zondag 13 februari 2011

Kaassoufflés met fijne kruiden

Bereidingstijd: 20 minuten 

Kooktijd: 30 minuten
Voor 4 personen
Ingrediënten:
25 g boter 

25 g bloem 

125 ml melk 

1 theelepel mosterd 

125 g geraspte kaas
1 theelepel fijnekruidenpoeder
(d.w.z. een mengsel van bieslook, kervel, peterselie en dragon)
3 grote eieren, dooiers en eiwitten gescheiden 

Zout
Versgemalen zwarte peper
Bereiding:
Laat de oven voorverwarmen op 180°C (thermostaat 6).
Vet de vier schaaltjes in.
Laat de boter smelten in een steelpan, voeg de bloem toe en maak een roux, door voortdurend gedurende 2 tot 3 minuten te roeren. Voeg de melk langzaam roerend toe. Breng aan de kook en zet het vuur lager om vervolgens nog één minuut te laten pruttelen.
Haal de pan van het vuur, voeg de mosterd, de kaas, de kruiden, een beetje zout en peper en tot slot de dooiers toe. Klop dit mengsel los totdat het helemaal glad is en laat afkoelen tot het lauw is.
Klop, als het mengsel is afgekoeld, de eiwitten heel stijf. Voeg voorzichtig een eerste lepel geklopte eiwit aan het mengsel toe, schep deze onder het mengsel en voeg de rest van het geklopte eiwit geleidelijk en vooral voorzichtig toe. Verdeel het mengsel over de vier schaaltjes en plaats deze meteen in het midden van de oven.
Laat 20 tot 25 minuten bakken, totdat de soufflés goed gerezen zijn en goudbruin gekleurd zijn.
Dien onmiddellijk op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten