maandag 28 februari 2011

Griekse appeltaart

100 g rozijnen
3 friszoete en stevige appels, (bijv. golden delicious)
1 el kaneel
130 g suiker
3 el honing
1 bakje walnoten (100 g), grof gehakt
1 citroen, schoongeboend
100 g boter, op kamertemperatuur, + extra om in te vetten
3 eieren
125 g bloem
1 tl bakpoeder
1 pak filodeeg (diepvries), ontdooid
poedersuiker om te bestrooien
Materialen
bakpapier, kwast, springvorm (doorsnede 26 cm)
Bereiden
Wel de rozijnen in warm water. Snijd de appels in vieren. Verwijder de klokhuizen en snijd de parten in dunne schijfjes. Meng in een schaal met de kaneel, 30 g suiker, de honing, de walnoten en de (uitgelekte) rozijnen. Verwarm de oven voor op 160 graden. Rasp de gele schil van de citroen. Klop met een mixer de boter, 100 g suiker, de citroenrasp, een mespunt zout, 2 eieren, de bloem en het bakpoeder tot een glad beslag. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand in met boter. Klop het laatste ei los. Leg een vel filodeeg middenin de springvorm en bestrijk met ei. Leg een tweede vel er haaks op en bestrijk ook met ei. Snijd de overige vellen op de vouwlijnen in 3 repen en snijd deze in de breedte doormidden. Bekleed hiermee de rand van de springvorm: bestrijk de vellen met ei en plak ze dakpansgewijs, van onder naar boven, op elkaar, zodat het deeg over de rand hangt. Schep het beslag in de vorm en strijk glad. Verdeel het appelmengsel erover. Vouw het deeg over de vulling naar binnen, laat in het midden onbedekt. Bak de taart in 70 min. goudbruin; dek af met aluminumfolie als hij te snel kleurt. Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten