maandag 31 januari 2011

Koffie met diverse smaakjes

Advocaatkoffie
Meng in een hoge mok 3 eetlepels advocaat met 1 eetlepel vanillesuiker en roer met hete koffie. Voeg een toef gezoete slagroom toe en schep er een lepeltje advocaat op.

Afrikaanse koffie
Klop ¾ kop hete sterke koffie op met 1 koffielepel rietsuiker, 2 eetlepels verse room en 1 eetlepel cacoacrème en giet in een hoog glas. Bestuif met cacaopoeder en schep er naar wens een toef gezoete slagroom op.

Bulgaarse koffie
Klop 2 eetlepels Bulgaarse yoghurt op met 1 eetlepel fijne griessuiker en ½ kop sterke koude koffie. Giet dit in een hoog glas.

Café Borgia
100 gram pure chocolade, suiker of honing, 4 el room, 1/2 liter koffie
Breek de reep chocolade in stukjes en smelt deze in eenpannetje of magnetron. Roer er wat suiker, honing of zoetstof door en de 4 el room. Schenk er al roerende scheutje voor scheutje de koffie bij. Goed romig kloppen. In vier koppen schenken. Eventueel nog wat geklopte slagroom erop doen en met wat kaneel- of cacaopoeder garneren.

Café Brulé
Een spectaculaire koffie om uw gasten mee te verwennen na het eten!
3 koppen sterke koffie, 1 kop brandy, 3 el suiker, 1 tl geraspte sinaasappelschil, 1/2 tl geraspte citroenschil, 6 kruidnagels, 1 kaneelstokje, 1 tl. vanille extract
Verwarm in een pannetje de brandy, suiker, sinaasappelschil en citroenschil, kruidnagel, kaneelstok en vanille. Laat het niet koken. Wanneer het brandymengsel heet is, giet u het in de vuurvaste kom.
Verduister de kamer en steek voorzichtig de brandy aan met een lange lucifer. Laat de brandy 1 minuut branden. Giet voorzichtig de hete koffie over de vlammen en roer het geheel. Serveer in kleinekopjes.

Café Brulot uit New-Orleans
Meng in een hoog hittebestendig glas 2 eetlepels cointreau met 2 eetlepels verse room en wat geraspte sinaasappelschil. Giet er hete sterke koffie over, roer en garneer met een toef gezoete slagroom en wat gekonfijte sinaasappelsnippers.

Café Français
Doe een schep suiker of een klontje in een hittebestendig glas. Breng 1/3 glas cognac tot tegen het kookpunt en flambeer. Giet in het glas en leng aan met 2/3 sterke hete koffie. Laat vervolgens de bolle kant van een lepel licht opgeklopte gezoete slagroom op de koffie lopen.

Café Glacé
Zet een kop sterke (espresso)koffie en laat afkoelen. Giet wat van de koffie in een hoog glas en voeg 1 bol vanille-ijs toe. Vul de resterende koffie erbij en schep er een toef gezoete slagroom op. Serveer met een lepel en een rietje.

Café Français
Doe een schep suiker of een klontje in een hittebestendig glas. Breng 1/3 glas cognac tot tegen het kookpunt en flambeer. Giet in het glas en leng aan met 2/3 sterke hete koffie. Laat vervolgens de bolle kant van een lepel licht opgeklopte gezoete slagroom op de koffie lopen.

Café Glacé
Zet een kop sterke (espresso)koffie en laat afkoelen. Giet wat van de koffie in een hoog glas en voeg 1 bol vanille-ijs toe. Vul de resterende koffie erbij en schep er een toef gezoete slagroom op. Serveer met een lepel en een rietje.

Espresso Long Nights
40 ml koffie met suiker, 100 ml espresso, 2 eierdooiers, 30 gram suiker, Mespunt kardemom
Klop de eierdooier samen met de suiker licht op, zodat er een romig mengsel ontstaat. Doe het mengsel in een kom en plaats deze boven een pan met kokend water. Voeg de espresso al roerende toe aan het mengsel en klop het op totdat er een romige substantie ontstaat. Giet de'gewone' koffie met suiker en kardemom in een glas en schenk vervolgens de opgeklopte en schuimige espresso erbij. Serveer de espresso Long Night heet!

Italiaanse honingkoffie
Meng in een kopje 1 eetlepel vloeibare acaciahoning met 1 koffielepel vanillesuiker. Breng melk al kloppend met de garde schuimend aan de kook. Vul het kopje tot net over de helft met hete, sterke (espresso)koffie en voeg dan de melk toe.

Koffie Cubana
Meng in een kopje 1 eetlepel bruine rietsuiker met ½ borrelglaasje bruine rum. Vul bij met hele sterke hete koffie tot 2 centimeter onder de rand en giet de schuimende opgeklopte kokende melk erover.

Koffie Grog
Breng ¼ liter volle melk aan de kook met een geraspte citroenschil, 50 gram griessuiker, een mespunt kaneel en een mespunt kruidnagel. Meng 1 deciliter cognac met 1 deciliter sterke hete koffie en giet in een hoog hittebestendig glas. Vul bij met kokende gezeefde melk en strooi er chocoladeschilfers over.

Koffie Marrakech
Breng ¼ liter water aan de kook met de schil van 1 sinaasappel en ¼ gespleten vanillestokje. Laat 15 minuten trekken van het vuur, zeef het en zet hiermee koffie. Giet in een kop of hoge mok en voeg naar smaak suiker toe. Schep er een toef slagroom op die is gezoet met vanillesuiker en een beetje sinaasappelsiroop. Bestrooi met gekonfijte sinaasappelsnippers.

Koffie van de keizer
Klop 1 eierdooier met 1 eetlepel verse room. Giet er een kop sterke koffie over, voeg suiker naar smaak toe en als laatste voegt u een scheutje cognac erbij.

Kokoskoffie
Meng 2 eetlepels verse room met 2 eetlepels kokosmelk en doe in een hoog hittebestendig glas. Vul bij met sterke hete koffie en schep er een toef gezoete slagroom op. Strooi er als laatste geraspte kokosnoot over.

Luikse koffie
Zet sterk gezoete koffie, roer er een borrelglaasje streekjenever door en laat al dan niet afkoelen. Schep 2 bolletjes mokka-ijs in een hoog glas en giet de koffie erover. Garneer met een toef slagroom en een beetje cacaopoeder.

Mexicaanse koffie
Die 1 koffielepel geraspte chocolade in een kop of hoog glas en bestuif met een beetje kaneel. Giet tot 2 centimeter onder de rand de vrij sterke hete (espresso)koffie erover. Roer er 1 eetlepel rum door en 2 eetlepels opgeklopte slagroom. Strooi er geraspte chocolade over.

Musketierkoffie
Meng in een hoog hittebestendig glas 1 eetlepel bruine kandijsuiker met 2 eetlepels verse room Vul bij met hete sterke koffie en voeg een flinke scheut armagnac toe.
Normandische koffie
Doe 1 eetlepel kandijsuiker in een hoog hittebestendig glas en giet er 1 borrelglaasje geflambeerde calvados over. Blus met hete sterke koffie en laat over de bolle kant van een lepel licht opgeklopte gezoete slagroom op de koffie lopen.

Parijse Roomkoffie
Breng 2 eetlepels volle melk aan de kook met 1 eetlepel suiker en laat al kloppend licht afkoelen. Meng met 1 eetlepel verse room en giet de sterke hete koffie erover.

Satanskoffie
Meng in een hoog hittebestendig glas 2 eetlepels gembersiroop en ½ borrelglas rum. Vul tot 3 centimeter onder de rand met hete koffie. Meng zoete slagroom met een snuifje cacaopoeder en schep een toef op de koffie.

Sinaasappelkoffie
Zet een kop sterke (espresso)koffie en laat afkoelen. Schep 1 bol vanille-ijs in een hoog glas en giet de koffie erover met een scheut sinaasappellikeur. Garneer met een toef gezoete slagroom.

Wiener Kaffee
Klop 1 kleine eierdooier schuimig met 1 eetlepel griessuiker en meng onder voortdurend roeren een gelijke hoeveelheid hete melk en hete sterke koffie door het eimengsel. Giet over in een hoog glas en garneer met een toef gezoete slagroom. Dit is ook mogelijk in koude variant: Weense IJskoffie.

Winterkoffie
per koffieschepje 1/4 theelepel koekkruiden en wat sinaasappelrasp toevoegen. In elk kopje 2 el sinaasappellikeur en 1 el bruine suiker scheppen. Dikvloeibare slagroom erop scheppen. Schijf sinaasappel aan de rand

Geen opmerkingen:

Een reactie posten