zondag 13 februari 2011

Rabarbercrumble

Voor 4 personen 


De eerste oogst rabarber van de zomer is meestal zacht en zoet. Die moet u – indien mogelijk - absoluut gebruiken!
Dit toetje combineert rabarber met een dunne laag verkruimelde amandelkoekjes zoals amarettikoekjes (of bitterkoekjes).
Ze kunnen warm worden geserveerd, rechtstreeks in de ministoofpannen of koud zonder de pannetjes.
Basisingrediënten:
350 g jonge rabarber, geschild en schoongemaakt
Een klontje boter voor de ministoofpannen

Ingrediënten voor de siroop: 

15 g boter 

5 theelepels rodebessengelei 

2 theelepels suiker
Ingrediënten voor de crumble: 

75 g zachte boter

75 g suiker 

1 ei 

100 g bloem 

125 g amarettikoekjes (met amandelen) of bitterkoekjes, verkruimeld 

Een beetje poedersuiker
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180˚C (thermostaat 6 bij gasfornuizen of 170˚C bij heteluchtovens).
Snijd de rabarber in stukjes van 1 cm. Verdeel over vier beboterde ministoofpannen.
Meng voor de siroop de boter, de rodebessengelei en de suiker in een kleine steelpan en zet gedurende 5 minuten op een laag vuur.
Sprenkel de siroop met een lepel over de rabarber.
Klop voor de crumble de boter en de suiker samen tot een licht mengsel. Klop het ei erdoorheen en voeg vervolgens de bloem en de verkruimelde koekjes aan het mengsel toe, dat goed dik moet zijn.
Verdeel het mengsel over de vier ministoofpannen, en strijk het bovenste glad.
Plaats voor het gemak de ministoofpannen op de bakplaat van uw oven en laat gedurende 12-15 minuten bakken, totdat de crumble mooi bruin is en het toetje stevig aanvoelt als u een beetje druk op het oppervlak uitoefent.
Laat even afkoelen en bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker.
Tip:
Laat de cruble volledig afkoelen en plaats de ministoofpannen een paar uur in de koelkast als u hem koud wilt serveren.
Ga met een mes tussen de wand van de ministoofpannen en het toetje.
Keer ten slotte de ministoofpannen om op een bord, om de rabarbercrumble eruit te halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten