Aardappel-doperwtensoep met cräme fraåche
   Fazant met sperziebonen en spruitjes
   Rode kool met cräme fraåche
   Aardappeltaartjes
   Peren met chocomousse-tompouces
   Kerstkoffie
   Aardappel-doperwtensoep met cräme fraåche
   Voorgerecht voor 4 personen
   500 gr aardappelen in stukken snijden en in 7 1/2 dl groentebouillon 20
   minuten koken. 250 gr Diepvriesdoperwten laatste 5 minuten meekoken. Soep
   pureren en zeven. Soep weer aan de kook brengen. 1 dl Cräme fraåche toevoe-
   gen en soep op smaak brengen met zout en peper. Soep over borden verdelen en
   in elk bord 1 eetlepel cräme fraåche scheppen. Garneren met bieslook, kervel
   en waterkers.
   Fazant met sperziebonen en spruitjes
   Hoofdgerecht voor 4 personen
   Van 2 fazanten (Ö 800 gr) poten en vleugels afsnijden. In 5 eetlepels boter
   fazantdelen met 1 fijngesnipperde ui 10 minuten bakken, zout en peper
   toevoegen. 5 dl Droge witte wijn en 2 dl water erbij schenken en fazant
   afgedekt Ò 20 minuten stoven. Karkas met borstfilets uit pan nemen en warm
   houden. Poten en vleugels nog 10-15 minuten stoven. Stoofvocht zeven en tot
   1/2 laten inkoken.
   Fazant serveren met spaghetti, sperziebonen en ingekookt stoofvocht.
   Rode kool met cräme fraåche
   Bijgerecht voor 4 personen
   500 gr rode kool in 1 cm brede reepjes snijden. 1 Gekookte biet raspen. In
   50 gr boter 1 gesnipperde ui en 2 geperste teentjes knoflook 5 minuten
   bakken. Rode kool, biet, 1 eetlepel tomatenpuree en 1 eetlepel citroensap
   toevoegen en Ò 30 minuten zachtjes laten koken. 1 dl Cräme fraåche erdoor
   roeren en groenten op smaak brengen met zout en peper. Met 2 eetlepels
   grofgesneden peterselie en reepjes citroenschil garneren.
   Aardappeltaartjes
   Bijgerecht voor 4 personen
   10 plakjes bladerdeeg uitrollen tot 50 x 25 cm. Uit deeg 4 cirkels van 10 en
   4 cirkels van 12 cm doorsnede steken. 100 gr Ontbijtspek in reepjes in 20 g
   boter 5 minuten bakken. 2 Gesnipperde sjalotten en 300 gr aardappelen, in
   dunne plakken 15 minuten meebakken. 4 Eetlepels fijngesneden bieslook, zout,
   peper en 1 dl cräme fraåche toevoegen. Mengsel over kleine deegcirkels
   verdelen en afdekken met grote deegcirkels. Randen met vork aandrukken.
   Taartjes met deegresten garneren, met losgeklopt ei bestrijken en 35-45
   minuten in oven op 200 ËC bakken.
   Met gebakken paddestoelen serveren.
   Peren met chocomousse-tompouces
   Nagerecht voor 4 personen
   2 peren schillen en halveren. 150 gr Suiker met 3 dl water aan de kook
   brengen, peren hierin 3-4 minuten koken. Uit 1 plakje bladerdeeg 4 cirkels
   steken van 5 cm doorsnede . Deeg met losgeklopt ei bestrijken, ruitpatroon
   in deeg kerven en 1 eetlepel suiker erover strooien. Cirkels in oven op 200
   ËC Ò 15 minuten bakken. Laten afkoelen en in 2 lagen snijden. 100 gr Pure
   chocolade au bain-marie smelten en mengen met 2 dl stijfgeklopte slagroom.
   Tompouces met mousse vullen. 2 dl Peren-kookvocht met 4 eetlepels abrikozen-
   jam mengen en zeven.
   Peren serveren met tompouces, saus en gehakte pistaches.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten