ingrediënten, draai de boter-rol in folie en bewaar deze koel.
Snijd de boterrol voor het serveren in dunne plakjes en leg de boter direkt op het vlees of kip. De boter
smelt en geeft zijn smaak af.
Een makkelijk-te-maken recept is de veel-kruiden-boter: 100 gr roomboter, 1/2 theelepel tijm, 2 teentjes
geperste knoflook, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, 2 eetlepels fijngehakte bieslook, 1/2 eetlepel
citroensap, zout
en een snufje cayennepeper.
Of een éénkruidboter met dragon: 100 gr roomboter, 3 eetlepels zeer fijngehakte dragon, zout, peper en 1
theelepel citroensap.
Een heerlijke boter bij vis is zalmboter: 100 gr roomboter, 50 gr gepureerde gerookte zalm, 2 theelepels
limoensap en peper.
Zacht-scherp van smaak is de mosterdboter: 100 gr roomboter, 1 eetlepel grove mosterd, 2 fijngeprakte
hardgekookte eidooiers, zout en peper.
Een boter met oude kaas: 100 gr roomboter, 50 gr oude geraspte kaas, 1 theelepel mosterd en peper.
Of met Franse kaas, als roquefortboter: 100 gr roomboter, 50 gr roquefort, 1 eetlepel slagroom, 1 eetlepel
cognac en peper.
Mieriksboter: 100 gr roomboter, 1 eetlepel fijngeraspte mierikswortel en zout.
Honing-boterrol met tijm
Roer 250 gr zachte gezouten boter met 2 eetlepels heldere honing glad. Schep de boter op een stuk
bakpapier en vorm de boter tot een rol. Laat die ± 1 uur in de koelkast opstijven en rol hem dan door
tijmblaadjes. Snijd de rol voor het serveren in plakjes.

Italiaanse kruidenboter
125 gr zachte boter (op kamertemperatuur)
2 eetlepels tomatensaus
1/2 eetlepel fijngesnipperde basilicum
1/2 eetlepel fijngesnipperde peterselie
1 uitgeperst teentje knoflook
1/2 eetlepel fijngesnipperde oregano
3 eetlepels Parmezaanse kaas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten