maandag 10 oktober 2011

Aubergine-gehakttaart

7 vellen fillobladerdeeg (diepvries)
1 aubergine
75 gr rozijnen
1 blik gepelde tomaten (netto 400 gr)
5 eetlepels (olijf)olie
300 gr rundergehakt
1 theelepel kaneelpoeder
zout, (zwarte) peper
2 eieren
3 preien (Ò 400 gr)
(1/2 eetlepel boter om in te vetten)
een springvorm, doorsnede Ò 24 cm
aluminiumfolie

Laat het fillodeeg in Ò 2 uur volgens de gebruiksaanwijzing ontdooien.
Was de Aubergine, maak hem schoon en snijd hem in blokjes.
Was de rozijnen en laat ze in een zeef uitlekken.
Laat de tomaten uitlekken en vang hierbij 4 eetlepels vocht op (de rest
wordt niet gebruikt).
Snijd de tomaten in stukken.
Verhit in een braadpan 1 eetlepel olie en bak het gehakt in Ò 2 minuten rul.
Verwarm de oven voor op 175¯C.
Schep het gehakt uit de pan, bak de aubergineblokjes met het kaneelpoeder in
dezelfde pan in Ò 3 minuten bruin, neem dan de pan van het vuur en schep er
de tomaat, het gehakt en de rozijnen door.
Breng het gehaktmengsel op smaak met zout en peper.
Roer in een kommetje de eieren met het tomatenvocht los en schep dit door
het gehaktmengsel.
Vet de vorm in.
Leg het fillodeeg stergewijs op elkaar en bestrijk hierbij elke laag dun met
olie (houd 1 eetlepel olie achter).
Bekleed de vorm met de deegstapel en laat hierbij het deeg iets over de rand
hangen.
Schep het gehaktmengsel in de vorm en maak van het overhangende deeg in de
vorm een 'gekreukte' rand.
Bak de taart in het midden van de oven in Ò 40 minuten goudbruin en gaar.
Neem de taart uit oven en laat hem afkoelen.
Zet de afgekoelde taart tot gebruik afgedekt in de koelkast (of in de
diepvries).
Verwarm de oven voor op 200¯C.
Neem de taart uit de koelkast en dek hem met aluminiumfolie af.
Verwarm de taart in het midden van de oven Ò 20 minuten.
Maak intussen de prei schoon, was hem en snijd hem in dunne ringetjes.
Verhit de rest van de olie in een wok of braadpan en bak de prei al omschep-
pend op hoog vuur Ò 3 minuten.
Neem de taart uit oven.
Breng de prei op smaak met zout en schep ze op de taart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten