Nagerecht voor 4 personen
   150 gr gezeefde bloem
   50 gr gesmolten boter
   1 eetlepel olie
   zout
   4 appels (bijvoorbeeld Jonagold)
   1 1/2 theelepel gemalen kaneel
   2 eetlepels cognac
   1 eetlepel poedersuiker
   2 1/2 dl slagroom
   15 gr suiker
   1 zakje vanillesuiker
   2 eetlepels kaneellikeur
   extra nodig: een ingevette bakplaat
   De bloem, 30 gr boter, de olie, een mespuntje zout en ca 1 dl lauw water
   mengen tot een samenhangend deeg. Het deeg ca 15 minuten doorkneden, tot een
   bal vormen en in plastic folie verpakt ca 30 minuten in de koelkast laten
   rusten. De oven voorverwarmen op 180 C. Het deeg uitrollen en 4 plakjes van
   10 x 10 cm uitsnijden. De appels met de steeltjes naar beneden op de
   bakplaat leggen. Het deeg op de appels leggen en erom vouwen. De appels in
   het midden van de oven ca 20 minuten bakken. 20 gr Boter met 1/2 theelepel
   kaneel mengen en het deeg ermee bestrijken. De appels nog ca 20 minuten  
   bakken. De appels dan op de bakplaat omkeren, de cognac erover sprenkelen,
   poedersuiker erover strooien en nog ca 2 minuten bakken. De slagroom met de
   suiker, vanillesuiker, likeur en 1 theelepel kaneel verwarmen en ca 5 minuten
   zachtjes laten koken.
   De saus warm bij de appels serveren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten