dinsdag 22 februari 2011

Carrot cake (wortelcake)

1 kleine winterwortel (ca. 200 g)
200 g boter
150 g fijne kristalsuiker
2 eieren
200 g zelfrijzend bakmeel
1 theelepel kaneel
125 g blanke rozijnen (zakje a 250 g)
100 g verse roomkaas (kuipje a 150 g)
125 g poedersuiker (strooibus a 250 g)
1 zakje vanillesuiker
Materialen
bakpapier
ingevet vierkant bakblik, 20 x 20 cm
Voorbereiden
Oven voorverwarmen op 175 °C. Bakpapier op bodem van bakvorm leggen. Wortel dun schillen en dan raspen. (In magnetron) 150 g boter smelten. In kom gesmolten boter, geraspte wortel, suiker, mespunt zout en eieren met mixer of garde mengen.

Bakmeel boven ei-wortelmengsel zeven en kaneel erdoor kloppen. Rozijnen erdoor roeren en beslag in bakvorm gieten.

Wortelcake in midden van oven in ca. 45 min. goudbruin en gaar bakken. Gaarheid testen door in cake te prikken met satéstokje (het stokje moet schoon uit de cake komen). Cake uit oven nemen en minstens 1 uur laten afkoelen.

Bereiden
Rest van boter zacht laten worden (niet smelten). Roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker met mixer erdoor roeren, tot glad glazuur ontstaat. Cake uit bakvorm nemen en op serveerschaal leggen. Glazuur met spatel over cake uitstrijken, glazuur langs rand laten druipen. Cake nog 15 min. in koelkast zetten, zodat het glazuur weer wat opstijft (het glazuur wordt niet hard).

Cake in 4 blokken snijden en deze diagonaal of recht halveren. Of serveer de wortelcake als petit-fours. Maak dan wel anderhalf keer zoveel glazuur. Snijd de cake voor het glazuren in 16 blokjes, bestrijk ze met glazuur en leg elk blokje in een papieren cakevormpje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten