woensdag 26 januari 2011

Rijstsalade met ananas, ham en noten

250 g meergranenrijst
(of basmatirijst of wilde rijst)
1 vlees- of kippenbouillontablet
50 g blanke rozijnen
1/2 l blik ananasstukjes op sap
1 eetl. zonnebloemolie
100 g ongezouten gemengde noten
(cashew, pecan, amandel, walnoot)
200 g reepjes of blokjes gekookte ham
voor de dressing:
1,5 dl ananassap
1 eetl. citroensap
2 eetl. notenolie
1 eetl. gembersnippers
1/2 theel. kaneelpoeder
peper en zout
2 eetl. gehakte peterselie of bieslook


Voorbereiden:
Kook de rijst met het bouillontablet volgens de aanwijzing op de verpakking. Schep de rozijnen erdoor en laat de rijst afkoelen. Giet de ananas af en vang het sap op voor de dressing. Rooster de noten in de olie in een koekenpan.

Bereiden:
Schep de ananasstukjes, ham en de helft van de noten door de rijst. Meng de ingrediënten voor de dressing en schep deze luchtig door de rijst. Garneer met de rest van de noten.

Variatie:
De ham kan worden vervangen door gerookte kipfilet. In plaats van ananas zijn perzik, mandarijn en sinaasappel ook heel lekker. Serveer er een sinaasappeldressing bij van 2 dl sinaasappelsap, 1 teentje knoflook, mespuntje cayennepeper, 1 dl olijfolie en zout. Voeg eens extra 2 stengels bleekselderij, in smalle boogjes gesneden, toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten