maandag 10 oktober 2011

Basilicum-fetarol met pijnboompitten

1 pak fillobladerdeeg (250 gr, diepvries, Easy Bakery)
50 gr pijnboompitten (zakje Ö 100 gr, Star)
2 zakjes verse basilicum (Ö 15 gr)
200 gr fetakaas
1 bakje magere kwark (225 gr Mona)
1 (scharrel)eierdooier
zout, versgemalen zwarte peper
1/2 zakje knoflookbieslook (Ö 20 gr)
50 gr boter
3 eetlepels paneermeel
6 tomaten
3/4 dl medium dry sherry
(1 eetlepel boter om in te vetten)
een stuk kaasdoek van Ò 40 x 80 cm of 2 schone theedoeken zonder wasmiddel-
luchtjes
(keukenmachine)
een lage taartvorm, doorsnee 24 cm

Laat het bladerdeeg Ò 2 uur van tevoren volgens de gebruiksaanwijzing op de
verpakking ontdooien.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekepan in Ò 2 minuten goudbruin en
laat ze afkoelen.
Hak de basilicum fijn en snijd de feta in stukjes.
Meng de feta, de kwark en de eierdooier in een keukenmachine tot een gladde
massa of wrijf ze boven een kom door een zeef en meng ze.
Breng op smaak met zout en peper.
Knip de helft van de bieslook erboven fijn en roer de helft van de basilicum
erdoor.
Smelt de boter in een steelpan.
Vet de vorm in.
Leg de doek(en) op de aanrecht.
Halveer de vellen bladerdeeg en bestrijk de korte kanten dun met gesmolten
boter.
Leg 4 halve vellen bladerdeeg naast elkaar op de doek, zodat de korte kanten
elkaar Ò 2 cm overlappen en bestrijk ze dun met gesmolten boter.
Leg hierop nog 2 lagen van 4 halve vellen bladerdeeg.
Bestrijk elke laag dun met gesmolten boter en strooi er paneermeel over.
Strooi er de rest van de basilicum over, strijk er het kaasmengsel over uit
(houd hierbij Ò 3 cm van de rand vrij) en strooi de pijnboompitten erover.
Vouw het bladerdeeg met behulp van de doek over de vulling, zodat een lange
worst ontstaat.
Bestrijk de rand dun met boter en plak hem vast.
Rol de deegrol op tot een ronde, platte spiraalvorm, plak het uiteinde tegen
de rol en leg de rol met de naad naar beneden in de vorm.
Bestrijk de bovenkant royaal met de rest van de gesmolten boter.
Zet de rol tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Was de tomaten, snijd ze in stukken, pureer die in een keukenmachine of
wrijf ze boven een kom door een zeef.
Breng de tomatenpuree met de sherry in een pan aan de kook, laat het op hoog
vuur Ò 8 minuten inkoken en wrijf het boven een andere pan door een zeef.
Knip er de rest van de bieslook boven fijn en breng op smaak met zout en
peper.
Verwarm de oven voor op 200¯c en bak de rol in het midden van de oven in Ò
40 minuten goudbruin en gaar.
Haal hem uit de oven en lat hem Ò 5 minuten staan.
Verwarm 4 borden voor.
Verwarm de saus opnieuw zachtjes.
Snijd de rol in 4 punten, leg die op de borden en schep de saus ernaast.
Serveer met gemengde sla van eikebladsla, veldsla en kerstomaatjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten