vrijdag 8 april 2011

Uiensoep à la Les Halles

6personen

•1¼ kg uien
•45 g roomboter
•1 eetlepel plantaardige olie
•een snufje suiker
•500 ml lichte rode of droge witte wijn
•2 liter runderbouillon
•1 laurierblad
•6 dikke sneden landelijk brood, elke snee ca. 4 cm dik
•375 g Comté of Gruyère, geraspt
bereiden
Snijd met een mandoline of een vlijmscherp mes de uien in de lengte in flinterdunne plakken. Zet weg.
Laat in een grote, zware steelpan op matig vuur de boter met de olie smelten. Schep er de ui door en leg er het deksel
op. Schep af en toe om, voeg de suiker en wat zout en peper toe en laat 25 tot 30 fruiten tot de uien botergaar,
goudbruin en licht gekarameliseerd zijn.
Giet er de wijn bij. Draai het vuur hoger en laat 8 tot 10 minuten koken tot de wijn voor de helft is ingekookt. Voeg de
bouillon en het laurierblad toe. Draai het vuur matig en laat de soep ca. 45 minuten zonder deksel sudderen tot hij donker
van kleur en vol van smaak is. U kunt als het vocht te snel verdampt een beetje water toevoegen, het deksel op de pan
leggen en verder laten sudderen.
Verwarm vlak voor het serveren de oven voor op 200 °C. Schik de sneden brood op een bakplaat en rooster ze onder een
keer omdraaien 3 tot 5 minuten per kant in de oven tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Neem ze uit de oven.
Verwijder het laurierblad uit de soep en gooi het weg. Schep de uiensoep in vuurvaste soepkommen en zet ze op een
bakplaat. Leg een snee toost op elke kom soep en verdeel er de kaas over. Zet 10 tot 15 minuten in de oven tot de kaas
gesmolten is en de randen van de toost goudbruin zijn. Neem uit de oven en dien onmiddellijk op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten