maandag 10 oktober 2011

Menu 2

Gevulde artisjokbodems
Paddestoelen-soep
Eend met vijgen en balsamico-azijn
Provençaalse aardappelgratin
Spruitjes met tijm-knoflookboter
Flensjes met kaneelijs en geglaceerde appel

Gevulde artisjokbodems
Voorgerecht (4 personen)

200 gr diepvries bladspinazie, uitgelekt
2 eetlepels olijfolie
zout, peper
3 eetlepels geraspte oude kaas
8 artisjokbodems (blik)
10 gr boter
15 gr bloem
1 1/2 dl melk
nootmuskaat
50 gr emmenthaler, geraspt
1 eetlepel paneermeel

Oven voorverwarmen op 180 ËC. Spinazie in olie Ò 2 minuten bakken. Op smaak
brengen met zout, peper en 1 eetlepel oude kaas. Artisjokbodems met spinazie
vullen. Boter smelten, bloem toevoegen en al roerend Ò 2 minuten bakken.
Melk toevoegen, al roerend aan de kook brengen en tot dikke saus laten
inkoken. Saus op smaak brengen met peper en nootmuskaat. 1 Eetlepel oude
kaas en emmenthaler erdoor roeren. Saus over spinazie verdelen. 1 Eetlepel
oude kaas mengen met paneermeel en over artisjokken strooien. Artisjokken in
midden van oven Ò 10 minuten bakken tot kaas gesmolten en goudbruin is.

Paddestoelen-soep
Voorgerecht voor 4 personen

400 gr gemengde paddestoelen (champignons, oesterzwammen, cantharellen) in
stukjes snijden. 3 Eetlepels olie verhitten en 6 fijngesneden sjalotten,
paddestoelen en 2 geperste teentjes knoflook Ò 5 minuten zachtjes bakken. 1
1/2 dl Droge witte wijn en 1 liter groentebouillon toevoegen, aan de kook
brengen en tot 1/3 laten inkoken. 1/2 Liter slagroom erdoor roeren en soep
nog 10 minuten zachtjes koken. Zout, versgemalen peper en 4 eetlepels
fijngesneden peterselie erdoor roeren.

Eend met vijgen en balsamico-azijn
Hoofdgerecht voor 4 personen

1 tamme eend van Ò 2 kg inwrijven met teentje knoflook en zout. In ovenvaste
braadpan 150 gr gesmolten boter over eend schenken. Eend 1 1/2 uur in oven
van 190 ËC braden. Regelmatig met boter bestrijken. Sap van 1 citroen en 4
sinaasappels met 1 1/2 dl honing en 2 dl cognac afgedekt 30-45 minuten
zachtjes koken. Bakvet uit pan schenken, saus over eend schenken en nog Ò 30
minuten in oven bakken, steeds met saus bedruipen. 8 Verse vijgen 10 minuten
meebakken.
Eend met saus, vijgen en gestoofde pastinaken serveren.

Provençaalse aardappelgratin
Bijgerecht voor 4 personen

2 uien in ringen in 3 eetlepels olie Ò 5 minuten bakken. 400 gr Tomaatblok-
jes (blik), 2 eetlepels tomatenpuree, 1 theelepel basilicum, zout, peper en
2 geperste knoflooktenen 5 minuten meebakken. 1 kg Aardappels in dunne
plakjes in ingevette ovenschaal leggen. Tomaatmengsel erover schenken. 2
Eetlepels fijngesneden peterselie, 100 gr geraspte belegen kaas en 25 gr
boter erover verdelen. Afgedekt met aluminiumfolie 30 minuten in oven van
200 ËC bakken. Folie verwijderen en nog 30 minuten bakken.


Spruitjes met tijm-knoflookboter
Bijgerecht voor 4 personen
75 gr zachte boter, 2 geperste teentjes knoflook, 2 eetlepels fijngesneden
tijm, 1/2 theelepel zout, peper, geraspte schil van 1/2 citroen en sap van
1/2 citroen mengen.
500 gr Spruitjes in vieren en 250 gr winterwortel in dunne reepjes snijden.
Spruitjes en wortel in kokend water met zout 6-8 minuten koken.
100 gr TaugÇ met heet water overgieten. Groenten laten uitlekken en in
schaal
schikken. Tijm-knoflookboter op groenten leggen.

Flensjes met kaneelijs en geglaceerde appel
Nagerecht voor 4 personen

2 eieren, 60 gr bloem en 2 dl melk glad kloppen. Zout, 1/2 eetlepel suiker,
geraspte schil van 1/2 citroen en 1/2 sinaasappel en 3 eetlepels gesmolten
boter door beslag roeren. Beslag 1 uur laten rusten. In koekepan met
anti-aanbaklaag (18 cm doorsnede) van beslag 12 dunne flensjes bakken. 200
gr Suiker en 1 zakje vanillesuiker smelten en lichtbruin kleuren. 4 Appels,
in partjes toevoegen en in Ò 35 minuten zachtjes laten caramelisseren.
Flensjes serveren met appels en (kaneel)ijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten