Benodigdheden:
  --------------
  1 el gedroogde gist plus 1 theelepel suiker of 25 gr verse gist
  1.5 dl lauw water
  1 theelepel honing
  1 theelepel melassestroop
  175 gr bakkersbloem
  350 gr roggemeel
  1 theelepel zout
  15 gr karwijzaad (desgewenst)
  1.5 dl biogarde yoghurt
  Bereiding:
  ----------
  Meng de gedroogde gist, suiker en het water. Laat 10 minuten rusten tot
  zich schuim vormt. Of maak de verse gist aan met het water. Roer er de
  honing en stroop door. Meng de meelsoorten en het zout in een kom. Voeg
  desgewenst het karwijzaad toe. Roer het meel met het gistpapje en de
  yoghurt tot een zacht deeg. Kneed 5 minuten op een met bloem bestoven
  werkvlak. Leg het deeg in de kom en laat het afgedekt met ingevette
  plastic folie rijzen tot het dubbele volume. Sla het deeg in en druk er
  de luchtbelle uit. Vorm een rond brood en leg het in een ingevette
  broodvorm van 1 liter. Prik er met een vork gaatjes in en laat het
  afgedekt 35 minuten rijzen.
  Verwarm de oven voor op 200 ¯C en bak het brood 50 minuten. Laat het de
  laatste 5 minuten bakken zonder vorm. Laat het brood afgedekt met een
  theedoek afkoelen op een rooster.
  Voor: 1 brood van circa 500 gr
Geen opmerkingen:
Een reactie posten