dinsdag 22 februari 2011

Eendenborstfilet met appeltjes en stroop

2 eendenborstfilets (a 300 g)
gemalen piment
3 stevige appels (Elstar Braeburn)
3 el sherryazijn of appelazijn
3 el appelstroop
1 tl verse oregano, fijngehakt
1 bosuitje, in dunne ringetjes
Bereiden
1. Snijd de vetlaag van de eendenborstfilets met een scherp mes tot op het vlees kruiselings om de centimeter in. Wrijf de vleeskant in met zout, peper en een beetje piment. 2. Verwarm een hapjespan en leg de filets op de vetkant in de pan. Bak de vetkant op matig vuur in ca. 8 min. knapperig bruin. Keer de eendenborstfilets en bak de vleeskant in ca. 4 min. mooi bruin. 3. Schil intussen de appels, halveer ze, verwijder het klokhuis en snijd de appelhelften in dunne partjes. 4. Leg de eendenborstfilets op een plank, dek ze af met aluminiumfolie en laat ze ca. 5 min. rusten. 5. Giet het vet op 2 el na uit de pan. Schep de appeltjes door het bakvet. Voeg de azijn, appelstroop en oregano toe en breng alles aan de kook. Leg de deksel op de pan en laat de appelpartjes in 4 min. beetgaar worden. 6. Snijd intussen de eendenborstfilet in dunne plakjes en leg de plakjes dakpansgewijs op 4 warme borden. Breng de appeltjes op smaak met zout en peper en roer de bosui erdoor. Schep de appelpartjes naast het vlees. Lekker met knolselderijpuree en spruitjes.

Tip

Snijd het vet van de eendenborst niet weg, zonde! Bak de vetkant op een matig vuur zodat het wegsmelt, de eend krijgt zo een krokant en smaakvol korstje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten