dinsdag 22 februari 2011

Coq au vin (Kip in rode-wijnsaus)

hoofdgerecht bereiden 80 min, voorbereiden 10 min 4 personen

B
1 grote braadkip (ca. 1500 g)
100 g ontbijtspek
4 worteltjes
10 sjalotjes
1 rode ui
1 bakje kastanjechampignons (250 g)
2 teentjes knoflook
2 eetlepels (arachide)olie
20 g roomboter
zout en versgemalen peper
2 eetlepels bloem
4 dl volle rode wijn (Bourgogne)
1 pot gevogeltefond (380 ml)
1 laurierblad
1 takje tijm
suiker
4 takjes peterselie
Materialen
keukenpapier
scherp vleesmes
Voorbereiden
Kip met scherp mes (of wildschaar) in 10 stukken verdelen (drumsticks, dijen, vleugels, borst- en rugdelen). Spek in reepjes snijden. Worteltjes schoonmaken, wassen en in dikke plakjes snijden. Sjalotjes en ui pellen. Ui en 2 sjalotjes fijnsnipperen. Champignons schoonvegen met keukenpapier en halveren. Knoflook pellen en fijnhakken.

Bereiden
In grote braadpan olie verhitten. Spek ca. 1 minuut bakken en met schuimspaan uit pan scheppen. Helft van boter in pan doen en stukken kip op halfhoog vuur rondom bruin bakken. Met schuimspaan uit pan nemen en bestrooien met zout en peper. Hele sjalotten in 2 à 3 minuten lichtbruin bakken. Uit pan nemen. In braadvet ui- en sjalotsnippers en wortel zachtjes bakken zonder te kleuren. Knoflook kort meebakken. Bloem erdoor roeren en ca. 30 seconden zachtjes meebakken. Scheutje voor scheutje wijn erdoor roeren tot gebonden saus ontstaat. Toevoegen: fond, laurier, tijm, mespunt suiker, 2 takjes peterselie, zout en peper. Aan de kook brengen en stukken kip erbij doen. Kip afgedekt in ca. 50 minuten zachtjes gaar stoven. Intussen rest van boter verhitten en champignons rondom bruin bakken. Laurier, tijm en peterselie uit kipschotel nemen. Toevoegen: champignons, spek en hele sjalotten. Gerecht nog ca. 10 minuten doorstoven. Op smaak brengen met zout, peper en suiker. Kort voor opdienen rest van peterselie erboven fijn knippen. Lekker met gekookte aardappels en groene salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten