maandag 11 april 2011

Rouille

250ml rouille

•1 middelgrote rode paprika
•70 g droog broodkruim
•1 vers rood Thais chilipepertje, fijngehakt
•1 teentje knoflook, in vieren
•1 eetlepel citroensap
•½ theelepel cayennepeper
•60 ml olijfolie
bereiden
Snijd de paprika in vieren; verwijder de zaadlijsten en zaadjes. Rooster de stukken paprika onder de grill of in een hete
oven met het vel naar boven tot het vel zwartgeblakerd is. Bedek ze 5 minuten met plasticfolie; verwijder het vel en hak
het vruchtvlees grof.
Meng het broodkruim met 60 ml water in een kleine kom en laat dit 2 minuten staan. Mix de paprika en het geweekte
broodkruim met het pepertje, de knoflook, het citroensap en de cayennepeper in de keukenmachine tot een glad mengsel.
Voeg de olie door de vulopening in een dun, gelijkmatig straaltje toe terwijl de machine langzaam draait. Laat de machine
draaien tot de rouille indikt.

geitenkaasjes in olie

1 glazen pot
jonge geitenkaasjes
rozemarijn
tijm
knoflook
zwarte peperkorrels
olijfolie
Bereidingswijze
Leg de kaasjes een voor een in een glazen pot en strooi steeds wat
rozemarijn, schijfjes knoflook en tijm over de kaasjes. Giet de
olijfolie erover totdat de kaasjes onder staan en strooi tenslotte wat
zwarte peperkorrels over de kaasjes. Sluit de pot goed en bewaar ze
tenminste drie weken op een koele plek.

sinasappel theegelei

Voor 2 (jam)potjes theegelei: 1 dl sinaasappelsap, vers geperst,
gezeefd; 1 eetl. geraspte sinaasappelschil; 1/2 liter neutraal bron-
of mineraalwater; 8 gram (2 zakjes a 4 gram) Earl Grey thee; 500
gram geleisuiker
Bereidingswijze
Breng het water met geraspte sinaasappelschil aan de kook. Laat de
thee er 5 minuten in trekken. Verwijder de theezakjes. Zeef de
thee. Laat de suiker onder voortdurend roeren in de hete thee
oplossen. Laat de thee hierna nog 3 - 4 minuten zachtjes koken.
Roer er daarna het sinaasappelsap door.
Doe alles over in zorgvuldig schoongemaakte en met kokend water
omgespoelde potten. Sluit de potten luchtdicht af. Voorzie de potten
van etiketten met vermelding van inhoud en datum.
Laat de gelei opstijven. Bewaar de potten met de gelei op een koele,
donkere en bovenal droge plek. De gelei is tenminste 6 weken
houdbaar.

inmaaktips

Gevonden op: http://www.freewebs.com/ruudendiana/inmaakrecepten.htm

Wat heb je allemaal nodig om in te maken? Moet je er dure spullen voor aanscaffen? Nou eigenlijk niet, het kan wel (soms zijn dat soort spullen wel handig maar niet altijd).

Glazen potten en flessen. Je kunt ze natuurlijk nieuw kopen, maar gebruikte potjes die je goed schoon hebt gemaakt zijn ook prima. Gebruik dan wel potjes die van glas zijn en een deksel hebben van geplastificeerd metaal (dus geen pindakaaspotten want die deksels zijn van plastic). Maar potjes van jam, doperwtjes, appelmoes, etc. zijn allemaal geschikt. In principe potjes van augurken, etc. ook maar bedenk dan wel dat de azijn die daarin heeft gezeten wel een duidelijk geur achterlaat, ook na meerdere malen schoonmaken. Dat soort potjes bewaar ik apart om er weer inmaak in te maken die ook op basis van azijn zijn (geen jam bijvoorbeeld). Familie en vrienden sparen potjes mee: iedereen weet dat als er een mooi flesje of leuk potje met goed schroefdeksel leeg is, het bewaard dient te worden (in ruil voor bewaarde potten gaat er dan altijd wel weer een gevuld potje terug :-)
een oude maar nog wel goede pan waar je een grotere hoeveelheid in kunt koken, en ook een pan waar je in kunt bakken (oude hapjespan of zo)
een weegschaal
een maatbeker
een keukenmachine is erg handig (het scheelt je veel tijd) maar dus niet verplicht. Als je geen keukenmachine hebt is bijvoorbeeld een staafmixer of wel handig, of een "oelek" waar je kruiden, etc. in kunt fijnmaken.
een waterkoker vind ik zelf erg handig voor het steriliseren van potten, maar dus ook zeker niet verplciht
algemeen materiaal zoals een goede snijplank, scherpe messen, een roerlepel, een trechter, garde, pannenlappen of ovenhandschoenen
het liefst meerdere zeven, een grofmazige en een fijnmazige in ieder geval. Kun je heel duur kopen in kookwinkels maar kijk vooral ook eens bij Xenos, Marskramer, etc. Vaak voor 1 of 2 euro een leuke zeef voor dit werk :-)
kaasdoek of iets dergelijks (te koop in kookwinkels). Ik bewaar altijd oude theedoeken die weggegooid moeten worden. Na goed te zijn gewassen en gespoeld prima te gebruiken als doek voor de bereiding van bijvoorbeeld een heldere gelei.
Schoon!

Als je bovenstaande informatie al hebt gelezen begrijp je direct hoe belangrijk het is dat alles schoon is en dat je schoon werkt. Zonder de chemische conserveringsmiddelen, anti-oxidanten, etc. uit de supermarktpotten is schoon werken het aller-aller-allerbelangrijkste. En bezuinig er alsjeblieft nooit op!! Zelf in het verleden ooit ook wel eens de fout gemaakt hoor; te veel haast of eigenlijk niet zo veel zin, maar dan toch maar snel even inmaken........het gaat niet samen. Potjes toch blijkbaar niet schoon genoeg en vervolgens dan 8 weken later alle potten controleren en 3 van de 8 weg kunnen gooien omdat er schimmel in kwam. Doodzonde van de producten en van al het werk (en een vreselijk vies werk om alles weg te gooien om te spoelen en schoon te maken :-)

Als je wilt gaan inmaken doe dat dan op een middag die je vrij hebt gepland en doe het zorgvuldig. En schoon dus:

zorg dat je spullen en je aanrecht/snijplank, etc. schoon zijn
zorg dat je de ruimte hebt in de keuken
zorg dat je spoelbak/spoelbakken schoon zijn
zorg dat je producten schoon zijn, goed gewassen en ontdaan van blaadjes, takjes en aantastingen (van bijvoorbeeld vraat door beestjes, etc.)
steriliseer je potten/flessen/deksels/etc. zorgvuldig
vul de potten met schone lepels, trechters of wat dan ook
en raak de binnenkant van het deksel niet meer aan na het steriliseren. Het sluiten van potten is daardoor wel eens lastig omdat de pot heel heet is, het deksel ook en je het dan ook alleen maar aan de rand mag vasthouden. Maar wel zeer belangrijk.

En dan hieronder nog een aantal algemene tips m.b.t. het schoonmaken, bereiden, vullen en bewaren van inmaak:

Vul potten altijd tot iets onder de rand.

Zet potten met een schroefdeksel altijd ondersteboven op een theedoek na het sluiten van de pot; op deze manier trekt de pot vacuum en is de inhoud dus luchtdicht verzegeld en langer houdbaar. Als de pot is afgekoeld kan ze weer met de bovenkant naar boven worden gezet. Als je heel voorzichtig iets probeert te draaien aan het deksel zul je weerstand voelen (vaak kun je doordat het deksel iets naar beneden is ingedeukt ook zien dat de pot vacuum is.

Bedenk dat echte weckpotten (die met zo'n rubberen ring) eigenlijk vooral geschikt zijn om mee te wecken. Zelf gebruiken we de echte weckpotten zelden of nooit meer omdat wanneer de rubberen ring iets poreus is, er toch zuurstof bij de inmaak kan komen en deze zal bederven. Zelf gebruiken we liever gebruikte maar goed schoongemaakte jampotten, groentepotjes, etc. (de hele familie spaart ze voor ons :-) Weckpotten (grote maat) zijn trouwens wel erg geschikt om vruchten mee onder alcohol te zetten om er bijvoorbeeld later likeur van te maken.

Kurken op flessen kunnen slechts 1 x gebruikt worden, uitkoken, etc. heeft geen zin omdat de kurk dan al een opening heeft gemaakt en goed schoonmaken heeft ook over het algemeen geen zin. Gebruik vooral flessen met een schroefdop, kunststof kurk of een ander goed afsluitbaar en goed schoon te maken afsluitmiddel.

Bewaar de gevulde potten koel en donker (bijvoorbeeld "kelderkast"). Licht en warmte tasten na verloop van tijd kleur, smaak en houdbaarheid aan.

Potten die eenmaal open zijn zul je verder in de koelkast moeten bewaren en ook binnen ongeveer 8 weken worden opgebruikt. Uitzonderingen hierop zijn uiteraard likeuren, olieen, etc.

Uit geopende potten altijd met een schone lepel scheppen, niet meer terug de pot in doen! Ik zelf schep, voor gebruik van Chutney, etc. graag wat schepjes in een schaaltje dat op tafel staat. Het potje gaat dan weer schoon dicht en terug de koelkast in. Wat je in het schaaltje die dag niet opeet kun je altijd in de komende dagen (bewaar in koelkast) nog gewoon gebruiken. Zo voorkom je eventuele bacterieen in aan deksel, etc. van open potten wanneer je gebruikte lepels etc. weer in de potjes gebruikt. Wees schoon bij het inmaken maar blijf ook schoon bij het gebruik!

Gebruik etiketten zodat je weet wanneer je iets hebt gemaakt en wat in de potten zit (zeker als je verscillende soorten inmaak maakt). Vroeger gebruikte ik etiketten die ik beschreef met een stift. Tegenwoordig zweer ik bij mijn Dymo-letratag, een electronische lettertang :-) Ik gebruik die in voorjaar en zomer voor het maken van labels voor op de plantetiketten, en dus ook op potten met inmaak. Maar stickers met pen beschreven gaan natuurlijk ook gewoon lang mee.

Gooi oude pannen niet weg. Juist die oude pannen die niet meer geschikt zijn voor het gewone dagelijkse koken kunnen nog jaren mee in de "inmaakkeuken" :-) Gebruik voor het inmaken geen pannen met lood, koper of aluminium; ze geven vaak lichtgiftige stoffen af, kunnen verkleuren, etc., vooral in combinatie met bijvoorbeeld azijn, etc. Ik gebruik zelf een oude soeppan (voor het koken van azijnmengsels en jam, gelei, etc.) en een oude hapjespan (voor sambal, chutney, etc.).

En tot slot: gebruik je eigen zintuigen!! :-) Proef alles voor het de pot in gaat, controleer de dikte van jam met een lepeltje op een schoteltje, ruik de sterkte van pepers, proef de intrekkende likeur - of ze al op smaak is. Ruik, proef, kijk en voel wat je inmaakt!

En dan nog echt tot slot: controleer eens per maand even alle potten. Vooral niet open maken maar als er oxidatie, schimmel of iets anders is kun je het heel snel zien en uiteraard (met pijn in het hart) snel weggooien. Het gebeurt me ongeveer 1 op de 25 potten; een pot met schimmel. Vaak blijkt het dan toch een weckring te zijn die niet goed afgesloten bleek te zijn of een pot die niet meer vacuum was

En dan tot het "allerslotst" :-) Geniet ervan: teel het met plezier, maak het met liefde en eet het met smaak!!.........(en geef er eens iets van weg, geen leuker cadeautje dan zo'n smaakvol gul gegeven potje boordevol smaak en gezondheid).

potten schoonmaken voor het inmaken

Maak de potten en deksels eerst zeer goed schoon in een heet sopje met afwasmiddel en spoel ze met heet water na. Zet de lege schone potjes en deksels (met binnenkant naar boven) in de schone gootsteen en kook veel water (in een fluitketel gaat het prima maar een waterkoker gaat echt heel veel makkelijker en vooral veel sneller!). Doe in de potten en deksels wat soda (te koop in elke supermarkt en drogist, bij de schoonmaakspullen). Giet er kokend water op en laat 5 minuten staan. Giet de potten leeg en giet er dan vervolgens kokend water in en spoel de pot hiermee na. Laat de potten en deksels op schone theedoeken uitlekken tot gebruik.

of

Maak de potten en deksels eerst zeer goed schoon in een heet sopje met afwasmiddel en spoel ze met heet water na. Zet de lege schone potjes en deksels in een grote pan en doe er warm (niet heet) water bij tot de potten en dekels volledig onder water staan. Zet op het vuur en breng aan de kook, 10 minuten koken. Zet het vuur uit en laat de potten nog staan tot alles iets is afgekoeld en je de potten voorzichtig kunt uitnemen. Giet de potten en deksels leeg en laat de potten en deksels op schone theedoeken uitlekken tot gebruik.

pesto met koriander en gember

15 gram pompoenpitten, 1,5 el gehakte verse gember, 50 gram verse koriander, 2 tl citroensap, snufje cayennepeper, 60 ml olijfolie

Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine en giet er langzaam bij draaiende motor de olie bij tot de pesto de gewenste consistentie heeft.

pesto met rucola en blauwe kaas

30 gram walnoten, 1 sjalotje, 50 gram rucola, 25 gram verse munt, 60 ml olijfolie, 1/2 el citroensap, geraspte schil van 1/2 citroen, 1 el blauwe kaas

Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine en giet er langzaam bij draaiende motor de olie bij tot de pesto de gewenste consistentie heeft.

pesto met wortelloof en pecannoten

30 gram pecannoten, 15 gram sesamzaad, 1/2 el gehakte gember, 2 tenen knoflook, 50 gram wortelloof (alleen de blaadjes), snufje kardemompoeder, 50 gram verse basilicumblaadjes, 50 ml olijfolie, 1 tl witte wijnazijn

Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine en giet er langzaam bij draaiende motor de olie bij tot de pesto de gewenste consistentie heeft.

pesto met radijsloof

40 gram cashewnoten, 1 teen knoflook, 30 gram radijsloof, 20 gram muntblaadjes, 60 ml olijfolie, 1 el citroensap

Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine en giet er langzaam bij draaiende motor de olie bij tot de pesto de gewenste consistentie heeft.

pesto met basilicum, rucola en venkel

40 gram geroosterde pecannoten, 1 teen knoflook, 50 gram rucola, 25 gram verse basilicumblaadjes, 2,5 el sinaasappelsap, 1,5 el venkelzaad, gestampt, 60 ml olijfolie

Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine en giet er langzaam bij draaiende motor de olie bij tot de pesto de gewenste consistentie heeft.

korianderpesto met cashewnoten en kardemom

30 gram cashewnoten, 1 teen knoflook, 50 gram verse koriander, 1/2 tl gemalen kademom, 90 ml olijfolie, 1 el limoensap, snufje cayennepeper, zout naar smaak

Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine en giet er langzaam bij draaiende motor de olie bij tot de pesto de gewenste consistentie heeft.

pesto met tijm en broccoli

30 gram hazelnoten zonder vliesjes, 2 tenen knoflook, 2 el verse tijmblaadjes, 10 gram broccoliroosjes, geblancheerd en uitgelekt, 1/2 tl fijngeraspte citroenschil, 1,5 el citroensap, 120 ml olijfolie, evt. 10 gram ricotta

Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine en giet er langzaam bij draaiende motor de olie bij tot de pesto de gewenste consistentie heeft.

vrijdag 8 april 2011

druivenchutney met sjalotjes en appel

300 gram druiven, zonder pit
1/2 friszure appel (granny smith)
2 sjalotjes
2 eetlepels balsamicoazijn
3 gram speculaaskruiden
2 gram verse gember
1 kaneelstokje
50 gram suiker
2 eetlepels cognac
snufje zout

De sjalotjes pellen, halveren en ragfijn snipperen. De appel met schil in kleine blokjes snijden. De gember ragfijn snijden. De druiven ontvellen. De suiker opzetten met een klein beetje water en licht laten karameliseren. Voeg sjalot, appel, gember en druiven toe en blus af met de balsamicoazijn en de cognac. Vervolgens de speculaaskruiden, kaneelstokje en zout toevoegen en het geheel aan de kook brengen. Laat de chutney 4 minuten koken en zet koud weg. Verwijder voor gebruik het kaneelstokje.

abrikozenchutney

1,1 kg chutney, 3 potten

4 jonge uien, 2 sinaasappels, 1,5 dl ciderazijn, 200g ram rietsuiker, 800 gram gedroogde abrikozen, 1 tl karwijzaad, 2 tl tandooripoeder

pel de uien, snij in vieren. schil de sinaasappels dun, vang sap op. snijd de partjes los, doe ze in het sap. voeg azijn, suiker, ui, abrikozen en specerijen toe. doe in pan met dikke bodem, breng aan de kook. draai vuur laag, laat 40 minuten sudderen. doe in poten, sluit meteen af.

bananenjam

1,2 kg jam, 3-4 potten

3 limoenen, 1 kg bananen (750 gram gepeld), 500 gram rietsuiker, 0,5 dl rum

borstel de limoen schoen, trek er de schil af. pers ze uit.

snijd de bananen en dunne schijfjes. doe ze in een kom, giet er het sap voer. voeg de schil, suiker en rum toe. meng voorzichtig en laat 15 minuten marineren.
giet de bananen etc in een pan met dikke bodem. breng aan de kook, schuim regelmatig af en laat ongeveer 15 minuten sudderen op matig vuur. doe over in potten, sluit meteen

neem niet te rijpe bananen, anders kan de jam snel gaan gisten. altijd in de koelkast bewaren.

pompoenchutney

1,2 kg chutney, 3 -4 potten

1 kg pompen (750 gram schoongemaakt), 4 sjalotjes, 100 gram verse gember, 5 dl vers sinaasappelsap, 250 gram rietsuiker, 1 dl sherryazijn, 1/2 tl peperkorrels

schil, de pompen, haal het zaad eruit, snijd in kleine stukjes. pel sjalotjes en gember en hak ze fijn. Doe pompoen in grote kom, giet sap erover. voeg suiker, azijn, sjalotjes, gember en peperkorrels toe. doe in een pan met dikke bodem. breng aan de kook, laat ongeveer 1 uur sudderen, of tot de pompoen gaar is.
giet in kom van keukenmachine. draai kort en verdeel voer de potten sluit ze meteen

appel-perenchutney

700 gram chutney, 2 potten

500 gram goudreinetten (400 gram schoongemaakt), 500 gram peren (400 gram schoongemaakt), 1 dl sherryazijn, 150 gram rietsuiker, 1 tl korianderzaad, 20 gram gemberwortel, 1 el mosterdzaad

schil de appels en peren, snij in vieren, verwijder de klokhuizen. snij in kleine blokjes. doe in kom, sprenkel azijn erover. strooi suiker erover. schep voorzichtig door elkaar.
rooster korianderzaad 2 minuten in droge koekenpan. knijp gember uit in knoflookpers. Schep vruchten met azijn en suiker in pan met dikke bodem. voeg zaden en gember toe. breng aan de kook. laat 20 tot 30 minuten zachtjes sudderen. totdat fruit ondoorschijnend is. verdeel over potten, sluit meteen af.

walnotenjam

1 kg verse walnoten, 1 el ciderazijn, 300 gram heldere honing, 100 gram rietsuiker, 1/2 vanillestokje

Dop de walnoten, verwijder de vliesjes. doe ze in een kom, gieter 2 dl water en de azijn bij. dek af met plasticfolie, laat 12 uur marineren in de koelkast.

zeef het walnotenvocht, met met de honing en suiker. giet in pan met dikke bodem. doe de noten en halve vanillestokje erbij en laat 30 minuten sudderen op matig vuur. doe in potten en sluit meteen af.

tomaten-walnotenjam

3-4 potten
8 tomaten
1000 g suiker
2 citroenen
1 citroenschil
60 g walnoten
Een onverwachte combinatie met een verrukkelijke smaak. Snijd de tomaten in stukken. Doe de tomaten met de suiker in een kom. Laat de kom een nacht bij kamertemperatuur staan.

Doe de inhoud van de kom in een pan. Breng het mengsel aan de kook. Voeg het citroensap en de geraspte citroenschil toe. Laat het geheel ca. 30 minuten zachtjes doorkoken. Roer de gehakte walnoten door het tomatenmengsel.

Haal de pan van het vuur. Laat de jam 10 minuten staan. Doe de warme jam in warme, schone potten. Sluit de potten af. Bewaar de jam koel.

paprikachutney met koriander

700 gram, 2 potten
lekker bij geitenkaas

1 kg gele en rode paprika's (650 gram zonder zaad en zaadlijsten), 1 dl balsamico-azijn, 4 tenen knoflook, 300 gram rietsuiker, 1 tl korianderzaad, 2 kruidnagels

blaker de paprika's en verwijder de schil. vang het nat op en vermeng met de azijn. hak de knoflook fijn. snijd de paprika's in kleine stukjes. meng met suiker, knoflook, koriander, kruidnagels. giet azijn erover. doe alles in pan met dikke bodem. breng aan de kook, laat 20 minuten koken. schep in potten, sluit meteen af.

jam van gele perziken, nectarines en rozemarijn

1 kg jam, 3 potten

1,2 kg perziken en nectarines (1 kg fruit zonder pitten), 700 gram rietsuiker, sap 1 citroen, 1 el gehakte verse rozemarijnnaaldjes

schil het frui, haal er de pitten uit. snijd in vieren. doe in een pan. strooi er de suiker over, besprenkel met het sap. laat 1 uur marineren. doe alles in pan met dikke bodem. beng aan de kook, schuim af. doe rozemarijn erbij, laat 20 minuten zachtjes sudderen. controleer druppel op koud schoteltje. evt nog wat doorkoken. verdeel over potten en sluit meteen af.

bosbessenjam

1 pot

350 gram rietsuiker, sap van 1 citroen, 540 gram bosbessen

meng suiker in een pan met dikke bodem met het sap. breng aan de kook. voeg dan bosbessen toe. laat aan de kook komen, laat ongeveer 5 minuten sudderen. giet over in een schaal. laat afkoelen. dek af met plasticfolie, zet een nacht in de koelkast.

giet volgende dag door een zeef in een pan. breng aan de kook. laat 5 minuten inkoken en doe er weer de bessen in. laat ongeveer 5 minuten sudderen. doe in de jampot.

uienchutney

1 pot

500 gram rode uien (450 gram gepeld`0, 1 dl ciderazijn, 300 gam heldere honing, 1 kaneelstokje, snufje peper, nootmuskaat, kruidnagel en kaneel

pel de ui, snijd in vieren. meng met azijn en honing. doe alles in een pan met dikke bodem. voeg kaneelstokje enkruiden toe. breng aand e kook, lat 15 tot 20 minuten sudderen. doe in pot, sluit af als nog heet

courgettejam met citroenschilletjes

600 gram, 2 potten

1 kg stevige courgettes (850 gram geschild en uitgeschraapt), 4 citroenen, 600 gram rietsuiker

spoel de courgettes af. schil ze in een reeppatroon. halveer ze horizontaal en schraap er het zaad met pulp uit, snijd in dunne plakjes. breng een pan water aan de kook. borstel de citroenen af, trek de schil er in repen af. kook deze 3 minuten in het water. giet af en snijd klein.

pers de citroenen uit. bind de pitten in een stukje neteldoek. meng de courgette met de suiker, het sap en schil. doe in een pan met dikke bodem. hang het pittenbuideltje er in, breng aan de kook. schuim af en laat 30 minuten sudderen. controleer de dikte van de jam: als druppel op koud schoteltje meteen stolt: klaar, anders nog 2 a 4 minuten doorkoken. neem het buideltje eruit, doe in potten. sluit terwijl nog heet.

worteljam met sinaasappel

1 kg jam, 3 potten

4 onbespoten sinaasappels, 1 kg mooie jonge wortels (ca.a 750 gram geschilde), sap 1 citroen, 600 gram rietsuiker

borstel de sinaasappels af onder de koude kraan. trek van 2 de schil dun af, pers ze alle 4 uit. schil de wortels, snijd ze in dunne rondjes. met met de schil en het sap. meng er ook wat citroensap door. giet in een ruime pan, laat alles 5 minuten voorkoken met het deksel op de pan.
doe er de suiker bij, schep alles losjes om. breng langzaam aan de kook, laat 30 minuten sudderen, af en roeren en afschuimen.

verdeel over 3 potten en sluit ze meteen af.

kiprolletjes met mozzarella, ham en basilicum

4 enkele kipfilets, 2 bollen mozzarella, 4 takjes basilicum, 12 plakjes rauwe ham, 4 el olijfolie

snijd de kip in 24 stukken. snijd de mozzarella in staafjes, halveerde plakken ham in de lengte, trek de basilicumblaadjes los.

maak rolletjes door 1 staafje mozzarella op een stuk kalkoen te legen, 2 basilicumblaadjes erop, wikkel de ham er omheen, maak evt. vast met een cocktailprikker.

verhit de fry-top voor. verhit wat olie. laat de rolletjes onder af en toe omdraaien ongeveer 30 minuten bakken tot ze goudbruin en gaar zijn.

geitenkaasjes met spek en tijm

4 kleine verse geitenkaasjes, 4 plakken spek, 8 takjes tijm, olijfolie, sneetjes brood

wikkel een plak spek om elk kaasje. stop 2 takjes tijm tussen spek en kaas. leg de kaasjes 30 minuten in de diepvries.
verhit de fry-top.
verhit wat olijfolie. laat de kaasjes 5 minuten aan elke kant grilleren tot de kaas licht begint verkleuren. opdienen op brood.

garnalen met rauwe ham

20 rauw, ongepelde garnalen (diepvries), 4 dunne plakken rauwe ham, 20 verse basilicumblaadjes

verhit de fry-top voor. pel de garnalen, lat het laatste segment van de staart er aan zitten. wikkel een stukje ham om elke garnaal, stop een blaadje basilicum tussen ham en garnaal.

verhit olie op de fry-top. grilleer de garnalen ca. 10 minuten aan elke kant. garneren op sla met spekjes.

Paprikachutney

4personen

•3 zoete puntpaprika's, in blokjes
•1 kleine rode ui, fijngesnipperd
•125 ml wittewijnazijn
•150 g suiker
•3 eetlepels rozijnen
•½ theelepel kaneel
•3 takjes verse tijm
•punt belegen of oude geitenkaas
bereiden
Breng in een pan met dikke bodem de paprika met de ui, wijnazijn, suiker, rozijnen, kaneel, tijm en een snufje zout aan
de kook.
Draai het vuur laag en laat de chutney zonder deksel op de pan in 25-30 minuten zachtjes inkoken; roer af en toe. Test of
de chutney de gewenste dikte heeft door een lepeltje op een koud (uit de diepvries) bordje te scheppen.
Vis de takjes tijm uit de pan en schep de warme paprikachutney in een schone jam- of weckpot. Sluit het deksel en laat
de chutney omgekeerd 15 minuten afkoelen. Keer de pot weer en laat verder afkoelen. Bewaar de chutney op een koele,
donkere plek.
Serveer de paprikachutney als borrelhapje of lunchgerecht bij de geitenkaas. Lekker met ambachtelijk stokbrood.
extra benodigd
1 schone jam- of weckpot
Tip
De extra zoete en fruitige rode puntpaprika is bijzonder geschikt voor deze friszoete chutney. Lekker bij pittige kazen maar
ook bij paté en geroosterd vlees.

Chutney met tomaat, appel en gember

1portie

•1 grote ui, gesnipperd
•2 eetlepels olijfolie
•6 tomaten, zaadjes verwijderd en in grote blokjes gesneden
•2 groene appels, in blokjes
•10 g verse gember, fijngeraspt
•50 g suiker
•2 eetlepels wittewijnazijn
bereiden
Fruit de ui in de olijfolie tot de ui glazig is geworden.
Schep er de tomaten, appels en gember door en laat nog 5 minuten bakken.
Voeg de suiker toe en laat karameliseren. Breng op smaak met de azijn.
Schep er een snufje cayennepeper door en laat 1 uur zachtjes sudderen op laag vuur.
Je kunt de chutney 15 dagen in de koelkast bewaren.

Karbonade met peer en salie

4personen

•125 ml aalbessengelei of cranberrygelei
•1 eetlepel sojasaus
•1 theelepel Dijonmosterd
•8 verse salieblaadjes
•4 karbonades, elk ca. 280 g
•2-3 eetlepels olijfolie
•1 peer, met schil, in dunne plakken
•1 rode ui, gepeld en in dunne plakjes
voorbereiden
Meng in een middelgrote schaal de aalbessengelei met de sojasaus, mosterd en salie. Leg er de karbonades in en wentel
ze door de marinade. Dek af en zet minstens 30 minuten of tot een nacht in de koelkast.
bereiden
Verwarm een grillpan tot middelheet voor. Voeg wat olie toe om in te vetten en verhit. Leg er de karbonade zo nodig in
porties in en bak ze 5-6 minuten aan elke kant, of tot ze naar wens gaar zijn. Neem ze uit de pan.
Bestrijk de pan lichtjes met olie en voeg de peer en ui toe. Grilleer op middelheet tot de peer gekarameliseerd is, waarbij u
de plakken af en toe omdraait, zodat ze niet aanbranden.
Serveer de karbonades met de gegrilde peer en ui. Geef er romige aardappelpuree of aardappelsalade bij.

Zalm met citroenpeper, kappertjes en tartaarsaus

4personen

•4 zalmfilets, elk ca. 150 g
•1 eetlepel peper
•1 eetlepel geraspte citroenschil
•1-2 eetlepels olijfolie
•1½ eetlepel kappertjes, afgespoeld en gehakt
•1 citroen, in vieren
•100 g rucola

voor de tartaarsaus
•125 ml mayonaise
•1½ eetlepel kappertjes, afgespoeld en gehakt
•2 eetlepels gesnipperde Chinese bieslook
•het sap en de geraspte schil van 1 citroen
bereiden
Bestrooi de zalmfilets met de peper en het citroenraspsel.
Verwarm een grillpan tot hij heet is. Bestrijk de zalmfilets licht met olie. Leg in de grillpan en grilleer ca. 2-3 minuten per
kant tot de zalm net gaar is en het vlees van kleur verandert. Neem de filets uit de pan.
Doe de kappertjes en partjes citroen in de hete grillpan en grilleer ze lichtbruin.
Meng voor de tartaarsaus de mayonaise met de overgebleven kappertjes, het bieslook en het citroensap en citroenraspsel.
Serveer de zalm op en bedje rucola met een toef tartaarsaus erop. Garneer met de knapperige kappertjes en gegrilde
partjes citroen.

Uiensoep à la Les Halles

6personen

•1¼ kg uien
•45 g roomboter
•1 eetlepel plantaardige olie
•een snufje suiker
•500 ml lichte rode of droge witte wijn
•2 liter runderbouillon
•1 laurierblad
•6 dikke sneden landelijk brood, elke snee ca. 4 cm dik
•375 g Comté of Gruyère, geraspt
bereiden
Snijd met een mandoline of een vlijmscherp mes de uien in de lengte in flinterdunne plakken. Zet weg.
Laat in een grote, zware steelpan op matig vuur de boter met de olie smelten. Schep er de ui door en leg er het deksel
op. Schep af en toe om, voeg de suiker en wat zout en peper toe en laat 25 tot 30 fruiten tot de uien botergaar,
goudbruin en licht gekarameliseerd zijn.
Giet er de wijn bij. Draai het vuur hoger en laat 8 tot 10 minuten koken tot de wijn voor de helft is ingekookt. Voeg de
bouillon en het laurierblad toe. Draai het vuur matig en laat de soep ca. 45 minuten zonder deksel sudderen tot hij donker
van kleur en vol van smaak is. U kunt als het vocht te snel verdampt een beetje water toevoegen, het deksel op de pan
leggen en verder laten sudderen.
Verwarm vlak voor het serveren de oven voor op 200 °C. Schik de sneden brood op een bakplaat en rooster ze onder een
keer omdraaien 3 tot 5 minuten per kant in de oven tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Neem ze uit de oven.
Verwijder het laurierblad uit de soep en gooi het weg. Schep de uiensoep in vuurvaste soepkommen en zet ze op een
bakplaat. Leg een snee toost op elke kom soep en verdeel er de kaas over. Zet 10 tot 15 minuten in de oven tot de kaas
gesmolten is en de randen van de toost goudbruin zijn. Neem uit de oven en dien onmiddellijk op.

Eendenborst met port en vijgen

6personen

•6 eendenborsten, elk ca. 220 g, afgespoeld en drooggedept
•500 ml port
•8 tot 10 verse basilicumblaadjes, in stukjes gescheurd en fijngehakt
•30 tot 45 g roomboter
•8 verse vijgen, 400 g totaalgewicht, in de lengte gehalveerd
•125 ml rode wijn zoals Côtes du Rhône
•500 ml kippen- of runderbouillon, of een mengsel
bereiden
Kerf met een zeer scherp mes het vet van elke eend in een ruitpatroon in, maar snijd niet in het vlees. Besprenkel beide
kanten met 2 tot 3 eetlepels port. Bestrooi met zout en peper en druk er dan aan beide kanten het basilicum in. Laat 30
minuten op kamertemperatuur staan. Giet intussen de rest van de port in een pan en breng op middelhoog vuur aan de
kook. Draai het vuur matig en laat 10 tot 15 minuten koken tot er 4 eetlepels over zijn. Doe over in een kom en zet weg.
Verhit de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Doe er de vijgen in en bak ze ca. 2 minuten aan beide kanten
tot ze zacht zijn. Doe over op een schaal en houd ze warm. Leg de eendenborsten met de velkant onder in de pan en bak
ze ca. 4 minuten op middelhoog vuur tot ze bruin zijn. Draai ze om en bak de tweede kant nog ca. 2 minuten tot die bruin
is en het vlees zacht aanvoelt wanneer u er op drukt. Doe over op een schaal en houd warm.
Giet het vet uit de pan in een kom en zet weg. Blus de pan af met de rode wijn. Breng op hoog vuur aan de kook en laat
al roerend 5 minuten koken tot de wijn tot ca. 2 eetlepels is ingekookt. Schep intussen zoveel mogelijk vet van de sappen
in de kom. Giet de sappen en de bouillon in de pan en laat in ca. 5 minuten tot 4 eetlepels inkoken. Schep er de
ingekookte port en de vijgen door.
Snijd de eendenborst in schuine plakjes en schik ze op zes borden. Schep er de saus over en de vijgen omheen en serveer
direct. Lekker met haricots verts.

Gegrilde varkenshaas in bacon met kerstomaatjes

4personen

•1 varkenshaas
•1 eetlepel Dijonmosterd
•1 eetlepel gedroogde tijm
•20 dunne plakken doorregen bacon
•1 eetlepel zonnebloemolie
•4 trosjes kerstomaatjes
bereiden
Bestrooi de varkenshaas met zout en peper en besmeer het vlees dan met de mosterd. Strooi er de tijm over. Wikkel de
plakken rookspek om de varkenshaas en laat ze iets overlappen, zodat ze beter op hun plaats blijven.
Verwarm de vlakgrillplaat voor.
Vet de gloeiend hete grillplaat in met de zonnebloemolie en leg er de varkenshaas op. Bak hem 10 minuten aan elke kant.
Snijd de varkenshaas wanneer het spek mooi goudbruin is in dikke plakken. Leg de plakken varkenshaas met de
kerstomaatjes op de grillplaat en laat alles nog ongeveer 5 minuten bakken.
Eet de plakken varkenshaas met de warme, sappige tomaatjes.

Gegrilde courgette met munt en geitenkaas

4personen

•¼ bosje verse munt
•4 kleine courgettes
•5 eetlepels olijfolie
•2 takjes verse tijm
•4 kleine, verse Franse geitenkaasjes (of van een rol afgesneden)
•1 theelepel gedroogde tijm
bereiden
Verwarm de vlakgrillplaat voor.
Trek de blaadjes munt van de steeltjes af. Was ze en hak ze grof. Was de courgettes, snijd ze bij en snijd ze in de lengte
in hele dunne plakken.
Bestrijk de gloeiend hete grillplaat met 1 eetlepel olijfolie en leg er de plakken courgette naast elkaar op. Bak ze snel aan
beide kanten lichtbruin. Leg er de takjes verse tijm op. Betrooi met zout en peper en bak tot de plakken courgette
goudbruin zijn.
Schik de plakken courgette op individuele borden. Leg er de in stukjes gesneden geitenkaas en gehakte munt op. Bestrooi
met de gedroogde tijm en sprenkel er 4 eetlepels olijfolie over.

Abrikozenchutney

1kg chutney

•2 sinaasappels
•150 ml ciderazijn
•200 g rietsuiker
•4 jonge uien, in vieren gesneden
•800 g gedroogde abrikozen
•1 theelepel karwijzaad
•2 theelepels tandooripoeder
bereiden
Schil de sinaasappels dun af, waarbij je het sap opvangt in een kom. Snijd de partjes los en doe ze in het opgevangen
sap. Voeg de ciderazijn, rietsuiker, stukjes ui, gedroogde abrikozen en de specerijen toe.
Doe het mengsel in een pan met dikke bodem en breng het aan de kook. Draai het vuur laag en laat alles 40 minuten
sudderen.
Doe de hete chutney over in 3 potten en sluit die meteen af.

Pruimenjam met gekonfijte gember

3potten jam

•1 kg mirabelpruimen (dat is 900 g zonder pitten)
•het sap van 1 citroen
•600 g rietsuiker
•75 g gekonfijte gember, in kleine stukjes
voorbereiden
Spoel de pruimen onder de kraan en dep ze droog. Haal er de pitten uit en sprenkel dan het citroensap over de pruimen.
Schep de helft van de pruimen in een kom en strooi er de helft van de rietsuiker over. Verdeel er een tweede laag pruimen
over en strooi daar de rest van de suiker over. Dek de schaal af met plasticfolie en laat de inhoud 2 uur marineren op een
koele plaats. Zo zullen de pruimen hun vocht afgeven, dat door contact met de suiker in een dikke siroop verandert.
bereiden
Meng de pruimen met hun siroop. Doe het mengsel in een pan met dikke bodem en breng aan de kook. Laat alles
ongeveer 10 minuten zachtjes sudderen, waarbij je zo nodig afschuimt.
Doe de stukjes gember in de pan en laat alles nog 10 tot 15 minuten sudderen.
Controleer de dikte van de jam door een paar druppels op een koud schoteltje te laten vallen. Als de jam meteen stolt en
dikker wordt, is hij klaar. Controleer als dat niet het geval is opnieuw na 2 tot 4 minuten.
Verdeel de pruimenjam over 3 of 4 schone en droge potten. Sluit de potten onmiddellijk af.

Rabarberchutney met grote rozijnen

900g chutney
0
•1 kg rabarber (750 g schoongemaakt gewicht)
•100 g acaciahoning
•200 g rietsuiker
•1 theelepel jeneverbessen
•150 ml witte balsamicoazijn of sherryazijn
•250 g grote rozijnen
bereiden
Spoel de stelen rabarber onder de kraan. Schil de stelen dan en snijd ze in stukjes.
Doe de acaciahoning met de rietsuiker, jeneverbessen en balsamicoazijn in een pan met dikke bodem. Breng aan de kook
en laat 3 minuten koken tot het mengsel mooi stroperig is.
Doe er de stukjes rabarber en de rozijnen in en laat alles dan nog eens 30 minuten sudderen.
Verdeel de rabarberchutney over 2 of 3 potten en sluit die meteen af.
Tip
Deze chutney combineert goed met wildterrines.

Abrikozenjam met lavendel

3potten jam

•1 kg kleine, goed rijpe abrikozen (dat is ca. 900 g abrikozen zonder pit)
•650 g rietsuiker
•het sap van 1 citroen
•1 eetlepel verse lavendelbloempjes
voorbereiden
Spoel de abrikozen onder de kraan en verwijder de pitten. Leg de halve abrikozen in laagjes in een schaal en bestrooi elk
laagje met rietsuiker. Sprenkel citroensap over alles en laat de abrikozen dan 3 uur weken.
bereiden
Meng de halve abrikozen voorzichtig met de rietsuiker, het citroensap en het sap dat de abrikozen hebben afgegeven. Doe
het mengsel in een pan met dikke bodem en breng aan de kook. Schuim de eerste 10 minuten regelmatig af.
Voeg zodra er geen schuim meer naar boven komt de lavendelbloempjes toe en laat alles nog 15 minuten sudderen.
Controleer de dikte van de jam door een paar druppels op een koud schoteltje te laten vallen. Als de jam meteen stolt en
dikker wordt, is hij klaar. Controleer als dat niet zo is opnieuw na 2 tot 4 minuten.
Verdeel de abrikozenjam over 2 of 3 potten en sluit die meteen.

Pittige mangochutney

900g chutney

•3 mango's van 400 g per stuk (800 g vruchtvlees)
•100 g lange chilipepers
•20 g verse gember
•100 ml ciderazijn
•300 g rietsuiker
•2 plukjes saffraandraadjes
•1 eetlepel roze peperkorrels
bereiden
Schil de mango's. Snijd het vruchtvlees van de pitten en snijd het dan in blokjes. Spoel de chilipepers onder de kraan.
Snijd ze open en schraap er het zaad uit. Snijd de pepers dan in ringetjes. Schil de gember en knijp het vruchtvlees uit in
een knoflookpers. Meng alles in een grote kom.
Giet de ciderazijn met de rietsuiker in een pan met dikke bodem. Breng aan de kook. Laat 3 minuten sudderen en voeg
dan het fruit met de chilipeper toe. Strooi de saffraan en roze peperkorrels erover en laat alles 20 tot 30 minuten
sudderen.
Verdeel de nog hete chutney over 2 of 3 schoongemaakte en gedroogde potten en sluit die meteen af.

Pittige mangochutney

900g chutney

•3 mango's van 400 g per stuk (800 g vruchtvlees)
•100 g lange chilipepers
•20 g verse gember
•100 ml ciderazijn
•300 g rietsuiker
•2 plukjes saffraandraadjes
•1 eetlepel roze peperkorrels
bereiden
Schil de mango's. Snijd het vruchtvlees van de pitten en snijd het dan in blokjes. Spoel de chilipepers onder de kraan.
Snijd ze open en schraap er het zaad uit. Snijd de pepers dan in ringetjes. Schil de gember en knijp het vruchtvlees uit in
een knoflookpers. Meng alles in een grote kom.
Giet de ciderazijn met de rietsuiker in een pan met dikke bodem. Breng aan de kook. Laat 3 minuten sudderen en voeg
dan het fruit met de chilipeper toe. Strooi de saffraan en roze peperkorrels erover en laat alles 20 tot 30 minuten
sudderen.
Verdeel de nog hete chutney over 2 of 3 schoongemaakte en gedroogde potten en sluit die meteen af.

woensdag 6 april 2011

snijbonen stamppot met creme fraiche

1 kg aardappelen
1 pak snijbonen (300 g, diepvries)
1 beker crème fraîche (200 ml)
1 kropsla, in reepjes
2 el verse dille, fijngesneden
Bereiden
1. Schil de aardappelen en kook ze in water met zout in 20 min. gaar. Kook ondertussen de snijbonen in ca. 6 min. beetgaar en giet af. Stamp de aardappelen met de crème fraîche tot een smeuïge puree. Schep er de snijbonen, kropsla en dille door. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de stamppot over 4 borden

driekruidenpesto

1/2 bosje dragon, 1/2 bosje peterselie, 1/2 bosje bieslook, 1/2 rode ui (in stukken), 1 teentje knoflook, 25 gram geraspte parmezaan, 4-5 el olijfolie

pureer egaal in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren

pijnboompittenpesto

4 zongedroogde tomaatjes op olie (uitgelekt), 3 el pijnboompitten, 1 el grof gehakte basilicum, 4-5 el olijfolie

pureer egaal in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren

korianderpesto

20 gram korianderblaadjes, 2 teentjes knoflook, 50 gram walnoten, 35 gram geraspte parmezaan, 5-6 el olijfolie

pureer egaal in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren

lekker door spaghetti!

walnotenrucolatapenade

1 sjalotje (stukken), 2 teentjes knoflook, 50 gram rucola, 100 gram walnoten, 12 basilicumblaadjes, 35 gram geraspte parmezaan, 1 el balsamico-azijn, 5-6 el olijfolie

pureer grof in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren

pasta met pesto en kip

400 gram pasta, 2 el olijfolie, 400 gram kipfilet in blokjes, 300 gram broccoli, kleine roosjes,s 250 gram champignons, grof gesneden, 100 gram pesto alla genovese, 1,25 dl crème fraiche, 2 vleestomaten (blokjes), 100 gram geraspte kaas

kook de pasta al dente. giet af, spoel af met koud water. Verhit olie en bak kip rondom bruin. voeg broccoli en champignons toe en laat 5 min. zachtjes bakken tot vocht verdampt is.

schep pesto, crème fraiche, blokjes tomaat erdoor en roer goed. Schep pasta door kipmengsel. verwarm al omscheppend een paar minuten.

strooi de geraspte kaas er op de borden over.

kappertjestapenade

1/2 rode ui, 2 zongedroogde tomaatje sop olie (uitgelekt), 1 takje dille, 1 tl mosterd, 1 el wite wijnazijn, 4 el kappertjes (uitgelekt), 3 el sap van de kappertjes, 3-4 el olijfolie

pureer grof in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren

rucolapesto

50 gram rucola, 1 el geroosterde pijnboompitten, 1 teentje knoflook, 2 dl olijfolie, 1 el geraspte oude kaas

pureer egaal in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren

geitenkaastaartjes met pistachenotenpesto

20 stuks

oven voorverwarmen op 200 graden


1 sjalotje (in stukken), 2 teentjes knoflook, 4 zongedroogde tomaatjes op olie (uitgelekt), 75 gram gepelde pistachenoten, 12 basilicumblaadjes, 35 gram geraspte parmezaan, 1 el balsamico-azijn, 5-6 el olijfolie

pureer egaal in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren


5 plakken bladerdeeg, 115 gram zachte geitenkaas, 20 kerstomaatjes, basilicumblaadjes om te garneren

steek uit elke plak bladerdeeg 4 rondjes, leg op bakpapier. besmeer met de pesto. shep er een lepelte geitenkaas op, leg op elk taartje een tomaatje.

bak in ca. 15 minuten goudbruin.

dinsdag 5 april 2011

ansjovistapenade

2 zongedroogde tomaatjes op olie (uitgelekt), 1 tl mosterd, 1 el witte wijnazijn, 1 el kappertje s(uitgelekt), 3 el olijfolie


pureer grof in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren.

lekker op bramborak met een schep creme fraiche erop

groene olijventapenade

150 gram groene olijven zonder pit, 2 el kappertjes (uitgelekt), 4 ansjovisfilets (uit blik, uitgelekt), 2 tl mosterd, 5 el olijfolie


pureer grof in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren.

op ciabatta

basicilicumsaus

voor bij 500 gram vlees

50 gram piinboompitten,, geroosterd, 2 teentjes knoflook, 50 gram basilicumblaadjes, 1 el fijngesneden peterselie, 50 gram geraspte parmezaan, 1 dl olijfolie

pureer egaal in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren.

25 gram boter smelten, 25 gram bloem erdoor, 1 lminuut bakken. 2,5 dl melk erbij, 1/2 bouillonblokje verkruimeld erbij, roer tot gebonden saus. pesto door saus roeren.

bij gegrild vlees of gegratineerde groenten.

pesto-honing-roomsaus

voor 2 porties pasta/250 gram vlees

1,25 dl creme fraiche, 1 el vloeibare honing, 3 el pesto alla genovese of pesto ross, 40 gram geraspte oude Goudse

verwarm crcme fraiche met honing en pesto. laat kaas hierin smelten, breng pittig op smaak met cayenne peper en zout.

bij kalfs- of varkensvlees.

marinade van pesto

voor 500 gram vlees of vis

2 citroenen, 1 tl suiker, blaadjes van 4 takjes koriander, 20 gram pijnboompitten (geroosterd), 2 teentjes knoflook, 35 gram gerapste parmezaan 5-6 el olijfolie

rasp citroenschil. kook 15 minuten in bodempje water met de suiker. laat uitlekken. pers citroenen.

pureer egaal en vloeibaar met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren.

bij lam, vis en schaaldieren

tonijn-tapenadesaus

1 blikje tonijn op water (200 gram, uitgelekt), 2 takjes dille (zonder steeltjes), 30 gram zwarte olijven zonder pit, 1 el kappertjes (uitgelekt), 1 tl mosterd, 4-5 el olijfolie


pureer in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren.

bij kip en kalfsvlees

pesto-yoghurtsaus

20 gram basilicum, 2 teentjes knoflook, 50 gram geraspte parmezaan, 20 gram pijnboompitten (geroosterd), 5-6 el olijfolie,

pureer egaal in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren.
roer er 1 dl biogarde, 2 el mayonaise door. in afgesloten bakje 2 weken houdbaar in koelkast

paddenstoelentapenade

20 gfam gedroogde paddenstoelen, 30 gram kastanjechampignons, 2 teentjes knoflook, 50 gram zwarte olijven, zonder pit en fijngehakt, 6 blaadjes basilicum, fijngesneden, 2 takjes peterselie, gehakt, sap van 1 limoen, 2-3 el olijfolie

wek de paddenstoelen 30 minuten in heet water en laat uitlekken.
pureer alles niet al te fijn in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren.

pompoenpitpesto

80 gram pompoenpitten, 1/2 rode ui (in stukken), 1 teentje knoflook, 15 gram peterselie, 25 gram geraspte parmezaan, 4-5 el olijfolie

pureer egaal in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren.

notentapenade

1 sjalotje (in stukken), 2 teentjes knoflook,4 zongedroogde tomaatjes op olie (uitgelekt), 100 gram gemengde ongezouten noten, 12 blaadjes basilicum, 35 gram geraspte parmezaan,1 el balsamico-azijn, 5-6 el olijfolie

pureer grof in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren.

zwarte olijventapenade

200 gram zwarte olijven zonder pit, 1 el kappertjes (uitgelekt), 3 ansjovisfilets (uit blik, uitgelekt), 1 teentje knoflook, 1 tl mosterd, 2-3 el olijfolie, mespuntje cayenne

pureer grof in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren.

pesto rosso

150 gram zongedroogde tomaatjes op olie (uitgelekt), 1 teentje knoflook, 50 gram walnoten, 8 basilicumblaadjes, 4 el olijfolie (of olie van tomaatjes)

pureer egaal in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren.

pesto alla genovese

40 gram basilicumblaadjes, 2 teentjes knoflook, 50 gram geraspte parmezaan, 20 gram pijnboompitten (geroosterd), 10 el olijfolie

pureer egaal in keukenmachine of met staafmixer, voeg olie erbij tijdens het pureren.

zondag 3 april 2011

Pittige tomatenchutney

Voor 3 potten
1 kg rode tomaten
200 g uien
2 groene paprika’s
1 theelepel zout
2 theelepel (of meer) sambal
½ theelepel gemalen koriander
2 dl azijn
400 g Van Gilse Geleisuiker
1 eetlepel groene peper
Bereiding
De tomaten 10 tellen in kokend water dompelen en ontvellen. De tomaten door een zeef wrijven. Uien pellen en in kleine stukjes snijden. Paprika’s wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in smalle reepjes snijden. Tomaten met ui, paprika, zout, sambal, koriander en azijn op een middelmatig vuur aan de kook brengen en 20 minuten zachtjes laten koken. Regelmatig roeren. Geleisuiker en peper door de massa roeren, opnieuw aan de kook brengen en 8 minuten goed borrelend laten koken. De chutney in schoongemaakte potten schenken. De potten tot de rand vullen, direct sluiten en 5 minuten op hun kop zetten.

Bewaarvoorschrift
Beperkt houdbaar; gekoeld bewaren.

Perzik-kiwi-jam

Voor 4 potten
750 g schoongemaakte perzik
500 g schoongemaakte kiwi
500 g Van Gilse Geleisuiker Speciaal
Bereiding (± 15 minuten)
De perziken en kiwi's pureren. In een pan de perzik-kiwipuree en geleisuiker speciaal goed door elkaar roeren. Het mengsel langzaam al roerend aan de kook brengen en 1 minuut goed borrelend laten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het hele oppervlak van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt wordt. De jam eventueel met een schuimspaan afschuimen en in schoongemaakte potten schenken. De potten tot de rand vullen, direct sluiten en 5 minuten op hun kop zetten.

Bewaarvoorschrift
± ½ jaar; na openen gekoeld bewaren.

Perzikenjam met amaretto

1300 g perziken
2,5 dl water
sap 2 citroenen
1,3 kristalsuiker, verwarmd
3 el amaretto

Bereiding
Perziken ontpitten en ontvellen. Bewaar de velletjes. Perziken in blokjes snijden, met water in pan doen. velletjes in kleine pan, onder water zetten. koken tot het vocht is gereduceerd tot 2 el. druk de vellen en het vocht door een zeef boven de perziken. laat afgedekt 20 min. zachtjes koken. voeg citroensap en suiker toe. verwarm tot suiker volledig is opgelost. breng aan de kook, laat 10-15 min. doorkoken tot 105 graden. haal van het vuur, oppervlak afschuimen. laat 10 minuten afkoelen, roer amaretto erdoor, schenk in gesteriliseerde potten.

Perzikenjam met honing en rum

Ingrediënten
1100 g perziken
250 g honing
25 g Van Gilse
Geleipoeder (1
zakje)
½ dl rum
Bereiding
Perziken ontpitten en eventueel ontvellen. Perziken
fijnmaken en goed vermengen met honing en geleipoeder.
4 pitten in de notenkraker kraken en in een goed
schoongemaakt thee-ei stoppen. Het mengsel met de
pitten langzaam al roerend aan de kook brengen en 7
minuten goed borrelend laten koken. De kooktijd gaat in
op het moment dat het gehele oppervlak van de massa
borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt
wordt. De pitten uit de jam halen. De pan van het vuur
nemen, 1 minuut wachten en rum door de jam roeren.
Eventueel de jam met een schuimspaan afschuimen.
Vervolgens de jam in schoongemaakte potten schenken.
De potten tot de rand vullen, direct sluiten en 5 minuten
op hun kop zetten.
Bewaarvoorschrift
± 1 jaar; na openen gekoeld bewaren.

bladerdeeghapjes

HARTIG
3 plakjes bladerdeeg
1 bakje roomkaas
1 uitje
1 eetlepel italiaanse kruiden (gedroogd)
zout en peper (naar smaak)
ZOET
3 plakjes bladerdeeg
1 appel
1 theelepel rumessence
1/2 theelepel kardemompoeder
1 theelepel kaneelpoeder
1 flinke eetlepel rozijnen

muffinvorm invetten, met uitsteker 4 cirkels per plakje bladerdeeg maken. in vorm doen, langs rand vouwen. vullingen door elkaar scheppen, in bladerdeeg doen. 20 minuten bakken op 200 graden.

Thee- en appelgelei

4 à 6 potjes

1 k g appelen
800 g kristalsuiker
sap van 1 citroen
25 g Ceylon- of Earl Grey-thee
1,200 l water

Benodigdheden
4 à 6 confituurpotjes

Bereiding
Spoel de appelen en snij ze ongeschild in kwarten. Leg ze in 1 l kokend water en laat 30 min. zachtjes koken, tot ze goed gaar zijn.
Leg kaasdoek in een zeef. Giet de appelen en kookvocht erin en vang het vocht op in een kom. Druk de appelen heel goed uit.
Zeef het citroensap. Breng 200ml water aan de kook en laat hierin de thee 3 min. trekken. Giet door een zeef.
Breng het gezeefde appelsap, het citroensap en de suiker in een hoge pan aan de kook. Voeg na 5 min. de thee toe en laat nog eens 5 min. koken.
Giet in potjes en sluit goed af.

gekruide courgette-sinaasappeljam

750 gram schone courgette
5 dl. vers sinaasappelsap*
500 gram Van Gilse Geleisuiker Speciaal
1 el. Italiaanse kruiden


Bereiding
De courgettes in stukken snijden en pureren. In een pan de courgette, het sinaasappelsap en de Italiaanse kruiden door elkaar roeren. De geleisuiker speciaal erdoor mengen. Het mengsel al roerend aan de kook brengen en 1 minuut borrelend laten koken. De jam eventueel met een schuimspaan afschuimen en in de schoongemaakte potten schenken. De potten direct sluiten en 5 minuten ondersteboven zetten.

Een verrassende jam die heel goed met hartig, zoals kaas en ham, te combineren is.

Opmerking

* U kunt sinaasappelsap eventueel vervangen door appel-, citroen- of banaansap

kip snijden en verdelen

Clafoutis met rode ui en kerstomaatjes

4personen

•5 eetlepels olijfolie
•3 rode uien, in partjes
•1 eetlepel Provençaalse kruiden
•4 eieren
•100 g gruyère of belegen kaas, geraspt
•100 g bloem
•200 ml crème fraîche
•250 ml volle melk
•½ bakje kerstomaatjes
voorbereiden
Verwarm de oven voor op 175 °C.
bereiden
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de uien even aan. Schep de Provençaalse kruiden erdoor en maal er zout
en peper boven. Klop in een kom de eieren en de kaas met de handmixer tot een luchtig mengsel. Klop de bloem erdoor
en voeg dan al kloppend de crème fraîche, melk en 2 eetlepels olie toe. Vet een lage taartvorm van 26-28 cm doorsnede
in en schenk het beslag erin. Verdeel de uien en de kerstomaatjes erover. Sprenkel er nog een lepel olijfolie over. Bak de
clafoutis in de oven in ca. 45 minuten goudbruin en gaar.

Clafoutis met geitenkaas en kruiden

4personen

•4 eieren
•75 g bloem
•500 ml slagroom
•100 g geraspte gruyère
•3 sprietjes kervel, fijngeknipt
•3 sprietjes peterselie, fijngeknipt
•3 sprietjes bieslook, fijngeknipt
•1 rolletje geitenkaas (in as), in plakjes
bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Klop de eieren los in een kom en voeg al kloppend en met kleine beetjes tegelijk de bloem toe en dan de slagroom. Roer
stevig tot een vloeibaar en homogeen deeg ontstaat. Voeg de geraspte gruyère toe. Voeg de kruiden aan het deeg toe.
Meng door elkaar en doe er peper en zout bij.
Vet een vorm ruim in met boter, schenk het mengsel erin en leg de plakjes geitenkaas vervolgens op de clafoutis. Zet 20
minuten in de oven. Laat de clafoutis afkoelen voor het opdienen.

Clafoutis met ratatouille

4personen

•4 eieren
•75 g bloem
•500 ml slagroom
•100 g geraspte Parmezaanse kaas
•2 tomaten, in vieren
•1 takje tijm
•1 teentje knoflook, fijngehakt
•5 eetlepels olijfolie
•1 kleine aubergine, in blokjes
•2 courgettes, in plakjes
•1 paprika, in dobbelsteentjes
bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Klop de eieren los in een kom en voeg al kloppend en met kleine beetjes tegelijk de bloem toe en dan de slagroom. Roer
stevig tot een vloeibaar en homogeen mengsel ontstaat. Voeg de Parmezaanse kaas toe. Meng er goed doorheen en voeg
peper en zout toe.
Fruit de tomaten, de tijm en de knoflook 5 minuten in een pan in de olijfolie. Voeg de andere groenten toe en laat 25
minuten bakken met het deksel op de pan. Roer af en toe. Giet af.
Vet een vorm ruim in met boter. Meng de ratatouille door het mengsel en schep alles in de vorm. Zet 25 minuten in de
oven.
Laat de clafoutis afkoelen en serveer deze eventueel met wit vlees.

Hartige taart met zalm en broccoli (broodtaart)

4personen

•250 g broccoli, in kleine roosjes
•200 g verse zalmfilet, in blokjes
•1 eetlepel citroensap
•6 sneetjes oud wit- of bruinbrood
•4 eieren
•200 ml crème fraîche
•250 ml melk
•100 g belegen kaas, geraspt
•125 g kerstomaatjes
voorbereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C.
bereiden
Kook de broccoliroosjes in 3-4 minuten beetgaar. Meng de zalmfilet met zout, versgemalen peper en het citroensap. Spoel
ze in een zeef af onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken. Verkruimel 6 sneetjes oud wit- of bruinbrood met
korst in de keukenmachine. Klop in een kom de eieren los met de crème fraîche en de melk en meng het broodkruim en
de kaas erdoor. Verdeel dit mengsel in een ingevette taartvorm van 26 cm en leg de blokjes zalm met de broccoliroosjes
en de kerstomaatjes erin. Strooi er nog wat zeezout en peper over en bak de taart in de oven in 35 minuten goudbruin en
gaar.
extra benodigd
Keukenmachine, taartvorm (doorsnee 26 cm)

Cakejes met pijnboompitten en honing

5mini cakejes

•boter om in te vetten
•150 g bloem + extra voor het bestuiven
•1 ei
•50 g rietsuiker
•50 ml plantaardige olie
•2 eetlepels honing
•60 ml gefermenteerde melk (kefir of aangezuurde melk)
•50 g pijnboompitten
•2 theelepels bakpoeder
bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de cakevormpjes in met boter en bestuif ze met bloem.
Klop in een grote kom het ei los met de suiker, olie, honing en gefermenteerde melk. Voeg al kloppend geleidelijk de
bloem, wat zout en de pijnboompitten toe. Het beslag hoeft niet helemaal glad te zijn. Spatel er zorgvuldig het bakpoeder
door.
Vul de vormpjes met het beslag zodra je er het bakpoeder hebt doorgeschept en zet de vormpjes dan meteen in de oven.
Bak de cakejes ongeveer 25 minuten in de oven. Controleer of de cake al gaar is met behulp van een scherp mes of nog
beter met een satéstokje; de cake is gaar als het in het midden van de cake ingestoken mes of stokje er droog uitkomt.
extra benodigd
5 kleine cakevormpjes
Variatietips
Desgewenst kan je de pijnboompitten vervangen door pistachenoten. Je kunt de cakejes ook vlak voor je ze in de oven zet
met wat pijnboompitten bestrooien.

Wortelcakejes met spekjes

5mini cakejes

•boter om in te vetten
•120 g bloem + extra voor het bestuiven
•2 eieren
•70 ml olijfolie
•70 ml melk
•80 g geraspte Gruyère
•1 wortel, grof geraspt
•70 g reepjes rookspek
•een handjevol peterselie, fijngehakt
•½ pakje bakpoeder
bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de cakevormpjes in met boter en bestuif ze met bloem.
Doe de eieren in een kom en klop er losjes de olie en melk door. Schep er dan de bloem, geraspte kaas, geraspte wortel,
reepjes spek en peterselie door. Breng op smaak met zout en peper. Meng alles goed. Spatel er luchtig het bakpoeder
door.
Vul de vormpjes met het beslag zodra je er het bakpoeder hebt doorgeschept. Zet de vormpjes meteen in de oven.
Bak de cakejes ongeveer 30 minuten in de oven. Controleer of de cakejes gaar zijn met een scherp mes of nog beter met
een satéstokje; de cake is gaar als het in het midden van de cake ingestoken mes of stokje er droog uitkomt.
Laat de cakejes eerst iets afkoelen voor je ze uit de vormpjes stort.
extra benodigd
5 kleine cakevormpjes

Cakejes met sinaasappelmarmelade

5mini cakejes

•100 g boter + extra voor het invetten
•120 g bloem + extra voor het bestuiven
•2 eieren
•70 g rietsuiker
•een handjevol walnoten, grof gehakt
•3 eetlepels bittere sinaasappelmarmelade (met schil)
•2 theelepels bakpoeder
bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de cakevormpjes in met boter en bestuif ze met bloem.
Smelt de boter in de magnetron.
Doe de eieren in een grote kom. Klop er de suiker door tot het mengsel lichtgeel van kleur is. Klop er om en om geleidelijk
de bloem met de gesmolten boter en een snufje zout door. Schep er de walnoten door. Schep er losjes de marmelade door
zonder die volledig door het beslag te mengen. Spatel er zorgvuldig het bakpoeder door.
Vul de vormpjes met het beslag zodra je er het bakpoeder hebt doorgeschept en zet de vormpjes dan meteen in de oven.
Bak de cakejes ongeveer 25 minuten in de oven. Controleer of de cake al gaar is met behulp van een scherp mes of nog
beter met een satéstokje; de cake is gaar als het in het midden van de cake ingestoken mes of stokje er droog uitkomt.
Laat de cakejes eerst iets afkoelen voor je ze uit de vormpjes stort.
extra benodigd
5 kleine cakevormpjes

Hazelnootcakejes

5mini cakejes

•80 g boter + extra voor het invetten
•50 g bloem + extra voor het bestuiven
•4 eiwitten
•130 g poedersuiker
•60 g gemalen hazelnoten
•1 handjevol hazelnoten, grof gehakt
bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de cakevormpjes in met boter en bestuif ze met bloem.
Smelt de boter in de magnetron.
Doe de eiwitten in een grote kom en klop ze tot lichte pieken. Klop er dan geleidelijk de poedersuiker door. Het schuim
moet stevig en glanzend zijn. Spatel er dan losjes de gemalen hazelnoten, bloem en gesmolten boter door. Schep het
beslag in de vormpjes en strooi er de gehakte hazelnoten over.
Bak de cakejes 25 tot 30 minuten in de oven. Controleer of de cake al gaar is met behulp van een scherp mes of nog
beter met een satéstokje; de cake is gaar als het in het midden van de cake ingestoken mes of stokje er droog uitkomt.
Laat de cakejes eerst iets afkoelen voor je ze uit de vormpjes stort.
extra benodigd
5 kleine cakevormpjes
variatietip
Je kunt de gemalen hazelnoten vervangen door gemalen amandelen.

Hartige taart met kerstomaatjes en rucolapesto

4personen


voor de taartbodem
•200 g bloem of patentbloem
•90 g ijskoude boter, in blokjes
•1 heel ei, losgeklopt met 20 ml ijskoud water

voor de vulling
•650 g rijpe kerstomaatjes
•fleur de sel
•100 g rucola
•100 ml olijfolie
•1 teentje knoflook
•20 g pijnboompitten
voorbereiden
Meng de bloem met een snufje zout. Voeg de blokjes boter toe. Meng met je vingertoppen snel de boter door de bloem,
zodat de boter niet warm wordt. Ga door tot het mengsel op fijn kruim lijkt. Voeg het met het koude water losgeklopte ei
toe. Meng alles met je handen zo snel mogelijk tot een samenhangend deeg.
Wikkel de bal deeg in aluminiumfolie en laat het deeg minstens 1 uur in de koelkast rusten.
Plet de bal deeg door er lichtjes met het uiteinde van een deegroller op te tikken.
Bestuif een werkblad met bloem. Rol het deeg met een deegroller uit tot een cirkel die iets groter is dan de uitgekozen
taartvorm. Prik het deeg op meerdere plaatsen lichtjes in met een vork. Drapeer het deeg in de met boter ingevette vorm.
Druk het deeg tegen de wand van de vorm aan. Laat de beklede vorm minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
bereiden
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Bekleed de deegvorm met bakpapier. Vul met bakbonen, ongekookte rijst of gedroogde bonen. Bak de taartbodem 30
minuten blind voor in een op 160 °C voorverwarmde oven.

Snijd de kerstomaatjes doormidden, of laat ze heel als ze erg klein zijn. Leg de halve kerstomaatjes op een bakplaat.
Bestrooi elk tomaatje met fleur de sel. Sprenkel er wat olijfolie over en bak ze 25-30 minuten in de oven.
Was de rucola en slinger hem droog. Draai met de olijfolie, gepelde teen knoflook en pijnboompitten in een
keukenmachine tot een gladde pesto.

Verwijder de bakbonen uit de taartbodem. Neem een kwast en bestrijk het deeg met wat losgeklopt ei. Zet de taartbodem
ca. 3 minuten terug in de oven voor je de vulling erin doet.
Verwijder de steeltjes van de kerstomaatjes. Schik de drooggedepte tomaatjes in de voorgebakken taartschelp. Lepel er de
rucolapesto over. Strooi er een beetje fleur de sel en grof gemalen peper over. Dien meteen op

Pesto met crème fraîche

250ml pesto

•6 eetlepels vers basilicum
•1 teentje knoflook, in vieren
•2 eetlepels pijnboompitten, geroosterd
•2 eetlepels fijn geraspte Parmezaanse kaas
•1 eetlepel olijfolie
•200 ml crème fraîche
bereiden
Pureer het basilicum, de knoflook, pijnboompitten, kaas en olie in de keukenmachine of blender tot een glad mengsel.
Meng de pesto en crème fraîche in een kleine kom.
Bewaar de saus afgedekt in de koelkast tot hij koud is. Lekker bij bijvoorbeeld gefrituurde aardappelpartjes, gegrilde
kipfilet, bij geroosterde groenten of als dressing voor een aardappelsalade.
extra benodigd
Keukenmachine of blender
Tip
Maak de pesto met crème fraîche een paar uur van tevoren om de smaken op elkaar in te laten werken.

Pesto met gember en zoete uien

•200 g jonge zoete uien (rood of wit), geroosterd
•olijfolie
•4 eetlepels geschilde en gehakte verse gember
•60 g paranoten
•40 g groen van lente-uien, gehakt
•4 eetlepels versgeperst citroensap
•120 ml extra vergine olijfolie
•agavesiroop naar smaak
•cayennepeper naar smaak
•zout naar smaak
bereiden
Was de uien en snijd ze in plakken. Schep ze om met olijfolie, bestrooi ze met wat zout en rooster ze in een op 200 °C
voorverwarmde oven tot ze gekarameliseerd en gaar zijn.
Doe de uien met de overige ingrediënten in de kom van een keukenmachine en giet er langzaam bij draaiende motor de
olijfolie bij tot de pesto de gewenste consistentie heeft.

Pesto met chocolade en cayennepeper 1portie

•60 g pijnboompitten
•60 g cashewnoten
•30 g gemalen cacaobonen
•1 eetlepel cacao
•½ theelepel cayennepeper
•1 theelepel druivenpittenolie
•4 theelepels agavesiroop
•een beetje sojamelk
•60 ml kokosolie
•een snufje zout
bereiden
Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine en giet er langzaam bij draaiende motor de kokosolie bij tot de
pesto de gewenste consistentie heeft.
extra benodigd
Keukenmachine
Opmerking
Laat je niet afschrikken door de combinatie van cayennepeper met chocolade…het is echt een magische combinatie

Pesto met rozemarijn, zongedroogde tomaten en sjalot

•60 g macadamianoten
•3 eetlepels gehakte verse rozemarijnnaaldjes
•2 sjalotjes, gesnipperd
•225 g zongedroogde tomaten op olie
•50 g verse basilicum
•120 ml extra vergine olijfolie
•120 ml olie van de zongedroogde tomaten
•2 theelepels vers citroensap
•zout naar smaak
bereiden
Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine en giet er langzaam bij draaiende motor de olijfolie en de olie van
de zongedroogde tomaten bij tot de pesto de gewenste consistentie heeft.

Kleine kaasfondue met groenten

6personen

•125 g comté kaas
•125 g gruyère
•125 g belegen kaas
•1 kg rauwe of gekookte groenten naar keuze (bv wortels, radijs, champignons, bleekselderij)
•1 liter witte wijn
•1 teentje knoflook, geperst
bereiden
Rasp de drie soorten kaas of snijd ze in kleine blokjes en bewaar die op een koele plaats. Bereid alle groenten voor en
snijd ze op maat.
Doe de wijn in een pan met het uitgeperste teentje knoflook en 3 flinke snufjes peper en verwarm op matig vuur. Laat het
wijnmengsel dan tot ongeveer de helft inkoken.
Verwarm de oven voor op 170 °C. Verdeel de ingekookte wijn en kaassoorten over 6 mini pannetjes. Leg het deksel erop
en zet de pannetjes 10 tot 12 minuten in de oven, tot alle kaas helemaal is gesmolten.
Dien de warme pannetjes meteen op en geef er de groenten van je keuze bij. Geef er cocktailprikkers bij of slakkenvorkjes.

Kabeljauw met chorizo en paprikacoulis

6personen

•3 rode paprika's
•100 ml olijfolie
•2 teentjes knoflook, fijngehakt
•1 ui, gesnipperd
•1 theelepel tomatenpuree
•500 g kabeljauwfilet met vel, in 6 stukken van ca. 80 g
•6 plakken chorizo
bereiden
Verwarm de oven voor op 220 °C. Besprenkel de paprika's met olijfolie. Zet ze 20 tot 25 minuten in de oven, waarbij je ze
een paar keer omdraait. Ze moeten rondom geblakerd zijn. Dek ze af met aluminiumfolie en laat ze dan op
kamertemperatuur komen.
Snijd de paprika's doormidden en verwijder het zaad en de zaadlijsten. Verwijder het vel. Verhit de rest van de olijfolie in
een pan en fruit er de knoflook en ui 3 tot 4 minuten in zonder ze bruin te laten worden. Voeg dan het vruchtvlees van de
paprika, de tomatenpuree en 100 ml water toe. Breng op smaak met zout en peper en laat 5 minuten koken.
Neem van het vuur. Draai met een staafmixer tot een coulis (voeg zo nodig wat water toe als het mengsel te dik is).
Vul de 6 mini pannetjes tot de helft met de coulis. Schik een stuk kabeljauw in het midden en leg er een plak chorizo op.
Bestrooi licht met zout en peper. Leg er de deksels op en zet 20 minuten in de oven.
extra benodigd
Aluminiumfolie, staafmixer, 6 mini pannetjes
Tip
Je kunt het water van de coulis vervangen door slagroom, zodat je een mooi romige paprikasaus krijgt.

frambozenclafoutis

2 eieren, 25 gram witte basterd, 1 zakje vanillesuiker, 150 gram bloem, 25 gram custardpoeder, 250 ml volle melk, 200 gram frambozen

klop eieren met suiker en vanillesuiker schuimig. roer bloem, custardpoeder en snufje zout erdoor en schenk al roerend melk bij mengsel. roer tot klontvrij beslag. Vet minipannetjes in, schenk helft beslag erin. verdeel frambozen erover, schenk rest beslag erop. bak 40-45 min. in oven 180 graden goudbruin. serveer warm

geitenkaas met noten en toast uit het pannetje

50 gram boter, 2 el suiker, 10 gram gemengde noten, 2 el vloeibare honing, 8 sneetjes geroosterd wit brood, 100-150 gram zachte geitenkaas in plakken, 100-150 gram geitencamembert in plakken

smelt boter en los suiker hierin op als suiker licht begint te karameliseren, voeg noten toe. bedek noten al omscheppend met laagje suiker. schenk honing erbij, lat afkoelen.

maak plakjes geroosterd brood net zo groot als pannetjes. leg op de bodem van elk pannetjes, verdeel plakken zachte geitenkaas, schep deel noten erop, weer plakje geroosterd brood, geitencamembert, afdekken met noten. zet 10 min. in oven van 200 graden tot kaas gesmolten is.

cocotte van kabeljauw, gekonfijte groenten en citroen

4 aardappelen in plakken, 1 aubergine in blokjes,s 1 courgette in blokjes, 1 rode paprika in blokjes, 2 trostomaten in partjes, 1 teentje knoflook, 1 citroen in schijfjes, 2 takjes tijm, gehalveerd, 2 takjes rozemarijn, gehalveerd, fles olijfolie, 4 kabeljauwfilets van 150 gram, 8 zongedroogde tomaatjes in stukken, 12 zwarte olijven, grof gehakt

verdeel aardappel, aubergine, courgette, paprika, tomaat, knoflook en citroen over minipannetjes, leg tijm en rozemarijn erop. schenk olie erover zodat het geheel onder staat.
zet 45 minuten in oven van 150 graden. neem uit oven, schenk olijfolie eruit, maar gooi deze niet weg. bewaar in fles je als groenteolie. verwijder tijm rozemarijn, leg kabeljauw, tomaatjes en olijven erop. bestrooi met peper. zet pannetjes 10 minuten terug tot vis gaar is. bedruppel vis met groenteolie.

groenteolie is heerlijk over salade, plakken tomaat of geroosterde vis of vlees. ook lekker in aardappelpuree.

portugees visserspotje

500 gr geschilde aardappels in blokjes, 6 el olijfolie, 2 uien, grof gesnipperd, 6 tomaten in stukken, 2 stengels bleekselderij in ringen, 2 teentjes knoflook, 2 laurierblaadjes, 100 ml witte port, 600 gram gemengde visfilet in stukken, 4 el fijngesneden peterselie, 4 el croutons

kook de aardappels beetgaar, giet af. verhit de olie en bak ui, tomaat, bleekselderij, knoflook en laurierblaadjes 3-4 min. blus af met de port, laat pruttelen tot port is verdampt. schep vis, aardappel en 2 el peterselie erdoor. verdeel over minipannetjes, bestrooi met peper doe deksels erop 8-10 min. in oven van 180 graden tot vis gaar is.

neem uit oven, deksels eraf, strooi croutons en peterselie erover

spicy kip-rijstpannetje

1 el tandoori-kruidenpasta, 1 blik kokosmelk, 4 kipfilets in reepjes, 2 el olijfolie, 1 gesnipperde ui, 1 groene, rode en gele paprika in reepjes, 1 rood pepertje, zonder zaad, fijngesneden, 1 teentje knoflook, 1 trostomaat in blokjes, 250 gram gele rijst, 2 el fijngesneden koriander/peterselie

meng de tandooripasta met de kokosmelk en leg de kip er minimaal 30 min. in. zeef de kip en voeg het vocht op. verhit de olie, bak de ui, paprika, pepertje en knoflook 3-4 min. bak de kip 2-3 min. mee en schep de tomaat en rijst erdoor. schenk koksvocht erbij

verdeel over minipannetjes, zet met deksel 30-40 min. in oven van 180 graden tot rijst gaar is. strooi koriander over pannetjes.

stevig pastapotje

2 el olijfolie, 300 gram gehakt, 1 gesnipperde ui, 2 tomaten in blokjes, 1 rode paprika in stukjes, 1 courgette in blokjes, 1 teentje knoflook fijngesneden, 1 blikje tomatenpuree, 100 gram kruidenroomkaas, 1 el Italiaanse kruiden, 300 gram pasta, 100 ram zwarte olijven, grof gehakt, 50 gram zongedroogde tomaatjes, grof gehakt, 75 gram geraspte parmezaanse, 2 takjes basilicum in reepjes

verhit de olie en bak het gehakt rul. voeg ui, tomaat,paprika, courgette en knoflook toe en bak 45 min. voeg tomatenpuree, roomaas en kruiden toe en roer goed door. evt. scheutje melk toevoegen. breng tot net aan de kook. kook de pasta, giet af en laat uitlekken. schep door de saus en verdeel over de minipannetjes.

meng olijven, tomaatjes, kaas en basilicum en verdeel over de pasta. zet pannetjes 4-5 minuten n oven van 200 graden.

roomkaasjes in olie

VOOR 16-20 KLEINE KAASJES
2 theelepels zout
2 1/4 liter yoghurt
verse munt, fijngehakt
verse marjolijn, fijngehakt
verse dragon,
fijngehakt
paprikapoeder
olijfolie
Bereidingswijze
Leg een natgemaakte natte linnen doek in een zeef of een vergiet. Plaats de zeef of het vergiet op een grote schaal.
Roer het zout door de yoghurt en giet de yoghurt vervolgens in het vergiet. Als je een geschikte plek hebt, kun je ook de hoeken van de doek aan elkaar knopen en het geheel boven de schaal hangen. Het is niet absoluut noodzakelijk, maar bevordert wel het weglekken van de wei. Laat het vocht-de wei-een nacht weglekken. De volgende morgend heb je een zachte, romige substantie, de wrongel ( de wei kun je weggooien, maar ook opdrinken). Draai met je handen van de wrongel mooie kleine balletjes. Maak na elke 2 of 3 balletjes de handen een beetje vochtig, anders gaan ze erg plakken. Leg de balletjes op een
fruitschaal met gaatjes en leg ze minimaal 24 uur in de koelkast. Na een etmaal zijn er zachte roomkaasjes ontstaan die je direct kunt eten. Proef of de kaasjes zout genoeg zijn en voeg zonodig wat extra zout toe. Rol de kaasjes door de fijngehakte
kruiden of door het paprikapoeder. Je kunt de kaasjes nu 2-4 dagen in de koelkast bewaren; ze worden na verloop van tijd wel wat minder romig. Doe de kaasjes tenslotte in een mooie glazen pot, bedek ze helemaal met olie en zet de pot in de oorraadkast

. Als je ze wilt eten hoef je de kaasjes alleen maar uit de olie te halen en er de gewenste kruiden over te strooien. De kaasjes blijven maanden goed, maar worden in de loop der tijd wel ouder en sterker van smaak.

labneh 2

De ingrediënten:
500 gr dikke griekse of turkse yoghurt
2 theelepel zout
1 theelepel zwarte peper
1 eetlepel gedroogde oregano
2 theelepel tijm
1 laurierblaadje
350 ml olijfolie
Leeg potje

Bereidingswijze:
Meng de yoghurt met de zout en een theelepel peper,

Indien mogelijk: Doe de yoghurt in een theedoek en hang die ergens aan (zoals de kraan boven het aanrecht) zodat de yoghurt ' uitlekt'.
Andere -minder effectieve- methode voor als het warm is is volgende. Doe een theedoek in een zeef. Doe de yoghurt hierin en laat de yoghurt in de koelkast 3 dagen uitlekken, als hangop. Hoe fijner de theedoek (hoort eigenlijk met kaasdoek) hoe beter het uitlekt. De eerste methode is de beste heb ik gemerkt.

Na 3 dagen;
Meng de oregano en tijm (zorg dat je genoeg hebt) en spreid het uit in een ondiepe schaal. Doe 2/3e van de olijfolie in het het potje en het laurierblad. Maak van de yoghurt balletjes zo groot als een walnoot, rol ze door de tijm/oregano en doe ze in het potje.
Gooi de resterende olie erover en laat minimaal 24 uur in de koelkast staan.

Serveren met turks brood.

variaties:
Je kunt ook takjes tijm in de olie doen en de balletjes niet in de tijm/oregano rollen. Er zijn ook mensen die de balletjes gelijk maken en die dan nog laten drogen.

Labneh (kaas van uitgelekte yoghurt)

1 liter volle yoghurt
1/4 theel zout

Meng de yoghurt met het zout, bekleed een vergiet met een lap vochtig kaasdoek (of schone theedoek), schep de
yoghurt erin en dek af met folie of een vochtige doek. Hang de vergiet in een grote kom en laat de yoghurt in de koelkast
een nacht uitlekken.
Echt Libanees is een salade-dip van labneh vermengd met fijngesneden groenten en kruiden. Gebruik bijvoorbeeld
bleekselderij, komkommer, tomaat, bosui, paprika en/of dille, peterselie en koriander. Breng op smaak met zout, peper,
olijfolie, citroensap en evt. wat knoflook. Serveer het als voorgerecht met warm pitabrood, of als bijgerecht bij een
Arabisch getint maal.

Als labneh nog langer uitlekt (een dag of twee) kun je er balletjes van rollen ter grootte van een pingpongbal. Ze vormen
een mooi voorgerecht, overgoten met olijfolie en bestrooid met paprikapoeder.
Balletjes labneh (labneh makbous bi zayt) worden soms geconserveerd in olijfolie, samen met takjes tijm en hete
pepertjes. Laat de balletjes daarvoor eerst twee dagen drogen op een koele plaats, bijvoorbeeld tussen twee theedoeken
in de koelkast. Doe ze over in een brandschone pot en overgiet ze met olijfolie. In de koelkast bljven ze ongeveer vijf
weken goed.
In Syrië smeert men de labneh graag op pitabrood, waarna het geheel stevig wordt opgerold. Labneh kan ook zoet
worden gegeten met yoghurt en kaneel. In dat geval wordt de yoghurt voor het uitlekken niet vermengd met zout.

garam masala

een mengsel dat er wat op lijkt.

4 tl ketoembar, 1 tl zwarte peper, mespunt kaneel, mespunt nootmuskaat, 2 tl djintan, mespunt gemalen kardemom, mespunt gemalen kruidnagel, 1 tl koenjit

alles door elkaar mengen, voor ca. 9 theelepels

zaterdag 2 april 2011

kipdrumstickjes met appel en pruimen

100 ml water, 100 ml cognac, 100 gram gedroogde pruimen zonder pit, 50 gram boter, 12 kipdrumsticks (tv-sticks), 4 appels in parten, 4 aardappels in niet te grote stukken.

breng water met cognac aan de kook en neem pan van vuur. schep pruimen erdoor, laat weken tot vocht is afgekoeld. bewaar weekvocht.

smelt boter in pan, bak drumsticks rondom bruin. schep appels erdoor en bak mee. blus af met scheut weekvocht.

vul minipannetjes met drumsticks, appelparten, stukken aardappel en geweekte pruimen. zet 30-35 minuten in oven van 200 graden, tot kip gaar is. als kip te burin wordt, afdekken met deksels.

pannetje met romig gestoofde kool

200 ml droge witte wijn, 1 gesnipperde ui, 100 ml slagroom, 1 el vloeibare honing, 1 savooien of chinese kool in repen, 1 gehalveerd teentje knoflook, 150 gram brie in repen, 50 gram gepelde walnoten, grof gehakt

breng wijn aan de kook, voeg ui toe. laat 4-5 minuten koken. schenk slagroom en honing erbij, laat 5 minuten flink koken. schep kool erdoor

wrijf binnenkant minipannetjes in met knoflook. leg laag kool in pannetjes, leg repen brie en wat walnoten erop. leg hier nog flinke laag kool op, dek af met brie en walnoten. zet pannetjes met deksels 30-35 minuten in oven van 180 graden. laatste 10 minuten deksels van pannetjes nemen.

met rijst of pasta.

aardappelgratin anders

150 ml crème fraiche, 100 ml slagroom 2 teentjes knolfook, 1-2 tl pesto, 600 gram aardappels, geschil in niet te dunne plakken, 75 gram bloem 50 gram harde boter ins tukjes, 50 gram geraspte kaas

klop crème fraiche los met slagroom, knoflook, pest. schep aardappel er goed door zodat ze royaal bedekt zijn.

vet minipannetjes in. verdeel aardappels over pannetjes, dakpansgewijs. kneed met vingertoppen bloem met boter en gerastpe kaas tot kruimelig geel. verdeel over de aardappels.

zet pannetjes, zonder deksel 35-40 min. in oven van 180 graden tot aardappels gaar en bovenkant goudbruin. als bovenkant te bruin wordt, leg deksels op pannetjes.

geitenkaassoufflé

50 gram boter, 50 gram bloem, 500 ml melk, 1 laurierblaadje, 1 steranijs, 3 kruidnagels, 6 gescheiden eieren, 100 gram geraspte parmezaanse, 100 gram geraspte jonge geitenkaas, 8 stengels bleekselderij, 150 gram sla

meng boter met bloem, vorm rolletje en leg 30 min. in koelkast. doe melk in pan, voeg laurierblaadje, steranijs en kruidnagels toe. breng aan de kook, zet warmtebron uit, laat afkoelen. Haal specerijen eruit. verwarm oven voor op 200 graden.

breng melk weer aan de kook, voeg stukje voor stukje gekoelde bloemboter toe zodat melk dikker wordt. herhaal tot bloemboter op is en hal pan van warmtebron. Breng op smaak met peper en zout. roet met een gaarde snel eidooiers erdoor, voeg de kas toe en roer tot deze voor het grootste deel gesmolten is. sla eiwitten met snufje zout stijf. spatel voorzichtig door kaasmengsel. bestrijk minipannetjes met boter en wat bloem, schep mengel erin. zet in oven. oven naar 180 graden. bak soufflés 20 minuten tot gaar en mooi gerezen. verdeel bleekselderij en sla over 4 borden, zet souffleetjes ernaast.

hollandse kaasfondue met komijnekaas

15 gram boter, snufje nootmuskaat, 1 tl chilipoeder, 25 gram bloem, 250 ml witbier, 150 ml droge witte wijn, 125 gram belegen komijnekaas, geraspt, 250 gram geraspte gruyère, 750 gram rauwe of geblancheerde groenten, stukjes brood

smelt oter in pan, roer nootmuskaat, chilipoeder en bloem erdoor. roeren tot bloem korrelig wordt. schenk roerend met een garde witboer erbij. als het een egalse saus is geworden, schenk er de wijn al roerend bij. breng aan de kook. verdeel over 4 minipannetjes.

verdeel geraspte kaas over de pannetjes, doe deksel erop, zet pannetjes 10-12 minuten in oven van 175 graden tot kaas helemaal gesmolten is. roer saus tussendoor een keer om.

serveren met groenten en brood om te dopen.

mexicaanse kip met chocolade

250 gram kipreepjes, 0,5 el mexicaanse kruiden, 25 gram boter, 350 gram ontbijtspek, 2 stengels bleekselderij, 1 ui in halve ringe, 1 teentje knoflook, 1 blik kidneybonen, uitgelekt, 2 el rozijne, 25 gram pure chocolade, fijngehakt, 1 zak tortillachips, 4 el guacamole, 4 el gerapte kaas, 2 el fijngesneden peterselie

kruid de kipreepjes met de kruiden. smelt boter in koekenpan, bak ontbijtspek bijna knapperig. voeg kip, bleekselderij, i en knoflook toe en bak 5 minuten. Schep bonen, rozijnen, chocolade erdoor. lat 5 min. zachtjes pruttelen tot chocolade is gesmolten.

doe wat tortillachips in de pannetjes, verdeel kipmengel erover, stek er nog een paar chips in. schep lepel guacamole op, bestrooi met geraspte kaas. zet pannetjes 5 min. onder hete grill tot kaas is gesmolten. strooi peterselie erover, serveer de rest van de chips apart.

gegratineerd bonensoepje met gerookt spek

3 el olijfolie, 1 gesnipperde ui, 2 geperste teentjes knoflook, 1 kleine winterwortel in plakjes, 2 stengels bleekselderij in ringen, 1 l groentebouillon, 1 blik bruine bonen (400 gram, uitgelekt, 150 gram zuurkoolspek, 2 laurierblaadjes, 150 gram kool naar keuze, 4 el crème fraiche, 4 el geraspte belegen kaas, 1 eidooier

Verhit de olie in een soeppan, bak de ui met knoflook 2-3 min. voeg wortel, bleekselderij toe en bak 5 min. mee. schenk bouillon erbij, voeg bonen, spek en laurierblaadjes toe, laat 15 minuten zachtjes koken.

neem spek en blaadjes eruit. snijd spek in plakken. verdeel kool over minipannetjes, schenk hete soep erover. meng crème fraiche, kaas en eidooier. schep een lepel op de soep. zet onder hete grill tot bovenkant mooi bruin is. geef spek, boerenbrood en mosterd erbij.