worstjes met linzen
   Italiaanse vleespastei
   rode uien-brood met Italiaanse kruiden
   gefrituurde macaroni
   ratatouilletaartjes
   stoofschotel van lamsvlees
   Gnocchi a la Romana
   Toblerone-mousse *
   Lenticche con salsiccia
   (linzen met pittige worstjes)
   buffetgerecht voor 10 personen
   300 gr bruine linzen
   2 liter groentebouillon (van tablet)
   2 eetlepels boter
   1 wortel, gehalveerd
   1 ui, gehalveerd
   1 laurierblad
   3 wortelen, in kleine blokjes
   1 ui, in kleine stukjes
   2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
   1 theelepel tijm
   1 theelepel marjolein
   10 pittig gekruide saucijsjes
   Linzen in bouillon met wortel, ui en laurier in ca 45 minuten gaar koken.
   Intussen in boter groenten met tijm en marjolein ca 20 minuten zachtjes gaar
   bakken. Olijfolie verhitten. Saucijsjes rondom bruin bakken. Op laag vuur
   met deksel op pan in 10-15 minuten gaar laten worden. Linzen met groenten
   mengen.
   Met worstjes serveren.
   Warm houden op rechaud.
   Pasticcio
   (Italiaanse vleespastei)
   buffetgerecht voor 10 personen
   200 gr kippelevertjes
   2 dl marsalawijn (Italiaanse dessertwijn)
   1 dl witte wijn
   450 gr kalfsvlees, in kleine blokjes
   450 gr varkenslappen, in blokjes
   200 gr vetspek, in blokjes
   2 eieren
   3 eetlepels slagroom
   100 gr gebrande hazelnoten, grof gehakt
   1 teentje knoflook, fijngesneden
   1 theelepel tijm
   1 theelepel marjolein
   zout, versgemalen peper
   1 eetlepel boter
   1 sjalotje, fijngehakt
   200 gr bacon, (broodbeleg) dungesneden
   1 pakje bladerdeeg, diepvries
   1 dikke plak (ca 1 cm) gekookte ham, in repen
   2 eetlepels fijngehakte peterselie
   1 ei, losgeklopt
   BEREIDEN: maak de pastei 1 dag van te voren. Kippelevertjes halveren. In 1
   dl marsala en witte wijn ca 3 uur laten marineren. Kalfs-, varkensvlees en
   vetspek in keukenmachine fijnmalen. Rest van marsala, eieren, room, hazelno-
   ten, knoflook, tijm, marjolein, (ca 10 gr) zout en peper erdoorheen kneden.
   In boter sjalotje bakken. Drooggedepte kippelevers, zout en peper toevoegen.
   Snel bruin (maar niet gaar) bakken. Kippelevers uit pan scheppen. Marinade
   in pan schenken, aanbaksels losroeren. Laten inkoken tot ca 3 el. Vocht zeven
   en laten afkoelen. Aan vleesmengsel toevoegen. Oven voorverwarmen op 220 C.
   Plakjes deeg op elkaar uitrollen tot rechthoek van 35 x 45 cm. Met bacon
 
   beleggen, rondom rand vrijlaten. 1/3 deel van vulling in midden leggen.
   Kippelevers erover verdelen. Weer 1/3 deel van vulling erop leggen. Repen
   ham in lengte erop leggen. Peterselie erover strooien. Rest van vulling
   erover verdelen en gladstrijken. Bacon over vulling vouwen. Deeg erom
   vouwen, naden met water op elkaar plakken. Met naad naar onder op bakplaat
   leggen. Met appelboor enkele gaatjes in bovenkant maken, schoorsteentjes van
   opgerold alumiumfolie erin zetten. Bovenkant versieren met uit restjes deeg
   gesneden figuurtjes. Pastei met losgeklopt ei bestrijken. In oven ca 15
   minuten bakken. Oven terugschakelen naar 170 ËC. Pastei in nog ca 45 minuten
   gaar en goudbruin bakken. (Eventueel aspic door openingen in bovenkant
   schenken en laten opstijven.)
   Rode uienbrood met Italiaanse kruiden, olijven en ansjovis
   buffetgerecht voor 10 personen
   500 gr rode uien, in ringen
   55 gr boter
   gedroogde kruiden naar smaak zoals, tijm, rozemarijn, salie,
   oregano
   zout, peper
   1 blikje ansjovis
   2 dl melk
   1 pak witbroodmix (500 gr)
   1 ei, losgeklopt
   100 gr gepelde pistachenoten
   15 zwarte olijven, ontpit
   30 gr boter smelten. Uien met kruiden, zout en peper ca 45 minuten zachtjes
   bakken.
   Intussen ansjovis in dunne reepjes snijden. In melk weken. Van mix voor
   witbrood met 3 dl handwarm water en rest van boter deeg maken en ca 15
   minuten laten rijzen volgens gebruiksaanwijzing. Pistachenoten grof hakken.
   Noten door deeg kneden en weer ca 15 minuten laten rijzen. Oven voorverwarmen
   op 200 C. Deeg in pizzavorm of op bakplaat dun uitrollen. Met uien bedek-
   ken. Garneren met uitgelekte reepjes ansjovis en olijven. Deegrand met ei
   bestrijken. Brood in oven ca 30 minuten gaar en goudbruin bakken.
   Gefrituurde macaroni
   bijgerecht voor 4 personen
   100 gr macaroni
   6 eetlepels oude kaas, geraspt
   3 eetlepels cräme fraiche (bekertje)
   2 eetlepels gehakte peterselie
   zout, peper
   bloem
   2 eieren, losgeklopt
   paneermeel
   frituurolie
   VOORBEREIDEN: macaroni volgens verpakking gaar koken. Laten uitlekken (niet
   afspoelen!). Kaas, cräme fraåche, peterselie, zout en peper erdoor roeren. ca   30 minuten laten opstijven. Schijven vormen (stevig aandrukken). Achtereen-
   volgens door bloem, ei en paneermeel wentelen.
   BEREIDEN: frituurolie verhitten tot 190 C. Schijven in ca 5 minuten goud-
   bruin frituren.
   Ratatouilletaartjes
   bijgerecht voor 4 personen
   100 gr bloem
   50 gr boter
   1/4 theelepel zout
   2 eetlepels olijfolie
   75 gr ui
   100 gr courgette
   75 gr rode paprika
   75 gr gele paprika
   100 gr aubergine
   1 teentje knoflook
 
   suiker
   1 bouquet garni (in preiblad gebonden tijm, stelen van peterselie en
   laurierblaadje)
   2 ontvelde, ontpitte tomaten, in kleine blokjes
   extra nodig: 4 kleine ingevette bakvormpjes (doorsnede 10 cm), bakpapier,
   steunvulling
   VOORBEREIDEN: bloem en zout mengen. Boter met 2 messen erdoor snijden. 2
   Eetlepels koud water toevoegen en snel tot samenhangend deeg kneden.
   Afgedekt in koelkast ca 30 minuten laten rusten.
   Oven voorverwarmen op 200 C. Deeg in vieren delen en uitrollen. 4 cirkels
   (doorsnede ca 10 cm) uitsnijden. Vormpjes bekleden. Bodem in oven ca 25
   minuten blind bakken. Ui, ongeschilde courgette, paprika's en aubergine in
   kleine blokjes snijden. In ovenbestendige pan olie verhitten. Ui en uitge-
   perste knoflook ca 5 minuten zachtjes bakken. Zout en suiker toevoegen.
   Paprika's, courgette en aubergine erbij doen, ca 5 minuten meebakken. Bouquet
   garni en tomaat toevoegen en alles goed omscheppen. Pan afgedekt met
   aluminiumfolie ca 50 minuten in oven zetten, laatste 20 minuten zonder folie,
   af en toe omscheppen. Bouquet garni verwijderen.
   BEREIDEN: taartbodempjes met ratatouille vullen. Taartjes ca 10 minuten in
   oven (200 C) verwarmen. Garneren met basilicum.
   Stoofschotel van lam
   hoofdgerecht voor 6 personen
   1 grote koolrabi
   100 gr boter
   750 gr mager lamsvlees, in blokjes van 2 cm
   1 eetlepel bloem
   2 dl rode wijn
   1 blik gepelde tomaten
   3 teentjes knoflook, uitgeperst
   5 eetlepels fijngehakte gemengde kruiden, zoals peterselie, tijm,
   rozemarijn, dragon en kervel
   150 gr ontbijtspek, in blokjes
   150 gr sjalotjes, in dunne ringen
   zout, peper
   (allesbinder)
   extra nodig: meloenboor
   VOORBEREIDEN: koolrabi halveren en met meloenboor bolletjes uitsteken. In
   pan 75 gr boter verhitten, vlees rondom bruin bakken. Bloem erover strooien,
   even omscheppen. Wijn erbij doen, goed mengen. Tomaten, knoflook, 3 eetle-
   pels kruiden en bolletjes koolrabi toevoegen. In rest van boter spek ca 8
   minuten uitbakken. Sjalot erbij doen, nog ca 5 minuten bakken. Spek en
   sjalot door vleesmengsel scheppen. Met deksel op de pan ca1 1/2 uur zacht
   laten koken. Op smaak brengen met zout en peper. (Binden met allesbinder.)
   AFWERKEN: stoofschotel zachtjes verwarmen. Voor serveren met rest van
   kruiden bestrooien. Lekker met tagliatelli.
   Gnocchi a la Romana
   bijgerecht voor 4 personen
   1/2 liter melk
   125 gr griesmeel
   75 gr parmezaanse kaas, geraspt
   zout
   nootmuskaat
   2 eidooiers, losgeklopt
   55 gr boter + en wat vlokken om erop te leggen
   50 gr belegen kaas
   VOORBEREIDEN: melk aan de kook brengen. Op laag vuur al roerende griesmeel
   in ca 5 minuten gaar koken. Van vuur af parmezaanse kaas, zout, nootmuskaat,
   eidooiers en 30 gr boter erdoor roeren. Massa op stuk plasticfolie scheppen
   en tot rol vormen. ca 1 uur in koelkast laten opstijven. In 1 cm dikke
   plakken snijden.
   BEREIDEN: oven voorverwarmen op 200 C. In ingevette ovenschaal gnocchi
   dakpansgewijs schikken. Belegen kaas en rest van boter in vlokjes erover
   verdelen. In oven in ca 40 minuten goudbruin en gaar bakken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten