maandag 10 oktober 2011

Macaronitaart met Gorgonzolasaus

(6-8 personen)

350 gr macaroni
zout, peper
1 fijngesneden ui
200 gr achterham in reepjes
2 1/2 dl cräme fraåche
150 gr Gorgonzola
4 eieren
2 eetlepels fijngehakte tijm
40 gr paneermeel
2 eetlepels boter in vlokjes
een ingevette springvorm van 22 cm doorsnee

Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar en giet ze af.
Schep de helft van de macaroni in de vorm en verdeel er de ui en de ham
over.
Laat 2 cm van de rand vrij, vul de rand op met de macaroni en verdeel er de
rest van de macaroni over.
Verwarm de oven voor op 175¯C.
Roer de cräme fraåche en de Gorgonzola tot een gladde saus, roer de eieren
en de tijm erdoor en breng de saus op smaak met zout en peper.
Schenk de saus over de macaroni en bak de taart Ò 30 minuten iets onder het
midden van de oven.
Bestrooi de taart met paneermeel, verdeel er de botervlokjes over en bak de
taart in de oven in nog eens Ò 45 minuten goudbruin.


Kaassausvarianten:
- Met 4 soorten kaas
Verwarm 2 1/2 dl slagroom, voeg 100 gr licht belegen kaas, 75 gr Gorgonzola,
75 gr verse roomkaas en 50 gr Parmezaanse kaas toe en laat onder goed roeren
alle kaassoorten smelten.
Roer er van het vuur af 2 eieren door en breng de saus met zout en peper op
smaak.
Strooi er, voordat de taart in de oven gaat, nog 3 eetlepels Parmezaanse
kaas over.

- Met mosterdkaas
Smelt 25 gr boter, roer er 25 gr bloem door en bak die 3 minuten.
Voeg 3 dl warme melk toe, roer tot een gladde saus en laat de saus 10
minuten koken.
Voeg 150 gr geraspte mosterdkaas, 1 eetlepel grove mosterd en 1 dl slagroom
toe en roer tot de kaas is gesmolten.
Breng de saus met zout en peper op smaak.
Roer van het vuur af 2 eidooiers en 2 eetlepels fijngesneden lente-ui door
de saus.

- Met cheddar
Bak in 2 eetlepels olie 2 sjalotjes, 1 geperst teentje knoflook, 1 fijnge-
sneden rode peper en 1 rode paprika in reepjes 5 minuten.
Roer er 1 blik maãs (300 gr, uitgelekt) en 2 1/2 dl cräme fraåche door.
Laat de saus 5 minuten koken en breng hem met zout en cayennepeper op smaak.
Roer er van het vuur af 2 eetlepels fijngesneden basilicum of peterselie, 2
eieren en 150 gr geraspte cheddar door.

- Met Mozzarella
Bak 50 gr reepjes rauwe ham 5 minuten in 1 eetlepel boter.
Voeg 1 pak gezeefde tomaten (500 gr), 1 theelepel rozemarijn en 2 theelepels
oregano toe en laat 10 minuten koken.
Roer er 100 gr in blokjes gesneden Mozzarella, 1 eetlepel kappertjes, zout
en peper door.
Schenk de saus over de macaroni en dek de taart met 100 gr in plakjes
gesneden Mozzarella af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten