maandag 10 januari 2011

Zuurdesembrood

Benodigdheden:
--------------

Voor het startdeeg:

1 el gedroogde gist
4.5 dl lauw water
1 tl suiker
225 gr volkorenmeel

Overige ingredienten:

800 gr mengsel van volkorenmeel en bakkersbloem
1 el zout
1 el bruine basterdsuiker
1 tl dubbelkoolzure soda

Bereiding:
----------

Eerste dag:
Maak het startdeeg. Laat de gist oplossen in het water. Strooi de suiker
erover en laat het papje 10 minuten rusten tot zich schuim vormt. Roer
er het meel door en laat het papje afgedekt met een doek 2 dagen staan
bij kamertemperatuur. Het startdeeg zal eerst flink opkomen en bellen
vormen om vervolgens in te zakken tot een grijze vloeistof.

Derde dag:
Zeef 350 gr van het meelmengsel met het zout, de suiker en soda in een
kom. Voeg 2.25 dl startdeeg en 1.5 dl water toe. Roer het deeg om en
laat het vervolgens afgedekt met een doek 24 uur rijzen bij
kamertemperatuur. Na afname van 2.25 dl startdeeg moet u het aanvullen
met een mengsel van 1 deel meel en 2 delen lauw water (bijvoorbeeld 2 dl
water en 100 gr meel). Roer dit mengsel door het startdeeg en bewaar het
startdeeg tot later gebruik in de koelkast.

Vierde dag:
Voeg het resterende meel en 1.75 dl water toe aan het deeg en kneed tot
het deeg zacht is. Vorm twee ballen en plaats deze op een ingevette
bakplaat. Laat ze afgedekt met een vochtige doek in 2 tot 4 uur rijzen
tot het dubbele volume.
Verwarm de oven voor op 220¯C. Bestrijk de broden met zout water en maak
schuine inkervingen. Bak de broden 8 minuten. Draai de oventemperatuur
terug tot 200¯C en bak de broden nog 40 minuten.

Voor: 2 broden van circa 500 gr

Geen opmerkingen:

Een reactie posten