donderdag 16 juni 2011

marinades

Long Island-marinade
:
Wrijf 1 theelepel piment, 1/2 theelepel foelie, 1 theelepel kardemom, 2 verkruimelde laurierblaadjes, 5
gedroogde chilipepers (wel even de zaadjes verwijderen) en 1-2 eetlepels olijfolie in vijzel tot een dikke
pasta.
-
Limoen-knoflook-marinade
:
Vermeng 3 1/2 dl vers limoensap, 2 1/2 dl vers sinaasappelsap, 1 1/4 dl olijfolie, 2 bollen grofgehakte
knoflookteentjes, 75 gr grof zeezout, 2 theelepels versgemalen zwarte peper en 3 verkruimelde
laurierblaadjes.
-
Kruiden-marinade
:
Vermeng 2 eetlepels fijngehakte tijm, 15 gr fijngehakte kervel, 1/2 theelepel zout, 1/4 theelepel peper en
4 eetlepels olijfolie.

Provençaalse marinade
:
Vermeng 4 eetlepels olijfolie, 2 teentjes fijngehakte knoflook, 2 theelepels fijngehakte verse tijm, 2
eetlepels fijngehakte peterselie, 3 gesnipperde sjalotjes, 2 eetlepels geraspte sinaasappelschil, zout en
peper.
-
Yoghurtmarinade
:
Vermeng 1/2 liter dikke yoghurt, 4 eetlepels olijfolie, 2 teentjes fijngehakte knoflook, 2 theelepels
gehakte muntblaadjes, zout en peper.
-
Citroenmarinade
:
Stamp in een vijzel 2 teentjes knoflook, 1/2 eetlepel grof zout en 1/2 eetlepel citroensap fijn. Roer er 1
1/4 dl olijfolie en 1 eetlepel fijngehakte peterselie door.

Oosterse marinade
:
Vermeng 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels fijngehakte gemberwortel, 4 eetlepels geraspte sinaasappelschil
en 4 eetlepels gehakte knoflook.
Teriyakimarinade
4 eetlepels ketjap (manis)
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels ananassap
1 uitgeperst teentje knoflook
1 blaadje laurier
mespunt kruidnagelpoeder
Vermeng alle ingrediënten en laat hierin het vlees of de kip enkele uren marineren.
--
Marinade voor visfilets of klein vlees
(voor 500 gr)
1/2 ui
peterselie
5 eetlepels kruidenazijn
1 dl kruidenbouillon
1/2 laurierblad en/of oregano
(Spaanse peper)
2 eetlepels olie
Maak de ui en peterselie schoon, snijd ze klein en leg ze op een platte schaal.
Leg de vis of het vlees erop en bedek met de in zeer dunne schijfjes gesneden citroen.
Maak een mengsel van de azijn, de bouillon, het laurierblad en/of de oregano, desgewenst een schilletje
van een Spaanse peper en de olie en schenk dit over de vis of het vlees.
Laat de vis of het vlees, onder af en toe keren, 1/2 uur in de marinade staan.
Laat de vis of het vlees voor de verdere bereiding uitlekken en dep ze desgewenst droog.
--

Zoetzure barbecuemarinade
1 ui
1/2 paprika
1 teentje knoflook
2 eetlepels slaolie
2 eetlepels tomatenpuree
1 1/2 dl water
± 1 gr zout
3 eetlepels kruidenazijn
10 gr bruine suiker
1/2 theelepel marjolein
1 mespunt tijm
(zout, peper)
(Engelse saus)
Maak de ui schoon en snipper het.
Maak de paprika schoon en snijd hem in zeer fijne reepjes.
Smeer een pan met een teentje knoflook in, verhit de slaolie erin en fruit de ui, paprika en knoflook
goudgeel.
Voeg de overige ingrediënten toe en houd het geheel 10 minuten tegen de kook aan.
Zeef de saus en breng haar zo nodig op smaak met zout, peper en Engelse saus.
Strijk de saus voor en tijdens het roosteren op het vlees.
--
Voor vis
1/2 citroen en limoen in plakjes, 1 steel bleekselderij met groen in boogjes, takje dille, geplette witte
peperkorrels, stukje gesnipperde ui.
Voor lamsvlees
1/2 fles rode wijn, 3 tenen knoflook in plakjes, 1 ui in schijven, 6 kruidnageltjes, 1/2 dl olijfolie, 1 tomaat
in blokjes, een takje tijm.
Voor varkensvlees en kip
3 eetlepels rijstwijn, 1 eetlepel Japanse sojasaus, 1 eetlepel zoete sherry, 1 zomeruitje in ringen.
Voor wild en gevogelte
2 dl volle rode wijn, 1/2 dl rode port, 2 eetlepels honing, 1 ui in ringen, 1 theelepel geplette peperkorrels,
10 geplette jeneverbessen, 1 wortel in reepjes.
Voor kip en kalkoen
2 dl droge witte wijn, 1 eetlepel honing, sap van 1/2 citroen, 1 kaneelstokje, een takje munt.
Voor vis en schaaldieren
1 dl warme rijstwijn met 1/2 visbouillontablet (afgekoeld), 1 eetlepel zoete chilisaus, 1 cm geraspte verse
gember, 1 eetlepel gembersiroop, 2 teentjes knoflook uit de pers, 1 bosuitje in ringen
--
Franse wijnmarinade
(voor (haas)karbonades, kippenbouten, entrecotes en ribeyes)
1 gesnipperd sjalotje
2 fijngehakte teentjes knoflook
fijngehakte verse Provençaalse kruiden (tijm, rozemarijn, peterselie) of gedroogd uit een potje
1/2 fles rode wijn
1 dl olijfolie
versgemalen zwarte peper naar smaak
Vermeng alle ingrediënten tot een marinade.
Engelse honing-mosterdmarinade
(voor varkensfilelapjes, karbonades, lamskoteletjes en -spiesen)
2 eetlepels Dijonmosterd
2 eetlepels honing
1 eetlepel verse tijmblaadjes
2 dl (versgeperst) sinasappelsap
Vermeng alle ingrediënten tot een marinade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten