maandag 10 oktober 2011

Menu 7

Aardappel-doperwtensoep met cräme fraåche
Fazant met sperziebonen en spruitjes
Rode kool met cräme fraåche
Aardappeltaartjes
Peren met chocomousse-tompouces
Kerstkoffie

Aardappel-doperwtensoep met cräme fraåche
Voorgerecht voor 4 personen

500 gr aardappelen in stukken snijden en in 7 1/2 dl groentebouillon 20
minuten koken. 250 gr Diepvriesdoperwten laatste 5 minuten meekoken. Soep
pureren en zeven. Soep weer aan de kook brengen. 1 dl Cräme fraåche toevoe-
gen en soep op smaak brengen met zout en peper. Soep over borden verdelen en
in elk bord 1 eetlepel cräme fraåche scheppen. Garneren met bieslook, kervel
en waterkers.

Fazant met sperziebonen en spruitjes
Hoofdgerecht voor 4 personen

Van 2 fazanten (Ö 800 gr) poten en vleugels afsnijden. In 5 eetlepels boter
fazantdelen met 1 fijngesnipperde ui 10 minuten bakken, zout en peper
toevoegen. 5 dl Droge witte wijn en 2 dl water erbij schenken en fazant
afgedekt Ò 20 minuten stoven. Karkas met borstfilets uit pan nemen en warm
houden. Poten en vleugels nog 10-15 minuten stoven. Stoofvocht zeven en tot
1/2 laten inkoken.
Fazant serveren met spaghetti, sperziebonen en ingekookt stoofvocht.

Rode kool met cräme fraåche
Bijgerecht voor 4 personen

500 gr rode kool in 1 cm brede reepjes snijden. 1 Gekookte biet raspen. In
50 gr boter 1 gesnipperde ui en 2 geperste teentjes knoflook 5 minuten
bakken. Rode kool, biet, 1 eetlepel tomatenpuree en 1 eetlepel citroensap
toevoegen en Ò 30 minuten zachtjes laten koken. 1 dl Cräme fraåche erdoor
roeren en groenten op smaak brengen met zout en peper. Met 2 eetlepels
grofgesneden peterselie en reepjes citroenschil garneren.

Aardappeltaartjes
Bijgerecht voor 4 personen

10 plakjes bladerdeeg uitrollen tot 50 x 25 cm. Uit deeg 4 cirkels van 10 en
4 cirkels van 12 cm doorsnede steken. 100 gr Ontbijtspek in reepjes in 20 g
boter 5 minuten bakken. 2 Gesnipperde sjalotten en 300 gr aardappelen, in
dunne plakken 15 minuten meebakken. 4 Eetlepels fijngesneden bieslook, zout,
peper en 1 dl cräme fraåche toevoegen. Mengsel over kleine deegcirkels
verdelen en afdekken met grote deegcirkels. Randen met vork aandrukken.
Taartjes met deegresten garneren, met losgeklopt ei bestrijken en 35-45
minuten in oven op 200 ËC bakken.
Met gebakken paddestoelen serveren.

Peren met chocomousse-tompouces
Nagerecht voor 4 personen

2 peren schillen en halveren. 150 gr Suiker met 3 dl water aan de kook
brengen, peren hierin 3-4 minuten koken. Uit 1 plakje bladerdeeg 4 cirkels
steken van 5 cm doorsnede . Deeg met losgeklopt ei bestrijken, ruitpatroon
in deeg kerven en 1 eetlepel suiker erover strooien. Cirkels in oven op 200
ËC Ò 15 minuten bakken. Laten afkoelen en in 2 lagen snijden. 100 gr Pure
chocolade au bain-marie smelten en mengen met 2 dl stijfgeklopte slagroom.
Tompouces met mousse vullen. 2 dl Peren-kookvocht met 4 eetlepels abrikozen-
jam mengen en zeven.
Peren serveren met tompouces, saus en gehakte pistaches.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten