maandag 10 oktober 2011

Warme appels uit de oven met kaneelsaus

Nagerecht voor 4 personen

150 gr gezeefde bloem
50 gr gesmolten boter
1 eetlepel olie
zout
4 appels (bijvoorbeeld Jonagold)
1 1/2 theelepel gemalen kaneel
2 eetlepels cognac
1 eetlepel poedersuiker
2 1/2 dl slagroom
15 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
2 eetlepels kaneellikeur
extra nodig: een ingevette bakplaat

De bloem, 30 gr boter, de olie, een mespuntje zout en ca 1 dl lauw water
mengen tot een samenhangend deeg. Het deeg ca 15 minuten doorkneden, tot een
bal vormen en in plastic folie verpakt ca 30 minuten in de koelkast laten
rusten. De oven voorverwarmen op 180 C. Het deeg uitrollen en 4 plakjes van
10 x 10 cm uitsnijden. De appels met de steeltjes naar beneden op de
bakplaat leggen. Het deeg op de appels leggen en erom vouwen. De appels in
het midden van de oven ca 20 minuten bakken. 20 gr Boter met 1/2 theelepel
kaneel mengen en het deeg ermee bestrijken. De appels nog ca 20 minuten
bakken. De appels dan op de bakplaat omkeren, de cognac erover sprenkelen,
poedersuiker erover strooien en nog ca 2 minuten bakken. De slagroom met de
suiker, vanillesuiker, likeur en 1 theelepel kaneel verwarmen en ca 5 minuten
zachtjes laten koken.
De saus warm bij de appels serveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten