maandag 10 oktober 2011

Italiaans buffet

worstjes met linzen
Italiaanse vleespastei
rode uien-brood met Italiaanse kruiden
gefrituurde macaroni
ratatouilletaartjes
stoofschotel van lamsvlees
Gnocchi a la Romana
Toblerone-mousse *

Lenticche con salsiccia
(linzen met pittige worstjes)
buffetgerecht voor 10 personen

300 gr bruine linzen
2 liter groentebouillon (van tablet)
2 eetlepels boter
1 wortel, gehalveerd
1 ui, gehalveerd
1 laurierblad
3 wortelen, in kleine blokjes
1 ui, in kleine stukjes
2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
1 theelepel tijm
1 theelepel marjolein
10 pittig gekruide saucijsjes

Linzen in bouillon met wortel, ui en laurier in ca 45 minuten gaar koken.
Intussen in boter groenten met tijm en marjolein ca 20 minuten zachtjes gaar
bakken. Olijfolie verhitten. Saucijsjes rondom bruin bakken. Op laag vuur
met deksel op pan in 10-15 minuten gaar laten worden. Linzen met groenten
mengen.
Met worstjes serveren.
Warm houden op rechaud.

Pasticcio
(Italiaanse vleespastei)
buffetgerecht voor 10 personen

200 gr kippelevertjes
2 dl marsalawijn (Italiaanse dessertwijn)
1 dl witte wijn
450 gr kalfsvlees, in kleine blokjes
450 gr varkenslappen, in blokjes
200 gr vetspek, in blokjes
2 eieren
3 eetlepels slagroom
100 gr gebrande hazelnoten, grof gehakt
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 theelepel tijm
1 theelepel marjolein
zout, versgemalen peper
1 eetlepel boter
1 sjalotje, fijngehakt
200 gr bacon, (broodbeleg) dungesneden
1 pakje bladerdeeg, diepvries
1 dikke plak (ca 1 cm) gekookte ham, in repen
2 eetlepels fijngehakte peterselie
1 ei, losgeklopt

BEREIDEN: maak de pastei 1 dag van te voren. Kippelevertjes halveren. In 1
dl marsala en witte wijn ca 3 uur laten marineren. Kalfs-, varkensvlees en
vetspek in keukenmachine fijnmalen. Rest van marsala, eieren, room, hazelno-
ten, knoflook, tijm, marjolein, (ca 10 gr) zout en peper erdoorheen kneden.
In boter sjalotje bakken. Drooggedepte kippelevers, zout en peper toevoegen.
Snel bruin (maar niet gaar) bakken. Kippelevers uit pan scheppen. Marinade
in pan schenken, aanbaksels losroeren. Laten inkoken tot ca 3 el. Vocht zeven
en laten afkoelen. Aan vleesmengsel toevoegen. Oven voorverwarmen op 220 C.
Plakjes deeg op elkaar uitrollen tot rechthoek van 35 x 45 cm. Met bacon


beleggen, rondom rand vrijlaten. 1/3 deel van vulling in midden leggen.
Kippelevers erover verdelen. Weer 1/3 deel van vulling erop leggen. Repen
ham in lengte erop leggen. Peterselie erover strooien. Rest van vulling
erover verdelen en gladstrijken. Bacon over vulling vouwen. Deeg erom
vouwen, naden met water op elkaar plakken. Met naad naar onder op bakplaat
leggen. Met appelboor enkele gaatjes in bovenkant maken, schoorsteentjes van
opgerold alumiumfolie erin zetten. Bovenkant versieren met uit restjes deeg
gesneden figuurtjes. Pastei met losgeklopt ei bestrijken. In oven ca 15
minuten bakken. Oven terugschakelen naar 170 ËC. Pastei in nog ca 45 minuten
gaar en goudbruin bakken. (Eventueel aspic door openingen in bovenkant
schenken en laten opstijven.)

Rode uienbrood met Italiaanse kruiden, olijven en ansjovis
buffetgerecht voor 10 personen

500 gr rode uien, in ringen
55 gr boter
gedroogde kruiden naar smaak zoals, tijm, rozemarijn, salie,
oregano
zout, peper
1 blikje ansjovis
2 dl melk
1 pak witbroodmix (500 gr)
1 ei, losgeklopt
100 gr gepelde pistachenoten
15 zwarte olijven, ontpit

30 gr boter smelten. Uien met kruiden, zout en peper ca 45 minuten zachtjes
bakken.
Intussen ansjovis in dunne reepjes snijden. In melk weken. Van mix voor
witbrood met 3 dl handwarm water en rest van boter deeg maken en ca 15
minuten laten rijzen volgens gebruiksaanwijzing. Pistachenoten grof hakken.
Noten door deeg kneden en weer ca 15 minuten laten rijzen. Oven voorverwarmen
op 200 C. Deeg in pizzavorm of op bakplaat dun uitrollen. Met uien bedek-
ken. Garneren met uitgelekte reepjes ansjovis en olijven. Deegrand met ei
bestrijken. Brood in oven ca 30 minuten gaar en goudbruin bakken.

Gefrituurde macaroni
bijgerecht voor 4 personen

100 gr macaroni
6 eetlepels oude kaas, geraspt
3 eetlepels cräme fraiche (bekertje)
2 eetlepels gehakte peterselie
zout, peper
bloem
2 eieren, losgeklopt
paneermeel
frituurolie

VOORBEREIDEN: macaroni volgens verpakking gaar koken. Laten uitlekken (niet
afspoelen!). Kaas, cräme fraåche, peterselie, zout en peper erdoor roeren. ca 30 minuten laten opstijven. Schijven vormen (stevig aandrukken). Achtereen-
volgens door bloem, ei en paneermeel wentelen.
BEREIDEN: frituurolie verhitten tot 190 C. Schijven in ca 5 minuten goud-
bruin frituren.

Ratatouilletaartjes
bijgerecht voor 4 personen

100 gr bloem
50 gr boter
1/4 theelepel zout
2 eetlepels olijfolie
75 gr ui
100 gr courgette
75 gr rode paprika
75 gr gele paprika
100 gr aubergine
1 teentje knoflook


suiker
1 bouquet garni (in preiblad gebonden tijm, stelen van peterselie en
laurierblaadje)
2 ontvelde, ontpitte tomaten, in kleine blokjes
extra nodig: 4 kleine ingevette bakvormpjes (doorsnede 10 cm), bakpapier,
steunvulling

VOORBEREIDEN: bloem en zout mengen. Boter met 2 messen erdoor snijden. 2
Eetlepels koud water toevoegen en snel tot samenhangend deeg kneden.
Afgedekt in koelkast ca 30 minuten laten rusten.
Oven voorverwarmen op 200 C. Deeg in vieren delen en uitrollen. 4 cirkels
(doorsnede ca 10 cm) uitsnijden. Vormpjes bekleden. Bodem in oven ca 25
minuten blind bakken. Ui, ongeschilde courgette, paprika's en aubergine in
kleine blokjes snijden. In ovenbestendige pan olie verhitten. Ui en uitge-
perste knoflook ca 5 minuten zachtjes bakken. Zout en suiker toevoegen.
Paprika's, courgette en aubergine erbij doen, ca 5 minuten meebakken. Bouquet
garni en tomaat toevoegen en alles goed omscheppen. Pan afgedekt met
aluminiumfolie ca 50 minuten in oven zetten, laatste 20 minuten zonder folie,
af en toe omscheppen. Bouquet garni verwijderen.
BEREIDEN: taartbodempjes met ratatouille vullen. Taartjes ca 10 minuten in
oven (200 C) verwarmen. Garneren met basilicum.

Stoofschotel van lam
hoofdgerecht voor 6 personen

1 grote koolrabi
100 gr boter
750 gr mager lamsvlees, in blokjes van 2 cm
1 eetlepel bloem
2 dl rode wijn
1 blik gepelde tomaten
3 teentjes knoflook, uitgeperst
5 eetlepels fijngehakte gemengde kruiden, zoals peterselie, tijm,
rozemarijn, dragon en kervel
150 gr ontbijtspek, in blokjes
150 gr sjalotjes, in dunne ringen
zout, peper
(allesbinder)
extra nodig: meloenboor

VOORBEREIDEN: koolrabi halveren en met meloenboor bolletjes uitsteken. In
pan 75 gr boter verhitten, vlees rondom bruin bakken. Bloem erover strooien,
even omscheppen. Wijn erbij doen, goed mengen. Tomaten, knoflook, 3 eetle-
pels kruiden en bolletjes koolrabi toevoegen. In rest van boter spek ca 8
minuten uitbakken. Sjalot erbij doen, nog ca 5 minuten bakken. Spek en
sjalot door vleesmengsel scheppen. Met deksel op de pan ca1 1/2 uur zacht
laten koken. Op smaak brengen met zout en peper. (Binden met allesbinder.)
AFWERKEN: stoofschotel zachtjes verwarmen. Voor serveren met rest van
kruiden bestrooien. Lekker met tagliatelli.

Gnocchi a la Romana
bijgerecht voor 4 personen

1/2 liter melk
125 gr griesmeel
75 gr parmezaanse kaas, geraspt
zout
nootmuskaat
2 eidooiers, losgeklopt
55 gr boter + en wat vlokken om erop te leggen
50 gr belegen kaas

VOORBEREIDEN: melk aan de kook brengen. Op laag vuur al roerende griesmeel
in ca 5 minuten gaar koken. Van vuur af parmezaanse kaas, zout, nootmuskaat,
eidooiers en 30 gr boter erdoor roeren. Massa op stuk plasticfolie scheppen
en tot rol vormen. ca 1 uur in koelkast laten opstijven. In 1 cm dikke
plakken snijden.
BEREIDEN: oven voorverwarmen op 200 C. In ingevette ovenschaal gnocchi
dakpansgewijs schikken. Belegen kaas en rest van boter in vlokjes erover
verdelen. In oven in ca 40 minuten goudbruin en gaar bakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten