maandag 10 januari 2011

Pane d'oro

Benodigdheden:
--------------

45 gr verse gist of 1.5 el gedroogde gist
6 eierdooiers
1 tl vanille essence
geraspte schil van 1 citroen
50 gr fijne witte suiker
350 gr bakkersbloem
1/2 tl zout
175 gr zachte boter
vanillesuiker om te bestuiven

Bereiding:
----------

Doe in een kom 3 el lauw water en strooi de gist erbij. Gebruikt u
gedroogde gist, laat het mengsel dan 15 minuten staan tot zich schuim
vormt. Klop er de eierdooiers, het citroenraspsel, de vanille en suiker
door. Voeg 225 gr gezeefde bloem en het zout toe en roer tot een zacht
beslag. Snijd 150 gr boter in stukjes en klop ze erdoor. Voeg
geleidelijk de resterende bloem toe naamate het deeg plakkerig wordt.
Kneed het deeg tot het elastisch is en laat het afgedekt met ingevette
plastic folie rijzen tot het dubbele volume.
Sla het deeg in en druk de luchtbellen eruit. Laat de resterende boter
smelten en vet hiermee een geribbelde briochevorm van 20 cm in.
Leg het deeg in de vorm en laat het rijzen tot het dubbele volume.
Verwarm de oven voor op 200¯C.
Bak het brood 10 minuten. Bestrijk het met de laatste gesmolten boter.
Zet de oven op 180¯C en bak het brood nog 30 minuten tot een ingestoken
satepen er schoon uitkomt. Laat het brood 5 minuten afkoelen in de vorm,
stort het op een rooster en laat afkoelen. Bestrooi het brood met
vanillesuiker.

Voor: 1 brood

Geen opmerkingen:

Een reactie posten