zondag 13 februari 2011

Sint-jakobscrumble met preiroom

Een mooie combinatie van zeer verschillende texturen om ieders eetlust op te wekken.
Bereidingstijd: 20 minuten 

Kooktijd: 25 minuten
Voor 6 personen
Basisingrediënten:
6 sint-jakobsnoten met koraal
1 preiwit
1 lente-ui 

10 g boter 

10 cl vloeibare room 

3 eetlepels citroensap 

1 eetlepel fijngehakte kruiden (bieslook, kervel, peterselie en dragon)
Fijn zout
Versgemalen zwarte peper
Ingrediënten voor de crumble:
50 g bloem 

15 g boter 

25 g Mimolette 

15 g Parmezaanse kaas
Bereiding:
Was en schil het preiwit en de ui. Snijd ze vervolgens in dunne plakjes.
Doe ze met boter in een koekenpan met antiaanbaklaag. Voeg zout en peper toe. Laat ze op een matig vuur gedurende ongeveer 10 minuten bakken. Roer regelmatig om.
Verwarm de oven voor op 190°C (thermostaat 6).
Smeer 6 kleine schaaltjes lichtjes met olie in en schik de gekookte groenten daarin.
Spoel de sint-jakobsnoten en het koraal snel onder koud water en dep ze vervolgens droog met keukenpapier. Doe ze in een hete koekenpan en schroei ze op een hoog vuur gedurende 30 seconden aan elke kant dicht. Schik ze dan op de groenten in de schaaltjes.
Meng in een kom de vloeibare room, zout en peper, citroensap en fijngehakte kruiden. Giet vervolgens dit roommengsel over de sint-jakobsschelpen heen.
Bereid de crumble door de Parmezaanse kaas, de Mimolette, de bloem en de boter met een blender te mixen. Mix deze ingrediënten ten minste 1 minuut, totdat zij een egaal korrelige textuur hebben.
Verdeel de crumble over de schaaltjes.
Laat de schaaltjes 15 minuten in de oven bakken totdat de korst knapperig is.
Serveer warm recht uit de oven.
Variatietip:
U kunt de sint-jakobsschelpen vervangen door grijze garnalen, langoustinevlees of zelfs gerookte zalm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten