maandag 10 oktober 2011

Het slimste Kerstmenuboekje Menu 1

Omelet met feta
Tartaar met artisjoksalade
Preitaart met zongedroogde tomaat
Gegrilde aubergine en paprika
Panna cotta

Omelet met feta
Voorgerecht voor 4 personen

10 eieren loskloppen met zout en versgemalen peper. In 1 eetlepel olijfolie
van helft van losgeklopte eieren 1 omelet bakken. Als ei begint te stollen,
100 gr blokjes feta over omelet verdelen en omelet dubbelslaan. Omelet
voorzichtig verder bakken tot kaas gesmolten is. Op zelfde manier nog 1
omelet bakken.
Omelet warm serveren met rucola of sla.

Tartaar met artisjoksalade
Hoofdgerecht voor 4 personen

Artisjoksalade:
6 Artisjokharten (blik) laten uitlekken en in vieren snijden. Mengen met 2
eetlepels olijfolie, 4 ansjovisfilets, 2 eetlepels kappertjes en 2 eetlepels
fijngesneden kervel of peterselie.

Tartaar:
600 gr Tartaar mengen met 3 eidooiers, 4 theelepels Worcestershire sauce, 2
gesnipperde sjalotjes, 2 theelepels mosterd, zout en peper. Tartaar over
borden verdelen en iets aandrukken.
Artisjoksalade eromheen scheppen.
Serveren met geroosterd (rogge)brood.

Preitaart met zongedroogde tomaat
Bijgerecht voor 4 personen

4 preien in ringen snijden. In pan 25 gr boter smelten. Prei, zout, peper, 1
theelepel tijmblaadjes en Ò 1 dl water toevoegen. Prei 10-15 minuten smoren
tot vocht verdampt is.
Ingevette taartvorm (doorsnede 20 cm) met 10 gr suiker bestrooien. 50 gr
Zongedroogde tomaten (op olie) in vorm leggen en prei erover verdelen. 4
Plakjes bladerdeeg uitrollen tot cirkel van Ò 24 cm doorsnede en vorm ermee
afdekken. Taart 20-30 minuten bakken in oven van 225 ËC.
Taart op schaal storten.

Gegrilde aubergine en paprika
Bijgerecht voor 4 personen

400 gr gepelde tomaten (blik), 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil, 2
geperste knoflooktenen, 1 theelepel gemalen korianderzaad, zout en peper
mengen. 2 Rode en 2 gele paprika's, in stukken, met olijfolie inwrijven en Ò
30 minuten in oven op 200 ËC roosteren. Paprika 10 minuten in plastic zak
laten afkoelen, ontvellen en warm houden. 2 Aubergines in plakken snijden en
met 2 eetlepels olijfolie in grillpan Ò 8 minuten bakken.
Paprika en aubergine met saus en geroosterd brood serveren.


Panna cotta
Nagerecht voor 4 personen
2 1/2 dl slagroom en 2 1/2 dl koffieroom met 1 opengesneden vanillestokje en
50 gr suiker aan de kook brengen en 15 minuten zachtjes koken. Vanille
verwijderen. 4 Blaadjes gelatine in koud water 5 minuten weken, uitknijpen
en van vuur af in warme vanilleroom oplossen. Laten afkoelen. Mengsel over 4
met olie ingevette ÇÇnpersoons bakjes verdelen en in koelkast 3 uur laten
opstijven.
Panna cotta op bordjes storten. Garneren met pruimen en grofgehakte pist-
achenootjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten