woensdag 26 januari 2011

Chocolade terrine met sinaasappel

6 personen.

10 bitterkoekjes of italiaanse amandelkoekjes,
5 eetlepels sinaasappellikeur,
300 gram pure chocolade,
375 gram mascarpone,
5 sinaasappels,
2 eetlepels suiker,
garneerchocolaatjes,
kleine cakevorm.

Bereidingswijze
Snijd de bitterkoekjes in kleine stukjes. Besprenkel ze met 2,5 eetlepel sinaasappellikeur. Breek de chocolade in een steelpan die in kokend water hangt ( au bain Marie ) en smelt deze al roerend. Roer de gesmolten chocolade door de mascarpone. Meng de bitterkoekjes met likeur erdoor. Schep de massa in een kleine cakevorm. Strijk de bovenkant plat en laat de terrine in de koelkast 2 uur opstijven. Boen de schil van 1 sinaasappel onder heet water schoon. Trek met de zesteur ( citroentrekker ) sliertjes van de schil of snijd de schil met een scherp mesje in flinterdunne reepjes en leg deze in ijskoud water. Pers de sinaasappel uit en schil de andere dik tot op het vruchtvlees. Snijd de partjes los uit de vliesjes en vang het sap op. Verwarm het sap met de suiker en de rest van de likeur en laat zachtjes 1 minuut koken. Roer de schilletjes erdoor. ( bewaar een beetje voor garnering ).
Verdeel de sinaasappelsaus over de borden. Zet de terrine uit de koelkast 10 seconden in een laagje heet water. Keer de terrine op een schaal. Snijd plakken met een natgemaakt scherp mes. Verdeel de plakken over de borden. Garneer met partjes sinaasappel en chocolaatjes.

Serveertips
Tip.
dit dessert is ook lekker met melkchocolade in plaats van pure chocolade. De terrine kan ook als 1 persoonsportie in een klein timbaaltje of bakje worden gemaakt.

Bereidingstijd ca 25 minuten,
en 2 uur opstijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten