zondag 1 mei 2011

Karamel-sinaasappels met sinaasappelroom


4 personen

4 navelsinaasappels
100 g suiker
50 ml kokend water
voor de sinaasappelroom:
100 ml vers sinaasappelsap
2 eetl. cognac
1 eetl. suiker
200 ml slagroom (Melkan)


Bereiden:
Boen een sinaasappel goed schoon en rasp het oranje deel van de schil. Snijd de rest van de schillen rondom af tot aan het vruchtvlees van de sinaasappels. Zet de sinaasappels in een schaal. Doe de suiker met 3 eetlepels water in een pan en laat op middelhoge stand al roerende smelten. Laat de suikersiroop karameliseren tot een goudgele kleur en roer er dan van de warmtebron af het kokende water en 2/3 van de sinaasappelschil door. Pas hierbij op voor opspattend karamel. Zet terug op de warmtebron en kook zachtjes tot de siroop weer helder is. Giet de siroop over de sinaasappels en laat afkoelen. Draai ze met behulp van twee lepels af en toe voorzichtig om. Roer ondertussen het sinaasappelsap los met de cognac, de rest van de schil en suiker tot de suiker is opgelost. Giet de slagroom erbij en klop met een mixer tot de room lobbig is. Dit kan wel bijna 10 minuten duren. Serveer de room bij de karamel-sinaasappels en serveer direct.

Tip:
U kunt de cognac weglaten voor een alcoholvrije versie.

Variatie:
Lekker met een krokant koekje en wat geraspte witte chocolade of amandelschaafsel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten