vrijdag 14 januari 2011

allerlei sauzen voor bij gepofte aardappels

Paprika-fetasaus: Pureer 2 geroosterde rode paprika's uit pot met 100 g Dodoni feta, 4 el Griekse yoghurt en 2 el olijfolie extra vierge. Breng op smaak met peper en eventueel een klein beetje zout.

Tzatziki: Meng 150 g Griekse yoghurt met 1 geperste teen knoflook, 1/2 komkommer zonder zaadjes in blokjes, 1/2 tl kaneel en zout en peper naar smaak. Bestrooi met 1 el verse dille.

Blauwaderkaassaus: Verkruimel 150 g blauwaderkaas (bijvoorbeeld Gorgonzola) en meng er 3 el (halfvolle) mayonaise door. Bestrooi met dunne ringetjes bosui.

Kruidenboter: Meng 125 g zachte boter met 1 geperste teen knoflook. Meng 4 el platte peterselie (fijngesneden, de takjes verwijderd) door de boter en breng op smaak met zout en peper.

Knoflooksaus: Meng 150 g yoghurt met 2 geperste tenen knoflook, 1 tl gemalen komijn en zout en peper naar smaak.

Kerrie-eiersaus: Fruit 1 el kerriepoeder met 1 gesnipperd sjalotje in 1 el olie. Prak 2 hardgekookte eieren fijn en meng ze met het kerriemengsel en 5 el mayonaise. Bestrooi met 1 el fijngesneden platte peterselie.

...met augurk en ei: Meng 4 augurken, in plakjes, met 2 hardgekookte eieren, in blokjes, met 2 el mayonaise. Breng het mengsel op smaak met zout en (versgemalen) peper en bestrooi het met 2 el fijngesneden verse peterselie.

...met cottage cheese en zalm: Schep 100 g cottage cheese, 50 g gerookte zalmsnippers, 1-2 el citroensap en 2 el fijngesneden verse dille door elkaar en breng het mengsel op smaak met zout en (versgemalen) peper.

...met kruidige tomatenblokjes: Schep 2 tomaten, ontveld en in blokjes, 2 el basilicumblaadjes, grofgescheurd, 1 el balsamicoazijn en 1/2 tl zeezout door elkaar en breng het mengsel op smaak met (versgemalen) peper. Garneer met enkele blaadjes basilicum.

Kruidenroom:
125 ml zure room
1/2 theel. mosterd
1 eetl. gehakte bieslook
(vers of diepvries)
1 eetl. gehakte peterselie
(vers of diepvries)
peper en zout
1 teentje geperste knoflook

Tonijnmayonaise:
klein blikje tonijn
2 gehakte lente-/bosuitjes
6 eetl. mayonaise
peper en zout
2 eetl. citroensap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten