dinsdag 15 februari 2011

Aardbeiencharlotte

nagerecht bereiden 5 min, voorbereiden 40 min, wachten 240 min 6 personen


18 blaadjes gelatine wit
200 g suiker
750 g aardbeien
3 el amandellikeur (slijter) of amaretto
600 ml geslagen room (23 % vet)
1/2 tl zonnebloemolie
ca. 20 lange vingers
Materialen
soufflévorm (inhoud 1,5 liter), staafmixer of keukenmachine
Voorbereiden
1. Week de blaadjes gelatine 5 min. in ruim koud water. Breng in een pannetje 100 ml water aan de kook en los hierin de suiker op. Laat dit iets afkoelen. Knijp de blaadjes gelatine uit en los ze in het suikerstroopje op. Laat het stroopje nog iets afkoelen. 2. Maak de aardbeien schoon en houd eventueel een paar aardbeien achter voor de garnering. Pureer de aardbeien met de likeur in de keukenmachine of met de staafmixer. Meng in een ruime kom de aardbeienpuree met het suikerstroopje. Laat dit afkoelen tot het de dikte van yoghurt heeft. 3. Vet de bodem van de vorm in met olie. Zet de lange vingers met de suikerkant naar buiten langs de wand van de vorm. Gebruik een prop keukenpapier om de lange vingers tijdelijk op hun plaats te houden. 4. Klop als het aardbeienmengsel lobbig genoeg is, de room bijna stijf. Leg de room op de aardbeienpuree en spatel alles heel luchtig door elkaar. 5. Haal de prop keukenpapier uit de vorm. Schep het aardbeienmengsel erin. Tik de vorm even voorzichtig op het aanrecht, zodat eventuele luchtbelletjes verdwijnen. Zet de vorm in de koelkast en laat de pudding in ca. 4 uur opstijven.

Bereiden
6. Houd de vorm enkele tellen in een bak met warm water. Leg een bord op de vorm, schud even en laat de pudding op de schaal glijden. Garneer de charlotte met de achtergehouden aardbeien.

Tip

Maak de schaal waarop de pudding wordt gestort iets vochtig. Dan kunt u de pudding nadat deze is gestort precies in het midden van het bord schuiven.

Een charlotte ziet er altijd spectaculair uit, gegarandeerd geslaagd voor een feestje. Het kost wel even wat tijd, maar daar staat tegenover dat hij daarna alleen maar uit de koelkast gehaald hoeft te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten