zondag 3 april 2011

Labneh (kaas van uitgelekte yoghurt)

1 liter volle yoghurt
1/4 theel zout

Meng de yoghurt met het zout, bekleed een vergiet met een lap vochtig kaasdoek (of schone theedoek), schep de
yoghurt erin en dek af met folie of een vochtige doek. Hang de vergiet in een grote kom en laat de yoghurt in de koelkast
een nacht uitlekken.
Echt Libanees is een salade-dip van labneh vermengd met fijngesneden groenten en kruiden. Gebruik bijvoorbeeld
bleekselderij, komkommer, tomaat, bosui, paprika en/of dille, peterselie en koriander. Breng op smaak met zout, peper,
olijfolie, citroensap en evt. wat knoflook. Serveer het als voorgerecht met warm pitabrood, of als bijgerecht bij een
Arabisch getint maal.

Als labneh nog langer uitlekt (een dag of twee) kun je er balletjes van rollen ter grootte van een pingpongbal. Ze vormen
een mooi voorgerecht, overgoten met olijfolie en bestrooid met paprikapoeder.
Balletjes labneh (labneh makbous bi zayt) worden soms geconserveerd in olijfolie, samen met takjes tijm en hete
pepertjes. Laat de balletjes daarvoor eerst twee dagen drogen op een koele plaats, bijvoorbeeld tussen twee theedoeken
in de koelkast. Doe ze over in een brandschone pot en overgiet ze met olijfolie. In de koelkast bljven ze ongeveer vijf
weken goed.
In Syrië smeert men de labneh graag op pitabrood, waarna het geheel stevig wordt opgerold. Labneh kan ook zoet
worden gegeten met yoghurt en kaneel. In dat geval wordt de yoghurt voor het uitlekken niet vermengd met zout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten