vrijdag 8 april 2011

Pruimenjam met gekonfijte gember

3potten jam

•1 kg mirabelpruimen (dat is 900 g zonder pitten)
•het sap van 1 citroen
•600 g rietsuiker
•75 g gekonfijte gember, in kleine stukjes
voorbereiden
Spoel de pruimen onder de kraan en dep ze droog. Haal er de pitten uit en sprenkel dan het citroensap over de pruimen.
Schep de helft van de pruimen in een kom en strooi er de helft van de rietsuiker over. Verdeel er een tweede laag pruimen
over en strooi daar de rest van de suiker over. Dek de schaal af met plasticfolie en laat de inhoud 2 uur marineren op een
koele plaats. Zo zullen de pruimen hun vocht afgeven, dat door contact met de suiker in een dikke siroop verandert.
bereiden
Meng de pruimen met hun siroop. Doe het mengsel in een pan met dikke bodem en breng aan de kook. Laat alles
ongeveer 10 minuten zachtjes sudderen, waarbij je zo nodig afschuimt.
Doe de stukjes gember in de pan en laat alles nog 10 tot 15 minuten sudderen.
Controleer de dikte van de jam door een paar druppels op een koud schoteltje te laten vallen. Als de jam meteen stolt en
dikker wordt, is hij klaar. Controleer als dat niet het geval is opnieuw na 2 tot 4 minuten.
Verdeel de pruimenjam over 3 of 4 schone en droge potten. Sluit de potten onmiddellijk af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten