donderdag 13 januari 2011

Salade met bospaddenstoelen en gekonfijte sjalotjes

Voorgerecht voor 4 personen

12 sjalotjes, gepeld
50 g boter of vloeibaar bakproduct
100 ml rode wijn
100 ml vleesbouillon (van tablet)
250 g gemengde bospaddenstoelen
(kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitakes)
1 eetl. olijfolie
zout en versgemalen peper
100 g magere gerookte spekblokjes
2 teentjes knoflook, gehakt
100 ml witte wijn
1 eetl. balsamicoazijn
125 g gemengde bladsla
2 lente-/bosuitjes, in ringen of 2 eetl.
gehakte peterselie


Bereiden:
Halveer de sjalotjes of snijd ze in vieren. Verhit de boter en bak ze hierin lichtbruin. Giet de wijn en bouillon erbij en bak zachtjes tot het vocht bijna verdampt is. Borstel of veeg de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes of repen. Verhit de olijfolie en bak hierin de paddenstoelen, bestrooid met zout en peper, 2 minuten op een lage stand en schep ze uit de pan. Bak de spekblokjes krokant in het bakvet. Voeg knoflook, wijn, balsamicoazijn en de paddenstoelen toe en stoof 2 minuten zodat de wijn iets verdampt. Verdeel de sla over de borden. Leg het paddenstoelenmengsel en de gekonfijte sjalotjes erop en sprenkel het bakvocht erover. Bestrooi met bosui of peterselie.

Tip:
Voeg 1 theelepel honing bij de sjalotjes.

Variatie:
Breid de salade eens uit met verkruimelde roquefort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten