maandag 10 januari 2011

Licht roggebrood

Benodigdheden:
--------------

1 el gedroogde gist plus 1 theelepel suiker of 25 gr verse gist
1.5 dl lauw water
1 theelepel honing
1 theelepel melassestroop
175 gr bakkersbloem
350 gr roggemeel
1 theelepel zout
15 gr karwijzaad (desgewenst)
1.5 dl biogarde yoghurt

Bereiding:
----------

Meng de gedroogde gist, suiker en het water. Laat 10 minuten rusten tot
zich schuim vormt. Of maak de verse gist aan met het water. Roer er de
honing en stroop door. Meng de meelsoorten en het zout in een kom. Voeg
desgewenst het karwijzaad toe. Roer het meel met het gistpapje en de
yoghurt tot een zacht deeg. Kneed 5 minuten op een met bloem bestoven
werkvlak. Leg het deeg in de kom en laat het afgedekt met ingevette
plastic folie rijzen tot het dubbele volume. Sla het deeg in en druk er
de luchtbelle uit. Vorm een rond brood en leg het in een ingevette
broodvorm van 1 liter. Prik er met een vork gaatjes in en laat het
afgedekt 35 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 ¯C en bak het brood 50 minuten. Laat het de
laatste 5 minuten bakken zonder vorm. Laat het brood afgedekt met een
theedoek afkoelen op een rooster.

Voor: 1 brood van circa 500 gr

Geen opmerkingen:

Een reactie posten